Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Δεν είναι «φίλοι» μας. Είναι αδίστακτοι μερκαντιλιστές μπακάληδες. Και εκχωρήσαμε και υποθήκες για τα βερεσέδια...

Το γράφημα αυτό (μεγαλώνει με κλικ), ξεκίνησε από το Why the Eurozone and the Euro Are Both Doomed.  Υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές, με εμάς, (την μία την έβαλα με κόκκινα γράμματα).

1) Εμείς φροντίσαμε και εκχωρήσαμε υποθήκες στο χρέος μας. Αντί να χάσουν 100% ή 80% οι πιστωτές μας, τους δώσαμε και το οικόπεδο, ό,τι έχει αξία για αυτούς. Και, χειρότερα, εκχωρήσαμε και εκχωρούμε μελλοντικές εισπράξεις από ανελαστικές δαπάνες όπως πχ νερού ή ρεύματος. Και, ακόμα χειρότερα, πληρώνουμε και εκχωρούμε γη για τον μηχανισμό είσπραξης αυτών των ανελαστικών δαπανών, και αυτές είναι οι ΑΠΕ. Αγοράζουμε, ξανά, από αυτούς, κάτι σχετικά άχρηστο, που αποπληρώνεται από λογαριασμούς ΔΕΗ.

2) Η δεύτερη πολύ χαριτωμένη διαφορά είναι ότι ο μπακάλης που μας πουλούσε βερεσέ, δεν είναι ο ίδιος, 100% ο τραπεζίτης που μας χρηματοδοτούσε κιόλας. Ο Γερμανός μπακάλης έβαλε τον Γάλλο τραπεζίτη να δανείσει. Και οι Γάλλοι είχαν μπακάληδες που πουλούσαν βερεσέ, αλλά πιο πολλά ψωνίσαμε από τον Γερμανό μπακάλη, παρά από τον Γάλλο.


Για το "ποιός και τι φταίει", αποφασίστε εσείς, ποιός και τι φταίει.  Ο πολιτικοοικονομικός συρφετός της μεταπολίτευσης, νομίζω εγώ. Ο ευρωφτιαγμένος, ευρωεπιδοτημένος, ευρωβραβευμένος πολιτικοοικονομικός συρφετός. Αυτό που δεν ξέρω ήταν τι ήξερε ο Αντρέας όταν έκανε αυτά που έκανε...

Αν ο Παπαδήμος δεν είχε εμφανιστεί συνεργός στην μοιραία 18η Μαρτίου του 2000, θα έλεγα ότι ήταν άπειρος, ή αρχάριος και δεν ήξερε τι έκανε, αυτός, τότε, και ο Γκαργκάνας, και ο Προβόπουλος, αργότερα. Αλλά... Εξ άλλου αμείφθηκε με την ΕΚΤ... Φτωχός λαός, ΜΜΕ που τον έκαναν λιγούρη, καλό νόμισμα, φτηνά δάνεια...  Κι αν δεν έπαιζες το παιχνίδι, δεν πλησίαζες καρέκλα... Και το κεφάλι κάτω. Τώρα, ξέρω, ότι μερικοί από εσάς πιστεύετε ότι αυτός είναι ο καπιταλισμός. Δεν νομίζω...

5 σχόλια:

spiral architect είπε...

... Αυτό που δεν ξέρω ήταν τι ήξερε ο Αντρέας όταν έκανε αυτά που έκανε...

O ΑΓΠ στα ντουζένια του μάλλον δεν ήξερε τι θα επακολουθήσει. Αν και στα νιάτα του ήταν μαρξιστής, η ενηλικίωσή του έγινε μέσα στην κεϋνσιανή οικονομική λογική, που (θέλοντας και μη) την ασπάστηκε, γιατί τότε δούλευε καλά, υπήρχε ανθούσα και ανερχόμενη μεσαία τάξη, σαν μετεξέλιξη του προλεταριάτου.
Την ιδια λογική ακολούθησαν και πολλοί σύγχρονοί του πολιτικοί ανά την (Δυτική) Ευρώπη ανεξαρτήτως πολιτικής απόχρωσης.

Τηρουμένων των αναλογιών ο Κ.Κ. ο Α' (τότε) ήταν αριστερότερος του Κουβέλη. (τώρα)

Χαρακτηριστικά θυμάμαι στην τελευταία πρωθυπουργία του ΑΓΠ (πριν αναλάβει ο Σημίτης) είχε στείλει μια επιστολή στον μπεκρούλιακα τον Γιέλτσιν για να υποστηρίξει την Ελλάδα σε κάτι ... δεν θυμάμαι επακριβώς! Μια λογική που δούλευε καλά την εποχή του διπολισμού, όπου κάθε δυτικός ηγέτης που σεβόταν τον εαυτό του, θα επισκεπτόταν τον Μπέζνιεφ.
(για να κλείσει απ' τη Μόσχα πονηρά το μάτι στον Ρήγκαν)
Ο Γιέλτσιν βεβαίως τον έγραψε στα @@ του και άνοιξε άλλο ένα μπουκάλι βότκα!

Στην εποχή Κ.Κ του Α', του ΑΓΠ, το να πατάς σε δυο βάρκες ήταν κανόνας.
(μην ξεχνάς ότι ο Κ.Κ. ο Α' είχε πάει στη Μόσχα)
Τώρα έχεις μόνο μία και αυτή τρύπια απ' όλες τις μπάντες!

archaeopteryx είπε...

ο ΑΓΠ ήταν μαρξιστής σε περίοδο που για να σταυρώσεις γκόμενα έπρεπε να έχεις τουλάχιστον τον Τσε ή τον Τρόρσκυ εικόνισμα...

spiral architect είπε...

Ναι, αλλα δεν παύει αυτά να είχαν περάσει έστω στο πίσω μέρος του μυαλού του. Αυτό που θα τον ξεχώριζε από "τους άλλους" θα ήταν μια φιλολαϊκότερη πολιτική με μια ανακατανομή εισοδήματος. Εν πολλοίς συνέχισε τις κρατικοποιήσεις του Κ.Κ του Α'(αυτός τις ξεκίνησε) με τη ταμπέλα των "κοινωνικοποιήσεων".
Τα ωραία όμως δεν κρατούν πολύ. Η ΕΣΣΔ έπεσε κυρίως εξ αιτίας ενός ανηλεούς οικονομικού πολέμου, με πρόσχημα τους εξοπλισμούς και πολιτικοί του στυλ Μιτεράν, Γκονζάλες, Σμιτ ή ΑΓΠ δεν είχαν πεδίο δράσης. Άλλοι αποχώρησαν, άλλοι βραχυκύκλωσαν ξεπέφτοντας σε δεξιές θέσεις, χάνοντας την εξουσία, αφού ο κόσμος πλέον προτιμούσε τους ορίτζιναλ δεξιούς και όχι τους ιμιτασιόν.

Τα παραπάνω τα λέω, όχι για να υποστηρίξω τον ΑΓΠ, μιας και από κει πιάστηκα, απλά να περιγραψω τις καταστ΄σεις της εποχής που πολλοί θέλουν να ξεχάσουν.

Κατι που σκόπιμα επίσης ξεχνιέται είναι ότι ο ΑΓΠ και το ΠΑΣΟΚ έκανε το τελευταίο σπριντ προς τις εκλογές και τη νίκη του το '81 υποκλέπτοντας ένα μεγάλο μέρος της συνθηματολογίας και του προγράμματος του ΚΚΕ.
Μετά, ξέρεις ...
Μπας και σου θυμίζει κάτι;

Professor Moriarty είπε...

Είναι γνωστός ο κυνισμός του Αντρέα. Υπάρχει ο περίφημος διάλογος (δυστυχώς δεν θυμάμαι με ποιόν) όπου ο ΑΓΠ ομολογεί στον συνομιλητή του ότι υπερχρεώνει την χώρα και όταν αυτός τον ρωτάει αφελώς τι θα γίνει όταν κάποτε πάψουν να μας δανείζουν, αυτός τον καθησυχάζει χαμογελώντας λέγοντας "εμείς μάλλον δεν θα ζούμε τότε".

Και δεν νομίζω ότι ήταν όντως μαρξιστής. Φλερτάριζε κάπου ανάμεσα σε μετα-κεϋνσιανούς τύπου Joan Robinson και σε "τριτοκοσμικές"-"τριτοδρομικές" σέχτες μαρξοειδών θεωρητικών τύπου Paul Sweezy - Leo Huberman.

Και αν ο Αντρέας έκανε προγραμματισμό με βάση το προσδόκιμο της ζωής του, οι επόμενοι έκαναν λογαριασμούς με βάση το προσδόκιμο της προσωπικής πολιτικής τους καριέρας, δηλ. μιάμιση, μία, μισή τετραετία. Και τώρα μιλάμε για τον επόμενο... μήνα. Αλλά αυτοί που ήδη "προγραμματίζουν" την μικροπολιτική τους επιβίωση με ορίζοντα τον σεληνιακό μήνα, υποθηκεύουν την χώρα σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών.

Δυστυχώς, μάλλον η έλευση Μέρκελ σηματοδοτεί την απόφαση για την "τελική λύση" στο ελληνικό ζήτημα και αυτό δεν αφορά μόνο στην επόμενη δόση. Δεν ξέρω τι τελικά θα δώσουμε. Μόνο τα έσοδα της ΔΕΗ ή και την ίδια την ΔΕΗ; Υδροηλεκτρικά; "Αναβαθμίσεις" δικτύου; Τα πάντα όλα; Κάτι άκουσα στον Σκάι για ενδιαφέρον των Γερμανών για επενδύσεις στην ενέργεια....

Περισσότερο ανησυχητική βέβαια υπήρξε η εκκωφαντική σιωπή των αμνών που τους ψήφιζαν τόσα χρόνια, πράγμα που με κάνει να συμπεραίνω ότι πράγματι ένας εξαγορασμένος με 300 δις δανεικών λαός, συν τα 200 δις από τα ταμεία "σύγκλισης", δεν πρόκειται να σταματήσει το ξεπούλημα. Ίσως και να το επιταχύνει προκειμένου διατηρήσει ένα ελάχιστο ελπίδας για κατανάλωση γερμανικής τεχνολογίας και γαλλικών καλλυντικών.

spiral architect είπε...

“Εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ”.
(είπε η κυρά-Μέρκελ(ε) στην τοποθέτησή της)

Καλά λοιπόν ακούγονται όλα αυτά για "επενδύσεις των Γερμανών στην ενέργεια", μετράει πολύ όμως αυτό που απάντησε η Μέρκελ στην πρώτη ερώτηση που της έκανε -θαρρώ- ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ:
(ήμουν στην συγκέντρωση, αλλά είχα ακουστικά στ' αυτιά)

“Οι εξαγωγές της Γερμανίας στις χώρες της Ε.Ε. είναι το 60% των συνολικών εξαγωγών της. Αν έχει πρόβλημα μια χώρα-μέλος της Ε.Ε., έχει πρόβλημα όλη η Ε.Ε.”

Φίλος που βρέθηκε πριν κάμποσο καιρό στη Ποντγκόριτσα, μού είπε ότι τα ΑΤΜ των τραπεζών στο Μαυροβούνιο βγάζουν ευρώπουλα.
-Μπας και το Μοντενέγκρο είναι στην Ε.Ε., ή μπας και είναι προτεκτοράτο;
-Η Βουλγαρία είναι στην Ε.Ε., αλλά ακόμα έχει λέβα. Γιατί;

'Νταξ' οι Γερμανοί για πελάτες ψάχνουν και πελάτες θέλουν να μη χάσουν, οπότε το ευρώ (τους) βολεύει όσο τίποτ' άλλο. Το ερώτημά μου παραμένει: Σε διαλυμένες οικονομικά χώρες, τι σκατά θα πουλάνε; Δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι η Ισπανία των κοντα 40 εκ. κατοίκων, η Πορτογαλία, η Ιταλία ...

Μήπως χάσουν ξανά τον πόλεμο, αυτή τη φορά όμως από τα ίδια τους τα όπλα;