Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Η απεξάρτηση από τον άνθρακα, χαχαχάααχα!


http://www.realclearenergy.org/charticles/2013/07/17/clean_energy_conversion_has_been_stagnant_107129.html

"...all the yap-yap-yap [φλυαρία] about wind and solar output doubling and tripling is essentially meaningless since these start at such a small base and contribute so little to our energy output anyway. Only nuclear has made a dent in carbon emissions and since nuclear construction has been brought to a virtual halt - in Europe and America at least - the effort to reduce carbon emissions has stagnated."

Το γράφημα αυτό έχει τίτλο "Ποσοστό Παγκόσμιας Κατανάλωσης Ενέργειας από Μη Ανθρακικές Πηγές 1965-2012", και το έχω ξαναδείξει:  Είναι η ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνικά. Αυξήθηκε δραματικά μετά το 1973, το εμπάργκο πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, και πάγωσε μετά το ατύχημα στο Τσερνόμπυλ το 1986.  (Το Three Mile Island δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο -- ούτε ήταν καταστροφικό ατύχημα, και το φονικό τσουνάμι στην Φουκουσίμα ήταν τσουνάμι. Οι αντιδραστήρες έπαθαν και έκαναν ζημιά, αλλά, βασικά,αν δεν είχαμε το λόμπυ του αερίου να μας πρήζει, δεν θα είχε τον αντίκτυπο που είχε στις ...πυρηνικές δημόσιες σχέσεις.

Τα πυρηνικά έχουν ένα σοβαρότατο μειονέκτημα. Είναι εντάσεως αρχικού κεφαλαίου και επιρεπή σε καθυστερήσεις κατά την κατασκευή (που τα κάνει ακόμα πιο ευαίσθητα στην ...ένταση κεφαλαίου). Φυσικά, όταν φτιαχτούν, και μέχρι να παλιώσουν, παράγουν πολύ, απρόσκοπτο, και φθηνό (ανά κιλοβατώρα) ρεύμα.  Σε φάσεις όπως η τωρινή, που το κεφάλαιο είναι constraint, είναι εξαιρετικά δύσκολο να χρηματοδοτηθούν παρά μόνο από κράτη, ή από υπερθνικούς τραπεζικούς οργανισμούς. 

Η "απελευθέρωση" της ενέργειας έχει μία βασική συνέπεια:  Επιτείνει την αδυναμία της χρηματοδότησης αφού ακόμα και τα μονοπώλια, δεν έχουν τις αντοχές για ταμειακά ρίσκα που έχουν (ή είχαν) τα κράτη. Η "απελευθέρωση" είναι το λόμπυ του αερίου.  Ελάχιστοι έχουν τα κεφάλαια ή την χρηματοδοτική δυνατότητα να φτιάξουν ένα πυρηνικό, ή έστω μία λιγνιτική μονάδα. Πολλοί μπορούν να δανειστούν για μια τουρμπίνα και να παραστήσουν τους ηλεκτροπαραγωγούς. Ιδίως, αν πλασάρουν παράλληλα και την Πράσινη Απάτης (για να ακριβύνει το ρεύμα επαρκώς για να δικαιολογεί την τουρμπίνα και το ακριβό της καύσιμο).

Και πριν το ξεχάσω...:  Οι ΑΠΕ ήταν, είναι και θα είναι ενεργειακά ασήμαντες σαν οποιοδήποτε ποσοστό, όπως κι αν μετρηθούν. Φούμαρο για να πουλάνε αέριο, όποιοι το πουλάνε. Κι όταν 2-3 από δαύτους είναι και χρηματοδότες κομμάτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: