Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ο δρόμος προς την ενεργειακή φτώχεια (1)


 
Μου ζητήθηκε να κάνω μία κατανοητή περίληψη της Μελέτης Επάρκειας Ισχύος για την Περίοδο 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ (με ημερομηνία Οκτ., 2013).  Βασικά, η καλύτερη περίληψη είναι η ίδια η μελέτη, που σας ενθαρρύνω να διαβάσετε, 2-3 φορές, μέχρι να την καταλάβετε. Με λίγη υπομονή, κι αν δείτε και την πολύ καλή παρουσιάση των τεχνικών όρων που χρησιμοποιεί, στο τέλος, θα μάθετε ότι θα θέλατε να ξέρετε για τα πραγματικά προβλήματα που έχει μία πραγματική ..ΔΕΗ.  Αντί "εκλαϊκευμένης περίληψης", θα βάλω 2-3 θέματα σε αντίστοιχες αναρτήσεις.

Τα παρακάτω δύο γραφήματα είναι η ιστορική εξέλιξη της ύφεσης και της κρίσης που περνάμε, και που ονομάζω "ο δρόμος προς την ενεργειακή φτώχεια", επειδή αυτό που πλέον είναι ολοφάνερο ότι εκεί οδηγούμεθα, με σχέδιο και μεθόδευση. Δηλαδή σε κατάσταση που δεν θα έχουν όλοι πρόσβαση σε ρεύμα, επειδή τα ποσά που θα δίνουμε για ρεύμα θα γίνονται όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος.   Τα γραφήματα δείχνουν την πτωτική ζήτηση από το 2008 (τότε είχαμε τα Δεκεμβριανά, τότε έγινε το κραχ, και στις αρχές του 2008 πρωτοακούστηκε ο όρος PIIGS και μάθαμε περί spreads).

 
Το παραπάνω γράφημα νομίζω ότι δείχνει το "ανελαστικό" της χειμερινής ζήτησης -- το κρύο δεν αντέχεται, και αν δεν είναι η φαντασία μου, τον Ιανουάριο του 2013 ο κόσμος προσπάθησε να ζεσταθεί, τα βράδια, με κλιματιστικά (τα έχουν βαφτίσει "αντλίες θερμότητας" αλλά κλιματιστικά είναι.  Και με φθηνό ρεύμα, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 12-13 έως 15-16, συμφέρουν αν το ζητούμενο είναι 20-22.
 
 
Εδώ φαίνεται και το σχετικά δροσερό καλοκαίρι σε συνδυασμό με την ανακάλυψη του κοντομάνικου ή του ανεμιστήρα, το καλοκαίρι του 2013.  Όταν καταργήσουμε τους ανεμιστήρες, και ανακαλύψουμε τις βεντάλιες και τα στρώματα στο μπαλκόνι, θα είμαστε εκεί που είμαστε την δεκαετία του 1960. Θυμίζω ότι το 1960, είχαμε μετανάστες και ναυτικούς που έστελναν εμβάσματα, οικοδομή, και βάσεις του ΝΑΤΟ που άφηναν κανένα φράγκο. Και είχαμε και βιοτεχνίες και βιομηχανίες και αγρότες στην επαρχία αντί παιδιά αγροτών σε ΟΤΑ και ...ΚΕΠ.
 
Έχουμε δρόμο ακόμα... Και εάν συνεχίσει να κλείνει η βιομηχανία, το κόστος του ρεύματος θα πάει στα ουράνια. Ο Ζερβός δεν το καταλαβαίνει αυτό (δεν του έμαθαν utlity cost accounting), ή δεν τον νοιάζει (αιολικά να πουλάει και καλά είναι).

1 σχόλιο:

nikos είπε...


Προσδιορισμός και Οριοθέτηση της Μεταλιγνιτικής Εποχής, για το


http://www.tdm.tee.gr/images/stories/Docs/nea_anakoinoseis/theseis_paremvaseis/tee_tdm_prosdiorismos_oriothetisi_metalignitikis_epoxis_gia_energeiako_kentro_dyt_makedonias_final_20_11_2012.pdf