Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Πώς μπορεί να μειώνεται η τιμή και να αυξάνεται η τιμή; Εύκολο... Η πρώτη είναι η χονδρική οριακή τιμή πώλησης και η δεύτερη είναι αυτή που πληρώνει ο καταναλωτής

http://www.energypress.gr/news/Germania:-Meiwthhke-kata-25-perysi-h-timh-hlektrikhs-energeias λέει το energypress...

Φυσικά και δεν μειώνεται αυτό που βλέπει ο κόσμος σαν "τιμή ρεύματος". Αυτό που μειώνεται είναι η οριακή, χονδρική τιμή του ρεύματος. Και όπως λέει και το Bloomberg, μειώνεται για τέταρτη διαδοχική χρόνια (όσο εκτινάζεται η τιμή).  Όπως η τιμή των κενών θέσεων αεροπλάνου λίγο πριν την πτήση, ή η τιμή του Δανέζικου δήθεν κεφαλοτυριού όταν τιμολογείται σε οριακό κόστος μπας και πουλήσει σε κορόϊδα (εμάς).  Αν συμβαίνει συχνά με το αεροπλάνο, χρειάζεται μικρότερο αεροπλάνο (ή φθηνότερα εισιτήρια).  Αν συμβαίνει με το Δανέζικο τυρί, λέγεται dumping σε βάρος της ντόπιας παραγωγής.

Η απόδειξη ότι υπάρχουμε είναι ότι εάν πάμε να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο, πονάει:  Να οι τιμές του Γερμανικού ρεύματος, από πρόσφατο άρθρο του Spiegel:


Skyrocketing electricity costs! Οι τιμές του ρεύματος στον ουρανό.  Με πτωτικές τις οριακές τιμές...  Οι τιμές χοντρικής διαμορφώνονται βάσει και του οριακού κόστους.  Οι ΑΠΕ έχουν χαμηλό οριακό κόστος (ο αέρας και ο ήλιος είναι δωρεάν), αλλά υψηλό συνολικό κόστος.  Και εκτοπίζουν πρόσκαιρα το αέριο, κάνοντας το ασύμφορο και δημιουργώντας οικονομικά προβλήματα σε ηλεκτροπαραγωγούς που έχουν αέριο. Ευτυχώς έβαλαν οι άνθρωποι φθηνό κάρβουνο... Για να έχουν ρεύμα... Οι ΑΠΕ δεν ηλεκτροδοτούν, το έχει εμπεδώσει και η Γερμανία.

Το πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ το έχει η Δανία (με τα πάμπολλα αιολικά -- απορρίπτει αιολικό φθηνά σε γείτονες και επαναγοράζει ακριβά) και το δεύτερο πιο ακριβό η Γερμανία:


3/1/13  Bloomberg           Η Γερμανική χοντρική τιμή του ρεύματος πέφτει για τέταρτο χρόνο
11/13  Eurostat                 H Γερμανία έχει το δεύτερο ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ (μετά την Δανία)
27/10/13 Forbes               Το Βερολίνο έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη
15/10/13 FT                      Εκτίναξη κόστους ΑΠΕ στον Γερμανικό ενεργειακό διάλογο
9/9/13     ΙΕΕΕ Spectrum  Ενδεχόμενο επανάστασης των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος