Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Μάθημα επενδύσεων για τον Απόστολο Γκλέτσο (και λοιπούς Δημάρχους)


Δήμαρχε,  είσαι λίγο καινούργιος στις επενδύσεις, να σου κάνω ένα γρήγορο μάθημα.

Επένδυση είναι όταν βάζει κάποιος λεφτά, φτιάχνει κάτι (μόνος του ή με εργάτες που προσλαμβάνει και πληρώνει) και το πουλάει σε πελάτες που το θέλουν.  Σε μια επένδυση, (πχ, ένα παγωτατζίδικο) κερδίζουν 1) οι πελάτες, που αγοράζουν κάτι που θέλουν να αγοράσουν (ωραίο το παγωτό), 2) οι εργάτες που βρήκαν απασχόληση, 3) οι κτηνοτρόφοι που πουλάνε γάλα, 4) η βιομηχανία ζάχαρης που πουλάει ζάχαρη (αν και εμείς την εισάγουμε)  4) ο Δήμος που εισπράττει τέλη, 5) το Κράτος που εισπράττει φόρους, 6) η Τράπεζα που εισπράττει τόκους και 7) φυσικά, ο επενδυτής που κερδίζει  Όλοι κερδίζουν, Απόστολε, αλλά δώσε βάση, κερδίζουν επειδή θέλουμε και αγοράζουμε και απολαμβάνουμε το παγωτό.

Τα αιολικά είναι διαφορετικά. Κανείς δεν θέλει το ρεύμα από τα αιολικά γιατί είναι ακριβότερο από το συμβατικό ρεύμα. €35 την μεγαβατώρα είχε χοντρική το ρεύμα όταν ήρθε το Πασόκ, €90-€100 το δίνουν χοντρική οι αιολικοί "επενδυτές". Την διαφορά, Απόστολε, την πληρώνεις εσύ, και οι δημότες σου και εγώ και όλοι, στο "τέλος υπέρ ΑΠΕ. Και για να μην το πάρεις χαμπάρι, φούσκωσαν την χοντρική τιμή στα €60 για να μην πολυφαίνεται το καπέλο.   Και είναι υποχρεωτικό!  Είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις το καπέλο.  Σαν να πουλιέται παγωτό στην ωραία Στυλίδα για €2, αλλά να είσαι υποχρεωμένος να πας στην Λαμία, με δικά σου έξοδα, και να το αγοράσεις, το ίδιο ακριβώς παγωτό για €4, ή €5 (συν την βενζίνη πήγαινε-έλα). Ανώμαλο!!  Φαντάσου λοιπόν 5.000.000 νοικοκυριά να πληρώνουν, υποχρεωτικά, καπέλο στο ρεύμα. Αυτό δεν είναι επένδυση, είναι φόρος!

Ποιος κερδίζει;;  Κερδίζει ο "επενδυτής"" που εγώ τον αποκαλώ "νόμιμο κλέφτη".  Κερδίζει ο Δημοτικός Σύμβουλος που στο έφερε και τα έχει πιάσει για να το σπρώχνεις. Θα κερδίσει ο χωματουργός και ο μπετατζής που θα καταστρέψουν την Σκύρο.  Θα κερδίσει ο εργάτης στην Δανία ή την Γερμανία ή την Ισπανία που τα φτιάχνει.  Θα κερδίσει η Δανία, η Γερμανία και η Ισπανία που τα εξάγουν.

Ποιος χάνει;  Πρώτα από όλα η τσέπη ολονών μας. Εμείς πληρώνουμε, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, χειρότερα από διόδια, μπαίνει στο ρεύμα το καπέλο. Χάνει η Σκύρος που θα γίνει σαν καναπεδάκι με μεταλλικές οδοντογλυφίδες, και εγώ που δεν θα ξαναπάω στον μαγευτικό όρμο της με φουρφούρια πάνω από το κεφάλι μου.  Χάνουν τα γεράκια που θα αλέθονται από τις φτερωτές (αν δεν κάνω λάθος έχει μαυροπετρίτες η Σκύρος). Χάνουν τα παιδιά σου Απόστολε, γιατί αυτά θα μεγαλώσουν περιτριγυρισμένα από σαβούρες στα νησιά και στα βουνά.

Οι "εκατοντάδες εκατομμύρια" επενδύσεις δεν είναι για μας, για τους ξένους που μας εξάγουν τις σαβούρες είναι. "Σαβούρες" επειδή 1) θα τις βλέπεις, 2) θα τις ακούς, 3) θα τις μοσχοπληρώνεις,  και 4) θα παράγουν ασήμαντο ρεύμα.

Δεν τον ξέρω τον Γκλέτσο, νόμιζα ότι δεν του άρεσαν τα διόδια αλλά προφανώς άλλαξε γνώμη.  Παρακαλώ να του προωθήσετε το μάθημα μπας και ξεστραβωθεί.   Και εάν θέλει να το μελετήσει, εδώ.  Την φωτό την βρήκα εδώ.

Το μάθημα αυτό, το έγραψα σε απάντηση "έκρηξης" του Δημάρχου (αχ αυτές οι επενδυτικές εκρήξεις) που είδα στο http://anti-ntp.blogspot.com/2011/11/blog-post_313.html

14 σχόλια:

katalytikos είπε...

Όσο η γουρουνοπούλα στη σούβλα μειώνει τα λιπαρά, άλλο τόσο και οι ΑΠΕ μειώνουν το κόστος του ρεύματος!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν κάνεις και εσύ μια επένδυση να κονομήσεις όπως λες;
Γ

archaeopteryx είπε...

