Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Πάγωμα αιολικών σε δύο Δανέζικες πόλεις μέχρι να ολοκληρωθεί ανεξάρτητη μελέτη για τις επιτπώσεις των αιολικών στην υγεία


http://www.epaw.org/documents.php?lang=en&article=no11

Ενώ εγώ εστιάζομαι στο ενεργειακό ατελέσφορο (και οικονομικά καταστροφικό) των αιολικών, και οι περισσότεροι που αντιδρούν δεν θέλουν να τα βλέπουν ή να τα ακούνε, όλο και περισσότερο, σε χώρες που έχουν βάλει πολλά και κοντά σε σπίτια, ακούγονται διαμαρτυρίες και παράπονα για θέματα υγείας.

Στο παρελθόν, το αιολικό λόμπυ (και η ΕΛΕΤΑΕΝ) χαρακτήριζαν "προβληματικούς" όσους παραπονιόταν για τα αιολικά κοντά τους. Αλλά... Αλλά... Οι χαμηλές συχνότητες, όταν είναι ρυθμικές και συνέχεια, ή την νύχτα είναι παραπάνω από ενοχλητικές, και τώρα υπάρχουν αναφορές για θέματα με καρδιοκυκλοφοριακά.

Δεν χρειάζεται να αποδειχθεί θέμα υγείας. Η ενόχληση είναι ενόχληση. Η ενόχληση χωρίς λόγο ή για ψεύτικο λόγο, είναι προκλητική. Να βάλουν οι αιολικοί ΑΠΕτζήδες (και οι υποστηρικτές τους στην ΡΑΕ, το ΣτΕ, την Βουλή, κλπ) εκεί που ...πρέπει, να αποκτήσουν ιδία άποψη.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμα ξεκινάνε οι δανοί να τις βάζουν στην μπούκα τότε να έχεις ελπίδες κάποια στιγμή και για τη ψωροκώσταινα του Γιώργη του Μουλάρα

spiral architect είπε...

Για θέματα υγείας είμαι εντελώς αναρμόδιος να μιλήσω. Από προσωπική και μόνο εμπειρία κοντά σε αιολικό πάρκο στα Όρη Σητείας ξέρω ότι οι υπόηχοι που δημιουργεί η τυρβώδης ροή του αέρα στα πτερύγια έκανε κάθε ζωντανό (αιγοπρόβατα ή σκυλιά) να μην πλησιάζει σε απόσταση ενός χιλιομέτρου το πάρκο, η δε αίσθηση στον άνθρωπο μεταφραζόταν σε νιώσιμο του υπόηχου στα σωθικά του, όπως όταν περνάει ο κάγκουρας με το σαμπγούφερ κάτω απ' το σπίτι σου.

Αρχίζω όμως να πιστεύω ότι τέτοιου είδους εφαρμογές που στηρίζονται σε αντιεπιστημονικές θεωρίες όπως οι ΑΠΕ που στηρίχτηκαν στο φαινόμενο θερμοκηπίου κλπ, μέλλουν να καταρρεύσουν όχι τόσο λόγω των ανθρώπινων αντιδράσεων, αλλά για λόγους έλλειψης "δυναμικού" έναντι της πραγματικότητας που ερμηνεύεται απ' την πραγματική επιστήμη. Όταν τα μεταβατικά φαινόμενα στο δίκτυο θα είναι οφθαλμοφανή μέσα στο σπίτι σου σαν απότομες βυθίσεις τάσης ή ακόμα χειρότερα υπερτάσεις, ή ακόμα-ακόμα χειρότερα ένα loss power κάποιου κοντινού σταθμού παραγωγής, όπου τα ΑΠΕ δεν θα είναι ικανά να αναλάβουν την χαμένη ισχύ του με αποτέλεσμα ένα τοπικό ή εκτεταμένο black out. Τότε θα αρχίσουν τα πανηγύρια και οι αναπόφευκτοι καταλογισμοί ευθυνών.

Άλλωστε η ιστορία μάς έχει διδάξει πολλά αντίστοιχα και σε πολλούς τομείς.

nestrom είπε...

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1144105/epidothseis-rekor-gia-dyo-fotovoltaikes.html

archaeopteryx είπε...

δεν έχει αρχίσει να γίνεται ...κουραστική αυτή η χώρα;