Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Άπάντηση σε σχόλιο για αιολικά στα νησιά


Στην ανάρτηση για το άρθρο των ΝΥΤ που έλεγε ότι η μεταβλητότητα των αιολικών δημιουργεί προβλήματα στην ηλεκτροπαραγωγή, και ότι το "Κλίμα" δεν είναι δα και η μόνη προτεραιότητα, μού άφησε σχολιαστής το παραπάνω σχόλιο, ότι "ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΤΗΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΔΕΝ ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΘ ΟΛΟΝ ΤΟ ΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ".

Μετά 4 χρόνια, και 2.000 περίπου αναρτήσεις, η όσο το δυνατόν συνοπτική απάντηση είναι:

Στα νησιά, όλοι ήταν εξοικειωμένοι με την αιολική ενέργεια, τόσο από τα ιστιοφόρα, όσο και με τους ανεμόμυλους για αλεύρι, ή άντληση νερού. Στα μεν ιστιοφόρα, τα χαρακτηριστικά είναι ότι πρέπει να περιμένεις για τον αέρα, ή τον κατάλληλο αέρα (εκτός εάν έχεις Ιφιγένεια), και πάλι μπορεί να καταλήξεις στους ...Λωτοφάγους, αντί για την Ιθάκη.  Στους δε ανεμόμυλους, τόσο το νερό, όσο και το σιτάρι ή το αλεύρι αποθηκεύονται, ενώ ούτε το ρεύμα ούτε ο αέρας αποθηκεύονται (οικονομικά, ή πρακτικά).


Εκτός εάν είσαι έτοιμος να μην έχεις ρεύμα όταν δεν φυσάει, και να κάψεις τις ηλεκτρικές σου συσκευές, και να πληρώσεις αδρά για το πλεονέκτημα αυτό, τα αιολικά είναι άχρηστα ΚΑΙ στα νησιά, για τον απλούστατο λόγο ότι 1) δεν φυσάει πάντα, 2) όταν φυσάει, φυσάει μεταβλητά (πχ "6 μποφόρ" είναι από 39 σε 49 χλμ την ώρα -- θα επανέλθω σε αυτό, 3) το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, ούτε πρακτικά, ούτε σε ποσότητα ούτε, κυρίως, ανέξοδα, και 4) εάν θες ρεύμα συνέχεια χρειάζεσαι είτε εφεδρεία (που στην ουσία αυτή θα ηλεκτροδοτεί -- ρώτα ιδιοκτήτη αυθαιρέτου --, είτε διασύνδεση, οπότε οι ΑΠΕ απλά σου ακρίβυναν το ρεύμα που παίρνεις από την διασύνδεση. Συν έχεις καταστρέψει όποιο κομμάτι του νησιού βάλεις τις Α/Γ. Τα νησιά δεν είναι αχανής ...Νεμπράσκα, είναι μικρά και όλα περίπου φαίνονται από παντού, και τα νησιά τον τελευταίο καιρό ζουν από τον τουρισμό. Δεν ξέρω τουρίστα να θέλει να παει σε βιομηχανικό σκουπιδότοπο, δες την Νότια Ευβοια.

Για την μεταβλητότητα του αέρα:  Η αιολική ισχύς (και το αιολικό ρεύμα) πάει με την ταχύτητα του αέρα στον κύβο. "^3". Η μεταβολή μέσα στα 6 μποφόρ που είναι από 39 χλμ/ωρα σε 49 χλμ/ωρα, αντιστοιχεί σε μεταβολή ισχύος 39^3 - 49^3 ή μεταβολή 98%. Μέσα στο εύρος των 6 μποφόρ δηλαδή υπάρχει ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ της ισχύος. Τα περί μεταβλητών πτερυγίων για τον έλεγχο αυτής της μεταβολής μην τα παίρνεις πολύ σοβαρά, είναι για την ασφάλεια της Α/Γ και όχι για σταθερή ισχύ.

Διπλασιασμός ισχύος σε ένα δίκτυο σημαίνει ότι ή ψήνεις ό,τι έχει συνδεμένο ή έχεις μπλακάουτ, ή δεν έχεις σταθερή τάση. Κοινώς χάος. Για αυτό στα μεν διασυνδεμένα νησιά, το αιολικά ρεύμα χάνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα (χωρίς να εξοικονομεί κάρβουνο κάπου), ή φαντάζονται αντλησιοταμιεύσεις (σκάψε ένα μικρό νησί, όπου το νερό είναι πολύτιμο, και φτιάξε ρεζερβουάρ νερού με υψομετρικές διαφορές, και ρώτα ποιος τα πληρώνει όλα αυτά, και πού θα μένει ο κόσμος, ή φαντάζονται πολλά αιολικά με ηλεκτροδότηση αερίου από την Ελλάδα (το μοντέλο των Περιστεροκοπελουζομυτιληναίων), που (α) είναι ακριβό επειδή το αέριο είναι ακριβό και με τα αιολικά γίνεται ακριβότερο και (β) όταν κάνει κρύο στην Τουρκία ή στην Ουκρανία, δεν θα έχεις ρεύμα από αέριο, ούτε αέριο για να ζεσταθείς -- έχει συμβεί.

Το άρθρο των ΝΥΤ, αν το δεις, λέει ότι η μεταβλητότα του αέρα και η πρακτική αδυναμία ουσιαστικής αποθήκευσης προβληματίζει και μεγάλα, διασυνδεμένα δίκτυα. Και όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν, τόσο μικρότερο ποσοστό της ηλεκτροδότησης μπορούν να είναι, ακριβώς λόγω μεταβλητότητας. Εκτος εάν δεν σε νοιάζει να ψήνεις τα πάντα όταν φυσάει.  Το πρόβλημα σε ένα νησί είναι χειρότερο και ακριβότερο. Ούτε οι νοικοκυρές θα περιμένουν να φυσήξει για να σιδερώσουν, ούτε έχει ο κοσμάκης λεφτά για να πειραματίζεται με υδρογόνα...

Υπάρχουν 5-6 πραγματακια που είναι δυσνόητα, και που πρέπει να γίνουν κατανοητά για να φανεί το απατηλό και βλαπτικό των αιολικών

1) το τυχαίο ΚΑΙ μεταβλητό του αέρα,
2)  η αιολική ισχύς πάει με την ταχύτητα του αέρα στον κύβο (^3),
3) το δίκτυο θέλει ρεύμα όταν το θέλει, και σταθερά, και όχι ότα φυσάει,
4) το ρεύμα και αέρας δεν αποθηκεύονται,
5) οι "εφεδρείες"ψκαίνε συνέχεια με μικρή μόνο μεταβολή στο μεταβλητό τους κόστος και την κατανάλωση καυσίμων,
6) με πολλά αιολικά και οι εφεδρείες γίνονται αντιοικονομικές, στην ουσία οι συμβατικές μονάδες γίνονται εφεδρείες αλλά δεν συμφέρει να λειτουργούν μεταβλητά και τυχαία και αυτες, και θέλουν και αυτές επιδότηση.

Κοινώς, πολλά πεταμένα λεφτά και φασαρία για μηδενική υποκατάσταση συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, και αμφιλεγόμενη εξοικονόμηση καυσίμου (παραγματικού, όχι εικονικού).

6 σχόλια:

spiral architect είπε...

A, καλά!
Μίλα καλύτερα για ερπύστριες, για όπλα με κάννες μεγαλύτερες των 105mm, για φαιοπράσινες και σάλπιγγες. Οι Α/Γ και η συμπεριφορά τους στα δίκτυα είναι ψηλά μαθηματικά!
Ξέρεις πως θα ακούγεται η φωνή σου κάτω απ' τον υπόηχο της ερπύστριας;

archaeopteryx είπε...

τι να κάνω ρε σπάϊραλ... τι να κάνω... με χριστοπαναγίες δεν πείθονται... 105mm? Για να ρίξεις ένα φουρφούρι? Και με πιο απλά μέσα γίνεται... χαχάχαχα

Ανώνυμος είπε...

Το σχόλιο του αναγώστη δείχνει πόσο βαθιά έχει δαγκώσει η πράσινη προπαγάνδα περί τσάμπα αέρα και ήλιου.

Μια γενιά έχει διβρωθεί από "οικολογικές" ομάδες που είχαν πρόσβαση στα σχολεία και στο υπουργείο όπου είχαν το ελεύθερο με τα σχολικά βιβλία.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Επειδή η ιδιοτέλεια και η ανοησία δεν το βάζουν εύκολα κάτω, να μη μας παραξενέψει άν δούμε να μας πλασσάρεται ως εφαρμόσιμη(!!!) λύση στα μειονεκτήματα που (ξανα)συμπύκνωσες κάθε πειραματική εφαρμογή που "τρέχει" ανά τον κόσμο και λέγεται είτε "παραγωγή υδρογόνου" απο τις αιχμές των αιολικών είτε "εξυπνα δίκτυα" (για βλάκες καταναλωτές που θα τους σταματάνε από μακριά τις ενεργοβόρες συσκευές τους όταν δεν φυσάει)είτε "υπερ-μπατταρίες" είτε κάτι άλλο φουτουριστικό. Και κανένας δεν θα αναρωτιέται, σε ποιο μέγεθος μπορούν να υλοποιηθούν αυτά, μετά από πόσα χρόνια και από πόση εξέλιξή τους, και, κυρίως, ποιός πληρώνει (και πόσο) και ποιός κερδίζει.

spiral architect είπε...

Και υπερμπαταρίες για τα αιολικά έχουμε.
Δώρο ένα σμάρτφον και μια 3D σμαρτ τιβί Samsung για το πλεϊστέησον των παιδιών. Τι διάολο, £13.2 δις καβατζώσαμε!
(έχει ξαναγραφτεί)


Ανώνυμος είπε...

Τόσα σπασικλάκια του ΕΜΠ που θα βρουν δουλειά;
Τόσοι περιβαλλοντολόγο-ορνιθολόγοι που θα βρουν δουλειά ;
Τόσα δάνεια με ενέχυρο τις ταρίφες πως θα εισπραχθούν ;
Η Ορνιθολογική πως θα παρακολουθούν τις επιπτώσεις ;

Κάτω τα χέρια από τα φουρφούρια μας !
Αρχαιοπτέρυγα μην μας ρίχνεις στην ανεργία..