Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Περιαυτολογώ με ανακεφαλαίωση (ή ανακεφαλαιώνω περιαυτολογώντας)

Με ρωτάνε διάφοροι που δεν με έχουν "παρακολουθήσει" από πιο παλιά, ή δεν τους αρέσουν οι διαφαινόμενες απόψεις με για τις ενεργειακές μας επιλογές, (ή δεν τους αρέσω εγώ, ή δεν ξέρω τι), εάν είμαι υπέρ του βρώμικου κάρβουνου ή τι προτείνω κλπ... Θα τα ξαναπώ, εν συντομία, άλλη μία φορά.

Βασικά είμαι υπέρ της όσο το δυνατόν φθηνής ηλεκτροδότησης, για όλους. Όχι με την έννοια ότι το ρεύμα είναι δωρεάν κοινωνικό αγαθό -- δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, αλλά με την έννοια ότι πρέπει να είναι προσιτό, να είναι προσιτό σε όλους, ναι, να είναι εξ ίσου προσιτό στην Σύμη, όσο και στον Πειραιά, ναι, είναι "εθνική πολυτέλεια", και ναι, υπάρχουν διεθνείς πεπατημένες και δεν χρειάζεται κάθε φορά να ανακαλύπτουμε τον τροχό. Το ρεύμα είναι πλέον "κοινή ωφέλεια", utility. Αυτό δεν το κάνει "δωρεάν", ούτε αναγκαστικά δημόσιο ή ιδιωτικό, αλλά το κάνει όμως σχεδόν απαραίτητο για σχεδόν όλους. Και σε μια μικρή χώρα, εάν θέλει επίφαση ανεξαρτησίας, το κάνει και λίγο φυσικό μονοπώλιο, εξ ου και ο πιθανά απαραίτητος Δημόσιος χαρακτήρας του.  Εάν έχει παρθεί απόφαση να αντιστραφεί η εθνική ανεξαρτησία,  ή να επιστρέψουμε σε άλλες εποχές χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου, μεγαλύτερης παιδικής θνησιμότητας κλπ,  ας το παραδεχτούμε έτσι, να μην κοροϊδευόμαστε.

Ναι, γνωρίζω τα περί externalities.  Ο λόγος που δεν λογιστικοποιούνται είναι επειδή είναι αυθαίρετα, ενδεχομένως παραπλανητικά, οδηγούν σε απάτες... Το να αποφασίσει μια καθοδηγούμενη ΜΚΟ, ή ο Σκάϊ τι είναι και πόσο κάνει ένα externality το θεωρώ μεμπτό. Ο φόρος άνθρακα είναι φόρος. Μόνο που δεν τον έχω ψηφίσει, και δεν ξέρω υπέρ τίνος είναι, άρα τον θεωρώ κλοπή. Τίποτα άλλο.

Οι παραπάνω απόψεις εμπεριέχουν και "πολιτικές" προκαταλήψεις, και στην Ελλάδα των ποδοσφαιρόφιλων, πρέπει να δηλώσει κανείς και την ομάδα του. Εγώ, ατυχώς, δεν παίζω στο "δεξιά -- αριστερά" αλλά ίσως παίζω στο "πάνω -- κάτω". Και δεν ντρέπομαι να πω ότι είμαι "πάνω".  Αν όμως τα παραπάνω έχουν πολιτικές προκαταλήψεις, οι παρακάτω απόψεις δεν έχουν καμία σχέση με "πολιτικές".


1. Μην μπερδεύουμε ηλεκτροδότηση με χρήση ενέργειας. Το πετρέλαιο πχ πάει στις μεταφορές, στα αεροπλάνα, στα αυτοκίνητα, και σε οικιακές και βιομηχανικές εφαρμογές όπου χρειάζεται ζέστη και δεν υπάρχει αέριο. Το πετρέλαιο δεν έχει σχέση με την ηλεκτροδότηση. Πετρελαιογεννήτριες σε απομονωμένες περιπτώσεις είναι εξαίρεση, όχι ο κανόνας. Οι ΑΠΕ υπάρχουν στην συνολική χρήση ενέργειας βασικά σαν καυσόξυλα σε φτωχές χώρες.

2. Παγκοσμίως, η ηλεκτροδότηση γίνεται από κάρβουνο (ή λιγνίτη), πυρηνικά, αέριο και υδροηλεκτρικά. Όχι επειδή μ' αρέσει, αλλά επειδή έτσι είναι. Και εάν αλλάξει θα αλλάξει είτε προς περισσότερο από το ένα ή το άλλο, και, είτε σας αρέσει είτε όχι, αυτό που έχει μείνει πίσω, είναι τα πυρηνικά. Οι ΑΠΕ, δηλαδή αιολικά και φωτοβολταϊκά ήταν και είναι, και ό,τι και να μάς λένε θα είναι από ανύπαρκτα έως ασήμαντα ποσοστά του συνόλου. Όχι επειδή δεν μ' αρέσουν, αλλά επειδή το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα δεν αποθηκεύεται και είναι ακατάλληλο και προβληματικό για ηλεκτροδότηση, ή χρειάζεται τέτοιες ασκήσεις για να μην είναι άχρηστο που γίνεται ασύμφορο.  Το εμπέδωσε κάθε χώρα που το δοκίμασε, και η Γερμανία. Βέβαια, η Γερμανία εξάγει ΑΠΕ, άρα εμμέσως επιδοτεί τις εξαγωγές της... Υδρογόνα, τήξη κλπ είναι φουτουριστικά πράγματα. Μπορεί ίσως, στο μέλλον, κλπ, αλλά δεν θα σας λύσει το πρόβλημα για τα επόμενα Χ χρόνια... Τα "τεχνικά εφικτά" πράγματα, ή τα όμορφα, στην φαντασία μας, δεν είναι και πρακτικά. Ούτε βάζοντας τεχνολογίες του 1960 προωθούμε καμία νέα τεχνολογία. Απλά πληρώνουμε ακριβά, παλιές και αποδεδειγμένα άχρηστες τεχνολογίες

3. Παραδόξως, και όσο και εάν σας φαίνεται παράξενο, η λύση δεν είναι η εξοικονόμηση ρεύματος, αλλά η κατανάλωση ρεύματος. Δηλαδή εάν δεν υπάρχει ικανή και αρκετή κατανάλωση, δεν δικαιολογούνται οι απαραίτητες επενδύσεις. Για αυτό, και χωρίς βιομηχανία δεν υπάρχει φθηνό ρεύμα. Η φθηνή ηλεκτροπαραγωγή είναι η ισχύς βάσης, οι μεγάλες μονάδες, αυτές που χρειάζονται βιομηχανικούς πελάτες. Αυτό δεν σημαίνει "σπατάλη" και , κυρίως, σημαίνει αποτελεσματικές, σύγχρονες μονάδες. Η διαφορά σε αποτελεσματικότητα μεταξύ 25% και 45% είναι, ενεργειακά και περιβαλλοντικά πολύ πιο σημαντική από όλες τις ΑΠΕ του σύμπαντος... Η αποτελεσματικότητα βέβαια δεν είναι δωρεάν. Μεγαλύτεροι εναλλάκτες, υψηλότερες θερμοκρασίες, πιο καλοί ψυκτικοί πύργοι... No free lunch, νόμοι Θερμοδυναμικής.

4. Φυσικά και χρειάζονται διασυνδέσεις. Είναι πιο αποτελεσματικό να ηλεκτροδοτείς ένα μέρος από μία μεγάλη, αποτελεσματική, αντιρυπαντική μονάδα, από ότι από ντηζελογεννήτριες. Αλλά οι ντηζελογεννήτριες είναι μια χαρά εάν η διασύνδεση δεν είναι εφικτή ή είναι πανάκριβη. Όσο όμως καλή είναι η διασύνδεση για ηλεκτροδότηση, άλλο τόσο είναι απάτη εάν μπαίνει για να δικαιολογήσει τυχαίες και μεταβλητές ΑΠΕ. Εκτός εάν ο στόχος είναι να αγοράζουμε πολλές ΑΠΕ και πολλά καλώδια... Που δεν έχουν όμως σχέση με ηλεκτροδότηση, έχουν με ...αφαίμαξη!  Αν και αυτό που γίνεται είναι ότι μάλλον τριπλοπληρώνουμε διασυνδέσεις ...άλλων. Κι αν οι διασυνδέσεις είναι "καλές", το να υφιστάμεθα  ή να πληρώνουμε εμείς την διασύνδεση της Γερμανίας με την ...Αίγυπτο, συγγνώμη, ακόμα κι αν είναι τεχνικά εφικτό, δεν θα έπρεπε να μάς αφορά.

5. Ναι, υπάρχουν πολλές εκδοχές πονηρών και ΑΠΕτεώνων...  Οι ΑΠΕ πχ δεν είναι "κακές" επειδή ανήκουν σε μεγαλοδιαπλεκόμενους. Δεν θα γίνουν χρήσιμες ή καλές εάν ανήκουν σε ...ΟΤΑ. Απλά, οι "λαϊκές" ιδιοκτησίες είναι η νέα (παλιά είναι αλλά τέλος πάντων) μόδα για να πάρουν λεφτά από τον κοσμάκη με την ψευδαίσθηση ότι γίνεται ...ιδιοκτήτης και αποδέκτης επιδοτήσεων... Αλλά ξεχνάει ότι ο ίδιος τις πληρώνει, σε πολλαπλάσιο. Σκάνδαλο που κάνει την φούσκα του Χρηματιστηρίου του 2000, περίπατο. Ποινικό, κατά την γνώμη μου, και εύκολο να κινηθεί κανείς νομικά κατά αυτών που το προωθούν... Μάζεμα χρημάτων από φουκαράδες χωρίς Ενημερωτικό Δελτίο, με έγκριση από την Κεφαλαιαγορά, δεν γίνεται... Αν και ΔΕΝ σας προστάτευσε η Κεφαλαιαγορά το 2000...   Όπως κανείς δεν προστάτευσε τους εξ ίσου φουκαράδες φωτοβολταϊκούς που "επένδυσαν" σε φωτοβολταϊκά προς δόξαν της Μπιρμπίλη, της Τράπεζας Πειραιώς και άλλων ...πονηρών.

6. Η ενασχόληση με το ...Κλίμα. Άσχετα με το τι ισχύει, ή τι πιστεύετε ότι ισχύει με το Κλίμα ή το Ανθρωπογενές του ή το Ανθρωπογενές CO2 -- εγώ έχω άποψη -- αλλά άσχετα από αυτήν, οι ΑΠΕ είναι (α) ενεργειακά ασήμαντες (μονοψήφια ποσοστά στην καλύτερη των περιπτώσεων), και (β) αμφισβητείται το κατά πόσον εξοικονομούν CO2 με δεδομένη την ανάγκη για σταθερότητα, δηλαδή για εφεδρείες, στο δίκτυο.  Όπως είπε και το Σπήγκελ, όλα τα αιολικά και φωτοβολταϊκά, και βιομάζες, και βιοαέρια, "δεν εξοικονόμησαν ούτε ένα γραμμάριο CO2". Και δεν τα έχει πει μόνο το Σπήγκελ... Τι καθόμαστε και λέμε για το ...Κλίμα; Ποιό Κλίμα; Αυτό που αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια;

Δεν υπάρχουν σχόλια: