Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Η μισή ενέργεια της Γερμανίας από ΑΠΕ (για μερικές ώρες, μία μέρα... Ποιός καταλαβαίνει ότι αυτό είναι ένα πανάκριβο δώρον άδωρον;)


http://www.realclearenergy.org/charticles/2013/04/26/renewables_provide_half_germanys_power_-_for_one_day_106986.html

Περιέργως δεν διαφημίστηκε στις πράσινες ιστοσελίδες, αλλά έξω, οι πράσινοι παπαγάλοι πανηγύριζαν ότι στις 18 Απριλίου 2013, και για 1-2 ώρες, η ηλεκτροδότηση της Γερμανίας από ΑΠΕ το 50%. Φυσούσε (και έχει πολλά αιολικά) και είχε ήλιο (και έχει πολλά φ/β).  Τι κέρδισε και τι δεν κέρδισε η Γερμανία από αυτό;

1. Έκανε τους 350-400.000 εργαζόμενους στον κλάδο κατασκευής ΑΠΕ να αισθάνονται καλύτερα, και έδωσε στους πλασιέ των Γερμανικών εξαγωγών ΑΠΕ κάτι να λένε.

2. Για όσες ώρες κράτησε, εκτόπισε συμβατικές μονάδες αερίου και κάρβουνου (δηλαδή το δίκτυο δεν έπαιρνε από αυτούς αφού πρέπει να παίρνει κατά προτεραιότητα από τις ΑΠΕ). Το ότι τις εκτόπισε, δεν πάει να πει ότι έκλεισαν, ή δεν έκαιγαν καύσιμα. Απλά δεν πουλούσαν ρεύμα, ήταν σε θερμή εφεδρεία, και έχαναν λεφτά.

3. Αυξάνει η πίεση για Μ.Α.Μ.Κ. (μηχανισμό ανάκτησης κόστους, ή cost recovery) και στην Γερμανία, δηλαδή να πληρώνουν οι καταναλωτές κάτι και για τις εκτοπιζόμενες μονάδες για να μην χάνουν λεφτά. Θα το λένε "capacity fee", αυτό που θα πληρώνουν, έξτρα, οι καταναλωτές, για να έχουν ρεύμα, αφού ο ήλιος δεν θα λάμπει το ...βράδυ, ή την μέρα που θα έχει σύννεφα, και οι μεταβολές στον αέρα επιβάλλουν πρόσθετη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή για σταθερότητα στο δίκτυο.

4. Ναι, το ήδη φουσκωμένο κόστος ρεύματος στην Γερμανία (λόγω επιδοτούμενων ΑΠΕ) θα αυξηθεί κι άλλο για να επιδοτούνται ΚΑΙ οι συμβατικές μονάδες. Ναι πιθανότατα να πληρώνουν και για τις στιγμιαίες απορρίψεις σε γειτονικές χώρες.  Σίγουρα δεν θα εξοικονομεί λεφτά ο καταναλωτής ή η βιομηχανία... Για την Ζήμενς που έχει 30% του τζίρου της από τέτοια... άλλο θέμα.

5. Εξοικονόμησε καύσιμα η Γερμανία; Μάλλον όχι. Θα το διαφήμιζαν. Μπορεί να εξοικονόμησε για τις 1-2 ώρες, αλλά στην διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας, ή του χρόνου, μάλλον δεν εξοικονόμησε, αφού τα σκαμπανεβάσματα στην συμβατική παραγωγή μειώνουν την αποδοτικότητα και αυξάνουν την κατανάλωση των συμβατικών μονάδων. Θυμάστε το παράδειγμα του αυτοκινήτου στον αυτοκινητόδρομο, σε σχέση με την κίνηση στην πόλη;

Πίσω από το οξύμωρο και ατελέσφορο των ΑΠΕ βρίσκονται μερικά πολύ απλά πραγματάκια:  Το ρεύμα από ΑΠΕ είναι μεταβλητό και τυχαίο, και δεν αποθηκεύεται (παρά με πολλά πρόσθετα, και όχι στην επιθυμητή κλίμακα). Αυτό σημαίνει ότι όσες ΑΠΕ και να υπάρχουν δεν υποκαθίσταται συμβατική παραγωγή. Απεναντίας, χρειάζεται περισσότερη και λιγότερο αποδοτική, για να καλύπτει τις μεταβολές, που όσο περισσότερες ΑΠΕ υπάρχουν, τόσο οξύτερο γίνεται το πρόβλημα. Ακόμα κι αν ήταν τσάμπα οι ΑΠΕ (που δεν είναι) πάλι ατελέσφορες και ακατάλληλες θα ήταν για ηλεκτροδότηση.

3 σχόλια:

Xebeche είπε...

30 Απριλίου, 2013 - ΜΙΝΕΣΟΤΑ - Ο Απρίλιος ήταν ένας απίστευτα κρύος μήνας στο μεγαλύτερο μέρος των βόρειων ΗΠΑ, φέρνοντας δυστυχία σε εκατομμύρια πεινασμένους για ήλιο και κουρασμένους από τον χειμώνα κάτοικους από τα Βραχώδη Όρη στα μεσοδυτικά. "Ο χάρτης του καιρού... μοιάζει με κάτι σαν το The Twilight Zone". Ο μετεωρολόγος από την Minneapolis, Paul Douglas της τηλεόρασης WeatherNation έγραψε στο blog του την περασμένη εβδομάδα.

Ρεκόρ κρύου και χιονοπτώσεων έχουν αναφερθεί σε δεκάδες πόλεις, με την χειρότερη ψύχρα στα Βραχώδη Όρη, στα ανώτερα μεσοδυτικά και στις βόρειες πεδιάδες. Πολλά παιχνίδια του μπέιζμπολ έχουν διακοπεί ή αναβληθεί λόγω χιονιού στο Ντένβερ και στη Minneapolis. Πόλεις όπως το Rapid City, SD, Duluth της Μινεσότα, και Boulder του Κολοράντο, έχουν υπομείνει τον χειρότερο μήνα χιονοπτώσεων που έχει καταγραφεί ποτέ στα αρχεία τα τελευταία εκατό χρόνια...
Πολύ υπερθέρμανση ρε φίλε !


archaeopteryx είπε...

χιονια στην Σ. Αραβία...

Αντκαν είπε...

Έτσι που το πάνε με τις ΑΠΕ ως δήθεν εργαλείο μετριασμού των εκπομπών καύσης άνθρακα η τιμή "αποσοβούμενο" τόνο CO2 θα περάσει και αυτά τα 150 €