Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Κατάλαβαν στο Τέξας ότι επιδοτούν το Γαλλικό κρατικό πυρηνικό μονοπώλιο που λέγεται EDF


https://www.forbes.com/sites/chuckdevore/2019/02/21/texas-taxpayers-pay-the-french-government-for-wind-power-and-then-pay-the-grid-to-take-it/#1a4a766146e9

Η ιστορία στην πόλη Georgetown του Τέξας γίνεται όλο και πιο περίεργη. Οι κάτοικοι πληρώνουν την κατά 85% κρατική Γαλλική εταιρία EDF (Edison την λένε στην Ελλάδα) 6 λεπτά για κάθε "εγχεόμενη" αιολική κιλοβατώρα, ακόμα κι όταν οι τιμές χοντρικής είναι αρνητικές, χάρη στις επιδοτήσεις που πληρώνουν, χωριστά, στην ίδια Γαλλική κρατική εταιρία. Δηλαδή και πληρώνουν επιδοτήσεις, και πληρώνουν για απόρριψη του αιολικού ρεύματος, και πληρώνουν τους ...Γάλλους.

Οι φουκαράδες Τεξανοί είχαν προηγουμένως χάψει το παραμύθι ότι θα έχουν ρεύμα 100% από πράσινες ΑΠΕ (αν και εξακολουθούν και ηλεκτροδοτούνται από αέριο και από το υπόλοιπο δίκτυο, το οποίο και πληρώνουν για να παίρνει τις απορρίψεις).

Και τα μεν αιολικά και φ/β, δήθεν φτηνά, επιβαρύνουν τις συμβατικές μονάδες του υπόλοιπου δικτύου, το δε δίκτυο, όσο μπαίνουν περισσότερες ΑΠΕ γίνεται ασταθές, χωρίς επάρκεια μονάδων βάσης (κάτι δεν είπε προχτές ο Χατζηδάκης, ότι είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση με την ηλεκτροδότησή μας;).

Θα μπορούσαν οι καταναλωτές και η τοπική ΡΑΕ να απαιτήσουν από τους ΑΠΕτζήδες να παρέχουν κατανεμόμενο ρεύμα, ρεύμα όταν και όπως το χρειάζεται το δίκτυο, προκειμένου να τους επιτρέπεται η έγχυση στο δίκτυο. Αυτό, βέβαια, θα εκτίναζε το κόστος (και οι Γάλλοι "πράσινοι" ηλεκτροδότες θα εξαφανιζόταν).

Οι λεγόμενες ΑΠΕ είναι χονδροειδώς προβληματικές, ακριβώς επειδή παράγουν ρεύμα όταν αυτές θέλουν και όχι όταν το δίκτυο χρειάζεται ρεύμα. Και ενώ εύκολα μας ταΐζουν οι παπαγάλοι το παραμύθι των μπαταριών και της αντλησιοταμίευσης, αυτές απλά πολλαπλασιάζουν το ήδη φουσκωμένο κόστος. Το κόστος δεν είναι μόνο οι ταρίφες, οι ταρίφες είναι μόνο τι πληρώνονται οι ΑΠΕτζήδες, πόσα τους λείπουν για να εξοφλούν το κόστος των μηχανημάτων τους συν όποιο κέρδος, Το κόστος για εμάς είναι οι ταρίφες, ΣΥΝ το κόστος ενσωμάτωσης, δηλαδή το κόστος των εφεδρικών μονάδων (αερίου ή πετρελαίου), η επιδότηση με ΑΔΙ και αυτών των μονάδων, το κόστος απόρριψης, το κόστος των δικτύων και μεταφοράς κλπ κλπ. Κυκλική οικονομία. Κεφαλικοί φόροι και αναδιανομή χωρίς αντίκρυσμα.

Αυτό που ανακάλυψαν στο Τέξας, είναι η θλιβερή ιστορία σε κάθε χώρα που έχει χάψει το παραμύθι με τις κουτουρού ΑΠΕ.  Πληρώνουμε, όσοι βάζουμε ΑΠΕ, τ' άντερά μας για να επιδοτούμε είτε την EDF/Edison, είτε την ΕΝΕL, είτε την GDF (Engie), είτε την Iberdrola. Και τους κατασκευαστές μηχανημάτων ΑΠΕ. Και τους κατά τόπους μεσάζοντες (που σε εμάς είναι οι χωματουργοί μας και ο Εθνικός μας Μεσάζων). 

Τα θλιβερά λεπτομερή στατιστικά αυτών που επιδοτούμε τα δημοσιεύει η ...ΕΛΕΤΑΕΝ:

Και δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα πολιτικός ή ...εισαγγελέας να ασχοληθεί με την εξαπάτηση και την κλοπή, ούτε ...πιασμένοι να ήταν, η μόνη ελπίδα μας είναι να κινηθεί κάποια SEC σε κανένα μακρινό Τέξας... Και να μην μάθουμε ποτέ την είδηση...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας,
Τα άρθρα σας δίνουν τόσες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις ΑΠΕ. Η γελιογραφία είναι τόσο πετυχημένη. Καλή συνέχεια στην αρθρογραφία σας. Σταύρος

lignite is black gold είπε...

Εισαγγελέας; Μα το ΣτΕ είπε πως τα αιολικά είναι "δημοσίου συμφέροντος"! Κι ο πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ έγινε πρώτα Πρωθυπουργός και τώρα Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης!

Εισαγγελέας όμως πρέπει να μας πει για ποιο λόγο κόβεται -πάλι- το ρεύμα στη Ρόδο. Στο Νησί του Ήλιου ...