Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Πιστωτικά γεγονότα σε καιρό παρακμής

Σήμερα θα τα πω επιγραμματικά:


1. Είτε Δήμα βγάλουμε για "Πρόεδρο" της "Δημοκρατίας" είτε τον Γκουσκγούνη, κάνει το ίδιο. Χάρη στον Ανδρέα Παπανδρέου, οι "Πρόεδροι" της "Δημοκρατίας" είναι διακοσμητικοί. Κατά τα λοιπά, οι δύο έχουν ίδιο χτένισμα και με λίγη βοήθεια θα έχουν την σωστή στάση στις παρελάσεις (άσε που ο ένας θα είναι αποδέκτης χειροκροτημάτων).

2. Όπως ξέρουν και οι γλάστρες, το ΑΕΠ μας είναι εκεί που είναι και δεν το βλέπω να συνέρχεται, όχι σε αυτή τη ζωή, τα λαχεία, τα εισαγόμενα τυριά με χαμηλά λιπαρά, οι ...πιλάτες κλπ δεν είναι ΑΕΠ. Όπως δεν είναι οι ΑΠΕ "επενδύσεις". Όποιος δεν το καταλαβαίνει, να του το εξηγήσω, αλλά όχι τώρα -- σκεφτείτε ποιός πληρώνει και που πάνε τα λεφτά.  Το παρακάτω γράφημα,ειδικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, ρίχνει κυβερνήσεις.


3.  Όπως ξέρει κάθε μπακάλης, το χρέος μας, δεν είναι "βιώσιμο". Δηλαδή δεν εξυπηρετείται από προβλέψιμες ταμειακές ροές. Και εάν μεν οι Έλληνες έχουν τόσο μεγάλο κρυμμένο κομπόδεμα που θα τους το πάρουμε σιγά σιγά ή με κόλπα, ίσως μειώσουμε το χρέος. Ειδεμή, το χρέος είναι κάτι σαν γύψος. Ή μοχλός πίεσης να μαζευτούν τα δημοσιονομικά μας.  Όσο για ΑΕΠ... Μα ρωτήστε κανέναν Έλληνα, πότε έχει σκοπό να κάνει επενδύσεις που να αυξάνουν το εμπορικό ισοζύγιο...

4. Παρενθετικά, έχω γράψει από τότε που σχολίαζα ή έγραφα στην ιστοσελίδα από την οποία ανακάλυψα το μπλόγκινγκ, λίγο μετά το κραχ του 2008, ότι είμαι υπέρ του zero-based budgeting ή όπως λένε την δημοσιονομική πειθαρχία:  Το κράτος δεν ξοδεύει παραπάνω από όσα εισπράττει. Αυτό είναι πολύ πιο αυστηρό από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα.  Κάπως, φαντασιωνόμαστε ότι αυτό γίνεται τόσα χρόνια, μόνο που για κάποιο μαγικό λόγο καθυστερεί μέχρι να τελειώσει η εκκαθάριση...

5. Ο Σαμαράς είναι "δεξιός". Για αυτό έβαλε φόρους. Οι δεξιοί βάζουν τους φόρους (εάν έκοβαν τα έξοδα, θα ξεσηκωνόταν ο ...λαός).  Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι εάν βγει ο Τσίπρας θα κόψει τα έξοδα (οι δεξιοί για τους φόρους, οι αριστεροί για τις περικοπές) -- αν και οι εξελίξεις μάλλον επιταχύνουν το ...τέλος.

