Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Τι θα κάνουν οι Κινέζοι στην αγορά δικαιωμάτων άνθρακα;


http://www.businessweek.com/news/2012-10-11/china-carbon-debut-defies-emission-doubters-energy-markets

Τι σημαίνει όταν η Κίνα στήνει αγορά δικαιωμάτων άνθρακα;

Σχεδόν σίγουρα δεν σημαίνει αυτό που λέει το άρθρο. Ούτε έχει σχέση με "Κλίμα".  Ούτε έχει σχέση με την Καλιφόρνια.  Η Καλιφόρνια εισάγει ρεύμα από τις γειτονικές Πολιτείες και μάλλον κυνηγάει φοροαπαλλαγές παρά εξαγωγές.  Ούτε έχει σχέση με τις φιλοδοξίες της όποιας Γκόλντμαν να αναβιώσει στημένες αγορές.

Ούτε έχει σχέση με την κατάρρευση των ETS του ΟΗΕ. Ούτε με την κρίση στο μαγείρεμα των "Ευρωπαϊκών" δικαιωμάτων άνθρακα.  Θέλει η Δανέζα να πριμοδοτήσει τους Πράσινους Απατεώνες και της Ευρωπαϊκές ΔΕΗ που επένδυσαν σε εισπρακτικούς μηχανισμούς δικαιωμάτων άνθρακα, αλλά αυτό είναι φόρος και στην Γερμανική βιομηχανία που μάλλον αποφάσισε ότι δεν την συμφέρει, παρά τις εξαιρέσεις που έχουν πάρει οι πιο ενεργοβόροι, και κανείς δεν μιλάει (μπα;  το έγραψε το Spiegel: Ein mindestens ebenso wichtiger Grund sind die weitreichenden Ausnahmen für energieintensive Industrieunternehmen. Allein im vergangenen Jahr beliefen sie sich auf insgesamt 8,6 Milliarden Euro -- 8,6 δις οι εξαιρέσεις για ενεργοβόρες Γερμανικές βιομηχανίες).

Το τσουνάμι χάλασε τα ενεργειακά σχέδια της "Ευρώπης" και την ανάγκασε να επιστρέψει στο κάρβουνο. Στην διαδικασία, χάλασε λιγάκι και ο μηχανισμός πώλησης συγχωροχαρτίων, και σωτηρίας μέσα από Γερμανικές εξαγωγές. Οι Κινέζοι μάλλον έμαθαν και αυτό το ποίημα και θα ελέγξουν αυτοί την αγορά δικαιωμάτων και θα πουλάνε ή θα χαρίζουν αυτοί τα συγχωροχάρτια και την "σωτηρία" και είναι ικανοί να κάνουν το κάρβουνο πιο "αφορολόγητο" για τους ίδιους,  από ότι για τους Γερμανούς, με τους κανόνες του παιχνιδιού των Γερμανών. Και επειδή μοιάζει η Δύση να θέλει να ανακαλύψει την Πράσινη Σωτηρία για να βάλει δασμούς σε Κινέζικες εισαγωγές, οι Κινέζοι και θα εφοδιάζουν με συγχωροχάρτια τις εξαγωγές τους, και θα κρατάνε και το κέρδος του  κρουπιέρη, και θα πουλάνε πιο φτηνή συγχώρεση σε Αυστραλούς, και όποιον ηλίθιο προσκύνησε το "Ευρωπαϊκό" παραμύθι. Η Κίνα πάντα καθόριζε αλλαγές στον υπόλοιπο κόσμο (από εκεί ξεκινούσαν όλες οι πιέσεις για μετακινήσεις πληθυσμών) και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πού θα οδηγήσει με αυτήν την ύφεση, και το αστειάκι που ξεκίνησε με τον Bert Bolin...

Κι έτσι και τσιμπήσει η Αμερική και υπογράψει, νομίζω θα περιμένουμε τον νέο Edward Gibbons να γράψει την ιστορία της. Βέβαια, μπορεί να τα έχω καταλάβει όλα λάθος...


Και φαντάσου να βάλουν οι Κινέζοι (ή οι Αμερικάνοι) δασμούς στα Γερμανικά προϊόντα με βάση anti-dumpnig. Αφού ο Γερμανός επιδοτεί τις ενεργοβόρες Γερμανικές βιομηχανίες... ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.econews.gr/2012/10/15/troika-metra-ape/

archaeopteryx είπε...

μην επαναπάυεσαι... Θα μειωθούν τα πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα κέρδη