Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηλεκτροπαραγωγοί στρέφονται προς το κάρβουνο... Εμείς;


WSJ, Feb 6 2014, Rising Coal Use Clouds Europe's Future

"Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηλεκτροπαραγωγοί στρέφονται προς το κάρβουνο που είναι φθηνότερο (και εκπέμπει περισσότερο CO2) από το φυσικό αέριο".

Αυτή είναι πλέον περυσινή ή και παλαιότερη είδηση, και όσον αφορά την Γερμανία, πάντα είχαν λιγνίτη ή κάρβουνο για ηλεκτροδότηση, και η δική τους τροφοδοσία με αέριο είναι προνομιακή, σε σχέση με τους υπόλοιπους, και έχουν φθηνότερο αέριο από ότι ...εμείς.

Κι όμως, εμείς, επιμένουμε σε αέριο, και αδειοδοτούμε ηλεκτροπαραγωγή από αέριο (που είναι επιεικώς παράλογη και ενεργειακά παρακινδυνευμένη -- το μάθαμε στον "πορτοκαλί συναγερμό")

Έχει πάψει να είναι "ανακάλυψη" ότι η παλαβή ενεργειακή πολιτική μας (και ένα κομμάτι της πρεμούρας με τις ΑΠΕ) έχει σχέση με εισαγωγείς και εισαγωγές φυσικού αερίου. Το αέριο είναι ένα ακριβό καύσιμο που έρχεται μόνο με (πολιτικά φορτισμένους) αγωγούς από (πολιτικά ευαίσθητες) περιοχές.  Ή έρχεται με την μορφή LNG.   Φθηνό το LNG... Νομίζετε... Νομίζατε... Συγκυριακά φθηνό.... Λίγο να τσιμπήσει η ζήτηση, και θα δείτε τιμή σε τιμή αγοράς, και όχι όριακού κόστους...


http://www.realclearenergy.org/charticles/2014/02/10/japan_lng_imports_jump_as_nuclear_plummets_107511.html

Και οι περισσότεροι μεγάλοι Ευρωπαίοι ηλεκτροπαραγωγοί ζήτησαν να σταματήσουν οι Πράσινες επιδοτήσεις... Ο Ζερβός; Για ποιον δουλεύει;

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ...απάντηση στο ερώτημά σου
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=2986&language=el-GR

@katalytikos

archaeopteryx είπε...

ααα! αφού συμμετέχει ο Ζερεφός, είμαι ΟΚ... Κρίμα στο χάσιμο χρόνου δηλαδή... Βρε μιλάνε ακόμα για Ανρωπογενή Κλιματική Αλλαγή τα χαϊβάνια... και στόχους για το 2030! Απλό! 30% για το 2030, 40% για το 2040, 100% για το 2100. Τσάμπα είναι.

nikos είπε...

ΟΙ "δικοί μας" για δεύτερη εβδομάδα αποσιωπούν ομαδικά την κατολίσθηση στους Τ/Δ 4@5 του Ορυχείου Μαυροπηγης .Τώρα μονο άκουσα οτι έρχεται εκτός έδρας ο Π.Νικολακακος ..Τι Αίσχος !!

Ανώνυμος είπε...

Οταν μείνουν μόνο οι τροχιστές μαχαιριών που δουλεύουν τον τροχό με το πόδι, τότε θα ακούσουμε βαριές κουβέντες για αποβιομηχάνιση και άλλα πομπώδη και τότε θα ξυλώσουν το νόμο Μπιρμπίλη.

Kaymakchalan

nikos είπε...

http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/2014/02/95.html

spiral architect είπε...

Σχετικό:
"However, the study gives an incomplete picture on the drivers affecting each price element. We are, for instance, missing any reference to the fact that the reduction in wholesale prices has not resulted from more liberalised electricity markets but mainly from a massive over-supply from subsidy-driven renewable additions. This situation is unsustainable and actually increases overall system costs - to the detriment of the customer.
Με άλλα λόγια: Γάτος γαμεί και γάτος σκούζει.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΓΑΝΤΑ!
@Α.

Ερώτηση για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου 111 ανεμογεννητριών στην Σκύρο
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 - 21:16 New

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΘΕΜΑ: «Σε υποβάθμιση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της Σκύρου θα οδηγήσει η εγκατάσταση αιολικού πάρκου 111 ανεμογεννητριών»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων της Σκύρου στην ενδεχόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί. Ειδικότερα, το έργο αποτελείται από 9 αιολικά πάρκα με 111 ανεμογεννήτριες των 3 MW και συνολική ισχύ 333 MW. Οι εγκαταστάσεις θα καταλάβουν έκταση 36.100 στρεμμάτων, φερόμενη ως ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, καθεστώς που αμφισβητείται ωστόσο από τους κατοίκους. Στην εν λόγω Μονή ανήκει το 95% των μετοχών του φορέα του έργου «ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΣΚΥΡΟΥ ΑΕ». Τα προβλήματα από την κατασκευή του έργου αυτού είναι ποικίλα. Ο όγκος του είναι κολοσσιαίος και απολύτως ασύμβατος με το μικρό μέγεθος του νησιού. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το νησί θα μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασχολείται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, το έργο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε οικονομικό μαρασμό και σημαντική αύξηση της ανεργίας, καθώς θα υποβαθμίσει κατακόρυφα την τουριστική αξία της Σκύρου και θα προκαλέσει σοβαρή μείωση της τουριστικής κίνησης. Αντίστοιχες θα είναι οι επιπτώσεις και στην κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, παραδοσιακές ασχολίες σημαντικής μερίδας πληθυσμού, με 20.000 αιγοπρόβατα και πάνω από 2.000 κυψέλες στο Βουνό της Σκύρου.

Περαιτέρω, σε υπόμνημα που έχουν καταθέσει περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τεκμηριώνονται οι σοβαρότατες και μη αναστρέψιμες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής εγκατάστασης του έργου (ποσοστό 63%) είναι χαρακτηρισμένο ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας του Δικτύου NATURA 2000 και Ζώνη Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπαγίδας (ΖΕΠ). Στη ζώνη αυτή έχουν αναπτυχθεί ακέραια οικοσυστήματα και εξαιρετικά σημαντική βιοποικιλότητα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία παγκοσμίως ενός ιδιαίτερα σημαντικού είδους γερακιού, του «μαυροπετρίτη» (Falco eleonorae). Η υλοποίηση του αιολικού σταθμού θίγει την οικολογική ακεραιότητα της περιοχής και τα είδη χαρακτηρισμού της και οδηγεί σε μη αναστρέψιμη καταστροφή της. Ας σημειωθεί ότι η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχει προτείνει χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, έτσι ώστε η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) να μη συγκρούεται με τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Τέλος, το συγκεκριμένο έργο ούτε επένδυση αποτελεί, αφού από μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς το 2010 προκύπτει ότι περίπου το 90% από τα 650 εκατ. Ευρώ που θα κοστίσει θα δαπανηθούν στο εξωτερικό. Παρότι οι κάτοικοι δεν είναι αντίθετοι με τη χρήση των ΑΠΕ, τίθενται ενάντια στο καταστροφικό αυτό για τον τόπο τους έργο.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Ποια είναι τα δεδομένα, βάσει των οποίων το Υπουργείο κρίνει ότι πρέπει να γίνει η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη Σκύρο;
Έχουν γίνει μελέτες για τις επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία και τον τουρισμό του νησιού; Ποια τα αποτελέσματα που προέκυψαν;
Δεν αντίκειται η υλοποίηση του έργου στην Ευρωπαϊκή Οδηγία των Οικοτόπων που περιέχει μέτρα διασφάλισης σε περίπτωση έργων που πρόκειται να επηρεάσουν τις κηρυγμένες περιοχές του Δικτύου NATURA;

Αθήνα, 12/02/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Νικόλαος Μίχος
Βουλευτής Εύβοιας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/koinovoulio/view/erwthsh-gia-thn-egkatastash-aiolikou-parkou-111-anemogennhtriwn-sthn-skuro#ixzz2tCOjFXmG

Professor Moriarty είπε...

Υπάρχει τρόπος να καλυφθούν τα πράσινα ελλείμματα και να επιδοτηθούν και άλλες ΑΠΕ. Πώς δεν το σκέθτηκαν αυτό εδώ;

fart tax

“Last month, Ripple and five co-authors published a paper in Nature Journal titled “Ruminants, Climate Change, and Climate Policy,” in which they wrote that livestock production is the greatest source of man-made methane. Their proposed solution is vegetarianism, or at least a big reduction in the amount of beef, lamb, and goat that we eat.
…..
In 2003, New Zealand proposed a “fart tax” that would have collected about $300 per farmer per year to be used for methane-reduction research.”

spiral architect είπε...

Ναι, βάλε τους ιδέες απ' το down under!