Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens


Blogger Ο archaeopteryx είπε...
Δεν είναι βλακεία (ή μόνο βλακεία) Professor Moriarty. Είναι tug of war ανάμεσα σε πονηρούς και κουτοπόνηρους με λίγη δόση δεσμεύσεων και αδιεξόδων που προκύπτουν.  Aλήτες που δουλειά δεν είχαν και δουλειά βρήκαν, και μία από τις δουλειές είναι να έχουν από κοντά το κάθε αιρετό (που μπορεί και να χρηματοδότησαν ή να λάδωσαν, ή να εξέλεξαν οι ίδιοι -- βγαίνει κανείς χωρίς λεφτά;;;) και να μεθοδεύουν πουστιές. Πολύ απλό και πολύ σύνθετο ταυτόχρονα. Σταματάει ΜΟΝΟ όταν σταματήσει το εξωγενές λαδάκι, αλλά το άτιμο δεν σταματάει από τον καιρό του εφιάλτη ή του ...Τρωικού Πολέμου

Ο Professor Moriarty είπε...

«...Δεν υπάρχει καμμία σημαντική σκέψη, την οποία η βλακεία δεν θα ήξερε πώς να χρησιμοποιήσει: Είναι ευκίνητη προς όλες τις κατευθύνσεις και μπορεί να φορέσει όλα τα φορέματα της αλήθειας. Η αλήθεια αντιθέτως έχει μόνον ένα φόρεμα και έναν δρόμο για κάθε περίπτωση και βρίσκεται πάντοτε σε μειονεκτική θέση... Αν η βλακεία δεν έμοιαζε σχεδόν απαράλλαχτα με την πρόοδο, το ταλέντο... κανείς δεν θα ήθελε να είναι βλάξ».

Ρόμπερτ Μούζιλ, Περί Βλακείας. Ο βλάξ δεν είναι απλώς ο εντελώς διανοητικά καθυστερημένος. Ο Μούζιλ είχε γράψει και πραγματεία με τίτλο Περί Βλακείας. Και ο Ηράκλειτος ορίζει τον βλάκα ως τον άνθρωπο που καταρρέει μπροστά σε οποιοδήποτε σοβαρό λογικό επιχείρημα. Δεν είναι λοιπόν δύσκολο να εξηγήσουμε πώς η απάτη, και απα(ε)τεωνία, είναι το μέσο της κυριαρχίας της βλακείας. Και μάλιστα, ακόμη χειρότερα, η απάτη είναι και σκοπός και μέσον για την βλακεία. Όταν η βλακεία γίνει εξουσία (όπως λέγανε κάποτε η “φαντασία στην εξουσία”) τότε γίνονται αυτά που περιγράφεις. Και ειδικά όταν αυτοί οι άρχοντες της βλακείας (“αιρετοί” της Τ.Α), αφού έπαιξαν το παιχνίδι των δημοτικών επιχειρήσεων, πολιτιστικών εταιρειών, αγροτουριστικών (μετα)πρατηρίων, μπετατζίδικων, κλπ., τώρα ποντάρουν στην “πράσινη” ενεργειακή τσόχα, για να δρέψουν Δάφνες και τζάμπα χρήμα από τα κορόιδα. Όταν πρέπει όμως να εξαπατήσουν παρακάμπτοντας φυσικούς νόμους όπως της διατήρησης της ενέργειας, και να κρύψουν την μεταφορά και διανομή της ενέργειας κάτω από το χαλί, και να πείσουν ότι θα βγάλουν τζάμπα κέρδη από τον αέρα, τότε φτάνουμε στον ορισμό του “αεριτζή”. Μιλάμε για βλάκες και απατεώνες. Που επιβιώνουν όχι τόσο γιατί μοιράζονται λίγο από το πλιάτσικο με κάποιους συντοπίτες τους, αλλά διότι η βλακεία διδάσκεται πλέον σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η βλακεία πρυτανεύει στο Καποδιστριακό και αποκεντρώθηκε σε κάθε ανθυποπανεπιστήμιο της επαρχίας, σε κάθε λύκειο, γυμνάσιο, δημοτικό, νηπιαγωγείο, και αποτελεί και εμβρυική εμπειρία.

Και τονίζω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι κάθε συσχέτιση αυτών των παρατηρήσεων με τους εικονιζόμενους (ή άλλους λαλήσαντες) είναι 100% λανθασμένη.  Σας έκραξαν οι πάντες, πουλάκια μου, ακούω, οι πάντες. Ευτυχώς που είπατε καλά λόγια ο ένας για τον άλλο -- αλλά μην τα πιστεύετε κιόλας, οδηγεί σε ...πλάνες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αξέχαστη ατάκα του Ευθυμιόπουλου όταν ρωτήθηκε για την προεδρία της Greenpeace: "κάποιοι με διόρισαν...."

Ποιοι, γιατί, πως ακριβώς, και τι γίνεται με την δημοκρατική αρχή της εκλογής από μέλη βάσης, μόκο!

Kaymakchalan