Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ο φαύλος κύκλος του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ


http://www.energypress.gr/news/Dramatikh-epistolh-LAGHE-sto-YPEKA:-Kindyneyei-me-katarreysh-h-agora-hlektrismoy2

Ο λόγος που υπάρχει το έλλειμμα στον ΛΑΓΗΕ είναι επειδή ή τιμή του ρεύματος δεν ακρίβυνε αρκετά γρήγορα για το πανάκριβο αέριο και τις άχρηστες (και επίσης πανάκριβες) ΑΠΕ.  Πείτε "μετάθεση" της κοροϊδίας σε έλλειμμα για να μην ξεσηκωθούν οι καταναλωτές...  Ή πείτε το "μετάθεση της μαϊμούς στον επόμενο"... Ή δεν ξέρω ποιός άλλος παρασκηνιακός λόγος.

Αυτό που ξέρω είναι ότι το πρόβλημα θα γίνεται χειρότερο. Υπάρχουν πολλοί λογαριασμοί που είτε είναι απλήρωτοι, είτε είναι σε καθυστέρηση. Η ζήτηση είναι μειωμένη. Η βιομηχανική ζήτηση θα μειώνεται.  Ειδικά για την βιομηχανική ζήτηση, χωρίς αυτή, το ρεύμα θα ακριβαίνει ακόμη περισσότερο, για όλους, και θα οδηγεί όλο και περισσότερους στο να μην μπορούν να πληρώσουν...

Η λύση;  Μα να ακριβύνει το ρεύμα, ή να μπει κάποιος σχετικός φόρος... Φόρος για το ΤΕΒΕ, φόρος στο ρεύμα για τις ΑΠΕ, ή τις διασυνδέσεις που θέλουν οι  "Ευρωπαίοι" και με τις οποίες θα έρθει από μηχανή θεός η πρόσκαιρα φθηνή εισαγωγή ρεύματος, μέχρι να κλειδωθούμε και να φτάσει όπου θέλουν...

Ακόμα κι αν μηδενιστεί ως δια μαγείας το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, κάθε νέα ΑΠΕ, ακόμα και με ελάχιστη ταρίφα, θα ακριβαίνει το ρεύμα (ή θα ξαναμεγαλώνει το έλλειμμα). Οι ΑΠΕ λειτουργούν σαν μη ανταποδοτικός φόρος. Πληρώνονται, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν. Ακόμα κι αν έχουμε ρεύμα μόνο όταν φυσάει ή έχει ήλιο, πάλι πανάκριβο θα είναι, και δεν θα έχουμε ρεύμα όταν δεν φυσάει ή τα βράδια, κι αν έχουμε θα είναι ακόμα ακριβότερο. Εκεί οδηγείται η κατάσταση, και μακάρι να κάνω λάθος...

Η λύση;  Να στείλουμε τους ενεργειακούς βαρώνους με την Ρεπούση στον Αστέρα να μάθουν Τούρκικα μπας και μας λυπηθούν οι Τούρκοι και μας ηλεκτροδοτήσουν... Εάν βέβαια πληρώσουμε για τα καλώδια που θέλει η ...Γερμανία... Ή μήπως αυτό ήταν το ζητούμενο;

 
Καπέλο 220 000 000 ευρω για το 2013 στους καταναλωτές ρεύματος

Από τον περασμένο Ιούλιο του 2013 ( ήταν η τελευταία μεγάλη αύξηση τέλους ΑΠΕ ) , ο μέσος οικιακός καταναλωτής ΔΕΗ , καταβάλλει με κάθε λογαριασμό του ήδη 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά με την νέα απόφαση της ΡΑΕ ( 31/12/2013) το πράσινο τέλος θα αυξηθεί ξανά κατά 86% από τον ...Μάρτιο 2014 , στα 38,61 ευρώ.

Και να φανταστείτε ότι αυτό είναι ένα μικρο κομμάτι , από το συνολικό κόστος της "πράσινης ανάπτυξης" για ανεμογεννήτριες ,φωτοβολταϊκά και γενικά ΑΠΕ.   Χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο οι ξένες πολυεθνικές "εισβολείς" , σε συνεργασία με μεγάλους εγχώριους ομίλους ενέργειας , κάνουν απίστευτα κέρδη με ασφάλεια.   Παρά την Μνημονική υποχρέωση έναντι της Τρόικας, για να μηδενίσουμε το τεράστιο έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ , απο τον περασμένο καλοκαίρι του 2013 , οι πολιτικάντηδες του ΥΠΕΚΑ κωλυσιεργούν η αδυνατούν να αποφασίσουν για τα νέα αναγκαία μέτρα εναντίον των ΑΠΕ , που θα μειώσουν το έλλειμμα. του ΛΑΓΗΕ ΑΕ.

Σημειώστε ότι μέχρι το τέλος του 2014 απαιτούνται πάνω απο 1.500.000.000 ευρώ για να πληρωθούν οι παράγωγοί, αιολικοί και φωτοβολταικοι κλπ ΑΠΕτζηδες.

Τα λεφτά αυτά θα πληρωθούν από τους Έλληνες καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος υπέρ της πράσινης ανάπτυξης ( απάτη του κερατά είναι ) με δυο 6μηνες αυξήσεις του τέλους ΑΠΕ εκτός αν οι πολιτικάντηδες του ΥΠΕΚΑ ,κόψουν τις εγγυημένες τιμές FIT στις ΑΠΕ. Η καθυστέρηση του ΥΠΕΚΑ λοιπόν είναι αδικαιολόγητη, "πανάκριβη" και "υποπτη", αφού με την "ανικανότητα" τους επιβαρύνουν ξανά και ξανά τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, Από την άλλη η "αδέσμευτη" ΡΑΕ αποφάσισε (όπως ο Νόμος της επιβάλλει) στις 30 Δεκεμβρίου και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς!, αυξήσεις φωτιά που φθάνουν το 157% στο τέλος υπέρ των ΑΠΕ η ΕΤΜΕΑΡ που θα ισχύσουν από τον ...Μάρτιο του 2014.

Δυστυχώς όμως η ''ανεξάρτητη'' ΡΑΕ συνεχίζει αφειδώς , να χορηγεί νέες επιχορηγούμενες άδειες ΑΠΕ σε '' αυτούς που ξέρουν τη δουλειά π.χ. βλ. Κοπελουζος κλπ , παρόλο οτι όλοι γνωρίζουν οτι με κάθε νέα άδεια ΑΠΕ, με το ισχύον σύστημα FIT επιβαρύνεται περαιτέρω το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ που διαχειρίζεται ο ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Φαύλος κύκλος δηλαδή που οι ίδιοι δημιουργούν.  Ίσως να αισθάνονται δυνατοί και κοροϊδεύουν τους καταναλωτές , για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των δήθεν επενδυτών -βαρόνων ΑΠΕ , ίσως επειδή πιστεύουν ότι θα την γλυτώσουν στο τέλος, καλυπτόμενοι πίσω από απίθανους νόμους και διατάξεις που οι ίδιοι ψήφισαν. Υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν . Κάποιοι "μιλάνε πολύ" σήμερα και οι δικαστές έχουν αγριέψει [εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος για αυτό].

Η συνέχεια εδώ

2 σχόλια:

spiral architect είπε...

α. Ρίξτε μια ματιά σε ένα πρόσφατο λογαριασμό ΔΕΗ και δείτε τι ποσοστό κατέχουν τα επίδικα καύσιμα στο ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής: ΦΑ=24%, ΑΠΕ=11% .
β. Ψάξτε να βρείτε εκτός απ' τους μεγάλους τύπου Μ. και ΣΙΑ πόσοι πιτσιρικάδες συμπαραγωγοί μέσω ΣΗΘΥΑ αυξάνουν την κατανάλωση ενός ακριβού εισαγόμενου καυσίμου που προορίζεται για αστική και βιομηχανική παραγωγική χρήση.
γ. Δείτε το μηνιαίο λογαριασμό ενός τυπικού καταναλωτή Μέσης Τάσης ισχύος 400-500kVA (συγκριτικά, το σπίτι μας είναι από 7 ως 15kVA) πόσο πληρώνει για τέλος υπέρ ΑΠΕ σε ένα μηνιαίο λογαριασμό τάξης μεγέθους 6000-8000 ευρώ.
Το δίκαννο!

Ανώνυμος είπε...

Κρατάνε το Φ.Α. κάτω του 25 % (υπάρχει λόγος)

Οι ΑΠΕ λοιπόν και κυρίως τα Φ/Β αντικαθιστούν εκπομπές από σταθμούς Φ.Α. που επέμπουν περίπου το μισό CO2 από σταθμούς λιθάνθρακα.

Πόσο πάει ο τόνος αποσόβησης ;

Και αν συνυπολογιστούν οι back up εκπομπές ;

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