Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Η ζωή χωρίς ρεύμα (2)


Η ζωή χωρίς ρεύμα, δεν θα προκύψει από θέληση για αυτάρκεια, ή από ρομαντικές διακοπές σε ...κότερο, θα προκύψει από την φτώχεια της υπερφορολόγησης και της ύφεσης, και, εάν οι Πράσινοι Απατεώνες συνεχίσουν το έργο τους, από την Πράσινη Απάτη.


Ναι, μπορεί να ζήσει κάποιος χωρίς ρεύμα, ζούσαμε χωρίς ρεύμα για πολλούς αιώνες, και, στην Ελληνική ύπαιθρο, μέχρι την δεκαετία του 50 ή του 60. Άλλος τρόπος ζωής. Ναι, μπορείς να ζήσεις με ρεύμα εκτός δικτύου, όπως ξέρει κάθε ιδιοκτήτης αυθαιρέτου ή κοτέρου. Δεν είναι ούτε βολικό, ούτε φτηνό.   Ρωτήστε, ή επισκεφτείτε (είτε αυθαίρετο, είτε κότερο). Οι μπαταρίες δεν αντέχουν πάνω από 3-4 χρόνια. Οι ανορθωτές καίγονται. Η γεννήτρια κάνει θόρυβο. Η ανεμογεννήτρια κάνει θόρυβο (και κραδασμούς). Τα φ/β θέλουν ξεσκόνισμα (και βάρδα μην φυτρώσει κανένα δέντρο ή κανένα γειτονικό αυθαίρετο). Το ψυγείο αερίου πρέπει να είναι σε εξωτερικό χώρο (για να μην έχεις καυσαέριο ή υδρατμούς από την καύση στην κουζίνα). Πρέπει να κουβαλάς μπουκάλες αερίου. Θερμοσίφωνας;  Ούτε λόγος!  Εφικτό; Απόλυτα. Φτηνό; Για δοκιμάστε, κάτι σαν ...φτηνό κότερο.  Ρεαλιστικό στους Αμπελόκηπους;  Μόνο για τους ιδιοκτήτες ρετιρέ, με ημιαυθαίρετους σκεπασμένους χώρους στην ταράτσα (για το ψυγείο). Η ζωή χωρίς ρεύμα, ή με ρεύμα εκτός δικτύου είναι όμως μια χαρά σε εξοχές. Λέγεται Ελλάδα του 1930.

Είχα έναν δάσκαλο κάποτε. Μας έλεγε: "Καλά όλα αυτά, αλλά αυτό που θέλετε είναι να έχετε πολλή ισχύ βάσης διαθέσιμη στο δίκτυο, και λίγη ζήτηση σε ώρες αιχμής.  Χωρίς επενδύσεις σε ισχύ βάσης, δεν θα έχετε ρεύμα". Ούτε η τεχνολογία έχει αλλάξει ούτε οι Νόμοι της Θερμοδυναμικής. Ναι, είναι εφικτό να ζεις χωρίς ρεύμα, ή εκτός δικτύου, είναι ευχάριστο ή ρομαντικό στις διακοπές, και σίγουρα θα το ανακαλύψουμε στην ύφεση, λόγω αδυναμίας εξόφλησης τελών, λογαριασμών και φόρων, και όσο αυξάνει ο λογαριασμός του ρεύματος.  Τα έχω ξαναπεί αυτά, τον περασμένο Μάϊο, και με λύπη βλέπω ότι τα εμπεδώνουμε σιγά-σιγά.

Η τρύπα στον ΔΕΣΜΗΕ λόγω ΑΠΕ μεγαλώνει, οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ αυξάνονται, η ανεργία μεγαλώνει, τα εισοδήματα και οι αποταμιεύσεις εξανεμίζονται.  Όπως είπε και ο Π-Π στο χθεσινό σχόλιό του,  "και ολοι απο κατω ΑΡΝΙΑ… καταλαβαμε τωρα?? ΑΡΝΙΑ.. μπεεε μπεεε". Βέβαια, ο Π-Π αναφερόταν στην Εθνική Κυραρχία. Και εδώ, το ίδο πράγμα είναι...

ΥΓ. Έχω 3-4 γνωστούς με εξοχικά. Κόβουν το ρεύμα. Ο ένας δεν θα πηγαίνει, έχει πρόβλημα.  Οι άλλοι έχουν -- για την ώρα -- οικονομική άνεση, θα βάλουν ψυγεία αερίου (800-1.000 το ένα).  Ο ένας έχει ηλιακό θερμοσίφωνο. Ο άλλος λέει ότι θα βάλει φωτοβολταϊκά (και έχει κάνει αίτηση να τον επιδοτούμε οι υπόλοιποι).  Αν το θυμηθώ, και εάν υπάρχω, θα σας ενημερώσω του χρόνου. 

