Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

η "Φωνή της Γερμανίας", πλέον, λέει ότι οι Γερμανοί αμφισβητούν τις ΑΠΕ... Κάποιος να το πει στην Ρ.Α.Ε. και στο Σ.τ.Ε.


http://www.dw.de/germans-grow-skeptical-over-shift-to-renewables/a-17013961

Μετά την Φουκουσίμα οι Γερμανοί πήραν ζεστά τις Α.Π.Ε. (δηλαδή από την ψήφιση του Νόμου E.E.G., το 1991, για τις ορδές των ηλιθίων, τις είχαν πάρει ζεστά, αλλά τις παραζέσταναν μετά τον Μάρτιο του 2011.

Και τα αποτελέσματα του 2012 απέδειξαν αυτό που ξέρει κάθε αρχαιοπτέρυξ από το 1977 και επανέλαβε η Ε.ΟΝ το 2005:  Οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, δεν μπορούν να συμβάλουν πάνω από μονοψήφια ποσοστά στην ηλεκτροδότηση, και όσο πιο πολλές μπαίνουν τόσο χειρότερο γίνεται το πρόβλημα, με εκθετικά αυξανόμενα κόστη. Ακριβαίνουν το ρεύμα, χωρίς να παράγουν σημαντικό ρεύμα, και όσο πιο πολλές μπαίνουν, τόσο ακριβότερο και τόσο μικρότερο το ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής τους.

Τώρα, αφ' ενός οι καταναλωτές έχουν μπαϊλντίσει (βοηθάει ότι τα πολλά αιολικά και φ/β κάνουν ασύμφορο το ...αέριο), και ότι η Ε.ΟΝ χάνει λεφτά), και αφ' ετέρου άρχισαν φυσικοί να το λένε πιο ωμά: the change towards green energy was an absurd undertaking (η μεταστροφή προς την πράσινη ενέργεια είναι παραλογισμός -- πόσο καιρό το λέω;)

Και το πιο σημαντικό από όλα, το λέει και η DW.  Άντε... μπορεί να το πει και ο ξεφτιλισμένος Σκάϊ...

Νομίζω ότι οι σοβαροί εμπλεκόμενοι ήξεραν από την αρχή ότι οι ΑΠΕ και τα αιολικά είναι ατελέσφορη μούφα. Αλλά βγήκαν, βγαίνουν, και μαζεύονται ΠΟΛΛΑ λεφτά από την αύξηση στην τιμή του ρεύματος...  Το Δίκτυο Αιγαίου (που κάπως έγινε Πανελλήνια Επιτροπή κατά των Αιολικών), προς τιμήν του, το έχει πει από την πρώτη στιγμή. Ενεργειακά ασήμαντες, περιβαλλοντικά αμφιλεγόμενες ή βλαπτικές, οικονομικά χαμός...

30/1/13 Ηλεκτροπαραγωγή Γερμανίας, 2012 -- αύξηση λιγνίτη και κάρβουνου, τα φ/β υποκατέστησαν αέριο (το καλοκαίρι)

6/2/13  Οι ΑΠΕ αυξάνουν τις εκπομπές CO2 (και την αντίστοιχη κατανάλωση καυσίμων) ακόμα και με αέριο

20/2/13 1 τρις ευρώ θα κοστίσει η "ενεργειακή μεταστροφή" (η πάνω από ασήμαντη ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ).

6/4/2013 Οι Γερμανικές "ΔΕΗ" (EΟΝ και RWE) δεν αντέχουν τις ΑΠΕ... Ενώ η δική μας;...

13/4/13 Η ατελέσφορη και πανάκριβη Πράσινη πολιτική της Μέρκελ ροκανίζει την επανεκλογή της

28/4/13 Οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (και ο λιγνίτης συμφέρει)

7 σχόλια:

spiral architect είπε...

Χα, νωρίς το θυμήθηκαν. Μάλλον πρόσχημα είναι, γιατί προφανώς έχουν πέσει οι εξαγωγές εξοπλισμού ΑΠΕ και τα επενδυτικά funds και οι κατασκευαστές γκρινιάζουν, γιατί πρέπει να βρουν άλλους τρόπους προσπορισμού των χρημάτων των κορόιδων.

Το ξέρεις απ' το 1977; Είσαι σίγουρος;

archaeopteryx είπε...

Μπορεί να ήταν 78... Μετά το 81, κανείς δεν ασχολιόταν με εναλλακτικές ενέργειες. Αλλά 73-79, γεωθερμίες, κουτσουλιές, βιομάζες, αιολικά, φουλ, αλλά πάντα μάπες. Τα φ/β τοτε ήταν μόνο για διαστημόπλοια.

Αντκαν είπε...

