Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Πϊσω στα πολύ πολύ βασικά...


Χμμ... Τώρα που και οι "Ευρωπαίοι" θα παραδεχτούν ότι δεν πάει άλλο με την Πράσινη Ενέργεια, θα ξαναπάω στα βασικά. Η "Πράσινη Ενέργεια" δεν είναι ούτε "Πράσινη" και ούτε καν "Ενέργεια".

Δεν είναι "Πράσινη" γιατί δεν προκύπτει από περιβαλλοντική παρθενογένεση. Τα φ/β κατασκευάζονται σε εργοστάσια που λειτουργούν με αδιάλειπτο ρεύμα (που τα φ/β δεν μπορούν να παράξουν) και με πρώτες ύλες που είναι ...ορυκτά. Αν ένα φ/β πάνελ, ή λίγος χαλκός, ή κανένα μέτρο ελάσματος αλουμινίου, ούτε με φαντασία δεν φτιάχνονται από φ/β ρεύμα, φανταστείτε έναν ...εκσκαφέα, ή ένα μεταλλουργικό φούρνο! Τα αιολικά είναι σίδερο, μπετόν, φάϊμπεργκλας (πετρέλαιο) ρουλεμάν, γρανάζια, μαγνήτες, καλώδια. Όσο πράσινα όσο η Χαλυβουργική, ο Τιτάνας και η Πετρόλα μαζί (και ΔΕΝ έχω πρόβλημα εγώ με τις βιομηχανίες ή αυτές τις βιομηχανίες).

Δεν είναι "Ενέργεια", γιατί ενώ παράγουν ενέργεια όταν φυσάει ή έχει ήλιο, αποσιωπάται τι γίνεται όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο, και, ακόμα χειρότερο, όταν έχεις πολλά τέτοια, τι γίνεται όταν φυσάει ή έχει ήλιο (χειρότερο πρόβλημα). Δεν είναι "Ενέργεια" γιατί το φ/β ρεύμα είναι μεταβλητό (υπάρχει μόνο ώρες με πολύ ήλιο), και το αιολικό ρεύμα είναι και μεταβλητό και τυχαίο. Ο αέρας, ακόμα κι όταν φυσάει δεν είναι σταθερός, και τα δελτία καιρού είναι ...δελτία καιρού.

Και τώρα, παρακαλώ προσέξτε με:

Σε έναν κόσμο που το χρήμα δεν είναι τσάμπα, και που χρειάζεται συνέχεια ρεύμα (και όχι όταν φυσάει ή έχει ήλιο) για να είναι χρήσιμα τα φ/β, ή τα αιολικά, πρέπει το συνολικό τους κόστος της μεγαβατώρας τους να είναι ίσο ή χαμηλότερο από το μεταβλητό κόστος της συμβατικής μεγαβατώρας. Τότε και μόνο τότε αξίζει να χρησιμοποιούνται σαν ισχύ αιχμής ή σαν συμπληρωματική ισχύς. Το αντίστροφο δεν ισχύει. Δηλαδή δεν μπορεί να συγκριθεί το συνολικό κόστος συμβατικού ρεύματος με το (δωρεάν) μεταβλητό κόστος του αιολικού ή του φ/β, αφού το αιολικό ή το φ/β δεν υπάρχει για 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, όπως η ζήτηση. Να το ξαναπώ; Πρέπει το συνολικό κόστος της φ/β ή αιολικής κιλοβατώρας να είναι ίσο ή μικρότερο του μεταβλητού κόστους της συμβατικής.

Και αυτό δεν θα συμβεί στον αιώνα τον άπαντα. Επειδή όσο ακριβαίνει το μεταβλητό κόστος καυσίμου τόσο ανεβαίνει το συνολικό κόστος της μηχανής "ΑΠΕ" που δήθεν παράγει "Πράσινη Ενέργεια". Δοκιμάστε την τιμή του φάϊμπεργκλας, ή του σιδήρου ή του αλουμινίου σε αυξανόμενες τιμές ενέργειας...

Και δεν έχω καν λάβει υπ' όψι την επίδραση των ΑΠΕ στις σταθερότητες και ανάγκες για πρόσθετα λεφτά στα δίκτυα, ή στα οικονομικά της λειτουργίας των συμβατικών μονάδων.

Θυμώνω, γιατί αυτά είναι γνωστά από την δεκαετία του '70.  Απλά, δεν με πιστεύατε το 2010 που ξεκίνησα να τα γράφω. Και είχατε Μπιρμπιλοσαβούρες και ηλίθιους (ή διεφθαρμένους) να σας λένε αρλούμπες. Τα αιολικά είναι μια χαρά για άντληση νερού ή άλεση σταριού γιατί το νερό, το στάρι και το αλεύρι αποθηκεύονται, και μπορούν να περιμένουν, Τα φ/β είναι ακριβός τρόπος φόρτισης κινητών ή λάπτοπ σε εξοχικά εκτός δικτύου ή σε κότερα χωρίς γεννήτρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: