Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Ο spiral architect είπε: «...πρέπει να φροντίσετε εκεί στη ΡΑΕ, να μάθετε τη διαφορά μεταξύ των συγγενών μεγεθών ισχύος και ενέργειας...»

Ο spiral architect το είπε αυτό σε σχόλιο, εδώ. Και είναι θέμα στο οποίο έχω αναφερθεί στο παρελθόν, εδώ, αλλά αξίζει να το ξαναπιάσω.

Υπάρχουν δύο διακριτά θέματα. Το πρώτο είναι η εύκολη διαφορά μεταξύ «ισχύος» και «ενέργειας». ΄Το δεύτερο είναι η πιο δυσνόητη διαφορά μεταξύ «διαθέσιμης» και «μη διαθέσιμης» ισχύος, για την ακρίβεια ισχύος που είναι διαθέσιμη όταν υπάρχει ζήτηση για την ενέργεια που μπορεί να παράξει, κάτι που αγγλικά λέγεται «dispatchability»,

Η διαφορά μεταξύ «ισχύος», και «ενέργειας» είναι εύκολη.  Πάρτε μία μια μικρή γεννήτρια. Η συγκεκριμένη έχει «ισχύ» 2.500 βατ, ή 2,5 κιλοβάτ, και μπορεί να φτάσει και μέχρι 3 κιλοβάτ. Αλλά δεν παράγει ηλεκτρική ενέργεια παρά μόνο όταν δουλεύει. Όταν δουλεύει μπορεί να παράγει ενέργεια ίση με 2,5 κιλοβατώρες, κάθε ώρα. Η γεννήτρια (εικάζω) κάνει περί τα  €400 ή 400/2,5 = €160 ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ, είτε λειτουργεί είτε όχι, και καίει περί το μισό λίτρο βενζίνη, ή περίπου €1, για κάθε κιλοβατώρα. Ακριβή κιλοβατώρα, αν και φτηνά τα 2,5 κιλοβάτ. Αυτό που κάνει την γεννήτρια όμως εξαιρετικά χρήσιμη, είναι ότι την βάζει κανείς εύκολα μπρος όταν την θέλει.   Ακόμα κι αν ήταν τσάμπα η γεννήτρια, και τσάμπα η βενζίνη, αν σάς έλεγαν ότι θα δουλεύει τυχαία και κουτουρού, θα σάς ήταν παντελώς άχρηστη. Την γεννήτρια την θες όταν την θες, και όχι όταν θέλει αυτή.  Πάντως, «ισχύς» είναι αυτό που γράφει το ταμπελάκι, και «ενέργεια» είναι πόσο ρεύμα παράγει, στα 220 βολτ που δουλεύει, για όσα ώρα δουλεύει.


Πάρτε τώρα ένα ηλεκτρικό σίδερο. Είναι των 2.000 Watt,ή 2 κιλοβάτ (αυτή είναι η ισχύς του).  Όταν δεν είναι στην πρίζα και δεν δουλεύει, δεν καταναλώνει ενέργεια. Όταν δουλέψει μία ώρα, καταναλώνει 2 κιλοβάτ, επί 1 ώρα, ή 2 κιλοβατώρες, τις οποίες πληρώνει στην ΔΕΗ η κυρία που σιδερώνει, περίπου €0,15 ανά κιλοβατώρα, ή 2 x 0,15 x 1 ώρα = €0,30.  Η "ισχύς" είναι τα 2 κιλοβάτ, ή πόσο ρεύμα τραβάει όταν δουλεύει. Όταν δεν δουλεύει, δεν τραβάει ρεύμα. Κάθεται. Όταν δουλεύει, τραβάει ενέργεια (ρεύμα σε τάση 220 βολτ),  που είναι ίση με την ισχύ (σε βατ, ή κιλοβάτ) επί τις ώρες που δουλεύει. Εξ ου και η ενέργεια (σε κιλοβατώρες) ισούται με την ισχύ σε βατ ή κιλοβάτ, επί τις ώρες. Η ισχύς, καθ' εαυτή (σε βατ ή κιλοβάτ) ισούται με την τάση (σε βολτ) επί το ρεύμα (σε αμπέρ) αλλά αυτό δεν χρειάζεται να το ξέρετε ούτε εσείς, ούτε η ΡΑΕ... Το ξέρει ο ηλεκτρολόγος σας.  Το μόνο που χρειάζεται να καταλάβετε είναι ότι το σίδερο των 2 κιλοβάτ δεν καταναλώνει ενέργεια παρά μόνο όταν δουλεύει. Το δεύτερο, που θεωρείτε δεδομένο, αλλά είναι σημαντικό είναι ότι όταν βάλετε το σίδερο στην πρίζα, θα μπορέσετε να σιδερώσετε.  Αν δεν έχει ρεύμα, θα πάρετε τις βλάβες της ΔΕΗ για παράπονο. Αν θέλατε να σιδερώσετε με την παραπάνω γεννήτρια, θα μπορούσατε, βάζοντας μπρος την γεννήτρια, η γεννήτρια θα έβγαζε 2 κιλοβάτ από τα 2,5 που μπορεί, και θα πληρώνατε τα τριπλά από ότι στην ΔΕΗ.

Κάντε τώρα, παρακαλώ μία νοητική άσκηση. Θεωρείστε προς στιγμήν ότι δεν έχετε γεννήτρια, ούτε ΔΕΗ και πάτε να σιδερώσετε με αιολικό, ή με φωτοβολταϊκό (με ινβέρτερ και μπαταρίες). Σας ορκίζομαι ότι εκτός εάν την βρίσκετε να πετάτε λεφτά σε μπαταρίες και ινβέρτερ, δεν θα σιδερώνατε. Το να σιδερώνετε όταν έχει ήλιο θα ήταν τσουχτερό αλλά προβλέψιμο, το να σιδερώνετε όταν φυσάει θα έπρεπε να έχτε πολλές Ιφιγένειες, να θυσιάζετε για να φυσήξει, και πάλι μπελάς θα ήταν. Βασικά, δεν σιδερώνεις με ηλεκτρικό σίδερο όταν είσαι εκτός δικτύου. Αλλά υπάρχει και τεχνολογία σιδερώματος με ...ξυλοκάρβουνο!!  Αυτό θεωρείται ...βιομάζα, και είναι μιά χαρά, γιατί, σε αντίθεση με τον αέρα και το αιολικό ρεύμα, το ξυλοκάρβουνο αποθηκεύεται, και είναι "dispatchable on demand", δηλαδή το έχεις και το ανάβεις όποτε θες (ή σιδερώνεις αφού μαγειρέψεις, με τα καρβουνάκια).

Η ίδια διαφορά «ισχύος», και «ενέργειας» υπάρχει και στα εργοστάσια που παράγουν ρεύμα.  Μία κλειστή λιγνιτική μονάδα μπορεί να έχει ισχύ 500 μεγαβάτ (500.000 κιλοβάτ) αλλά εάν είναι σβηστή, δεν παράγει ενέργεια. Όταν δουλεύει, παράγει 500 μεγαβατώρες την ώρα.  Οι λιγνιτικές μονάδες συνήθως, όταν δουλεύουν, δουλεύουν συνέχεια και σταθερά. Μία υδροηλεκτρική μονάδα των 100 μεγαβάτ, δουλεύει όταν ανοίγει ο χειριστής την βάνα να τρέξει νερό. Τότε, όσο τρέχει νερό, παράγει ενέργεια, 100 μεγαβατώρες την ώρα. Η λιγνιτική μονάδα είναι «ισχύς βάσης», δηλαδή δουλεύει συνέχεια, ενώ η υδροηλεκτρική μονάδα είναι «ισχύς αιχμής», δηλαδή δουλεύει όταν η ζήτηση για ενέργεια, υπερβαίνει την διαθέσιμη ενέργεια που παράγει η ισχύς βάσης. Τότε παίρνει μπρος η ισχύς αιχμής. Όταν έχει καύσωνα και δουλεύουν όλα τα κλιματιστικά στο φουλ, τότε η ΔΕΗ παρακαλεί να μην ανάβετε συσκευές μεσημεριάτικα, γιατί όταν η ζήτηση υπερβεί την προσφορά, πέφτουν οι ασφάλειες στις διάφορες μονάδες, περίπου όπως πέφτει η ασφάλεια στο σπίτι όταν είναι όλα αναμμένα στο φουλ, συν άλλα τόσα, ή βγει και κανένα βραχυκύκλωμα.

Δεν χρειάζεται να είστε ηλεκτρολόγος ή στην ΡΑΕ, για να ξέρετε ότι όταν δεν φυσάει ή όταν δεν έχει ήλιο τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά ...κάθονται.  Αντιστοιχούν σε εγκατεστημένη «ισχύ» που όμως δεν παράγει «ενέργεια». Αυτό που σάς είναι πιο δυσνόητο, είναι ότι όταν υπάρχουν πολλά αιολικά, και πολλά φωτοβολταϊκά, υπάρχει το ίδιο και χειρότερο πρόβλημα, επειδή 1) δεν τα χρειάζεται η ζήτηση, 2) δεν τα αντέχει το δίκτυο επειδή δουλεύουν και άλλες μονάδες που δεν κλείνουν από την μία ώρα στην άλλη, και 3) το ρεύμα (η ενέργεια) δεν αποθηκεύεται εύκολα, φτηνά, ή σε ποσότητα. Δηλαδή, πάλι είναι άχρηστα, αφού παράγουν ενέργεια που δεν θέλει το δίκτυο και ή πρέπει να εξαχθεί σε κάποιον γείτονα (αν την θέλει), ή πρέπει να αποσυνδεθεί από το δίκτυο, και άσε τα αιολικά και τα φ/β να σφυρίζουν.

Θα μου πείτε "Μα δεν είναι καλό να έχουμε δωρεάν, πράσινη, καθαρή, ενέργεια, έστω και διακεκομμένα, ή τυχαία ή μεταβλητά";  1) Μόνο δωρεάν δεν είναι, 2) είναι πράσινη μόνο αν είστε Πασόκος ή ΑΠΕτεώνας (έχει και η ΝΔ ΑΠΕτεώνες, διακομματικοί είναι, άντε μην αρχίσω πάλι...), 3) και είναι "καθαρή" μόνο εάν υποκαθιστά καύσιμα -- που στην πράξη, δεν υποκαθιστά, αφού για την σταθερότητα του δικτύου οι συμβατικές μονάδες καίνε ούτως ή άλλως, και εάν καίνε σαν μεταβλητή εφεδρεία. δουλεύουν αναποτελεσματικά, αντιοικονομικά, καίνε περισσότερα καύσιμα και εκπέμπουν περισσότερους ρύπους. Ναι, έχετε την ψευδαίσθηση ότι έχετε ρεύμα από ΑΠΕ αλλά, δεν είναι από ΑΠΕ,  το διπλο- και τριπλοπληρώνετε και το μόνο που πρασινίζει είναι η τσέπη των ΑΠΕτεώνων.

Μία από τις μεγάλες απάτες των ΑΠΕ είναι ότι αυτοδιαφημίζουν πόσα πολλά αιολικά μεγαβάτ και πόσα πολλά φωτοβολταϊκά μεγαβάτ έχουν εγκατασταθεί, και ακούει ο κάθε Μήτσος και νομίζει ότι αυτό έχει σχέση με ...ρεύμα. Δεν έχει σχέση με ρεύμα. Έχει σχέση 1) με τζίρους αυτών που τα φτιάχνουν και τα πουλάνε, 2) με την προμήθεια που κερδίζουν αυτοί που τα εισάγουν, και 3) με τα δάνεια και τους τόκους για την αγορά τους, που πληρώνουμε εμείς.  Όταν η ΡΑΕ εγκρίνει άδειες για αιολικά ή φωτοβολταϊκά, είναι πλασιέ πραγμάτων που έχουν ονομαστική ισχύ, και πληρώνονται αδρά για ενέργεια που δεν εξοικονομούν (και παράγουν τυχαία). Στην ΡΑΕ εκτελούν εντολές προϊσταμένων, φίλων, και λοιπών.  Μόνο "ΡΑΕ" δεν είναι, όπως ο Ζερβός μάλλον δεν σκαμπάζει από ηλεκτροπαραγωγή ή οικονομικά ή μάνατζμεντ (διώχνει πελάτες!).  Όταν η Μπιρμπίλη τα προώθησε και ζητούσε και κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων ήταν [αισχρή λέξη με λαστιχένιες αρβύλες, που κωλύομαι να πω].

Το πώς το Σ.τ.Ε. θεωρεί τις ΑΠΕ εθνική ανάγκη, ειλικρινά, μού διαφεύγει... Θα πρότεινα στα μέλη του Σ.τ.Ε να κάνουν το πείραμα του να σιδερώσουν έξη πουκάμισα την εβδομάδα, σε αυθαίρετο εκτός δικτύου, ή σε ...κότερο, χωρίς γεννήτρια. (Το αιολικό και το φ/β, θα τους τα προμηθεύσω δωρεάν, για το πείραμα -- και δωρεά να είναι, δεν θα μπορούν να σιδερώσουν τα πουκάμισα)

13 σχόλια:

spiral architect είπε...

Ολα εθνική ανάγκη είναι, πρόεδρε!
(τρέχα εσύ μαλάκα με το μετρό, το τρόλεϊ και το ΚΤΕΛ)

Πειραχτήρι είπε...

Ρίξε μια ματιά εδώ:
http://www.efsyn.gr/?p=92473

spiral architect είπε...

- Ποιος θα πληρώσει τις αναγκαίες διασυνδέσεις;
- Ποιος θα χωροθετήσει τους νέους υποσταθμούς υποβιβασμού τάσης επάνω στα νησιά;
- Θα πιάσουν όλα τα νησιά; (πχ Ίο, Σαντορίνη, Μήλο) Γιατί η μελετημένη διασύνδεση σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ (χάρτης) απ' το ηπειρωτικό δίκτυο σταματάει μέχρι Νάξο. Η Σαντορίνη πέφτει κομματάκι μακρυά.

Οι υποβρύχιες διασυνδέσεις είναι δαπανηρές, δύσκολα συντηρίσιμες σε περίπτωση σφάλματος ειδικά αν τα καλώδια ποντίζονται σε μεγάλα βάθη και χρειάζονται εξειδικευμένα συνεργεία και ακριβό εξοπλισμό. Θα τις κάνει και θα τις συντηρεί ο ιδιώτης; Μάντεψε ποιος θα τα πληρώσει;
(και ακόμα δεν έχουν πουληθεί για τα καλά τα τεμάχια της πρώην κρατικής ΔΕΗ)

Οι νησιωτικές διασυνδέσεις δεν είναι μπαλαντέζες αγορασμένες απ' τον ηλεκτρολόγο της γειτονιάς που τις μπριζώνουμε στο ισόγειο για να κάνουμε εργασίες στην ταράτσα, ούτε η ηλεκτρική ενέργεια από το Ισραήλ θα κρατήσει την Ελλάδα έναντι μπλακάουτ.
(άλλη πίπα τα διευρωπαϊκά δίκτυα)

Βέβαια όπως δείχνουν τα πράματα αν έχεις καλό bluetooth, όλα γίνονται. Το θέμα είναι όμως, ποιος εξαθλιωμένος all over Greece θα αγοράζει το ακριβό ρεύμα ...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά όσα αναφέρεις.
Βασικά η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν ξοδεύεις...
Αλλά παραγωγή χωρίς ενέργεια δεν γίνεται.
Και μάλιστα, όπως το λες, τότε ακριβώς που χρειάζεται και φθηνή για να είσαι και ανταγωνιστικός.
Στην Ελλάδα γίνεται πολλή σπατάλη.
Εξαγριώνομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω καποιους που το παίζουν "οικολόγοι",
επειδή έχουν φωτοβολταικά στα κεραμίδια τους και όλη την νύχτα οι αυλές τους είναι
φωτισμένες, λες και περιμένουν να προσγεθωθεί καποιο UFO...
"Οπου φώς", λένε, "εκει πολιτισμός". Οταν τους πεις για φωτορύπανση σε κοιτούν σαν εξωγήινο. Το σκοτάδι του μυαλού τους ειναι τόσο βαθύ...και αργεί να ξημερώσει...

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλα τα λες...τα αρθα σε αυτο το blog φωναζουν αυτα που λεω σε κοσμο τοσο καιρο...μονο πολυ πιο καθαρα. Ακουει κανεις????????

spiral architect είπε...

Εγκυκλοπαιδικά και όποιος αντέξει:

High-voltage direct current

To υποβρύχιο καλώδιο μεγίστης μεταφορικής ισχύος περί τα 400MW που συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία είναι μονοπολικού τύπου με επιστροφή από θάλασσα και κατασκευάστηκε μισό-μισό μεταξύ ΔΕΗ και ENEL.

Τα πρώτα καλώδια τέτοιου τύπου στην Ευρώπη έπεσαν για τις διασυνδέσεις Δανίας - Σουηδίας και Δανίας - Νορβηγίας εδώ και περίπου καμιά 25ετία.

Μην περιμένετε πλέον δημόσιες επενδύσεις για τέτοιου είδους έργα ...

Αντκαν είπε...

Η σχέση της εγκατεστημένης ισχύος και της πραγματικά παραγόμενης ενέργειας μιας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στον χρόνο εκφράζεται από τον λεγόμενο "συντελεστή φόρτωσης"
Οι υπολογισμοί είναι απλοί:
Ενέργεια σε MWh)/365 (ημέρες τον χρόνο) X 24 (ώρες την ημέρα) X Εγκατεστημένη ισχύ σε MW = συντελεστής φόρτωσης (capacity factor)
Για παράδειγμα επί εγκατεστημένης (ονομαστικής) ισχύος αιολικών στη χώρα 1494,72 MW, τα αιολικά αυτά στο παρήγαγαν (και μπήκαν στο δίκτυο)τον μήνα Ιούνιο, 205.393 MWh ΔΙΑΚΟΠΤΟΜΕΝΗΣ,ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ενέργειας,τουτέστιν, ο συντελεστής φόρτωσης δικτύου για τον μήνα αυτό ήταν
205.393 MWh/31 ημέρες X 24 ώρες X 1494,72 MW = 19,09 %.
βλ. http://www.lagie.gr/fileadmin/groups/EDRETH/RES/2013_06_GR_MONTHLY_RES.pdf

Γιατί παράγουν αναξιόπιστη ενέργεια ενέργεια οι α/γ ; Βασική συνιστώσα για την διαπίστωση της αξιοπιστίας του ηλεκτρικού συστήματος (διανομή ηλεκτρισμού εντός αποδεκτών προτύπων και στην επιθυμητή ποσότητα) είναι η επάρκεια του, δηλαδή η ικανότητα του να καλύπτει την συνολική ηλεκτρική ζήτηση και τις απαιτήσεις ενέργειας των πελατών ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ. Επομένως οι ΑΠΕ γενικώς χρειάζονται διαθεσιμότητα ισχύος/ενέργειας βάσης, που σημαίνει π.χ. ότι το θέρος όταν πέφτουν τα Φ/Β τότε στο σύστημα μπαίνουν τα Υ/Η και το Φ/Α.
Με δυο λόγια οι ΑΠΕ και το Φ/Α σε "διείσδυση"των πρώτων στο μείγμα άνω του 10% εξαιρουμένων των μεγάλων Υ/Η, συνιστούν υβριδικό σύστημα ισχύος που η νομική-οικονομική του αναγνώριση ανατρέπει τελείως τα δεδομένα ως προς το πραγματικό κόστος των ΑΠΕ και ποιοί πρέπει να πληρώνουν δικαιώματα άνθρακα (συνιστά το αδίκημα της απάτης να πιστώνονταιδικαιώματα έναντι αποσοβούμενων εκπομπών άνθρακα στις μονάδες διακοπτόμενης ενέργειας σε βάρος των μονάδων στις οποίες βασίζονται για να κερδοσκοπίσουν αφού συναποτελούν υβριδικό σύστημα ισχύος)
Άσε που τα συμβόλαια FIT κακώς αφορούν διάρκεια 20 ετών (κανονιστικό και χρηματοπιστωτικό ρίσκο βλ. http://www.ref.org.uk/attachments/article/281/ref%20pr%2019%2012%2012.pdf)


archaeopteryx είπε...

ακόμα κι αυτός ο συντελεστής είναι υπεραισόδοξα παραπλανητικός. Το 20% είναι στατιστικό, απολογιστικό. ΔΕΝ λέει εάν εξοικονομήθηκε και 20% της συμβατικής ενέργειας, όσο ήταν διαθέσιμα πχ τα αιολικά. Απ εναντίας, ΟΠΟΥ ΜΕΤΡΗΘΗΚΕ, η εξοικονόμηση ήταν από 0% έως 50% της διαθεσιμότητας. Ρώτα την ΡΑΕ να σου πει ΠΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ εξοικονομήθηκαν από αιολικά. Αν ξέρουν, κι αν σου πουν, θα είναι κάτι περί το ΜΗΔΕΝ

spiral architect είπε...

Τα διασυνδεδεμένα συστήματα είναι λίγο-πολύ χαοτικά με την έννοια ότι την ίδια χρονική στιγμή μπαίνουν μονάδες παραγωγής, ή βγαίνουν, απαιτούνται φορτία πολλά, περισσότερα, ή ελάχιστα και χάνονται διασυνδέσεις λόγω σφαλμάτων. Οι real time μετρήσεις κατανάλωσης και φόρτισης μετατρέπονται σε μέσες τιμές ανά χρονική περίοδο με ολοκλήρωση. (συνήθως ανά 15 λεπτά)

Τα αιολικά μπορεί λοιπόν να συμμετάσχουν για ένα 24ωρο στο φορτίο μιας γραμμής από 5-20% με το θερμικό όριο της γραμμής να είναι πολλαπλάσιο του ρεύματος λειτουργίας της γραμμής. Σημειωτέον ότι με τα αιολικά (γενικά τα ΑΠΕ) εκτός λειτουργίας το ρεύμα της συγκεκριμένης γραμμής ανεβαίνει με την προϋπόθεση ότι έχει καταναλωτές επάνω.

Αυτά που παρουσιάζει ο ΛΑΓΗΕ είναι λίγο-πολύ στατιστικές και παρουσιάσεις για δημόσιες σχέσεις. Το ζουμί είναι ότι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί πληρώνονται για ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο (μείον τις ιδιοκαταναλώσεις τους) ενώ το σύστημα φορές-φορές θέλει ισχύ για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των φορτίων, πράμα που δεν μπορούν να το κάνουν τα ΑΠΕ.

Αντκαν είπε...

Αυτό (εξοικονόμηση ενέργειας) είναι άλλο εγγενές θέμα, το οποίο έχει τεθεί στο ΣτΕ και στο Δικαστήριο Ευρωπαικής Ένωσης
http://www.epaw.org/media.php?lang=en&article=pr45 ως προς το παραδεκτό ή μη της δημόσιας υποστήριξης (δημόσια ενίσχυση μονάδων ΑΠΕ σε βάρος συμβατικών, σκόπελος ανταγωνισμού) για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος (αποσοβούν πράγματι οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ εκπομπές CO2 και σε ποιά αναλογία προς την εγχυόμενη στο δίκτυο παραγόμενη από αυτές διακοπτόμενη ενέργεια).

Αν δεν υπάρχεισημαντικό περιβαλλοντικό όφελος από τις ΑΠΕ η δημόσια υποστήριξη μέσω ευρωπαϊκών οδηγιών και εθνικών ρυθμίσεων κανονιστικών δεν βρίσκει νόμιμο έρεισμα. Υπάρχει και μια απόφαση του ΔΕΚ της δεκαετίας του '90 σχετικά με τις ταρίφες. Το δικαστήριο είχε κρίνει νόμιμη την αναγκαστική αγορά (δεσμευτική πώληση) ενός μεριδίου ενέργειας από ανανεώσίμες πηγές σε προμηθευτές για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.
Αυτός είναι ο λόγος που η Κομισιόν (μετά από κάποια έκθεση συνδεμένου με την Κομισιόν οργανισμού το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί) προωθεί τροποποίηση στην Οδηγία 2009/28 ως προς την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Κάποια ενέργεια μάλλον εξοικονομείται από τις ΑΠΕ, αλλά με υπέρμετρο κόστος και δεν συνιστούν μόνο οι ΑΠΕ παράγοντα σπατάλης ενέργειας. Εξάλλου αρχικά οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ λαμβάνονταν υπ' όψιν μόνο ως μονάδες εξοικονόμησης ενέργειας.

Τώρα αυτό που προωθούν είναι η αυτοκατανάλωση. Τα μικροδίκτυα, αν πέσει πολύ το κόστος των Φ/Β και με οικιακή αποθήκευση ίσως αποτελέσουν κάποια λύση στο μέλλον. Αλλά εδώ πάμε σε άλλους δρόμους, σε "λεωφόρους ενέργειας" και σε ψευδεπώνυμη "αναγκαστική εξοικονόμηση" δηλαδή στον περιορισμό της ζήτησης αιχμής, πάμε στην δικτατορία επί των αναγκών, αρχικά με τους λεγόμενους "έξυπνους μετρητές" δηλαδή στη χειραγώγηση της ζήτησης.

Πλεονασμός υπάρχει και σε διαθέσιμη ισχύ. Εξάλλου, καπιταλισμό έχουμε και εμπορευματικούς κύκλους εργασιών κατασκευάζουμε μέσω κρατικού παρεμβατισμού. Πως θα έχουμε "ανάπτυξη" και φόρους επί των κύκλων της δίχως σαβούρα ;

Το σχόλιο υποβλήθηκε με αφορμή το ερώτημα : " ..πρέπει να φροντίσετε εκεί στη ΡΑΕ, να μάθετε τη διαφορά μεταξύ των συγγενών μεγεθών ισχύος και ενέργειας...»"
Θα ψάξω κάποιες χρονοσειρές παραγωγής από διάφορες πηγές σε μηνιαία βάση.. αν και εκτιμήσεις γίνονται μόνο σε ημερήσια βάση (δεν νομίζω να δίνει ημερήσια στοιχεία ο ΛΑΓΗΕ)

spiral architect είπε...

Μ' αυτή την έννοια έγραψα κι εγώ για την ισχύ και την ενέργεια. Η Σαντορίνη π.χ. πέρυσι μπορεί να είχε περισσότερες GWh κατανάλωσης από φέτος και χωρίς διακοπές λόγω τυχαίων σφαλμάτων. Φέτος και για την αντίστοιχη χρονική περίοδο ενδεχομένως να έχει λιγότερες, αλλά υπεισήλθε το loss power του σταθμού παραγωγής. Τι θα θέλαμε εδώ; Πρόσθετη ισχύ από εφεδρεία, πράγμα που δεν το είχαμε στο αυτόνομο σύστημα του νησιού.

Αντκαν είπε...

Το ζήτημα της «υποκαθιστάμενης»
ενέργειας (displaced electricity) είναι σύνθετο και χρειάζονται λεπτομερή στοιχεία για να βγούν συμπεράσματα. Το θέμα είναι τι γίνεται με την ΟΤΣ (χοντρεμπόριο) σε σχέση με τις ταρίφες (που τις τρώμε στη μάπα). Οι ΑΠΕτζήδες ζητούν άλλους υπολογισμούς (αναμενόμενες σχετικές διατάξεις στο νέο νομοσχέδιο ΑΠΕ) και ορκίζονται ότι οι ΑΠΕ ρίχνουν την ΟΤΣ (αυτό ισχύει για τα Υ/Η όταν υπάρχει υπερχείλιση και για τα Φ/Β. Όμως το ερώτημα είναι ποιός θα πληρώσει την ισχύ βάσης, όταν αυτή παραμένει ανενεργός ή όταν εργάζεται κάτω από την ονομαστική της τιμή (που σημαίνει περισσότερους ρύπους).
Θα πέσουμε σε καταστάσεις αδυναμίας πληρωμής του κόστους λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και αδυναμία διαχείρισης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (πάλι στις πλάτες της κατανάλωσης μέσης και χαμηλής βτάσης.
Θα έχει νερά η ΔΕΗ και θα τα ξεφτυλίζει στην ΟΤΣ λόγω χαμηλής ζήτησης, άσε που δεν νομίζω να έχουν τα φράγματα μερίδιο από το ΕΤΜΕΑΡ. Και τίθεται το ερώτημα : Ως παραγωγός Φ/Α χώρα η Ελλάδα ποιά ακριβώς σχέση θα έχει με τις ΑΠΕ ; Πόσο θα ρίξει το κόστος Φ/Α το fracking, http://www.naftemporiki.gr/story/687947

Αντκαν είπε...

Τελικά οι ίδιοι δεν θα έχουν ΑΠΕ και σταθμούς Φ/Α ;