Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

The show must go on


Ξέρω ότι είμαι εκτός τόπου και χρόνου αλλά τι να κάνω; The show must go on. Αν τα τεχνικά θέματα που αφορούν την ενέργεια και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος είναι δύσκολα, τα οικονομικά είναι δυσκολότερα. Θα προσπαθήσω να βάλω λίγη τάξη στα οικονομικά, αλλά σας προειδοποιώ, έχω ψάξει πολύ, και δεν έχω βρει πλήρη, αντικειμενική και κατανοητή παρουσίαση που να συγκρίνει κόστη για εναλλακτικές μορφές ενέργειας και παραγωγή ρεύματος.


Οι λόγοι είναι βασικά (1) οικονομικοί (η κοστολόγηση δεν είναι απλή και προσφέρεται για παραπλάνηση) και (2) τεχνικοί (υπάρχουν τεχνικές παράμετροι στην παραγωγή, μεταφορά και κατανάλωση ρεύματος που κάνουν την τιμή της κιλοβατώρας στο σπίτι, άσχετη με το κόστος στο οποιοδήποτε εργοστάσιο. Και, το χειρότερο, δεν ξέρω, ούτε μπορώ να βρω τους διάφορους όρους στα ελληνικά, δεν τους έμαθα ποτέ στα ελληνικά, και η προσιτή βιβλιογραφία είναι σχεδόν πάντα στα αγγλικά.


Θα αρχίσω με ένα εύκολο και προσφιλές μου παράδειγμα: «Πόσο κοστίζει το αιολικό ρεύμα»; Πρώτα από όλα, όταν το ρεύμα μπει στο καλώδιο που το μεταφέρει, δεν ξεχωρίζεις το αιολικό από το συμβατικό ή το εισαγόμενο… Όλα είναι ένα. Επομένως, ας αρχίσω ανάποδα: «Πόσα βγάζει μια ανεμογεννήτρια»; Αυτό είναι εύκολο, και θα πω τους βασικούς όρους της ανάλυσης, του υπολογισμού, χωρίς να μπω σε νούμερα. Αυτά αργότερα.

Μια ανεμογεννήτρια έχει "έσοδα" και "έξοδα". Τα έσοδα είναι αυτά που εισπράττει από τον ΔΕΣΜΗΕ (την εταιρία που έχει τα καλώδια και μεταφέρει το ρεύμα). Τα έξοδα είναι: (1) το κόστος του αρχικού κεφαλαίου, (2) το κόστος του δανείου, (3) το κόστος της διάνοιξης δρόμων, (4) το κόστος συντήρησης, (5) το κόστος ενοικίασης της γης, (6) το κόστος των λαδωμάτων και της άδειας, (7) το κόστος αποκατάστασης του χώρου όταν χαλάσει ανεπανόρθωτα η μηχανή, κλπ. Έσοδα, έξοδα. Έχω δει αρκετές επενδυτικές προτάσεις για αιολικά πάρκα. Και στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδος. Κανένα, μα κανένα, αιολικό πάρκο δεν βγάζει λεφτά αν δεν είναι επιδοτούμενο.

Τώρα, υπάρχουν πολλών ειδών επιδοτήσεις στην Ελλάδα: Ο πλούσιος θείος από την ΕΕ (μας τελείωσε). Ο δρόμος που άνοιξε νόμιμα το Κράτος και πληρώσαμε εμείς, ή ο δρόμος που άνοιξε παράνομα ο Δήμος, και πληρώσαμε εμείς. Η διασύνδεση που πλήρωσε το Κράτος ( εμείς, αλλά και εμείς, στο τέλος διασύνδεσης). Το τέλος υπέρ ΑΠΕ που φαίνεται στον λογαριασμό. Αλλά αυτά δεν φτάνουν, είναι ψίχουλα. Η μεγάλη επιδότηση είναι στο αυξημένο κόστος ρεύματος που θα πληρώνει ο ΔΕΣΜΗΕ στον παραγωγό. Δεν ξέρω που θα καταλήξει, αλλά για την ώρα ακούγεται μεταξύ €90 και €250 την μεγαβατώρα. Από 200% έως 500% πάνω από το …κανονικό ρεύμα (που κάνει από €35 έως €50 την μεγαβατώρα). Και μαντέψτε ποιος το πληρώνει. Και δεν έβαλα το κόστος της ισχύος που πρέπει να είναι stand-by. Όχι απλά κλοπή… κάτι χειρότερο. Και ο αέρας είναι φυσικά τσάμπα. Αλλά είναι υψηλής εντροπίας, δεν έχει πολλή ενέργεια διαθέσιμη για ωφέλιμο έργο. Έτσι, πριν δω τα νούμερα, ξέρω ότι δεν στέκει.

Αλλά με πολλή επιδότηση, και από το φαγητό παίρνεις ρεύμα... γιατί όχι από τον αέρα. Προτρέχω, έφτασα κατ' ευθείαν στις επιδοτήσεις. Τα οικονομικά, δεν βασίζονται σε επιδοτήσεις, και θα το πάρω από την αρχή.

4 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

Ααα.. Στην Ελλάδα υπάρχει και άλλη κρυφή επιδότηση που ξέχασα να αναφέρω, αλλά που πυροδότηση την δημιουργία αυτού του blog: Τα μη επιδοτούμενα Υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Πληρωμένα από τους φόρους μας στο παρελθόν, παράγουν ήσυχα και διακριτικά, πολύ ρεύμα, φτηνό για τον ΔΕΣΜΗΕ γιατί ο Σημίτης φρόντισε να μην είναι ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΑΠΕ, έτσι ο ΔΕΣΜΗΕ μπορεί να ανεβάσει την ταρίφα του προς εμάς λίγο (να μην επαναστατήσουμε) παρ' ό,τι θα πληρώνει κερατιάτικα για τα ιδιωτικά αιολικά. Πληρώσαμε χτές, για να επιδοτηθούν γενναιόδωρα τα αιολικά σήμερα, χωρίς να κρεμάσουμε την κα Μπιρμπίλη. Είχε φροντίσει ο κύριος Σημίτης.

Έχει προμελέτη η διαφθορά.

ηλιογενής είπε...

Frustrated by the climate change conference in December, German Chancellor Angela Merkel is quietly moving away from her goal of a binding agreement on limiting climate change to 2 degrees Celsius. She has also sent out signals at the EU level that she no longer supports the idea of Europe going it alone

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλορίζικος Αρχαίε.
Επιτέλους, να μπορούμε να έχουμε συγκεντρωμένα κάποια πράγματα, που η ανακύκλωση της σκέψης που κάποιοι επιδοτούν με ΑΠΕ και ΦΡΑΠΕ, είχε σκοπό να βγάλει "καθαρά" ρομποτάκια.

Εγκάρδιες ευχές για το ξεκίνημα και αμέριστη συμπαράσταση για την συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο archaeopteryx!!!
Επιτέλους και κάποιο blog με γραφήματα και αριθμούς για να καταλαβαίνουμε καλύτερα τα μπουρδολογήματα της παράσινης...ανάπτυξης.Αν και το GAP σε λίγο θα μας κάνει πράσινους στέλνοντας μας πίσω στις στάνες μας όπως λές και σύ.

thpr