6.  Επειδή ανέφερα 2-3 φορές τις "εξελίξεις":  Ο κόσμος όλος έχει μπει σε μια τροχιά δύσκολων και πονηρών εξελίξεων.  Να θυμίσω το κραχ του 2008 (που το είδαμε εμείς το ...2000).  Να θυμίσω ότι money makes the world go round.  Οι 4 καβαλάρηδες της Αποκάλυψης είναι περιορισμός της ρευστότητας σε περιβάλλον ύφεσης, με τις τράπεζες στα κάγκελα, τον καταναλωτή πεινασμένο, σε περιβάλλον αποπληθωρισμού. Με την Ελληνική προσθήκη της μηδενισμένης οικονομίας, της διάλυσης του γνωστού παραγωγικού ιστού, και την πρωτογενή αγροτική παραγωγή να μιλάει για αρωματικά φυτά και πράσινες μαλακίες (για αυτό προτιμώ τον Γκουσγκούνη από τον Δήμα).  Δηλαδή, ρωτήστε κανένα παλιό πώς ήταν η Ελλάδα του '60 σε σχέση με σήμερα. Συγγνώμη για τον πλατειασμό, αλλά η Fed μάζεψε λίγο το QE, το πετρέλαιο βούλιαξε, η Ρωσία και όχι μόνο θα πάθει λα-λά, και να δούμε εμείς σε ποιους θα εξάγουμε τι.


7. Oh yes, είμαι απαισιόδοξος. Μην φοβάστε λοιπόν τον Δήμα (αν και ο άλλος είναι πιο ...cool),  ούτε τον Χ ή τον Ψ για Πρωθυπουργό.  Όλοι το παίζουν "θα στον βάλω λίγο-λίγο μέσα" αλλά, όπως πάντα, οι παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις τους προλαβαίνουν και θα μείνουν-μείνουμε με το απαυτό στο χέρι.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τι άλλη αλητεία θα κάνεις Αμερικανοπτέρυξ Προφεσσόρε Φασιστομουρηάρτη!!! Κάνεις ανάλυση της π.. τσας με Γκουσγκούνη για να απαξιώσεις τα πάντα και να πεις μετά ένας αμερικανοχίτλερ θα μας σώσει και είσαι πρόστυχος σαν αμερικάνος μπάτσος ρατσιστής που βρίζει πριν ξεχυθεί στους δρόμους κι όποιον πάρει ο χάρος. Και μετά θα βγεις σα Προφεσσόρε να κάνεις αφυψηλού σχόλιο αφού πρώτα έγραψες βρωμιές και αλητείες. Διπρόσωπε σχιζοφρενή ψυΚαι ευτυχώς για σένα που μόνο εσύ οι τραμπούκοι σου και μερικοί ακόμα διαβάζουν ακόμα το μπλογκ σου γιατί οι άλλοι έφυγαν όταν βγήκα πρώτος εγώ και μετά άλλοι και σε καταγγείλαμε όπως πραγματικά είσαι. Αμερικανοναζί, αρχιμασόνος και υποχθόνιος. Γουστάρω να σε κάνουν μήνυση απ το γραφείο του Δήμα να πληρώσεις τα μαλλιοκέφαλα σου να πουλήσεις και τη βίλα σου στην Πάρο και να πας να κρυφτείς στο υπόγειο καταφύγιο που αγόρασες στο Κάνσας. Το μπλογκ σου ήτανε υπόνομος και βόθρος και τώρα έγινε μπουρδέλο. Βρίζεις τον Δήμα μόνο και μόνο γιατί έκανε δηλώσεις για οικολογικά θέματα και τον βρίζεις πράσινο, μαύρε ΚΑΤΑΜΑΥΡΕ ΦΑΣΙΣΤΑ. Σου πρέπει να σου πετάξουν στο γραφείο έναν κουβά καρβονόσκονη και σκατά τέτοιος που είσαι.

Ανώνυμος είπε...

Το καλύτερο άρθρο που έχω διαβασει αυτη την εποχή, ασχέτως που ειναι σκέψεις ατακτες....

nikos είπε...

Επισημοποιείται η απόσυρση της 2ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας
http://e-ptolemeos.gr/episimopiite-aposirsi-tis-2is-monadas-tou-ais-ptolema%CE%90das/

archaeopteryx είπε...

10.44, σε τι διαφέρει ο Γκουσκγούνης από τον Δήμα για Πρόεδρος της Δημοκρατίας? Με λίγο μάθημα θα είναι φρόνιμος στην παρέλαση.

nikos είπε...


Νέα παράταση για το πόρισμα διερεύνησης των ζημιών στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

http://e-ptolemeos.gr/nea-paratasi-gia-porisma-dierevnisis-ton-zimion-ston-ais-ptolema%CE%90das/

nikos είπε...

ανωνημε 10.40 ..ποιος είναι ο λόγος που λισαξες και βρίζεις ασύστολα

Professor Moriarty είπε...

I can't breath.... από τα γέλια (λόγω σχολίου 10:40 μ.μ.)! Ακραία εκφραστικά φαινόμενα, όπως λέμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Παραλήρημα 13 μποφόρ (“σεξ 13 μποφόρ” δεν λεγόταν μια ταινία με Γκουσγκούνη?) - Το Κάνσας τι σχέση έχει? Το κάρβουνο με το... βιοκαύσιμο να υποθέσω ότι είναι πρόταση για πιο αποδοτικά pellets?

Ανώνυμος είπε...

Aνωνυμε 10,40 Εχω μαθει οτι καθε μερα βρισκει ο Αρχαιος ενα τριανταφυλλο στην πορτα του. Αλλα δεν περιμενα να εισαι εσυ !!!!!
Βρε Αρχαιε? εχεις βιλα στην Παρο και δεν μας λες τιποτα? Να ΄ρθουμε για κανενα μπανακι, κανενα ψαρεματακι !!! Εχεις και καταφυγιο στο Κανσας! Ανωνυμε να δεις σε λιγο που θα τον παρακαλας να πας να κρυφτεις εκει ...χαχαχα!!
... τι γέλιο ...
ThW

archaeopteryx είπε...

ο τύπος είναι αρκετά διασκεδαστικός (και φουντώνει όποτε βλέπει τον Μοριάρτυ ή τον spiral)

Εχω καταφύγια στην Πάρο και βίλες στο Κάνσας (αλλά όλο και κάποιο ποτάμι θα έχει το Κάνσας για ψάρεμα)

nikos είπε...

το ξέρουμε ότι η χώρα έχει καταρρεύσει ως άλλη σοβιετία στο ενεργειακό(βλεπε Μαυροπηγη,ΑΗΣ Πτολεμαιδα και εποντε ), αλλά βλέπεις επί δεκαετίες άλλοι έπαιζαν στα χρηματιστήρια, άλλοι έκαναν την πάπια στα ΜΜΕ … είναι το πραγματικό «σύστημα» που θέλει να «σώσει» τη χώρα

Ανώνυμος είπε...

Είναι κρίμα που η Τζούλια δεν προτάθηκε για πρόεδρας, έχει γ@μηθεί για τον τόπο η κοπέλα κυριολεκτικά.
Στο μόνο που διαφωνώ είναι για τα αρωματικά φυτά,γιατί έμαθα ότι είναι Α'Α' πχιότητα παγκοσίως, και με πάρα πολλούς πελάτες και με έλλειμα στην αγορά(τρόφιμα, ποτά, φαρμακευτικές, αρωματοποιίες)και αν είναι και βιολογικά (κατι που δίνει υπεραξία στη τελική τιμή τους)και στα λιπάσματα/αντιβιωτικά για την κτηνοτροφία.Βέβαια, με αυτό το κράτος, και όσο είμαστε στο ευρώ,καλύτερα να κοιτάμε για αεροπορικά εξωτερικού ουάν γουέη.....Είσαι φωτεινό παράδειγμα του πως μπορεί κάποιος να περάσει δημιουργικά την ώρα του στο χάι τεκ χαζοκούτι........Όσο για μένα, ελπίζω να έχω και απτά αποτελέσματα από τα ΦΑΦΑΕ σε 2-3 χρόνια, να σε αντικρούσω και με στοιχεία.Συνέχισε το ξεστράβωμα μας, πριν από 6-7 χρόνια αγόραζα κουπόνια Γκρην Πίςς(οφ)

archaeopteryx είπε...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152414611176012&set=a.421685386011.199292.670376011&type=1