Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Climabiz: Από το επενδύειν του 2000, στο επιχειρείν του 2012


Όπως ξεκίνησα να λέω στην Μοιραία 18η Μαρτίου, και είπα και στην προηγούμενή μου ανάρτηση, η Τράπεζα Πειραιώς δεν ήταν η μόνη, ούτε ήταν η πρώτη, ούτε η τελευταία, και μάλλον εξυπηρετούσε άλλους, π.χ. τους μετόχους της, ή και την τότε Κυβέρνηση Σημίτη από αντιμετώπιζε δύσκολες εκλογές. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2000, η παρέμβαση ήταν συντονισμένη και συνέβαλε στο να χάσουν πολλοί άπληστοι και άσχετοι Έλληνες τα λεφτά τους.  Το Χρηματιστήριο δεν πήγε από τις 5.500 μονάδες στις 7.000, αλλά στις 3.000 (και από εκεί στις 700, σήμερα).   Τότε καλλιεργήθηκε επενδυτική νοοτροπία, τώρα καλλιεργείται κλιματοαλλακτική νοοτροπία. Ο στόχος τότε ήταν τα γκρίζα λεφτά που επέστρεψαν από τας Ελβετίας εν όψει ευρώ, ο στόχος τώρα είναι ό,τι απέμεινε και ό,τι αποταμιεύτηκε και ό,τι έγινε ακίνητα. Η μέθοδος τότε ήταν η εκμετάλλευση της απληστίας με βοηθό τα άπειρα παπαγαλάκια, η μέθοδος τώρα είναι ο καταναγκασμός, οι νόμοι της "Ευρώπης", και πάλι τα παπαγαλάκια. Φούσκα τότε, φούσκα και τώρα. Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, καλλιεργημένη νοοτροπία τρομοσωτηρίας, αλλά, κατά βάση,  αρπαχτή.

Αν δείτε τις διάφορες μπροσούρες του climabiz, έχουν όλη την κολεξιόν από αρλούμπες, μπαρούφες και παραμύθια. Τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια, και θα κάνει πολλή ζέστη μετά το ...2070. Ο ουρανός γκρεμίζεται και θα τους πληρώνουμε για να μάς σώσουν. Η αρπαχτή του 1999-2000 ήταν προς όφελος των δικών μας μπουμπουκιών. Η αρπαχτή του 2010-2012 είναι προς όφελος ξένων μπουμπουκιών, με ντόπιους συνεταίρους. Το climabiz είναι μάρκετινγκ της Πράσινης Απάτης. Χρηματοδοτημένο από την Γερμανία Ευρώπη. Με την πνευματική καθοδήγηση της WWF που άσχετα από τι νομίζουν τα ζόμπυ της, εμένα μου μοιάζει ωμά και στυγνά παράρτημα Γερμανικής προπαγάνδας .  Και με πρώτο τραπέζι πίστα, τον πανταχού παρόντα, αειθαλή, αεικίνητο και συμπαθή κύριο Λάλα, σύμβουλο, και διαπραγματευτή δικαιωμάτων άνθρακα:


Που τον βρίσκεις που τον χάνεις τον καλόν αυτό άνθρωπο... Από συνέδρια στην Πάρο με τον ΓΑΠ και την Greenpeace, το 2007 (την περίοδo που η Osram πλήρωνε για τον Al Gore), σε  δείπνα  με την Vestas, την Ποδηματά και τον Ζερβό, το 2010, και στην πίτα της ΕΛΕΤΑΕΝ το 2012.   (Εκτός από το άρθρο του Καφενείου που μου άνοιξε τα μάτια, αναφέρθηκε και  στην Ελευθεροτυπία, λίγους μήνες αργότερα, και στο Euro2day τον Φεβρουάριο του 2011).  Και στην καλή κοινωνία, μέσω Ιδρυμάτων και ΜΚΟ που συμπτωματικά έχουν πάρει ευγενικές χορηγίες της Ζήμενς ή της Ντόϋτσε Μπανκ, όπου έχει εμφανιστεί κατά καιρούς σαν μέλος ΔΣ.

Υπάρχει τίποτα μεμπτό σε όλα αυτά;  Υπήρχε τίποτα μεμπτό στα μεσαιωνικά συγχωροχάρτια;  Στην φούσκα του ΧΑΑ;  Στις πληρωμένες καταχωρήσεις με υπογραφή δημοσιογράφων για αεροπλανάκια; Στις ομιλίες του Καραγκούνη ή του πεθερού του Μαγκριώτη σε Γενικές Συνελέυσεις μετόχων; Στο ότι ο Λάλας και άλλοι τέτοιοι συμβουλεύουν αμισθί Υπουργεία;  Οι διαπραγματευτές μηχανισμού ξένου φόρου, νομοθέτες μας!  Τα δικαιώματα άνθρακα του κυρίου Λάλα υπάρχουν μόνο επειδή η Γερμανία Ευρώπη θέλει να φορολογήσει τον άνθρακα.  Τα αντίστοιχα, στο Chicago, μηδενίστηκαν μόλις καταψηφίστηκε το cap and trade.  Χωρίς τον φόρο ή την απειλή του φόρου τα συγχωροχάρτια δεν αξίζουν τίποτα.  Το Κυότο που φιγουράρει στην μπροσούρα του Ecobiz Πειραιώς-WWF, έχει τελειώσει. Το IPCC που επικαλείται η μπροσούρα του Ecobiz έχει εξευτελιστεί.  Σε όλη την Ευρώπη και στην Γερμανία αυτά τα πράγματα ξεπέφτουν, αλλά εδώ... WWF, LIFE και Πειραιώς (και Λάλας), φροντίζουν να δώσουμε κι άλλο. Αλλά,


Στα πόσα θα ανέβει το Χρηματιστήριο μέχρι του χρόνου; Όσο για τις αμισθί υπηρεσίες, μού θυμίζουν την έκφραση του 1999-2000: "Σού αγόρασα αμισθί ένα πακετάκι Μεταλοχημικής Αντιρρίου, προχτές, στο πούλησα χτες, και κέρδισες αμισθί και 5.000.000 (δρχ) στον λογαριασμό που σου άνοιξα", και ο νοών νοείτω.

16 σχόλια:

spiral architect είπε...

Άντε ρε:
- Ο δείκτης του ΧΑΑ θα καβατζώσει τις 7000 μονάδες και θα μείνει εκεί εσαεί.
- Θα γιομίσουμε γυαλιστερές επιφάνειες πράσινης απόχρωσης πάνω στο γκρι του χέρσου κάμπου.
- Νέα ονόματα θα μπουν στο πολιτικό σκηνικό. Εν αντιθέσει με το δοτό πρωθυπουργό που αν βγει από την πρίζα έσβησε, αυτοί θα είναι πλήρως αυτοτροφοδοτούμενοι μέσω πράσινης ενέργειας.
- Λεφτά θα τρέχουν από τα μπατζάκια των εναπομεινάντων ζώντων και από τα φέρετρα των αυτοκτονημένων.
- Πουλάκια θα τιτιβίζουν, παιδάκια θα παίζουν χαρούμενα σε πρωτότυπες παιδικές χαρές ακολουθούμενα από εξ ίσου χαρούμενα puppies.

- Για όλα έχει προβλέψει ο θείος!

spiral architect είπε...

Πλέον όλοι τούτοι οι αρκουδιαραίοι, μαθητευόμενοι μάγοι και επιστημονικοφανή λαμόγια θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται με σαρκασμό και μετέπειτα με ολοκληρωτική άρνηση.

Όξω ρε!

Ανώνυμος είπε...

https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/39685/isbn9789522145888.pdf

Comparison of electricity generation costs

PERFORMANCE AND COST DATA OF THE POWER PLANTS
INPUT DATA January 2008 prices
NUCLEAR GAS COAL PEAT WOOD WIND
ELECTRIC POWER [MW] 1500 400 500 150 30 3
NET EFFICIENCYRATE [%] 37 % 58 % 42 % 40 % 33 % -
INVESTMENT COST [million €] 4125 280 650 225 81 3,9
SPECIFIC INVESTMENT COST [€/kW] 2750 700 1300 1500 2700 1300
FUEL PRICE [€/MWh] 1,85 23,20 11,00 8,90 13,40 -
FUEL COST OF ELECTRICITY
PRODUCTION [€/MWh]
5,00 40,00 26,19 22,25 40,61 -
OPERATION AND MAINTENANCE
COSTS, WHEN 8000 h/a [€/MWh]
10,00 5,00 8,00 8,00 9,00 11,00
SHARE OF VARIABLE O&M COSTS [%] 50 % 65 % 70 % 50 % 40 % 40 %
ECONOMIC LIFETIME [a] 40 25 25 25 25 25
REAL INTEREST RATE [%] 5,00 % 5,00 % 5,00 % 5,00 % 5,00 % 5,00 %
ANNUITY FACTOR [%] 5,83 % 7,10 % 7,10 % 7,10 % 7,10 % 7,10 %
EMISSION PRICE [t/CO2] 23 23 23 23 23 23
FULL LOAD UTILIZATION TIME [h/a] 8000 8000 8000 8000 8000 2200
CAPACITY FACTOR [%] 91,3 % 91,3 % 91,3 % 91,3 % 91,3 % 25,1 %

Ανώνυμος είπε...

@ archaeopteryx
Χωρίς τον φόρο ή την απειλή του φόρου τα συγχωροχάρτια (του άνθρακα) δεν αξίζουν τίποτα.

Μια και αναφέρθηκες όμως σε αυτά τα «χαρτιά», δηλαδή τους εικονικούς κωδικούς, τίτλους, δικαιώματα ή όπως αλλιώς θέλεις να τα πεις, εξακολουθούν να έχουν ένα τίμημα, μια αξία.
Η Μπιρμπίλη, «μια φορά και έναν καιρό» τα κοστολογούσε, τα παίνευε, μετά τα προωθούσε και μετά …χάκερ μπήκαν στο σύστημα εμπορίας και έπειτα δημοσιοποιήθηκε πως τελικά, σημαντικός αριθμός κωδικών (δικαιώματα με συγκεκριμένη αξία εμπορίας) είχαν κάνει φτερά.
Μετά η Ευρώπη θέλοντας να τιμωρήσει την Ελλάδα για την κακή φύλαξη τους, έθεσε τη χώρα εκτός συστήματος. Θεώρησε μάλλον αυτούς που διαχειρίζονταν τους κωδικούς αναξιόπιστους/αδύναμους να διαχειρίζονται τόσο σημαντικούς και παγκόσμιου φήμης τίτλους.
Μετά όμως κάτι έγινε, δόθηκαν εξηγήσεις (μπορεί και άλλου τύπου εγγυήσεις) το εθνικό σύστημα εμπορίας ρύπων κλπ, πήρε την άφεση αμαρτιών και το εμπόριο ξεκίνησε και πάλι.
Ποιοι έχασαν και ποιοι κέρδισαν τότε παρέμεινε άγνωστο. Φαντάζομαι ότι μόνο οι χάκερ που ανακοινώθηκε ότι είχαν παρέμβει στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων άνθρακα θα γνωρίζουν.

archaeopteryx είπε...

έχει γραφεί τίνος δικαιώματα εκλάπησαν μετά ακούστηκε όχι του Χ αλλά του Ψ, και είχα ακούσει ότι η κλοπή έγινε από εκτός Ελλάδος, αλλά δεν βαριέσαι.

Τα συγχωροχάρτια είναι ηλεκτρονικά

Ανώνυμος είπε...

Κυριοι (για να μην πω μαλάκες) σταματηστε την κακή νοοτροπία να κάνετε links από αλλά sites, σε άλλα sites.

Γράψτε άποψη ή λακωνικό σχόλιο, ή μην ποστάρετε τίποτα.

Αρχαιοπτέρυξ συγχαρητηρια για την εξαιρετική δουλειά σου.

archaeopteryx είπε...

ανώνυμε, σε ευχαριστώ μεν, δεν καταλαβαίνω τι σε ενοχλει δε...

Ανώνυμος είπε...

www.zerohedge.com/news/obama-invests-5-million-bullshit-energy

Obama Invests $5 Million In Bullshit Energy

Just when we thought we had seen the epic failure of every single possible "alternative energy" project by this administration, along comes the announcement that the USDA is investing $5 million in a "biogas anaerobic digester" that will use "cow manure to heat an ethanol plant and create 15 permanent jobs."

Which for anyone confused, is roughly exactly what it sounds like. Perhaps if "Hope and Change" is a little passe now, a far more appropriate slogan for the 2012 Campaign will be "From Bullshit to Jobs, and Back Again.

"From the Washington Examiner:Western Plains Energy, LLC, a Kansas company, will use the money to "utilize waste energy resources from a local cattle feedlot to replace almost 90 percent of the fossil fuels currently used" at the plant.

"Projects such as this are a key part of the Obama Administration's all-of-the-above approach to American energy that is supporting the development and usage of renewable energy, revitalizing rural economies and creating an America built to last," USDA Secretary Tom Vilsack said in a statement touting this project as an example of the policies that cut dependence on foreign oil."Animal waste from a local feedlot will be the primary feedstock that Western Plains will use for the digester," USDA added. "Support for renewable energy projects such as these is an example of the many ways USDA is helping revitalize rural economies."USDA expects the project to create 15 permanent jobs and 100 temporary construction jobs.So how many shit shovelers does it take to run a "biogas anaerobic digester"? Apparently 15. At $333,333 a poop, pardon pop.

Πρόκειται περί παρανοϊκών...

Ανώνυμος είπε...

Αρχαιοπτερυξ, αυτά που φέρνει λίνκ και κοπυ-πειστ ο 9:13 εννουσα.
Πολύ εκνευριστικό

Ανώνυμος είπε...

μπάτσος είσαι;

spiral architect είπε...

Από το ΠΟΝΤΙΚΙ:

Αξιοποίηση και πράσινα άλογα

Ανώνυμος είπε...

@ 10.56
Αφου εκνευριζεσαι, μην ανοιγεις τα σχολια να διαβαζεις.
Η δημοκρατια δεν πεθανε ακομη για να απαγορευεται η ελευθερη διακινηση ιδεων.
Οι συνδεσμοι μεταφερουν μηνυματα που σε ενοχλουν, ως φαινεται. Πρόβλημά σου.
Οι βρισιες που χρησιμοποιεις για να επιβαλεις την θεληση σου δειχνουν ανθρωπο χαμηλου και καθαρα χουντικου επιπεδου.

Ανώνυμος είπε...

Αυτο το ακουσατε;

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8bjI3BOMT84

Οσο πανε αποθρασυνονται περισσοτερο.

spiral architect είπε...

Και το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται.

Ξεκινώντας από τα υποβρύχια και κάνοντας μια ντρίπλα αλά Μέσι στη Ζήμενς κάποτε θα φτάσουμε και στο σκάνδαλο των ΑΠΕ.
(και μετά ξύπνησα)

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμε 10:43 π.μ. Ένα σχόλιο για το περιεχόμενου του βίντεο.

Σε παλαιότερο σχόλιο είχα τονίσει ότι η υποχρεωτική μισθοδοσία μόνο μέσω τραπεζών καθόλου δεν μου άρεσε! Τώρα πια είναι αργά. Τί να κάνουμε; Εφόσον μας υποχρέωσαν το δεχτήκαμε, και τώρα, μεταξύ τους ξέρουν αναλυτικά πόσα ευρά έχει ο καθένας.
Τώρα χειροκροτώ για άλλη μια φορά τους Έλληνες δικαστικούς. Μπράβο τους που άφησαν να κουρελιαστούν τα δικαιώματα των πολιτών. Μπράβο τους που συνέβαλαν στη διαδικασία αυτή δηλαδή να περάσει η νομοθετικά η ρύθμιση υποχρεωτικής μισθοδοσίας μέσω Τραπεζών που (κατά την προσωπική μου άποψη) είναι καταπάτηση των δικαιωμάτων μου, αφού μού στερεί την ευχέρεια να αρνηθώ να υποκύψω σε ένα σύστημα φορομπηχτικό και αναποτελεσματικό που μόνο το δημόσιο συμφέρον δεν εξυπηρετεί.

Ανώνυμος είπε...

Επικαιροτητα

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=quQ-h7LYXjE