Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Σᾶς εκπλήσσει που φαλίρισε μια εμπορική εταιρεία εισαγόμενων καταναλωτικών ειδών;


Κύριοι και κυρίες και υπομονετικοί μου επισκέπτες,

Η χώρα μας φαλίρισε την Άνοιξη του 2000, έξη μήνες περίπου μετά το κραχ του λεγόμενου Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών το 1999 (ακριβώς όπως μᾶς το έλεγαν στο ...σχολείο).  Το ίδιο το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών έπαψε να έχει λόγο ύπαρξης με το που μπήκαμε στο ευρώ.   Ω ναι, το είχα πει από τότε, αλλά μειοψήφησα.

Όσο περνούν τα χρόνια, οι λιγότερο αποβλακωμένοι και κουρασμένοι από εσᾶς όλους, θα καταλάβετε το έγκλημα εκείνης της περιόδου.  Μόνο ο Έβερτ φώναξε τότε, και αυτός κηρύχθηκε ...γραφικός και ξεχάστηκε.

Ο σύνδεσμος της Οικονομικής Καθημερινής http://wwk.kathimerini.gr/kath/edition/2000/18-03-2000.pdf, φυσικά και ...χάθηκε, αλλά είχα φροντίσει να σώσω το καταπληκτικό πειστήριο του εγκλήματος, εδώ (να πάτε στην σελίδα 22) και σε περίληψη εδώ.  "Μετοχές ακινήτων, η νέα μόδα της αγοράς" έγραψε η Καθημερινή, επικαλούμενη βαρυσήμαντη μελέτη της ...Deutsche Bank!... Ξέρουμε βέβαια ότι τα ακίνητα έπαθαν αυτό που έπαθαν και οι μετοχές (και μερικοί από εμάς που ήξεραν ότι θα συμβεί ήταν ...απαισιόδοξοι...

Όταν πανηγυρίζατε που πήραμε τους Ολυμπιακούς αγώνες, κάθε μη-λαμόγιο ήξερε ότι θα είναι το τέλος...

Όταν γινόταν οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς αγώνες, σκεφτόμουν "ποῦ στην ευχή θα πάνε όλα αυτά τα χωματουργικά μηχανήματα μετά το 2004" -- δυστυχώς δεν ήξερα τότε από blogs για να το γράψω, αλλά θυμάμαι ότι έλεγα ότι απλά "θα καταστρέψουν ότι έχει μείνει από την Ελλάδα" -- δεν είχα φανταστεί τον Νόμο Μπιρμπίλη, αν και θα έπρεπε, αφού ο Νόμος EEG είχε περάσει από το 1993, και εκ των υστέρων κατάλαβα ότι οι ΑΠΕτεώνες (τότε ήταν χωματουργοί) από τότε σχεδίαζαν...

Χωρίς λόγο ύπαρξης Χρηματιστηρίου, εγκαινιάσαμε καινούργιο καλιμάρμαρο κτίριο για το Χρηματιστήριο... Πεταμένα λεφτά, κάποιος θα βρεθεί να το κάνει μεζονέτες στο μέλλον... Με αφορμή το πήδημα του Ζαχόπουλου (τον θυμάστε αυτόν;) άνθισαν τα blogs,  και στο τότε Antinews είχα ...προβλέψει λιγάκι αυτό που ερχόταν, μπας και ακούσουν οι πολιτικοί. Πο τέτοια τύχη... Και να άκουγαν, σιγά μην τους άφηναν οι ολιγάρχες που ακόμα ροκάνιζαν...  Ο a. thymosophus και εγώ, οι δύο ...απαισιόδοξοι.

Όταν κατάλαβα ότι ο ΓΑΠ μᾶς έβαλε σε εκκαθάριση εν λειτουργία, ήξερα, ότι με παγκόσμια ύφεση, παγκόσμια κρίση ρευστότητας (μεθοδευμένη, θα αποδειχθεί κάποτε), υπερχρέωση (να' ναι καλά ο Αντρέας που μᾶς το έμαθε) και σε σκληρό νόμισμα, ήξερα ότι η μόνη λύση, τότε, όσο υπήρχε ακόμα λίγο ξύγκι στο σύστημα, έπρεπε να πούμε το this is Πάρτα... Δεν το είπαμε το 2010, το 2011 είχαμε μπει στον γύψο... Τέλειωσε το παραμύθι της "μεταπολίτευσης".  Και αυτός ο απερίγραπτος στόκος μᾶς επισημοποίησε την Πράσινη Ανάπτυξη:  Πῶς θα είσαστε πάμφτωχοι και εξαθλιωμένοι και θα νομίζετε ότι σώζετε τον Πλανήτη (με το αζημίωτο, πάντα για τους Γερμανούς και τους χωματουργούς μαυραγορίτες τους). Ακόμα διαφημίζουν ΑΠΕ οι αλήτες...  Πάει να πει ότι ξέρουν ότι έχει ακόμα μετρητά ο καταναλωτής... 

Τα ΕΣΠΑ που σᾶς τάζουν, δεν είναι για την χώρα μας, είναι για τις εξαγωγές τους, και για την συντήρηση κάποιας τάξης μαυραγοριτών να παριστάνουν τους ντόπιους.

Όχι, δεν τελειώνει με την Ηλεκτρονική Αθηνών, ούτε με την κρίσιμη δυσλειτουργία των νοσοκομείων. Τελειώνει  όταν κλείσει κάθε απομεινάρι βιομηχανίας, όταν δεν θα μπορώ να πληκτρολογώ γιατί δεν θα έχω ρεύμα για το router, όταν δεν θα υπάρχει βενζίνη παρά για λίγους (ποιος θυμάται πόσα αυτοκίνητα είχε η Αθήνα, ή η Ελλάδα, το 1960;  Είμαστε πιο πλούσιοι το 1960. Είχαμε σχολεία με μαθητές, χωράφια με αγρότες, ναυτιλία με Έλληνες, οικοδομή (αυτή την πληρώνουμε ακόμα), μετανάστες με εμβάσματα, λίγη βιοτεχνία, λίγη βιομηχανία... Τώρα;  Τώρα χρωστάμε και αλληλοσκοτωνόμαστε για μαλακίες...

Τώρα σας στενοχωρεί που έκλεισε μία εμπορική εταιρία που εισάγει καταναλωτικά είδη.  Το μερίδιο αγοράς της, θα το πάρει η Γερμανική ομοειδής της.  Όταν κλείσει και το Media Markt, τότε θα υπάρχει προοπτική ...ανάκαμψης (αλλά δεν έχω ιδέα με τι θα μοιάζει, φαίνεται να αποκλείεται να είναι από εμάς (δηλαδή απαγορεύονται οι  ...αγρότες... Αν καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό)

Λυπάμαι, αλλά αυτά βλέπω... Μακάρι να κάνω λάθος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την δεκαετία του 60-70 κάπου και 80, ο έμμεσος φόρος επί των εμπορικών συναλλαγών ήταν 3,6%, όχι 23%.
Την δεκαετία κλπ, τα ιατρικά έξοδα εξέπιπταν του φορολογητέου εισοδήματος απ' ευθείας.
Την δ. κλπ, είχαμε δημόσια υγεία ανώτερη της ιδιωτικής.
Την δ. κλπ, είχαμε δημόσια παιδεία ανώτερη της ιδιωτικής.
Την δ. κλπ, μόνο οι λεφτάδες έφερναν ξένους παίκτες και από την τσέπη τους, όχι από τις ανακεφαλαιούμενες από το υστέρημα του κόσμου τράπεζες.
Την δ. κλπ, είχαμε 3 κανάλια που εναλλάσσοντο στην πλύση εγκεφάλου ανάλογα με το κόμμα εξουσίας, τώρα έχουμε 24 κανάλια που παίζουν τον ίδιο σκοπό... όπως και η ανακεφαλαιούμενη πάντα τραπεζοχρηματοδότησή τους.
Την δ. κλπ, απαγορευόταν η εξαγωγή συναλλάγματος (το αίμα στις φλέβες τις οικονομίας) και όταν επετρέπετο έπεφτε βαρύς ο πέλεκυς των δημοσίων εσόδων, τώρα οι μάγκες μένουν ευρώπας.
Την δ. κλπ, οι τράπεζες δεν έδιναν καταναλωτικά δάνεια για τον γάμο του καραγκιόζη, ούτε για υπεράριθμη επαγγελματική στέγη, μήτε για κινητά που μόλις τα πάρεις χάνουν το 30-50% ης αξίας τους.
Την δ. κλπ οι άνθρωποι αυτής της χώρας έκαναν παιδιά που δεν εχρειάζετο να πάνε στα ξένα.
Τις πρώτες δ. κλπ είχαμε την ανεργία που οι οικονομολόγοι ονομάζουν "τριβής", μετά "λύσαμε" την ανεργία με το ξεχείλωμα των υπηρεσιών (εμπόριο-δημόσιο) με εσωτερικό κυρίως δανεισμό και επιτόκια στον θεό...
Παρά ταύτα το πιστόλι ήταν στο τραπέζι το 2009, επειδή το 70% του εξωτερικού χρέους μπορούσε να πληρωθεί κατά την κρίση του ελληνικού δικαστηρίου... ως περ(ι)πέτουαλ, ή να γίνει και χαρτοπόλεμος (χρειαζόταν βεβαίως και μυστικό κονέ με τον υπεράτλαντα, όπου πάντοτε κάτι δίνεις-κάτι παίρνεις).

Έπονται πολλά, αλλά κλείνω με το κυριώτατο (macro).
Η διάχυτη φοροδιαφυγή των... πραγματικών πολλών υποζυγίων της καθημερινής αβεβαιότητας, έπεφτε πάλι σαν ατέρμων φαύλος κύκλος εντός της εγχώριας οικονομίας.
Το "αίμα", μπαι πας της αποναρκωμένης περιοχής, τροφοδοτούσε νέο ενεργό ιστό τρέφοντας ικανά μερη του πληθυσμού, που δεν είχαν την τύχη να... σιτίζονται από τις εγγραφές στο διακομματικό πρυτανείο.
[Εάν δεν υπήρχε φορο-διαφυγή-αποφυγή, η όρεξη για διορισμούς θα είχε υπερπολλαπλασιάσει αυτό που πρέπει να είναι -κατ' αξίαν- ευάριθμο και καλοπληρωμένο για να αποδίδει ελεγκτικά και σχεδιαστικά... οι άλλοι στην γαλέρα, όπως όλοι μας, αλλέως οι πάντες "την πρώτη του μηνός"].
Αυτός ο ιστός τώρα αριθμεί 1,5 εκτμ ανέργων, που με τις ακολουθούσες οικογενειακές υποχρεώσεις τους αυξάνεται και πληθύνεται.
Στα αντινέα έγραφαν συστηματικοί (πλην ελαχίστων που εσιώπησαν με την... στροφή), που, είτε δεν εγνώριζαν σε βάθος την πραγματική μακροοικονομία (καίτοι έκοπταν δήθεν φλέβες για αυτήν) αντηχούντες ό,τι άκουγαν και τους έλεγαν, είτε...
Αυτά τα ολίγα μόνο ως προς τα οικονομικά.
Για τα "άλλα", θου φυλακήν Αρχαίε τοις δακτύλοις μου.


George είπε...

Σωστά αυτά που έγραψες, αλλά όχι άμεσα συσχετιζόμενα με την Ηλεκτρονική, αλλά έμμεσα. Το τελειωτικό χτύπημα για την Ηλεκτρονική ήταν τα capital controls και απώλεια της ικανότητας της πίστωσης. Η Ηλεκτρονική ήταν η μόνη μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών ειδών ελληνικών συμφερόντων, όσον αφορά τα επενδυτικά της κεφάλαια. Ο Κωτσόβολος έχει εξαγοραστεί από Αγγλική εταιρία και το mediamarkt ειναι γερμανικό. Οι εταιρίες που είναι διεθνείς αλυσίδες μπορούν να μπαινουν για ενα μικρο διαστημα "μεσα" σε αντίθεση με μία ελληνική, ενώ επειδή η έδρα τους είναι εκτός Ελλάδας, δεν επηρεάζονται τόσο από τις πολιτικές των κυβερνήσεων. Συνεχίζουν να μπορούν να αγοράζουν με πίστωση, ενώ η Ηλεκτρονική όχι. Αυτό ήταν και το τελειωτικό της χτύπημα.