Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Έντονη κριτική κατά της Βρετανικής Ορνιθολογικής Εταιρίας για πληρωμένη συγκάλυψη και συμπαιγνία σε θνησιμότητες πουλιών από αιολικά


http://www.dailymail.co.uk/news/article-2305197/RSPB-makes-killing--windfarm-giants-turbines-accused-destroying-rare-birds.html
http://www.epaw.org/echoes.php?lang=en&article=n114
http://www.facebook.com/Deborah.Pender

Η κατηγορία αφορά στην αδιαφορία της RSPB (της Αγγλικής ΕΟΕ) και είναι σαφής:  Οι μελετητές πληρώνονται από το αιολικό λόμπυ για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το ρίσκο από αιολικά είναι αποδεκτό εκτιμώντας μόνο το ρίσκο στα πουλιά που φωλιάζουν και αγνοώντας το ρίσκο στα νεαρά πουλιά που κάνουν βόλτες στον αέρα. Ψιλά γράμματα; Όχι αν παριστάνεις τον οικολόγο, ή σε απασχολεί στοιχειωδώς η επιβίωση ειδών αρπακτικών.

Στην Ελλάδα, οι κατηγορίες για μεθοδευμένους μελετητές, από ότι βλέπω και διαβάζω αφθονούν. Έχω δει δύο ή τρεις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε αιολικά που με απασχολούν και είναι όλες μαϊμούδες. Αντίγραφα γενικοτήτων που τροποποιούνται κατά το δοκούν, και μετά από ενστάσεις, για να είναι τυπικά σύννομες:  "Να αναφέρει και τους αετούς, άρα είναι εν τάξει". Οι ΜΠΕ είναι γραφειοκρατικές τυπικότητες με δήθεν τεχνοκρατικές λέξεις που αγνοούν την ουσία. Δώρο στους μελετητές, για να εγκρίνει το άλλο άντρο εγκρίσεων μαϊμούδων, η ΡΑΕ. Δείτε τα βιογραφικά τους. ΡΑΕ = αιολικό λόμπυ (βιτρίνα αεριάδων εξ άλλου, οι Κοπελούζος, Περιστέρης, Μυτιληναίος, Καλλιτσάντζης και Σία είναι αεριάδες και, όχι, ποτέ, μην τολμήσετε να πείτε ότι ...επηρεάζουν την ...Διοίκηση).

7 σχόλια:

spiral architect είπε...

Περιβαλλοντολόγος δεν είμαι αλλά, επειδή εχω διαβάσει κατά καιρούς άπειρες, θεωρώ ότι, οι ΜΠΕ είναι πολύ πονεμένη ιστορία. Ειδικά όπου υπεισέρχεται χλωρίδα και πανίδα τα κριτήρια αξιολόγησης είναι πολλαπλά και ότι απ' αυτά βολεύει εντάσσεται στη μελέτη.

Από την άλλη οι ελέγχοντες τις ΜΠΕ δουλεύουν με στάνταρ πρότυπα (χωρίς απαραίτητα το τελευταίο να είναι κακό) λες και βλέπουν DIN, VDE, ή πρότυπα ΕΛΟΤ και το αποτέλεσμα είναι ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Αν είναι να προωθηθεί ένα έργο, θα προωθηθεί, όχι μόνο νομότυπα, αλλά νομιμότατα.

Οι πραγματικές επιπτώσεις των έργων στη χλωρίδα και την πανίδα εντοπίζονται χρόνια μετά την κατασκευή τους, αν κι όταν αυτές εντοπιστούν και ελεηθεί να μελετηθούν.

archaeopteryx είπε...

δεν έχω ψευδαισθήσεις στο θέμα, και ξέρω ότι οι περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν αυτό που θέλει αυτός που τις πληρώνει (ναι, επίπεδη είναι η Γη). Η σαλαμουριά είναι στην σκοπιμότητα του έργου που ευλογεί η μελέτη...

Ανώνυμος είπε...

Όμως παράλληλα οι ίδιοι, δηλαδή μέλη των "Ορνιθολογικών" εταιρειών ΜΚΟ στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και αλλού, έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί αδρά και για άλλου τύπου μελέτες (βιοποικιλότητας, μετρήματος κλπ)με στόχο και τον περιορισμό δραστηριοτήτων αλλά και την αλλαγή εθνικών νομοθεσιών. Και όλα αυτά έγιναν - υποτίθεται - για την προστασία και των αρπακτικών. Αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα των προηγούμενων χρόνων τους είχαν αποφέρει πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ, που έμμεσα ή άμεσα προήλθαν και από τις δικές μας τσέπες.
Τώρα δηλαδή δεν υπάρχουν κανόνες επιστημονικής (ή ηθικής)δεοντολογίας, προκειμένου αυτοί οι ερευνητές - μελετητές (οι δηλωμένοι στα ΜΜΕ ως προστάτες των πουλιών) να εξαιρούνται από το club των μελετητών που στοχεύουν στην προώθηση των Ανεμογεννητριών;

Αντκαν είπε...

Επειδή "έχουν οι καιροί γυρίσματα" και γνωρίζουμε τα κ@θ@ρμ@τ@ που έχουν υπογράψει ορνιθολογικές μελέτες για αιολικά εντός των ζωνών ειδικής προστασίας της άγριας ορνιθοπανίδας του παραρτήματος Ι της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ όπως έχει κωδικοποιηθεί και επειδή τα άγρια προστατευόμενα πουλιά φεύγουν από τους φυσικούς οικότοπους τους, προς υποδεέστερους μη προστατευόμενους αν τα λεγόμενα "κρίσιμα ενδιαιτήματα" τους διαταραχθούν έντονα, πράγμα που συμβαίνει αν εγκαθίστανται και λειτουργούν ανεμογεννήτριες σε αυτά, ε όπως καταλαβαίνεις αρχαιοπτέρυγα θα υπάρξουν συνέπειες..σκληρές συνέπειες, όχι κατ΄ανάγκη βεβαίως αντιβαίνουσες στις έννομες.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που φιλοξενεί στους κόλπους της αυτά τα κ@θ@ρμ@τ@, δεν διαφέρει σε τίποτε από μια μικρομεσαία επιχείρηση.
"Follow the money"

Το παραμύθι που πλασσάρουν αυτοί της ΕΟΕ είναι ότι δεν είναι υπεύθυνοι για τις ορνιθολογικές μελέτες των μελών της.
Μπα τι μας λέτε, έτσι ε ;
Υπεύθυνος μπορεί να είναι αυτός που υπογράφει τα εκάστοτε σκουπίδια, αλλά ως "επιστημονική εταιρεία" επιβάλλεται να μην επιτρέπεται να καθίστανται οι μελέτες αυτές εργαλεία υποβάθμισης των ζωνών προστασίας της άγριας ορνιθοπανίδας. Εφ΄όσον η ΕΟΕ δέχεται καταγγελίες για υποβαθμίσεις περιοχών ορνιθολογικής σημασίας για να τις "τρέξει" ενώπιον των αρμοδίων αρχών, γιατί δεν δέχετε να τρέξει καταγγελίες για υποβαθμίσεις μέσω μελετών που υπογράφουν μέλη της ;; "Follow the money" ή υποκρισία ;

Πουλολόγος είπε...

Τελείως αναξιόπιστη και όχι μόνο η ΕΟΕ..
Όντως "Follow the money" Αντκαν, αλλά με φερετζέ

Ανώνυμος είπε...

ποια ειναι αυτη η ΜΠΙΜΠΑΣ στα Μεσογεια που διαφημιζει οτι ειναι το μεγαλυτερο ηλιακο παρκο και εχει ριξει τονους λεφτα στις τοπικες εφημεριδες

Ανώνυμος είπε...

Τους παρακολουθώ χρόνια. Είναι λαμόγια.

Η κίνηση ήταν καλά οργανωμένη από την αρχή. Πρώτο βήμα ήταν η κατασυκοφάντηση των ακαδημαϊκών ερευνητών με την συνέργεια των ΜΜΕ. Με τα ΑΕΙ εκτός, το πεδίο ήταν ανοικτό για τους "μελετητές".

Μετά κτίστηκε το προφίλ του "καλού" οικολόγου που δεν δύναται να έχει συμφέροντα, τα κάνει όλα από αλτρουισμό.

Μετά ακολούθησε το καπέλωμα των αδαών μελών από τους χρυσοθήρες. Και τώρα έχουμε μελέτες κατά παραγγελία και προκάτ από τους επαγγελματίες μελετητές.

Και η πολιτεία, αφού δεν διαθέτει ιδίαν γνώση, και αφού έχει εκτοπίσει τα ΑΕΙ από την διαδικασία, ανέχεται να πληρώνει ένα λαμόγιο για δεκάδες "επανεκτιμήσεις" που είναι γραμμένες με σύστημα Copy Paste, και υποτίθεται ότι μέσα σε μερικούς μήνες, μελέτησαν τα πουλιά σε όλη την επικράτεια.

Αν ψάξετε θα βρείτε τα ίδια ονόματα να φιγουράρουν ξανά και ξανά και να καρπώνονται τα κονδύλια για μελέτες.

Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα ξυπνήσει κάποιος ειασγγελέας και θα κάνει το αυτονόητο.

Kaymakchalan