Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Όταν και ο Guardian επιβεβαιώνει ότι οι Δανοί μᾶς (σᾶς) δουλεύουν με την Πρασινάδα τους


http://www.theguardian.com/world/2014/jan/27/scandinavian-miracle-brutal-truth-denmark-norway-sweden

Όπως επεσήμανε ο Aldebaran σε σχόλιό του, μέχρι και ο καταπράσινος Guardian επιβεβαιώνει αυτά που έχω μεταφέρει εδώ, περί Δανίας. Τα πολλά αιολικά τους (που ευχαρίστως μας εξάγουν και ηλιθίως αγοράζουμε) είναι για μόστρα. Οι ίδιοι ηλεκτροδοτούνται από κάρβουνο και μαζούτ. Ναι, έχουν πάρα πολλά αιολικά. Αλλά η τυχαία και μεταβλητή αιολική ενέργεια τους είναι άχρηστη έως προβληματική. Τι κάνουν; Εκμεταλλεύονται ότι είναι μια μικρή χώρα μεταξύ του πολύ μεγαλύτερου Γερμανικού δίκτυου, και των πολλών Νορβηγικών υροηλεκτρικών και των Σουηδικών πυρηνικών.  Όταν φυσάει, το τυχαίο και μεταβλητό (και πλεονάζον) ρεύμα του πάει (1) είτε νότια, στην Γερμανία όπου χάνεται, ασήμαντο σε σχέση με το Γερμανικό δίκτυο (κοινώς "εγχέεται" χωρίς να επηρεάζει την τάση), (2) είτε βόρεια, στα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας, όπου χωρίς να στερεί την Νορβηγία από το ρεύμα της, λειτουργεί ένα μικρό ποσοστό τους σαν αντλησιοταμίευση. Και τι κάνει η Δανία όταν δεν της φτάνει το ρεύμα;  Εισάγει είτε από την Νορβηγία, είτε την Γερμανία, είτε την Σουηδία, αλλά σε τιμή υψηλότερη από αυτή στην οποία απορρίπτει. Negative arbitrage, απορρίπτουν φτηνά, επανεισάγουν ακριβά,  εξ ού και το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη.  Η Γερμανία, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο, στην ίδια κλίμακα, επειδή είναι πολύ μεγαλύτερη από τους γείτονές της και είτε τους ενοχλεί, είτε τους ...ψήνει τα δίκτυα. Και αν η Γερμανία χρησιμοποιήσει τα Υ/Η της Νορβηγίας με τον ίδιο τρόπο, μάλλον θα τους τα ...πάρει, χώρια τα καλώδια που χρειάζονται...

Αυτό εννοούσε ο απερίγραπτος όταν έλεγε "Δανία του Νότου";  Αυτή είναι η καλλιεργημένη οικολογική συνείδηση;

Για την περίππτωση της "αιολικής" Δανίας έχω 5-6 αναρτήσεις εδώ.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
nikos είπε...

archaeopteryx- για την τεράστια προσφορά σου αξίζεις διδακτορικό αλλού όχι εδώ

archaeopteryx είπε...

ανώνυμε, ανώνυμες αναφορές περί χρηματισμού από ΄κατονομασμένα πρόσωπα, σε συγκεκριμένα πολιτικά άτομα... Αν θες να πεις ποιος είσαι, να έρθουν να τους δώσεις στοιχεία. Εχω αναφέρει συχνα ότι μας κουμαντάρουν οι βαρώνοι, αλλά δεν νομίζω να έχω ποτέ πει για μπαξίσια. Μήπως είσαι ...ο προβοκάτωρ?

archaeopteryx είπε...

Νίκο, τα διδακτορικά είναι για ...ερευνητές και καθηγητές... εγώ είμαι απλός θυρωρός.

Ανώνυμος είπε...

Πάλι προβοκάτορα είδες;;; Μανία καταδίωξης έπαθες. Άλλος ήταν και όχι εγώ που με λογοκρίνεις από το πρωϊ γιατί τόλμησα να διαψεύψω το ψέμα με τα στοιχεία για τη Δανία. Και έφερες τον ακτονόμαστο Προφεσσόρε δίπλα να κάνει το άσπρο μαύρο σαν κάρβουνο και τον Σπιρουλίνα να με πει βλάκα. Έλεος πια με τις μαύρες θεωρίες του ακατονόμαστου και τις δικές σου αντιγραφές από εξτρεμιστές του κάρβουνου!

Professor Moriarty είπε...

Τώρα πια υπάρχουν και θυρωροί με διδακτορικά...

(Πώς γίνεται αυτός ο λαός να έχει τόσο μεγάλο ποσοστό πτυχιούχων και κατόχων μεταπτυχιακών και η κατά κεφαλήν βλακεία να αυξάνεται εκθετικά;)

nikos είπε...

archaeopteryx-πάντως για τις ΑΠΕ παρ οτι διπλ. μηχανολόγος δεν ήξερα πολλά εσύ μου άνοιξες τα μάτια ..μέχρι τότε ήξερα ελάχιστα Ευχαριστώ

Professor Moriarty είπε...

Δυο λόγια για τα reports της WWF. Υπάρχει ένας πολύ ωραίος πρόλογος στο συγκεκριμένο με τον οποίο θα συμφωνούσα αν δεν σκόνταφτα σε αυτήν την πρόταση:

“We can meet all of our energy needs from sources like wind and sunlight that are clean and abundant.” (sic)

Δεν ξέρω αν πρόσεξε κανείς σε τι μονάδες μετράνε τα footprints. Έψαξα να βρώ και έπεσα πάνω σε κάτι τέτοια:

Carbon
Represents the amount of forest land that could sequester CO2 emissions from the burning of fossil fuels, excluding the fraction absorbed by the oceans which leads to acidification.

Cropland
Represents the amount of cropland used to grow crops for food and fibre for human consumption as well as for animal feed, oil crops and rubber.

Fishing Grounds
Calculated from the estimated primary production required to support the fish and seafood caught, based on catch data for marine and freshwater species. (!?)

Αυτό ειδικά το τελευταίο με προβλημάτισε πολύ και στην πρώτη ευκαιρία θα φροντίσω να ρωτήσω κάποιον “ειδικό” σε θέματα οικολογικής επιστήμης για αυτή την αναγωγή.

Υποθέτω βέβαια ότι εννοούν αυτή την primary production

Όλες αυτές οι αναγωγές οδηγούν σε ένα ετερόκλητο μείγμα (αχταρμά) που ονομάζουν “ecological footprint” και δε σημαίνει σχεδόν τίποτε.

Το carbon print δεν ορίζεται τι ακριβώς περιλαμβάνει. Είναι οι συνολικές εκπομπές CO2 από ορυκτά καύσιμα. Αν είναι αυτό, τότε το carbon print του ενεργειακού τομέα το οποίο οι ΑΠΕ υπόσχονται να συρρικνώσουν είναι ένα κλάσμα του μόνο (κάτω του 1/3 συνολικά όπως έγραψα ποιο πριν). Οι ασάφειες με εκνευρίζουν. Εν πάση περιπτώσει αν κρατήσουμε το carbon print, γιατί τα υπόλοιπα στις πολύχρωμες στήλες τα βρίσκω λιγο-πολύ άσχετα, αυτό που μου μένει εμένα είναι ότι η Δανία με ένα σωρό αιολικά είναι στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα που υποτίθεται ότι καίει πολύ λιγνίτη και κάποιοι ζητάνε να αυτομαστιγωθούμε γι αυτό... Τα άλλα είναι.. βρούβες...

Η “Οικολογία” είναι μία επιστήμη. Αλλά, συγγνώμη, αυτή η “οικολογία” των footprints έχει πάψει να είναι επιστήμη. Είναι μία ψευτο-επιστήμη και μία ψευτο-θρησκεία. Μου κάνει εντύπωση η φιλοτέχνηση αυτών των sites. Έχουν μία αισθητική, αυτήν του όμορφου περιτυλίγματος και της ελκυστικής βιτρίνας. Δυστυχώς είναι παραπλανητική η αισθητική αυτή, ή είναι μάλλον η αισθητική της παραπλάνησης ή της αποπλάνησης. Κάτι σαν τα σαγηνευτικά χρώματα των δηλητηριωδών ψαριών. Πίσω από την έντεχνη πολυχρωμία ελλοχεύει σκοταδισμός και έμμονες ιδέες.

spiral architect είπε...

Τώρα που πουλήθηκε ο ΑΔΜΗΕ (για να μην ξεχνιόμαστε o AΔΜΗΕ προήλθε απ΄τον χωρισμό της πρώην Γενικής Διεύθυνσης Μεταφοράς της πρώην ΔΕΗ, έγινε ΔΕΣΜΗΕ και ο τελευταίος διασπάστηκε σε ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ) δεν θα βγάζει ενοχλητικές μελέτες για τα προβλήματα εισόδου των ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Ολες οι πηγές, όλες οι ροές είναι καλοδεχούμενες αρκεί να μεταφράζονται σε μετρήσιμη ενέργεια και σε χρήμα στη τσέπη του αγοραστή. Η πχιότητα ενέργειας και τα ΕΝ50160 είναι για τα κορόιδα.
(πως λέγεται ο "αγοραστής" που του χαρίζουν κάτι;)
Ευχούλες στους 150 ψηφίσαντες.
Πόσα;

spiral architect είπε...

Άσε ρε αρχαιοπτέρυγα να ακούγεται και η αντίθετη άποψη. Με τον τρόπο που αυτή συντάσσεται και τα τεκμήρια που αναφέρει, η άποψή μας ισχυροποιείται περισσότερο.
Άσε τους, ξεβρακώνονται περισσότερο.
Το ένερτζιπρες πια δεν τους χωράει ... :-P

archaeopteryx είπε...

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα αντίθετης άποψης. 2-3 φίλοι μου έχουν πει ότι είναι ίσως στημένο. ΔΕΝ λέει άποψη. Δημιουργεί σκηνικό. Πες με καχύποπτο... Ενας μασκαράς είναι... Και δεν είναι, νομίζω, φουκαράς φωτοβολταϊκός...

Όταν δεν λέει ...πονηρά, το περνάω... αλλά κάτι δήθεν οργισμένες αναφορές ότι ο τάδε λαδώνει τους δείνα... εεε... χμμμ...