Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ηλεκτροπαραγωγή Γερμανίας, 2012 -- αύξηση λιγνίτη και κάρβουνου, τα φ/β υποκατέστησαν αέριο (το καλοκαίρι)


http://www.ise.fraunhofer.de/en/downloads-englisch/pdf-files-englisch/news/electricity-production-from-solar-and-wind-in-germany-in-2012.pdf

Να επικαιροποιήσω τα της Γερμανικής ηλεκτροπαραγωγής που είδα σε ενδιαφέρουσα παρουσίαση (και είναι άψογη γιατί εγώ βλέπω αυτά που νομίζω ότι θέλω να δω, αλλά είμαι σίγουρος ότι και οι ΑΠΕτζήδες θα βρουν να λένε "α κοίτα τι ωραία".


Ο λιγνίτης το κάρβουνο και τα πυρηνικά, βασικά, ηλεκτροδοτούν την Γερμανία και φαίνεται η σχετική μικρή σε ποσοστά, αλλά μεγάλη σε απόλυτα νούμερα αύξηση χρήσης λιγνίτη και κάρβουνου, κάτι που γράφεται κατά κόρον παντού. Το ενδιαφέρον είναι ότι με πολλά φωτοβολταϊκά, κατάφερε να μειώσει εμφανώς την κατανάλωση αερίου, και από, ότι φαίνεται, ίσως και κάρβουνου, κυρίως το καλοκαίρι.  Στην Γερμανία φυσάει τον χειμώνα και έχει ήλιο το καλοκαίρι, και τα δύο παρέχουν κάποια ισορροπία. Έχει γραφτεί ότι με τις πολλές ΑΠΕ η Γερμανία χρειάστηκε να κάνει "απορρίψεις" ρεύματος από ΑΠΕ  σε γειτονικές χώρες που έχουν διαμαρτυρηθεί για αυτό.


Δεν ξέρω αν το παραπάνω γράφημα φαίνεται (κλικ για μεγέθυνση) ή εάν δείχνει αυτά που είδα εγώ, και είναι κολάζ από περισσότερα γραφήματα. Τα πυρηνικά και ο λιγνίτης χρησιμοποιούνται για ισχύ βάσης, τα φ/β για ισχύς αιχμής το καλοκαίρι, έχουν την τύχη να φυσάει τον χειμώνα εκεί, και όχι τόσο το καλοκαίρι, αν και φαίνεται ότι το 2012 το παράκανε, εξ ου και οι αιχμές στις εξαγωγές και δείχνει χωριστά την Γαλλία, Τσεχία και Πολωνία. Οι πράσινες γραμμούλες... Το πιό περίεργο είναι ότι, όπως και στην Ιρλανδία, χρησιμοποιούν όχι μόνο το αέριο για load following, αλλά και το κάρβουνο! Δεν το γράφει αυτό, αλλά εικάζω ότι το κάρβουνο χρησιμοποιείται για προβλέψιμο(;) load following και το αέριο για απρόβλεπτο; Η χρήση κάρβουνου για ισχύ μη βάσης πρέπει να δημιουργεί προβλήματα, αλλά έχει γραφτεί ότι τα αιολικά στην Γερμανία αυξάνουν τις εκπομπές CO2 (και δεν υποκαθιστούν καύσιμο) ακριβώς λόγω κάρβουνου. Οι ποσότητες αερίου για εφεδρεία σε όλα αυτά τα αιολικά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.  Οι αντλησιοταμιεύσεις είναι σχετικά ασήμαντες, και οι εισαγωγές εξαγωγές καθόλου ασήμαντες. Αυτό που δεν κατάλαβα, και δεν ξέρω εάν προκύπτει είναι εάν εξάγουν αιχμή από ΑΠΕ και εισάγουν βάση από πυρηνικά (Γαλλίας και Τσεχίας) για την σταθερότητα του δικτύου της, Αυτά έχουν ραφτεί σε εφημερίδες, αλλά δεν νομίζω ότι αναφέρεται κάτι τέτοιο εδώ.

Τα στοιχεία ημερήσιας παραγωγής ανά μήνα είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά πρέπει να τα δείτε στην πρωτότυπη παρουσίαση.

Αυτό που επίσης καταλαβαίνω, είναι ότι όπως είπε και η ExxonMobil, τα φωτοβολταϊκά είναι πιο "χρήσιμα" γιατί είναι "διαλείποντα" μεν, αλλά προβλέψιμα. Τα αιολικά εκτός από "διαλείποντα" είναι και τυχαία μεταβλητά. Φυσικά, τα φ/β είναι ακριβά. Δεν το λέει αυτό η παρουσίαση, αλλά αμφιβάλω εάν τα αιολικά της Γερμανίας αξίζουν ενεργειακά την φασαρία τους. Δεν νομίζω, και δεν ντρέπονται να πουν ότι μειώθηκε και η ηλεκτροπαραγωγή τους, και τα φ/β τα ξεπέρασαν σε εγκατεστημένα μεγαβάτ.

Αυτό που δεν έχει η παρουσίαση είναι κόστος. Είναι πρωτοσέλιδο πλέον ότι η Γερμανία έχει ακριβό ρεύμα, λόγω αυτής την εμμονής σε ΑΠΕ, και αυτό έχει δημιουργήσει και πολιτικό θέμα εκεί. Συγκριτικά κόστη για το ρεύμα σε Ευρωπαϊκές χώρες φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.


Από το http://www.energy.eu/, και μεγαλώνει με κλικ. Η Γερμανία έχει το δεύτερο πιο ακριβό ρεύμα, για σπίτια, μετά την Δανία. Στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες, είναι μαζί περίπου με την Αυστρία, οι δεύτερες πιο ακριβές μετά την Ιταλία. Η Βουλγαρία έχει το φτηνότερο οικιστικό και βιομηχανικό ρεύμα, αλλά στις Δυτικές χώρες , φαίνεται ότι η Γαλλία είναι πυρηνική. Η καημένη η Ελλάδα είναι φτηνή σχετικά με Δυτικές χώρες, αλλά πιο ακριβή από την Βουλγαρία ή την Ρουμανία...

5 σχόλια:

spiral architect είπε...

Πληροφορίες για καταγγελία στελέχους της προς την Κομισιόν ερευνά η ΔΕΗ

archaeopteryx είπε...

αναρωτιέμαι εάν είναι της "ΔΕΗ" ή αντίπαλον δέος στους "οικολόγους" που μπλόκαραν τον λιθάνθρακα... Πανηγυρίζουν και οι μικροί φ/β που νομίζουν ότι δικαιώθηκαν αφού το φ.α. (λένε) τους τρώει τις επιδοτήσεις. Πλήρωνε σπάϊραλ, πλήρωνε, έχεις λεφτά...

spiral architect είπε...

Οταν κάποτε είχα γράψει ότι η ΔΕΗ "βράζει", το εννοούσα.
Ο περί ου ο λόγος είναι ΔEHτζής (της μητρικής πλέον), έχων περάσει από τα χαμηλά σκαλοπάτια (πρακτορεία) ως τα ψηλά που είναι τώρα σταδιακά και όχι απότομα.
(καταλαβαίνεις, ε;)

archaeopteryx είπε...

ΤΗΝ ΛΥΠΑΜΑΙ ΤΗΝ ΔΕΗ, αλλά την πηδάνε από τουλάχιστον το 85. Πιο πριν, δεν ξέρω.

spiral architect είπε...

Καλά ε, διάβασε τα σχόλια στο άρθρο του Φλουδόπουλου στο Κάπιταλ!
(που - κατά πως δείχνει - αυτοί το πρωτοδημοσίευσαν)