Τι επένδυση; Σε αιολικά; Μα είμαι κατά της κλοπής (και δη σε βάρος φτωχών). ΟΥ ΚΛΕΨΕΙΣ!

Τα αιολικά και τα φ/β, μετά συγχωρήσεως ΔΕΝ είναι επένδυση ΠΟΥΘΕΝΑ, παρά μόνο στις χώρες που τα κατασκευάζουν και τα εξάγουν (και στην Αμερική, που προσπαθεί, μόλις και μετά βίας... διάβασε περί Solyndra)

bob είπε...

@ archaeopteryx

επειδη δεν εχω χρονο να μελετησω το manual για το δημαρχο (θα το κάνω ομως συντομα), εχεις καποιο συγκριτικο πινακα για το κοστος παραγομενης κιλοβατωρας απο διαφορες πηγες σε βαθος χρονου?

archaeopteryx είπε...

bob, θα ξεκινούσα από τα τρεις αναρτήσεις που έχω στο scripta manent, δηλαδή

πόσο κοστίζει η αιολική κιλοβατώρα

οριακή τιμή συστήματος

και

Ελλάς-Τουρκία 2-0

Το κόστος του ρεύματος είναι αντικείμενο μελετών και διατριβών, και άλλο κόστο και άλλο τιμή και δεν είμαι ...δάσκαλος, αλλά πολύ συνοπτικά θα σου πώ, ότι το 2009, η χοντρική τιμή ρέυματος στην Ελλάδα ήταν περί τα 35 ευρώ η μεγαβατώρα. Λόγω χρήσης αερίου (πολλά τα λεφτά) πήγε μεταξύ 50 και 60. Τα αιολικά τα ξεκίνησαν στα 100-200 και τώρα λένε για 90 γιατα επίγεια και διπλά για τα θαλάσσια. Τα φωτοβολταϊκά λένε για 390-400 αλλά αυτά που διαφημίζουν στις ταράτσες 500!!

Η περίληψη των συσχετισμών κόστους είναι στο λινκ που σου ανέφερα, και στο tag/ετικέτα "κόστος ρεύματος" θα βρεις 26 αναρτήσεις για ισάριθμες νύχτες αΎπνίας.

bob είπε...

@ archaeopteryx
γι' αυτο και μιλησα για κοστος παραγομενης κιλοβατωρας.
εκτιμω το γεγονος οτι εχεις μαζεψει τοσες πληροφοριες σε μια αναρτηση (scripta manent), επειδη ειναι η δουλεια σου, το μερακι σου ή η αναγκη της καταδειξης μιας καλοστημενης απατης, μερος μιας γενικοτερης πολιτικης εξαθλιωσης της ζωης μας
ποτε δεν καταλαβα (καλοκαιρι του 2006 αν θυμαμαι καλα) τους πανηγυρισμους για την τιμη της κιλοβατωρας, πως γινεται να πουλαω εγω στη δεη το ιδιο προιόν 5 φορες πιο πανω, την ιδια στιγμη που μου επιβαλλουν (οχι ακομα, αλλα το παλευουν) την απογορευση δομησης σε ολοενα και περισσοτερες περιοχες (ενιοτε και με αναδρομικη ισχυ απο το 85!)και με λαθος τροπους.
πολλες αποριες εχω μαλλον...

spiral architect είπε...

Και ο Παπα-Δήμος μιλάει τώρα για τις ΑΠΕ και τις συνδέει με το Μνημόνιο.
(εξαγωγή ενέργειας στις βόρειες χώρες και ... αρχιδιές καμαρωτές πασπαλισμένες με swaps)

Μ' αρέσει που οι προπτυχιακές σπουδές του ήταν Η/Μ!

Καμαρώστε τον μαζί με την κυβέρνησή του!

archaeopteryx είπε...

Αν ο Παπαδήμος είναι τέτοιο πουλημένο ανθρωπάκι, θα έχει την μεταχείρηση άλλων πράσινων λαμογιών (αλλά όχι από μένα, από κανέναν ...Καναδό)

Ανώνυμος είπε...

Πιο εύκολα τα βάζεις με την Greenpeece παρά με τον Γκλέτσο. Θεατρίνος.

aenaon είπε...

μολις ειδα το βιντεο με τον γκλετσο σκεφτηκα οτι πρεπει ο αρχαιοπτερυξ να του στειλει ενα mailακι για το τι εστι αιολικο βερικοκο

θελω να πιστευω οτι ο ανθρωπος απλα ειναι ασχετος και δε γνωριζει την πρασινη φουσκα.

keep going archaeopteryx

archaeopteryx είπε...

εε΄... έφτιαξα αυτήν την ανάρτηση και είναι τέτοιο ...σουξέ, που θα το δει. Προφανώς είναι άσχετος, και όχι με την κακή έννοια. Ειναι εντελώς couterintuitive να καταλήξεις ότι οι ΑΠΕ είναι απάτη.

porta porta είπε...

Μαθημα και για τα 300 ΓΙΔΙΑ !!

ΠΠ

porta porta είπε...

Μου επιτρεπεις ??

Εγω ειμαι με τη Μερκελ…. και την βλεπεω και λαιτ.. Θα ημουν τρισχειροτερος !

Εχει αναρρωτηθει κανεις ΓΙΑΤΙ μια πορνη βγαζει πολλα περισσοτερα απο εναν πχ δικηγορο ??

Ποσες πιθανοτητες εχει να αγορασει υπηρεσιες πορνης ο δικηγορος και ποσες το αντιστροφο ??

:) :)

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

Ιερές μπίζνες» Μονής Μεγίστης Λαύρας