Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Ο αγώνας του κυρίου Βέγκενε κατά των αιολικών δικαιώνεται, ή, αντισταθείτε, έχετε παρέα

 
https://www.handelsblatt.com/politik/international/windkraft-in-norwegen-herr-vgenes-kampf-gegen-die-windmuehlen/24979094.html

Όταν ο Sveinulf Vågene πλησιάζει τους πρόποδες του Faurefjell, βλέπει κόκκινα. Ή, για την ακρίβεια, τα κόκκινα και άσπρα της μπάρας που εμποδίζει την πρόσβαση σε σχεδιαζόμενο αιολικό "πάρκο".  Βρίζει, σταματάει, βάζει τις μπότες του και προχωράει με τα πόδια στον δρόμο που οδηγεί στο αγαπημένο του μονοπάτι, σε πράσινες εκτάσεις σε γκρίζα βουνά με λίμνες με λαμπερά μπλε χρώματα. Αλλά τώρα το ειδυλλιακό τοπίο χάνεται με αρχή την ασπροκόκκινη μπάρα. Έτσι ξεκινάνε οι εγκαταστάσεις των αιολικών: Με μονοπάτια που κλείνουν. Και συνεχίζουν με χωματουργικά, δυναμίτες και φορτηγά με ανεμογεννήτριες.

Η Νορβηγική κυβέρνηση θέλει να διπλασιάσει τον αριθμό των αιολικών αυτό φέρνει Γερμανούς προμηθευτές, δανειστές και επενδυτές αλλά ο κόσμος δεν τις θέλει: Το θέμα των αιολικών είναι στην ατζέντα των Δημοτικών εκλογών της 9ης Σεπτεμβρίου. Η αντίσταση κατά των αιολικών δυναμώνει στην Νορβηγία και είναι ένας από τα άτομα πίσω από αυτήν:  Πηγαίνει από Κοινότητα σε Κοινότητα, κάνει διαλέξεις, ενημερώνει και συμβουλεύει αυτούς που εναντιώνονται κατά των πολιτικών και των "επενδυτών" που τα προωθούν. Δεν πληρώνεται για αυτό.  Είναι 67 ετών, συνταξιούχος με 30 χρόνια σεισμικές έρευνες στα πετρέλαια. Καταλαβαίνει ότι του προσάπτουν "διαπλοκή" αλλά εξηγεί ότι αυτό που κάνει δεν έχει σχέση με πετρέλαια.

Η αντίσταση ξεκίνησε με ένα άρθρο που του έδωσε γείτονάς του για την ηχορύπανση από τα αιολικά. "Όσο διάβαζα, τόσο πείσθηκα ότι τα αιολικά καταστρέφουν την φύση", λέει.  Τώρα είναι στο συμβούλιο της οργάνωσης „La Naturen Leve“, (Αφήστε την φύση να ζήσει) και έχουν γίνει γνωστοί και στο Μόναχο.

Το Μόναχο, επισήμως δηλώνει ότι θα είναι η πρώτη πόλη που θα παράγει αιολική ενέργεια που θα ισοδυναμεί με όλη την ζήτηση για ρεύμα στο Μόναχο (και έχουν και μπροσούρες για καθαρή ενέργεια και μπλε ουρανούς) με την διαφορά ότι καμμία από τις ανεμογεννήτριες που θα φτιάξουν τους μπλε ουρανούς στο Μόναχο δεν θα τοποθετηθούν στο Μόναχο ή στην Βαυαρία, αλλά οι εταιρίες του Μονάχου που τις βάζουν, θα τις βάλουν σε μακρινά μέρη όπως η Frya στην Νορβηγία και θα "επενδύσουν" και 250 εκατομμύρια εκεί (με σίγουρες και καλές αποδόσεις).


Τα αιολικά, πρακτικά δεν επιτρέπονται πια στην Βαυαρία, αφού επιβλήθηκε ελάχιστη απόσταση (10 χλμ) από σπίτια που πρακτικά τις αποκλείει στην Βαυαρία. "Δεν πειράζει" λένε οι Βαυαροί, "αυτό που μετράει είναι το ισοζύγιο". Οι Νορβηγοί που τις υφίστανται διαφωνούν, αντιστέκονται και τις μπλοκάρουν, και οι Δήμοι στην Νορβηγία που είχαν δώσει προηγουμένως, το 2016, άδειες ή εγκρίσεις, έβγαλαν απαγορεύσεις εργασιών. Αυτό ήταν μια νίκη κατά των αιολικών στην Frya της  Νορβηγίας, παρ' όλο που τελικά τους τις επέβαλε το Υπουργείο.

Ο ασπρομάλλης κύριος Βέγγενε, βάζει το πουκάμισο του μέσα στο παντελόνι του, όπως ανεβαίνει στις πέτρες και λέει ότι η ήττα στην Frya αφύπνισε τους Νορβηγούς για τις συνέπειες των αιολικών και ότι η αντίδραση του κόσμου κάνει διαφορά. 


Οι πολέμιοι των αιολικών επικαλούνται την ζημιά στον τουρισμό και στην φύση, αλλά το πιο σημαντικό τους επιχείρημα είναι ότι η Νορβηγία είναι ήδη πάνω από 93% της ηλεκτροδότησης είναι από υδροηλεκτρικά. Η Κυβέρνηση απαντά ότι στο μέλλον τα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικά, θα απαγορευτούν τα κρουαζερόπλοια και τα αεροπλάνα θα είναι ηλεκτροκίνητα (ελπίζω να είναι λάθος στην μετάφραση του  Βing  και να μην ξεστόμισε κανείς τέτοια αρλούμπα), επομένως χρειάζονται ανεμογεννήτριες. 

Βέβαια, το πιο δυνατό επιχείρημα υπέρ των αιολικών είναι στο γραφείο του Δημάρχου της περιοχής που πήγε βόλτα ο κύριος Βέγγενε, όπου ο Δήμαρχος κάθεται μπροστά σε μια βιτρίνα με μοντέλα ανεμογεννητριών και διαφημίζει ότι θα κάνει την περιοχή του αιολική πρωτεύουσα.

Τα "πάρκα" της περιοχής ανήκουν σε μια επενδυτική εταιρία του Αμβούργου που λέγεται Luxcara και που έχει πουλήσει πιστοποιητικά πράσινης ενέργειας στα data centers του Facebook σε Δανία και Σουηδία που έτσι θα λέει ότι ηλεκτροδοτείται από πράσινη ενέργεια. Και ο Δήμαρχος λέει ότι θα πάρει λεφτά να φτιάξει γηροκομείο.

Και το αποτέλεσμα; Λίγες μέρες αργότερα στο Reuters:

 https://www.reuters.com/article/us-norway-windfarm-politics/norways-public-backlash-against-onshore-wind-threatens-sector-growth-idUSKBN1WA177  "...future growth is at risk after a public backlash sparked a moratorium on new projects...  A recent survey showed 78 municipalities out of the 101 included in the 13 areas were against onshore wind power..."

Απλά, δεν τα θέλουν.

Ίσως πάω στην Νορβηγία. Ή ίσως γραφτώ στις ομάδες τους στο Facebook και θα τους πω αυτό που δείχνει δηλητηριωδώς η Handelsblatt, ότι
  • όλο έχει να κάνει με εξαγωγές Γερμανικών αιολικών τώρα που οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν τις θέλουν και έχουν κόψει τις εγγυημένες επιδοτήσεις
  • τα ηλεκτρόνια δεν έχουν ταμπέλα και το ρεύμα από τα Νορβηγικά αιολικά θα πηγαίνει περίπατο στα Νορβηγικά υδροηλεκτρικά
  • το Facebook θα ηλεκτροδοτείται από το Σκανδιναβικό δίκτυο που έχει βασικά πυρηνικό και υδροηλεκτρικό ρεύμα και λίγο ηλεκτρικό "θόρυβο" από αιολικά
  • όλο το εγχείρημα θα το πληρώνουν οι ντόπιοι με τον λογαριασμό τους
  • η εκχώρηση γης και φύσης είναι απλά ...απαραίτητη προϋπόθεση
  • όλα τα αιολικά της Νορβηγίας και την Γερμανίας δεν θα εξοικονομήσουν ούτε ένα γραμμάριο καύσιμου, αλλά θα αυξήσουν την πίεση για περισσότερο φυσικό αέριο, που αν δεν φτάνει, οι Ρώσοι θα έχουν έτοιμο τον Νορντστρημ 2, 3 και 13.
  • βρε μπας και τα έχει πιάσει ο Δήμαρχος της ιστορίας αυτής;  

Δεν υπάρχουν σχόλια: