Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Οι κλιματολόγοι λένε ότι οι ΑΠΕ δεν κάνουν τίποτα για το CO2 ή το κλίμα (και προωθούν πυρηνικά)


http://stopthesethings.com/2013/12/06/illusions-not-visions/

Για πολλά χρόνια τώρα, οι οπαδοί των αιολικών και των ΑΠΕ ισχυρίζονται ότι τα αιολικά χρειάζονται για να καταπολεμηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και η καταστροφική κλιματική αλλαγή. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα αιολικά δεν είναι πάρα σκιάχτρα για την κλιματική αλλαγή.

Έχουν μπει πάρα πολλά αιολικά τα τελευταία χρόνια [225.000 μέχρι το τέλος του 2012].  Όλα αυτά τα αιολικά, δεν θα μειώσουν καμία εκπομπή CO2, και αυτό θα το δείξω με λίγους απλούς αριθμούς, παρακάτω.

Αλλά πριν από τους αριθμούς, επισημαίνω μία πρόσφατη επιστολή από μερικούς από τους πιο γνωστούς επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα.  Η γλώσσα που χρησιμοποίησαν δεν είναι ακριβώς η ίδια, αλλά η ουσία είναι ότι εάν οι πολιτικοί και οι περιβαλλοντολόγοι είναι καθόλου σοβαροί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τότε πρέπει να παραδεχτούν ότι οι ΑΠΕ απλά δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ενεργειακές ανάγκες του κόσμου σε προσιτές τιμές.

Η επιστολή,  απευθυνόταν σαφώς σε αντι-πυρηνικά κινήματα, και την υπέγραφαν γνωστοί ερευνητές, ένθερμοι οπαδοί του "καταστροφικού ανθρωπογενούς θερμοκηπίου", λέει ότι "ενώ οι ΑΠΕ όπως αιολικά, φ/β και βιομάζα, είναι ανοδικά, αυτές οι πηγές, τα αιολικά και τα φ/β, δεν μπορούν να παράξουν την φθηνή και αξιόπιστη ενέργεια που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία, και ότι το κλίμα δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί χωρίς σημαντική πυρηνική ενέργεια.

Και καταλήγουν [οι κλιματολάγνοι] ότι οι οικολόγοι ακτιβιστές, που τους νοιάζει πολύ το κλίμα, πρέπει να στηρίξουν (νέα και βελτιωμένα) πυρηνικά. Και βεβαίως, βεβαίως, αποτελεσματικότητα και ΑΠΕ, οι δύο πυλώνες της Πράσινης Αριστεράς [στις ΗΠΑ, εδώ λέγεται "ΕΕ"].  Ξεχνάμε βέβαια ότι η παγκόσμια χρήση ενέργειας έχει διπλασιαστεί από το 1982, και η ενεργειακή αποτλεσματικότητα έχει επίσης αυξηθεί.  Και όσο για τις ΑΠΕ, με εξαίρεση τα υδροηλεκτρικά, παρά τις επί σειρά δεκαετιών επιδοτήσεις, είναι ασήμαντες. 2% της συνολικής ζήτησης. Με "2%" ή 4%, δεν καλύπτει κανείς διπλασιασμούς. Δεν είναι θέμα "γνώμης" ή "άποψης", είναι απλή αριθμητική.

Η ενέργεια που "ενέχυσαν" όλα τα αιολικά του κόσμου πέρυσι, αντιστοιχεί μόλις με την αύξηση στην χρήση κάρβουνου. Αν διπλασιάζουμε τον αριθμό των αιολικών κάθε χρόνο, θα είμαστε μόλις στην αύξηση της χρήσης κάρβουνου. Κάθε χρόνο. Αντίστοιχα εξωπραγματικά με τα φωτοβολταϊκά.

Το αιολικό λόμπυ ισχυρίζεται ότι μειώνει εκπομπές CO2. Ακόμα κι αν αυτό είναι σωστό [που εγώ πιστεύω ότι δεν είναι], θα χρειαζόμαστε εγκατάσταση 1.000 αιολικών μεγαβάτ, κάθε μέρα, μόνο για να σταματήσει η αύξηση στο CO2 (όχι για να μειωθεί).  Με δέσμευση 375.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κάθε χρόνο! Ανεδαφικές προτάσεις.

Το επιχείρημα των κλιματολόγων, αν πιστέψουμε ότι το CO2 είναι πραγματικά πρόβλημα [ναι είναι πρόβλημα επειδή ξεθυμαίνει η μπύρα χωρίς CO2 και δεν πίνεται], είναι επομένως "πυρηνικά".

Εμένα, να με συγχωρήσετε, αλλά δεν ήμουν και δεν είμαι κατά των πυρηνικών.  Το κάρβουνο και ο λιγνίτης είναι πιο απλά και πιο απροβλημάτιστα, αλλά τα πυρηνικά ηλεκτροδοτούν την Γαλλία, την Σουηδία, και άλλες χώρες και είναι πραγματικό, σημαντικό, ποσοστό της παγκόσμιας ηλεκτροδότησης. Τα πυρηνικά μπορούν να υποκαταστήσουν κάρβουνο, και το κάρβουνο μπορεί να υποκαταστήσει πυρηνικά. Οι ΑΠΕ δεν μπορούν και δεν έχουν υποκαταστήσει τίποτα, πουθενά. Θα το είχατε ακούσει μετά 40 χρόνια επιδοτήσεων.  Το μόνο που κάνουν οι ΑΠΕ είναι να ακριβαίνουν το ρεύμα. Βοηθάει αυτό στην χρηματοδότηση των πυρηνικών, αλλά να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το κλίμα, είναι άσχετο. Αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια, και σε κάθε περίπτωση, τα πεταμένα λεφτά των αιολικών Τσιπουρίδηδων δεν έχει σχέση με το κλίμα. Έχει σχέση με τις οικονομικές ανάγκες των αιολικών Τσιπουρίδηδων και των πελατών τους.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πόσο τέλος πάντων πάει ο τόνος της αποσοβούμενης από ΑΠΕ εκπομπής άνθαρακα ;

Το τραγικό με τα καθεστώτα στήριξης των ΑΠΕ είναι το εξής : Μια βιομηχανία παράγει προϊόντα με ηλεκτρισμό και ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας εκπέμπει τα λεγόμενα αέρια θερμοκηπίου δηλαδή και CO2, αγοράζοντας (πλέον) δικαιώματα εκπομπής του προς 5-7€ τον τόνο. Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος πως γίνεται στα πλαίσια της ίδιας παραγωγικής διαδικασίας να επιβαρύνεται η ίδια βιομηχανία, (αν ήταν αναλογική η χρέωση), με ΕΤΜΕΑΡ που αναλογεί ανά καταναλισκόμενη MWh σε πάνω από 200 € ανά δήθεν αποσοβούμενη εκπομπή ενός τόνου CO2 ;
Στην πραγματικότητα (όλοι πλέον το γνωρίζουν), λόγω του προβλήματος της διακοπτόμενης μορφής ενέργειας από Α/γ και Φ/Β, αυτές οι εφαρμογές ΑΠΕ χρειάζονται Back up από συμβατικούς σταθμούς. Επειδή μια πράσινη MWh μπαίνει στο μείγμα, επειδή δηλαδή ο σταθμός ΑΠΕ λειτουργεί σε «υβριδική» σχέση με τον «βρώμικο», με τον «τρισκατάρατο» σταθμό άνθρακα, στην πραγματικότητα η καλή μας η βιομηχανία και οι άλλες κατηγορίες καταναλωτών, πληρώνουν κατά πολύ πάνω από 200 € τον δήθεν αποσοβούμενο τόνο CO2, γύρω στα 400 € !
Αυτή δεν είναι «οικονομία μείωσης του άνθρακα», είναι η «σπηλιά με τους 4Ο κλέφτες» αγαπητέ ..

archaeopteryx είπε...

νομίζω υποτιμούμε το παιχνίδι με τα δωρεάν δικαιώματα σε μερικούς. Υπάρχει εσωτερικο κλάμπ, που εχει μερικά δωρεάν. Δεν ξέρω πως δουλέυει. Ο φόρος είναι "για τους άλλους". Για αυτό, όταν έσκασε η Φουκουσίμα ΄θεώρησα ότι θα καταρρέυσει η αγορά CO2, θα αναγκάζονταν να πληρώσουν και μερικοι που πόνταραν στα πυρηνικά τους.. Στις ΗΠΑ το CCX κατέρρευσε με το που καταψηφιστηκε το cap and trade. ΦΟΡΟΣ που παριστάνει τον διαπραγματεύσιμο. Μειώνεις τον φόρο αν ψωνίζεις από Γερμανούς (και Δανους). Βολεύει τους Γάλλους επειδή ήταν πυρηνικιοί -- θα πληρώνουν οι ανταγωνιστές τους. ΠΟΛΥ ΠΟΥΣΤΙΚΟ.

Kostas είπε...

Και τσιμουδιά για την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία πυρηνικών με Θόριο, γιατί μάλλον θα είναι πάμφθηνη και χωρίς κινδύνους (ασφάλειστρα).

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβες τι λέω μάλλον, πρόκειται για την τεράστια δυσαναλογία μετάξύ της τιμής του τόνου CO2 που εκπέμπεται άμεσα και της τιμής του τόνου CO2 που θα έπρεπε να επιβαρύνει τις βιομηχανίες έμμεσα (αν τις επιβαρύνει), ως "αποσόβηση" μέσω της επιβάρυνσης της κατανισκώμενης MWh, με περιβαλλοντικούς φόρους τύπου ΕΤΜΕΑΡ.
Έχεις μια επιχείρηση που φτάχνει τούβλα, πόσο αγοράζεις τον τόνο εκπομπής και πόσο τον τόνο αποσόβησης από ΑΠΕ; Περί αυτού πρόκειται.. 200 ευρώ τη MWh από ΑΠΕ πληρώνεις ! δίνεις λιγότερα γιατί στο ΕΤΜΕΑΡ μπαίνουν και άλλα έσοδα..
Τελικά πόσο κοστίζει η αποσόβηση ενός τόνου εκπομπής άνθρακα και γιατί κοστίζει τώρα γύρω στα 5 ευρώ άντε να πάει 10 η απευθείας αγορά; Μπορείς να αγοράσεις δικαιώματα εκπομπής με πολύ λιγώτερα από αυτά που πληρώνεις με το ΕΤΜΕΑΡ και την ΕΡΤ/ΔΕΗ που και αυτά εκεί πάνε.

archaeopteryx είπε...

μπορει να μην κα΄ταλαβα, αλλά αυτό που είπα είναι ότι δεν ξέρω τι δωρεάν δικαιώματα είχε, πως της τα μετράνε αν τα μετρανε. Και σαφώς έχουνπέσει τα δικαιώματα. Αυτό που ποτέ δεν κα΄ταλαβα, είναι πώες έιναι ) στις ΗΠΑ, 5 στην ΕΕ, και ο,τι θέλονυ να διεθνή. Ηδη τα διεθνή νομίζω τα έβγαλαν εκτός Ποιός τα ε΄βγαλε εκτός, δεν το ξέρω. Δεν ξέρω. Υπάρχει βιοτεχνία δικαιωματων και δεν την ξέρω. Αα... βλέπω τι λές με το 200... μανιάνα, τώρα είναι αργά...

archaeopteryx είπε...

το θόριο είναι "μελλοντικό" νομίζω

Dimitris D είπε...

Αν και συμφωνώ εν μέρει στη χρησιμότητα των ΑΠΕ (δεν λύνουν το πρόβλημα) πιστευω ότι μπορεί να βοηθήσουν τη λύση του. Αντίθετα εσυ είσαι τόσο αντίθετος, που ενώ μερικές φορές είσαι σωστός στην καταδίκη κάποιων μη επιστημονικών άρθρων υπερ των ΑΠΕ, χρησιμοποιείς την ίδια μη επιστημονική μέθοδο για να υποστηρίξεις τις θέσεις σου - μερικές φορές είναι αστέια η τοποθέτηση σου και είναι και ο λόγος που δεν παρακολουθώ το blog σου τακτικά. αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να ήταν πολύ επικοδομητική αν δεν υπήρχαν τα συμφεροντα - από τον τρόπο που γράφεις πιστεύω ότι είσαι υπερ του πετρελαίου (και συναφών).
Θα μείνω σύντομος, αλλά είμαι ανοιχτός σε διάλογο (που είναι αναπόσπαστο κομματι της επιστημονικής μεθόδου) - απλά ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι κανέις σοβαρός επιστήμονας που είναι υπερ της υπαρκτης αλλαγής του κλίματος (όχι τύπου οικολόγοι πράσινοι, και συριζαίοι που έχουν άλλες βλέψεις) δεν αμφισβητουν ότι η γη συνεχώς αλλάζει και πάντα θα αλλαζει - το ανησυχητικό είναι ο ρυθμός αλλάγης - και ενώ δεν είναι πάντα σταθερός - τις τελευταίες δεκατετίες είναι ανησυχητικά γρήγορος...
κάνε μια απλή έρευνα για τον καιρό του 79, 80, 90, και τον τωρινό... και μελέτα και λίγο γεωλογία

spiral architect είπε...

@Dimitris D,
Η χρησιμότητα των ΑΠΕ -μέχρι στιγμής κι εφόσον δεν ανακαλυφθεί κάτι ούλτρα επαναστατικό που θα αυξήσει δραματικά τον πραγματικό συνολικό βαθμό απόδοσης ενός συστήματος ΑΠΕ- σταματάει μόνο σε ατομικές εφαρμογές μη αδιάλειπτης παραγωγής ΗΕ για απομακρυσμένες φάρμες με μπακάπ κάποια γεννήτρια. Η δε συνεισφορά τους στη μείωση του "φαινομένου του θερμοκηπίου" είναι αδύνατον να μετρηθεί με όργανα μέτρησης και έτσι ανατίθεται στους περιβαλλοντολόγους και μετεωρολόγους του μέλλοντος καθώς και σε ενδεχόμενες μελλοντικές μετρήσεις από τον ISS ή τον μελλοντικό κινέζικο διαστημικό σταθμό. Μέχρι στιγμής πάντως η θεωρία του ΦτΘ φαίνεται ότι δεν ευσταθεί και οι οποίες κλιματικές μεταβολές στον πλανήτη μας δείχνουν ότι τις προκαλεί ο ήλιος με τα κατά καιρούς παλαβά του.
(άσε που στο παρελθόν, δεν έβλεπες σε πραγματικό χρόνο το λευκό σεντόνι που καλύπτει το Σαν Φρανσίσκο)

Από την άλλη ένα ή πολλά πάρκα Α/Γ ή Φ/Β δεν μπορούν να καλύψουν την ισχύ βάσης ενός τυπικού θερμοηλεκτρικού σταθμού, πολλώ δε μάλλον ενός πυρηνικού που είναι μεγαλύτερης ισχύος, πέρα απ' το ότι η ανάπτυξή τους θα καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων πλησιάζοντας επικίνδυνα τους αστικούς ιστούς.

Εν κατακλείδει, τα ΑΠΕ είναι ένας εύσχημος τρόπος να κάνουν κάποια βιομηχανικά κράτη (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε) επιδοτούμενες εξαγωγές βιομηχανικού υλικού στους υποτελείς, όπου εκεί θα βρεθούν οι πρόθυμοι επενδυτές για να κάνουν την μπάζα τους μέσω τελών υπέρ ΑΠΕ εις βάρος του κοσμάκη, που δεν μπορεί να τα αποποιηθεί.

Αυτά τα ολίγα και συμπάθα τον αρχαιοπτέρυγα που είναι γκαβλωμένος και φουρκισμένος απέναντι στους απ(α)ετεώνες. Κι εγώ έτσι είμαι, αλλά καθότι είμαι της Οξφόρδης και του Ητον τεκμηριώνω σε πιο κομιλφό γραφή! :-D

nikos είπε...

Επιτέλους φως...


Πηγή:www.capital.gr

http://www.capital.gr/news.asp?id=1921596

spiral architect είπε...

Ασε μας κουκλίτσα μου!
(πείτε του "κου" Κράλογλου)

archaeopteryx είπε...

το συγκεκριμένο άρθρο είναι μεταφραση με μονες παρεμβολές αυτά που είναι με ξεχωριστο [γκρίζο] χρωμα. Τα επιχειρήματα είναι μετάφραση.

αυτο που λέει τι άρθρο είναι ότι οι ΑΠΕ είναι άλλη τάξη ή ταξεις μεγέθους (πολύ πιο ασήμαντες από πχ το κάρβουνο) και καταδιακσμένες να μείναο ασήμαντες δεδομένου του χώρου που θεωρητικά χρειάζονται για να μην είναι ασήμαντες (και του κόστους)

Καμία πληροφορία από πουθενά για το πόσα καύσιμα έχουν εξοικονομηθεί. Δεν θα στο έλεγαν αν είχαν; Αντιθέτως, όπου μετρήθηκε η εξοικονόμηση καυσίμου ήταν από μηδενική έως πολύ μικρότερη από αυτή αντιστοιχεί στις πληρωμές.

Αν οι ΑΠΕ δεν ήταν μεταβλητές και τυχαίες, (ή αν η αποθήκευση ήταν εύκολη και φτηνη) θα ήταν αλλιώς.

Αν εσύ έχεις βαρεθεί μία με την ΑΠΕολογία, εγώ έχει βαρεθεί 100! Αλλά (α) η απάτη υφίσταται, και (β) για λόγους που μου διαφεύγουν η επισκεψιμότητα εδώ μέσα αυξάνει. Κανένας μπλογερ δεν γραφει μόνο για τον εαυτό του.

archaeopteryx είπε...

πω πω, δαχτυλογραφικά...

spiral architect είπε...

@Dimitris D,
Δες επίσης την αρχή της λουμπινιάς:
The Story of Cap & Trade [Greek Subtitles]

Εγώ -στο τρέχον σύστημα- είναι υπέρ της αρχής του "ο ρυπαίνων πληρώνει"¨, κατά το "ο καταναλώνων πληρώνει", αλλά από κει ώς το να παίζονται χρηματιστηριακά παιχνίδια και λογιστικές αλχημείες για το πρώτο με αποτέλεσμα στο δεύτερο ο καταναλώνων να μην μπορεί πια να πληρώσει το ρεύμα του, (σε συνδυασμό με την ένδεια που δημιούργησε η κρίση) με αποτέλεσμα κοντά στα 350.000 νοικοκυριά να μην έχουν ρεύμα ούτε για ένα ψυγείο και μια λάμπα, ε, διάολε πάει πολύ!
(κι άσε τον κάθε Κράλογλου να παπαγαλίζει παρέα με τον Μαυρίδη και τον έτερο Καππαδόκη Κώνστα των πάλαι ποτέ Χαλυβδοφύλλων)

nikos είπε...

https://secure.avaaz.org/en/petition/Enantia_stin_ayxisi_toy_teloys_APESYThIA_poy_synepagetai_ayxiseis_stoys_logariasmoys_toy_ilektrikoy_reymatos/sign/?aNmmGdb

nikos είπε...

μα αλλιώς δεν εξυγιαίνονταν η υπερ φορολόγηση

nikos είπε...

υπάρχει στον κόσμο άλλη χώρα εκτός Ελλάδος οπου ο Μανιατης κλπ μοιράζει τζάμπα Ηλεκτρικό ρεύμα χιχχι