Μήπως κάποιος γνωρίζει τους ορισμούς κάτω και μπορεί να κάνει τις πράξεις με τυχαία παραδείγματα ;
_ _ _ _

σij=Q ισοδ. i,j / ΣQ ισοδ. I,j
Όπου Q ισοδ. i,j οι ισοδύναμες πωλήσεις της κατηγορίας j στη τάση i που υπολογίζονται ως:
Q ισοδ. i,j = Q I,j*AVRi,j/AVR1
AVR1 : το μέσο έσοδο της ΥΤ
AVR I,j : το μέσο έσοδο της κατηγορίας j στη τάση i
- - - -
Βλ. υπ' αριθ. Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1.17/1615/οικ. 25947 απόφαση Μπιρμπίλη περί "Μεθοδολογίας επιμερισμού του ΕΤΜΕΑΡ (ΦΕΚ 1911Β/2010)
σε αντιπαραβολή με την Δ5-ΗΛ/Β/Φ.120/οικ. 290 (ΦΕΚ 10Β/2013)και την 323/2013 ΡΑΕ σχετικά με τις αριθμ. τιμές των συντελεστών της μεθοδολογίας επιμερισμούτου ΕΤΜΕΑΡ για το β' εξάμηνο του 2013.




Δρ. Γαβάθας ΡΑΕ είπε...

Όπως ξέρετε τροποποιήθηκε η μέθοδος υπολογισμού του επιμερισμού του ΕΤΜΕΑΡ στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών. Το κλειδίείναι ότι ως βάσική μεταβλητή παίρνουν τα έσοδα ανά κατηγορία (δηλαδή τα τιμολόγια ανά κατηγορία) και όχι τις πωλήσεις ηλεκτρισμού ανά κατηγορία που θα ήταν το κανονικό βάσει της αρχής "ο ρυπαίνον πληρώνει αναλογικά (αρχή αναλογίας και αν θεωρήσουμε ότι είναι ρύπος ο CO2.

Με αυτή τη μεθόδευση, ενώ η σχέση σε καταναλισκόμενες MWh μεγάλων καταναλωτών (υψηλής τάσης, βλ. ΕΒΙΚΕΝ), και όλων των άλλων κατηγοριών (Αγροτικής ΜΤ, Αγροτικής ΧΤ, Οικιακής ΧΤ, λοιπές ΜΤ είναι (δε2 πίνακα 5 της 323/2013 ΡΑΕ), 7.817.658 / 45.806.000 MWh = 0,17, βάσει της μεθόδου ΥΠΕΚΑ-ΡΑΕ η σχέση αυτή μετατρέπεται σε (βλέπε πίνακα ΙΙ επιμερισμός απαιτούμενου εσόδου ΕΤΜΕΑΡ ανά κατηγορία πελατών, β εξάμηνο 2013) σε 3,61 εκ. ¤ / 412,72 εκ.¤ = 0,01 !!
Δηλαδή οι λοιπές καταναλώσεις πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των ΑΠΕ των βιομηχάνων !!! και βλέπω επιπλέον πως ζητούν (μάλλον το πέτυχαν) περαιτέρω μειώσεις στα τιμολόγια τους (αδιάφορο αυτό από μόνο του, αφού αφορά στην ανταγωνιστικότητα τους) που συνεπάγονται λιγότερα έσοδα (που είναι η βάση του υπολογισμού επιμερισμού του ΕΤΜΕΑΡ) και αλλαγή της μεθολογίας επιμερισμού των χρεώσεων ΥΚΩ.

Βάσει της κατανάλωσης της μεγάλης βιομηχανίας, ορυχείων, αεροδρομίων (καταναλωτές υψηλής τάσης), λαμβάνοντας υπ' όψιν το συνολικό απαιτούμενο έσοδο ΕΤΜΕΑΡ, για να κλείσει κάπως η ψαλίδα του ελλειμματικού λογαριασμού της ΛΑΓΗΕ (από όπου πληρώνονται οι ΑΠΕτζήδες) που είναι (βλ. πίνακα ΙΙ της 323/2013) 416,33 εκ. θα έπρεπε να πληρώσουν 0,17Χ416,33=70,78 εκ. και πληρώνουν μόνο 1,79 !!

Με τη μέθοδο Μπιρμπίλη θα έπρεπε να πληρώσουν με τον συντελεστή σij 0,096


Δηλαδή παραβιάζεται η βασική αρχή του περιβαλλοντικού δικαίου "ο ρυπαίνων πληρώνει"

Ανώνυμος είπε...

Κ. Γαβαθα,
Δηλαδη να κλεισει η βιομηχανια? Ειστε φαινεται εντελως ασχετος με τη πραγματικοτητα του διεθνους ανταγωνισμου...Οπως και με τη πραγματικοτητα της προστασιας του περιβαλοντος. Το CO2 δεν ειναι ρυπος αλλα ¨αεριο θερμοκηπιου ¨ . Η βιομηχανια πληρωνει εγκαθιστοντας εξοπλισμο για να μη μολυνει και ελεγχεται στενα. Αφου σας αρεσει να μελετατε για διαβαστε τι γινεται σε αλλες χωρες...στις αλλες χωρες της Ευρωπης (γιατι αλλου δεν υπαρχει) πληρωνει αραγε η βιομηχανια ΕΤΜΕΑΡ οσο εδω ( ακομα και μετα τις μειωσεις); Οχι βεβαια. Παρεμβασεις με αποψεις σα τις δικες σας μας εχουν φερει στα αδιεξοδα που ζουμε, κυριως γιατι κανεις πιθανοσ επενδυτης δε βρηκει σ αυτη τη χωρα ενα περιβαλλον στο οποιο μπορει να στηθει μια ανταγωνιστικη βιομηχανια. Λυπαμαι πραγματικα γι αυτα που γραφετε τη στιγμη που η χωρα μαστιζεται απο την ανεργια τη φτωχεια.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΣτΕ υποφέρει ακόμα και θα υποφέρει για πολλά χρόνια από την "οικολογική" πρακτική που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος του. Οπως λέει στο βιβλίο του εφάρμοσε τις αρχές της Ατζέντας 2000 που συμφωνήθηκε στην διάσκεψη του Ρίο. Χωρίς δισταγμό και σκέψη για τα εθνικά συμφέροντα.

Δρ. Γαβάθας (ΡΑΕ) είπε...

Κύριε Ανώνυμε 8.58 μου είναι αδιάφορο το ενδιαφέρον σας για την Ελληνική βιομηχανία αν δεν συμπληρώνεται από ανάλογο ενδιαφέρον για τις λοιπές κατηγορίες χρηστών του συστήματος. Αν το CO2 δεν είναι ρύπος (που δεν είναι), τότε το ΕΤΜΕΑΡ δεν έπρεπε να υφίσταται, τουτέστιν τζάμπα μάγκες είναι αυτοί της ΕΒΙΚΕΝ αν φωνάζουν μόνο και μόνο για να γλυτώσουν τις επιβαρύνσεις άνθρακα ρίχνοντας τις στις ράχες των αδυνάτων. Έλα όμως που θέλουν και την πράσινη ενέργεια, αρκεί να τη πληρώνουν άλλοι..
Αν δεν καταλάβατε, διευκρινίζω, ότι το σχόλιο μου αφορούσε στο μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που αναλογεί στις καταναλώσεις υψηλής τάσης (Λάρκο και άλλες μεγάλες βιομηχανίες, ορυχεία,αεροδρόμια κ.λ.π..)
Δείτε λοιπόν στο http://www.lagie.gr/fileadmin/groups/EDRETH/RES/2013_06_GR_MONTHLY_RES.pdf
για ποιά παραγωγή πληρώνουμε ΕΤΜΕΑΡ και πείτε βάσει ποιάς νομικής και ηθικής βάσης οι λοιποί καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων καταναλωτών μέσης τάσης, πρέπει να πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης τέλους ΑΠΕ, αυτό που αναλογεί στην ενέργεια των 7.817.658 MWh που καταναλώνουν (με σκοπό το κέρδος και καλά κάνουν)οι μεγαλοβιομήχανοι και οι πολυεθνικές.
Το ερώτημα σας "να κλείσει η βιομηχανία" το απευθύνετε στους φτωχούς που αναγκάζονται να πληρώσουν το ΕΤΜΕΑΡ των ιδίων βιομηχάνων που δραστηριοποιούνται ενδεχομένως και στον τομέα των ΑΠΕ ; Δηλαδή "για να μην κλείσει η βιομηχανία" μήπως θα πρέπει να πλωρώνουμε εμείς και όλους τους λογαριασμούς των βιομηχάνων ακόμη και το CO2 που εκπέμπεται για λογαριασμό τους ; (αυτό γίνεται βεβαίως αλλά με το ΕΤΜΕΑΡ δεν θα περάσει ελπίζω..)
Ή μήπως δεν είναι αυτό το ζήτημα ; Το περιβάλλον για μια ανταγωνιστική βιομηχανία θα στήνεται πάντα στις πλάτες των μη εχόντων;
Τα όσα γράφετε για τον "εξοπλισμό μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος" δεν αφορούν. Αφού χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό που παράγεται κυρίως από λιγνίτη και η Κομισιόν-εθνική κυβέρνηση έχουν επιβάλλει το συγκεκριμένο ισχύον πλαίσιο, τότε πρέπει να πληρώσει αυτό που του αναλογεί ο κάθε Μυτιληναίος για το CO2 που εκπέμπεται (παραγωγή ηλεκτρισμού) εξ αιτίας των προιόντων που εμπορεύεται. Για την ανταγωνιστικότητα των χρεωκοπημένων και σε ενεργειακή ένδεια οικογενειών νομίζω πάντως πως δεν ενδιαφέρεστε ανώνυμε των 8.58.
Λυπάμαι και εγώ με τη σειρά μου πραγματικα γι αυτα που γραφετε τη στιγμη που η χωρα μαστιζεται απο την ανεργια τη φτωχεια.

Τα συλλυπητήρια μας και να είστε με τους αδύναμους κατ' αρχήν ..