Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Το πήδημα στην Ρόδο οφείλεται στα χαμηλά φορτία χαμηλού ρεύματος που υπάρχουν αυτή την εποχή στο νησί, σε συνδυασμό με μια «αστοχία» του συστήματος.


https://www.altsantiri.gr/ellada/choris-reyma-oli-i-rodos-geniko-mplak-aoyt-sto-nisi/

Η «αστοχία»  του συστήματος είναι ότι τα αιολικά αποσταθεροποιούν τα δίκτυα και για αυτό οι ΑΠΕτζήδες και οι παπαγάλοι τους σκούζουν για διασυνδέσεις. Για να φεύγει το κουτουρού ρεύμα και να χάνεται σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο, όπου δεν το καταλαβαίνει κανείς. Ωστόσο, ευτυχώς έχουμε τον Α.Ε. που μάς εξηγεί τις αστοχίες:

Τα χαμηλά φορτία στο νησί και σχετικά ὑψηλή ἠλεκτροπαραγωγή ἀπό μΑΠΕΣ (μεταβλητές ἈΠΕ συστήματος) συνεπάγονται χαμηλή συμμετοχή τῶν θερμικῶν μονάδων και συνεπῶς χαμηλή "στρεφόμενη" ἐφεδρεία. Μᾶλλον παρουσιάστηκε μία ἀπότομη μεταβολή στην ἠλεκτροπαραγωγή ἀπό τὶς μΑΠΕΣ ἤ κάποια ἄλλη αἰτία (π.χ. ἀπότομο κλείσιμο κάποιου μεγάλου ὑποσταθμού στο φορτίο), καὶ ἕνεκα αὐτοῦ προκλήθηκε μεγάλη μεταβολή συχνότητας δικτύου (δηλαδή ἀπό 50 Hz ὀνομαστική, σε 49 Hz ἤ 51 Hz με ἀποτέλεσμα να ἀποσυγχρονιστοῦν οι μηχανές ἠλεκτροπαραγωγῆς και προκληθῇ ὀλική συσκότιση!

Θυμάστε και το 2016? "...Οι διακοπές οφείλονται κατά βάση στα χαμηλά φορτία σε συνδυασμό με τα προβλήματα ευστάθειας του Δικτύου που προκαλεί η λειτουργία Ανεμογεννητριών (Α/Γ). Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ΔΕΔΔΗΕ, αρμόδιος για τη λειτουργία του Δικτύου της Ρόδου εκπονεί σχετικές μελέτες με προοπτική την εγκατάσταση ειδικών διατάξεων, που θα αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις από τις Α/Γ..." Από εδώ. Και ΔΕΝ φταίει η ΔΕΗ για αυτά... Τα αιολικά φταίνε... Κι αν ακούτε την ΔΕΗ να λέει ότι θα βάλει αιολικά, είναι επειδή άλλοι της το λένε "για να βγάλει και αυτή από τις επιδοτήσεις" τώρα που θα κοπούν οι επιδοτήσεις.

Τα αιολικά είναι μια χαρά όσο δεν υπάρχουν.

Και να μην ντρέπεστε εκεί στον ΔΕΔΔΗΕ... Και τα Γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν μεγάλες αστάθειες στα δίκτυα λόγω αιολικών και φωτοβολταϊκών.  German Media Report: Power Grids In Distress…Highly Unstable Due To Wind And Sun Power!

Φυσικά και διορθώνεται το πρόβλημα, με ...πρόσθετες "επενδύσεις" (μαντέψτε ποια χώρα νότια της Δανίας πουλάει τον εξοπλισμό).


Να θυμίσω τι είχε πει η EOn το 2005; Όσο πιο πολλά αιολικά αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο, τόσο μικρότερο ποσοστό της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να υποκαταστήσουν.  Να θυμίσω ότι για αυτό, όταν φυσάει, οι Γερμανοί ψάχνουν για θερμές εφεδρείες (ή γείτονες με υδροηλεκτρικά που πληρώνονται για να παίρνουν το αιολικό ρεύμα).

Alarm στο συν/πλην 0,5 Hz,
Συναγερμός στο συν/πλην 1 Hz,
Trip στο συν/πλην 1,5 Hz ... κάποτε.

Αλλά,
-- Με χαμηλά φορτία στην κατανάλωση,
-- Με ανεξέλεγκτα μεταβαλλόμενη και εγχεόμενη στο δίκτυο παραγωγή από τα Φουρφουροκέρατα (κυρίως), αλλά και τα Καθρεφτάκια των Αραχτών Εισοδηματιών,
-- Με υψηλή ... "διείσδυση" των λεγόμενων "ΑΠΕ" στο σύστημα,
-- Με ενδεχόμενα μειωμένη στρεφόμενη εφεδρεία θερμικών Μονάδων,
-- Με ... "x" ... άγνωστους στο ευρύ κοινό παράγοντες, ...
επήλθε το ... σκοτάδι λίγο μετά το ξεκίνημα της ημέρας.

Το σκοτάδι στην ενημέρωση από την πλευρά των "αρμοδίων" ... συνεχίζεται. Καααλά πάμε!!!

Θα ήθελα να είμαι πρωθυπουργός για μέρα, να περάσω από διαγώνισμα τους κυρίους της ΡΑΕ και του ΥΠΕΝ που δίνουν αιολικές άδειες. Τα θέματα θα τα βάλει ο spiral. Ένα από τα θέματα θα είναι:

Γιατί πρέπει να είναι σταθερή
η τάση και η συχνότητα σε ένα δίκτυο;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://www.dimokratiki.gr/10-11-2018/na-ypovlithoyn-minyseis-kai-agoges-kata-tis-dei-gia-tis-sychnes-diakopes-reymatos-oi-foreis-tithentai-pro-ton-eythynon-toys/

Δεν ξέρω αν αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα των συχνών διακοπών ηλεκτροδότησης της Ρόδου ή απλά αποπροσανατολίζουν τον κόσμο.
άλλο φταίει,τα πολλά αιολικά.

archaeopteryx είπε...

αποπροσανατολίζουν? Μπα... ιδέα σου!