7 σχόλια:

spiral architect είπε...

A, μην είσαι απαισιόδοξος.
Μα ένα πετρογκάζ δεν θα το βρούμε ρε αδερφέ?
Εγώ έχω ήδη ένα σε λειτουργία στο πλυσταριό για να τηγανίζω ψάρια για να μην βρωμάει το σπίτι.
Να βρω μόνο καιρό να κατέβω στο Μοναστηράκι να πάρω μια αλουμινένια μαρμίτα και μια σκάφη για μπάνιο.
Who cares anyway?

Kαι μείωση CO2 θα έχουμε, πράσινη ανάπτυξη στην πράξη.

archaeopteryx είπε...

Ναι, αλλά έχεις πλυσταριό. Σε διαμέρισμα στον 4ο όροφο;

Πλυσταριό; Μεγάλη πολυτέλεια.

Κάπου στην Θεσσαλονίκη έχει πάρει το μάτι μου θερμοσίφωνες που δουλέυουν με ξύλα, εφημερίδες ή αέριο. Κάτι σαν κάθετοι σωλήνες γεμάτοι νερό, με μια τρύπα στην μέση για την φλόγα

spiral architect είπε...

Πλυσταριό στην ταράτσα σε παλιά δυόροφη διπλοκατοικία.
Ναι, δεν το κρύβω, είμαι προνομιούχος!
(αν δεν με κάνουν να την πουλήσω για ένα τενεκέ λάδι στον μαυραγορίτη)

spiral architect είπε...

Αυτά που είδες είναι μπόιλερ ιδιοκατασκευές από βιοτεχνίες λευκοσιδηρουργίας, που καίνε πυρήνα, σύμμικτα υποπροιόντα ξύλου και χαρτιού, (μπρικέτες) ξύλο, χαρτόνια ... ότι τραβά η όρεξή σου.

Μια χαρά για τα χωριά, όπου δεν υπάρχει δόμηση καθ' ύψος. Μέσα στην πόλη ... άστα: Βγαίνεις στο μπαλκόνι, μόνο για να κλείσεις τα πατζούρια και έπειτα βρωμάς σαν λακέρδα!

Ενδεικτικά:

http://www.diana-skordas.gr/

Ανώνυμος είπε...

Τα "μαγικά" τους τα κανανε πάλι.
Σε χλωρο κλαρι δεν μας αφηνουν.
Ο κ. Μπίτζας είπε ότι ΔΕΝ θα εξαιρεθουν απο το χαρατσι οσοι κοψανε το ρευμα απο 17/9 και μετα.
ΤhW

Ανώνυμος είπε...

χε!χε!χε!
Δλδ Αρχαίε μου,
μάλλον περιμένεις να ξεκινήσει ή επανάσταση από την Αθήνα;;
(λόγω τών αντικειμενικά δύσκολων εναλλακτικών υποθέτω)
ΑΠΕ,ξεΑΠΕ, ή απάτη πάντα ήξερε να πουλάει καλά τόν ευατό της...


ό παγωτατζής

Υ.Γ Κοίτα ,οι Ελληνες είμαστε ικανοί για να μήν πληρώνουμε χαράτσια,να κάνουμε τροποποιήσεις πού στην τελική θα υπερβαίνουν τά κόστη(αρχικά και χρήσης) τών χαρατσιών.
πάντως 2ο αυτοκίνητο θα κρατήσουμε(για τα μονά ζυγά;)
Μπορεί και να μετακομίσουμε στό κότερο,στίς μαρίνες πού ξέρεις;
...ορθολογισμός ,είπαμε!
Κάποτε θα μάθουμε ,πού θα πάει..Κανα 2 γεννιές χρόνος είναι..
Τόσο δεν θέλει ώς το 1950;;
Τά σέβη μου

Ανώνυμος είπε...

Αρχιτέκτονα,
Εγώ βασικά κυρίως χρησιμοποιώ πετρογκάζ για τόν απλούστατο λόγο ότι κάνει εξαιρετικά καλοτηγανισμένα-από πραγματικά αλανιαρες κότες-αυγά(ή αδυναμία μου!)
Αλλη γεύση!
ποτέ δεν τό είχα συνδέσει με ΑΠΕ ή χαράτσι όμως! είδες ή..ΔΕΗ;;;

ό παγωτατζής

Α!ναι,ναι,ναί και ...πατάτες φυσικά
Στό μπαλκόνι και όχι σε πλυσταριό!