Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ο δρόμος για την ενεργειακή φτώχεια (3) -- θα δεν θα έχουμε πάντα ρεύμα, κι όταν έχουμε θα είναι πανάκριβο


http://www.admie.gr/fileadmin/groups/EDAS_DSS/Meleti_eparkeias_final.pdf
Το 2020 θα έχουμε ΑΠΕ, αλλά, το βράδυ, ΔΕΝ θα έχουμε ρεύμα: το λέει και ο ΑΔΜΗΕ!

Αυτό που κατάλαβα από την μελέτη του ΑΔΜΗΕ είναι ότι όσο περνάει ο καιρός θα βγαίνουν από το σύστημα μερικές παλιές θερμοηλεκτρικές μονάδες, και θα μπαίνουν μερικές καινούργιες, και μερικά υδροηλεκτρικά.  Και, ΑΠΕ.  Όπως πολύ εύγλωττα και απλά αναφέρει (εδώ και καιρό, και σε αυτήν την ανάρτηση ο GreekLignite, o λιγνίτης είναι σχετικά φθηνή ισχύς βάσης (φθηνό ρεύμα για την βιομηχανία και τους καταναλωτές), τα υδροηλεκτρικά χάρμα, όταν και όπου υπάρχουν, το αέριο ακριβό, και πάει πακέτο με τις ΑΠΕ, και δεν βαριέμαι να λέω και εγώ ότι οι ΑΠΕ κάνουν το ακριβό αέριο, ακριβότερο. Ιδίως οι τυχαίες ΑΠΕ (τα αιολικά). Οι απλά μεταβλητές ΑΠΕ (τα φ/β) δημιουργούν πρόβλημα αλλά τουλάχιστον είναι σχετικά προβλέψιμη, αλλά ακριβή, ισχύ ημερήσιας αιχμής.  Όσο μειώνεται ο λιγνίτης, θα ακριβαίνει το ρεύμα. Όσο μειώνεται ο λιγνίτης θα αυξάνεται το ακριβό αέριο (μόνο το αέριο μπορεί να υποκαταστήσει λιγνίτη). Όσο μπαίνουν ΑΠΕ, δήθεν για να κάνουν παρέα στο αέριο, το μόνο που θα κάνουν είναι να ανεβάζουν το κόστος του αερίου. Χτες, με τον Μ.Α.Μ.Κ.  Σήμερα, με τα Α.Δ.Ι.   Αύριο, θα ακολουθήσουμε σχεδόν σίγουρα το παράδειγμα της Γερμανίας και θα ξαναγυρίσουμε στον λιγνίτη ή άλλο κάρβουνο.   Αφού όμως πρώτα έχουμε χώσει μερικά πεταμένα δις σε σαβούρες.  Το δια ταύτα, στο θέμα κόστους, είναι ότι θα ακριβαίνει το ρεύμα και θα μεγαλώνει η τρύπα του ΛΑΓΗΕ (όσο μπαίνουν νέες ΑΠΕ, έστω και τσάμπα ΑΠΕ).


Αλλά δεν είναι μόνο ότι θα ακριβαίνει το κόστος. Όσο μειώνεται το ποσοστό της εγκατεστημένης θερμικής ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτης και ακριβό αέριο), και αυξάνεται το ποσοστό των εγκατεστημένων ΑΠΕ, τόσο μειώνεται η αξιοπιστία του συστήματος, δηλαδή το πόσο συχνά θα έχουμε ρεύμα.  Και αυτό, με τις ΑΠΕ, που ο ΑΔΜΗΕ δέχεται ευγενικά και διπλωματικά ότι προσμετρούνται με το 10% της ισχύος τους (0-5% λέω εγώ και mark my words), με πολλές ΑΠΕ αυξάνεται η ανάγκη για θερμές εφεδρείες, που αν δεν υπάρχουν απλά αυξάνουν τα πιθανά μπλακάουτς. Το έχει πει η Ε.ΟΝ από το 2005, και το ζει η Γερμανία έκτοτε. Αυξάνουν τις θερμές εφεδρείες όταν περιμένουν να ...φυσήξει!  Οι εφεδρείες έχουν, και αρχικό, και λειτουργικό κόστος.

 
Αυτά τα λέει, λίγο πολύπλοκα, ο ΑΔΜΗΕ, αλλά τα λέει. Τώρα... Ποιός ακούει είναι άλλο θέμα. Λεφτά υπάρχουν και όπως λέει ο απερίγραπτος κος ΔΕΗ, δεν χρειαζόμαστε βιομηχανία ούτως ή άλλως, μόνο που οι φρουτοσαλάτες δεν καταλαβαίνουν ότι χωρίς βιομηχανία και φθηνή ισχύ βάσης, το ρεύμα θα είναι πανάκριβο, και με πολλές ΑΠΕ, δεν θα έχουμε πάντα  (έστω και πανάκριβο) ρεύμα

4 σχόλια:

spiral architect είπε...

Όπως καταλαβαίνει κανείς, το πρόβλημα ενεργειακής ένδειας πια είναι καθαρά πολιτικό και καθόλου πια τεχνικό. Μια απ' τα ίδια που συνέβησαν το 2000 στην Καλιφόρνια, μια απ' τα ίδια συμβαίνουν στην Γερμανία, τώρα πια και στην Ελλάδα με επιπρόσθετο πρόβλημα την αποφόρτιση του δικτύου από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες σταθερού φορτίου 24/7 τύπου Χαλυβουργικής κλπ που θα διώχνουν ακόμα πιο γρήγορα λιγνιτικές μονάδες βάσης.
Το τελευταίο δεν το πρόβλεψε η μελέτη, αλλά μη τα θέλουμε κι όλα δικά μας, αλλιώς να εκπονεί τις μελέτες φόρτισης και ροών ο Μιχάλης Λεφάκης.

Δεν πειράζει, αν μή τι άλλο, ο καπιταλισμός ευνοεί την καινοτομία και αυτό μας αρκεί.

Ανώνυμος είπε...

Δεν τους ενδιαφέρει που θα πληρώνουμε ακριβά το ρεύμα. Ασκούνται εδώ και χρόνια πιέσεις για την διείσδυση των ΑΠΕ και από τις ΜΚΟ. Ένα παράδειγμα, από WWF

"Το WWF θεωρεί πως η ΕΤΕπ οφείλει να μειώσει ακόμα περισσότερο τα όρια εκπομπών για τα επιλέξιμα έργα, ενώ η νέα πολιτική δανεισμού πρέπει να συμπεριλάβει μετρήσιμους στόχους χρηματοδότησης έργων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μόνο έτσι θα διασφαλισθεί ένα ασφαλές πλαίσιο για τους επενδυτές και τη βιομηχανία.

Το WWF υλοποιεί την εκστρατεία «Η δική σου ενέργεια», μέσω της οποίας φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Μέσα από συντονισμένες δράσεις, η διεθνής οργάνωση πιέζει κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ζητώντας την αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ κατά $40 δις, μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Δείτε την ιστοσελίδα της εκστρατείας."
Αυτά, τον Ιούλιο 2013, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί κάποια ανακοίνωση για πιθανή αλλαγή στόχων.
http://www.wwf.gr/news/863-2013-07-24-13-59-27

Ανώνυμος είπε...

Για ακριβό ρεύμα δεν είχαν αναφέρει κάτι οι δύο ισχυρές ΜΚΟ το 2012. Τότε έλεγαν ότι οι ρυθμίσεις που προωθούσαν ακόμα και σε επίπεδο Ε.Ε., ήταν για την προστασία της υγείας μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

http://www.vetonews.gr/perivalon/item/11976-pyra-apo-greenpeace-kai-wwf-stin-kfw-gia-tin-xrimatodotisi-tis-ptolemaida-v

spiral architect είπε...

H νομή των κερατιάτικων και πως γίνεται η ενέργεια χρηματιστήριο παραγώγων σε μια δευτερογενή μορφή ενέργειας που δεν αποθηκεύεται:
Έτσι θα γίνουν οι δημοπρασίες ενέργειας – Τι πρέπει να ξέρετε για το ελληνικό “υβριδικό” NOME
Οσοι δεν καταλαβαίνουν μπορούν να ξανακάτσουν στα θρανία και από μανατζαρέοι και χρηματιστές να γίνουν μηχανικοί.
Που ξέρεις, μπορεί και να σώσουν την παρτίδα ...