Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Το ρεκόρ αιολικών (και άλλων μεταβλητών ΑΠΕ) ενσωματώνεται με ρεκόρ ...απορρίψεων ρεύματος από ΑΠΕ σε γείτονες (που απαιτεί ρεκόρ διασυνδέσεων)

 
http://euanmearns.com/scotlands-wind-exports-to-england-and-the-myth-of-a-100-renewable-scotland/

Ήρθε κάποιος και "ρώτησε" αν ισχύει αυτό που "καπου ακουσε οτι η μεταβλητοτητα της παραγωγης απο ενεργειας απο αιολικα εξισορροπειται τοσο καλυτερα οσο μεγαλυτερη ειναι η επεκταση του συστηματος σε μεγαλες αποστασεις και οσο περισσοτερο συνδεονται συστηματα μεταφορας ενεργειας γειτονικων κρατων" (sic)

Αυτό που ρωτάει είναι εάν όσο πληρώνουμε για διασυνδέσεις για να πετάμε, επί πληρωμή, το κουτουρού ρεύμα σε γείτονες, μπορούμε να έχουμε περισσότερο κουτουρού ρεύμα.

Η απάντηση μού είναι γνωστή από το ρεκόρ εξαγωγών (επί πληρωμή) Γερμανικού ρεύματος, όταν φυσάει στην Γερμανία -- που έχει αναφέρει ο greeklignite εδώ για την Γερμανία,  εδώ για την Δανία και εδώ για την Πορτογαλία και εγώ εδώ και εδώ: Ρεκόρ ρεύματος από ΑΠΕ = ρεκόρ πληρωμών για να το ...εξάγουν!

Η απάντηση είναι επίσης γνωστή από την Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ του 2017 που λέει "δεν θα έχουμε αρκετό ρεύμα εάν δεν βρούμε άλλες πηγές τροφοδοσίας με αέριο και εάν δεν βάλουμε και άλλες διασυνδέσεις για να εισάγουμε (ακριβά) όταν δεν έχουμε ρεύμα και να εξάγουμε (φθηνά), όταν φυσάει.

Και, ὦ της σύμπτωσης, προσφιλής μου ιστοσελίδα δημοσίευσε αντίστοιχα στατιστικά στην Σκωτία και όταν φυσάει στην Σκωτία "εξάγεται" το ρεύμα στην Αγγλία (με την οποία προφανώς είναι διασυνδεδεμένη η Σκωτία):



Και το άρθρο καταλήγει ότι φυσικά δεν είναι εφικτή η ηλεκτροδότηση της Σκωτίας με ΑΠΕ, εκτός αν είχε 67 μονάδες αντλησιοταμίευσης σαν τον "λευκό ελέφαντα" Coire Glas, ή 6.000 από τις μεγάλες μπαταρίες σαν αυτή που έβαλε η Νότια Αυστραλία επειδή εκεί έχουν λεφτά για ...πέταμα.

Αυτό που είναι εφικτό, είναι να επιδοτούνται τα αιολικά της Σκωτίας, ώστε η Σκωτία να μην μπορεί να αποσχιστεί από την Αγγλία (εκτός εάν θέλει να μην έχει πια ρεύμα, ή εάν την διασυνδέσουν οι Γάλλοι με τα πυρηνικά της EDF (που δεν θα φτάνουν και πάλι δεν θα έχει ρεύμα, αλλά Γάλλοι είναι αυτοί, ποτέ δεν ξέρεις).   Η Σκωτία έχει πολλά αιολικά, επειδή α) επιδοτούνται, β) Το δίκτυο της Αγγλίας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Σκωτίας και γ) η Σκωτία είναι ...διασυνδεδεμένη με την Αγγλία για να χάνεται εκεί το μεταβλητό ρεύμα της.. Και, όχι, η Αγγλία δεν μείωσε εκπομπές λόγω αιολικών, αλλά λόγω αερίου και μείωσης κατανάλωσης.

Το μεταβλητό ρεύμα από μεταβλητές ΑΠΕ ενσωματώνεται α) μεταβλητή λειτουργία των υπόλοιπων συμβατικών μονάδων, κατά προτίμηση μονάδων αερίου που έχουν "ταχείες αποκρίσεις", β) με την ψευδαίσθηση της αποθήκευσης (ψευδαίσθηση επειδή σχεδόν ποτέ δεν αρκεί και ανεβάζει εκθετικά το κόστος), γ) με απορρίψεις σε γείτονες ή άλλες επινοημένες χρήσεις πρόσκαιρου μεταβλητού ρεύματος και δ) με διασυνδέσεις για να "εξάγεται", επί πληρωμή, το μεταβλητό ρεύμα και να εισάγεται, επίσης επί πληρωμή το πραγματικό, "κατανεμόμενο" ή ό,τι το λένε, πραγματικό ρεύμα.

Όταν με ρωτάνε "αυθεντικές" ερωτήσεις, παριστάνω τον Ιησουΐτη και απαντώ και εγώ με ρητορικές ερωτήσεις:   Κάπου άκουσα ότι οι αιολικοί είναι λαμόγια. Έχετε ακούσει τίποτα εσείς?

1 σχόλιο:

Α.Κ. είπε...

η ερωτηση μου ηταν αυθεντικη. Εκτος εισαγωγικων. Απαιτω τη συγνωμη σου. Τιποτα λιγοτερο.