Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Τα αιολικά είναι μεγαλύτερο πρόβλημα όταν φυσάει, παρά όταν δεν φυσάει, και Nescire autem quid antequam natus sis acciderit, id est semper esse puerum (το να μην ξέρεις τι έχει συμβεί πριν από σένα σε κάνει πάντα μωρό)

http://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Germanys-Wind-Turbines-Could-Cause-Blackouts-this-Winter.html

Εδώ και 2 χρόνια είναι δημόσια, γνωστή και αδιαμφισβήτητη πληροφορία ότι τα αιολικά είναι προβληματικά. Και ποια καλύτερη χώρα για να αποδείξει, με την εμπειρία της αυτή την παλιά (πλέον) είδηση;  Μα η χώρα που έχει πάρα πολλά αιολικά και που τα εξάγει κατά κόρον και που απασχολεί πολλά άτομα στην κατασκευή τους και στην κατασκευή σχετικών υποδομών.


Το παραπάνω τμήμα εικόνας είναι από εδώ.  Το πιο προφανές πρόβλημα (αλλά και το πιο αποσιωπημένο) είναι ότι τα αιολικά επιβάλουν τυχαίες απορρίψεις ρεύματος σε γειτονικά δίκτυα.  Έχω αναφέρει στο παρελθόν τις αντιδράσεις Τσέχων, Πολωνών και άλλων σε αυτή την πρακτική (εδώ, εδώ, εδώ, και εδώ) . Κι αν δείτε στοιχεία του Γαλλικού ΑΔΜΗΕ θα δείτε ότι και τα υδροηλεκτρικά της Γαλλίας χρησιμοποιούνται για την απορρόφηση αυτών των απορρίψεων. Οι Γερμανοί δεν πληρώνουν για να "εξάγουν" το τυχαίο μεταβλητό τους ρεύμα από ΑΠΕ.

Και το πιο "αστείο";  Όταν περιμένουν αέρα, ψάχνουν για θερμές εφεδρείες:


http://www.germanenergyblog.de/?p=12069   Φανταστείτε την Ελλάδα τον Αύγουστο:  Θα ψάχνουμε να απορρίψουμε αιολικό και φωτοβολταϊκό ρεύμα, και εφεδρείες για να μην έχουμε μπλακάουτ. Το παρακάτω γράφημα είναι από την Γερμανία. Εμείς, τον Αύγουστο, δεν θα έχουμε διακυμάνσεις 11.000 μεγαβάτ σε 12 ώρες, αλλά εύκολα θα έχουμε 4-5.000 μεγαβάτ σε 12 ώρες. Με όλη την Ελλάδα να είναι στις 7.000. Θα γελάνε οι Σκοπιανοί, οι Τούρκοι, οι πάντες. Μόνο οι Ιταλοί δεν θα γελάνε, θα έχουν φροντίσει να είναι "εκτός" το καλώδιο.


Ο ΑΔΜΗΕ τα έχει πει... Πιο ευγενικά, αλλά τα έχει πει.


Ο περίπου διπλασιασμός του κόστους του ρεύματος λόγω των πολλών ΑΠΕ, είναι επίσης γνωστός, εάν αυτό μας ενδιαφέρει... Αλλά δεν μας ενδιαφέρει... Λεφτά υπάρχουν... Για πέταμα.

Η απάτη των ΑΠΕ μέσα από την Γερμανική εμπειρία
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα αιολικά στην Γερμανία;
Ηλεκτροπαραγωγή Γερμανίας 2012 (δείχνει τις πολλές εξαγωγοεισαγωγές)

Και γιατί, αφού αυτά είναι γνωστά, οι Γερμανοί επιμένουν με τις ΑΠΕ και τα αιολικά τους;  Μα απασχολούν πάνω από 350.000 άτομα στον κατασκευαστικό και εξαγωγικό για αυτούς κλάδο, και το 35% του τζίρου της Siemens είναι από ΑΠΕ. Οι Γερμανοί αντέχουν την άνοδο στο ρεύμα, επιδοτούν την άσκηση με εξαγωγές ΑΠΕ και καταβαραθρώνουν τις υπόλοιπες ευρωοικονομίες, προς όφελός τους. Καλά πάμε...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ενημέρωση. Όπως φαίνεται από το παρακάτω άρθρο, μάλλον έντιμοι άνθρωποι δεν έχουν αντιληφθεί την αναποτελεσματικότητα των αιολικών!
http://ardin-rixi.gr/archives/17279

Επειδή δεν θεωρώ τον εαυτό μου κατάλληλο να τοποθετηθώ στο σχετικό άρθρο (νεοφώτιστη με περιορισμένη γνώση), θα πρότεινα να αφήσεις ένα σχόλιο στο συγκεκριμένο site.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ο συγγραφέας του άρθρου είναι πολύ ενημερωμένος, όπως με πληροφόρησε ο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/05/blog-post_6146.html#comment-form
με το
http://www.asda.gr/ikariaka/hlekd30.htm#%CE%86%CF%81%CE%B4%CE%B7%CE%BD

Άκυρη λοιπόν η παρατήρηση.

archaeopteryx είπε...

χωρίς να ξέρω τον συγγραφέα, και μένα μου φάνηκε ενημερωμένος. Η αλήθεια, ο βήχας και η ιπποδύναμη δεν ...κρύβονται

archaeopteryx είπε...

τουλάχιστον μου δίνει κάποια ...ανακούφιση ότι ο κόσμος έχει αρχίσει και ξυπνάει. Λίγο αργά, λίγο με σχεδόν προεξοφλημένη την καταστροφή. Πρόκειται για την πιο συστηματική σε βάρος μας (και όχι μόνο) αρπαχτή που μπορώ να σκεφτώ στην σύγχρονη εποχή. Κάτι σαν αναίμακτη καταστροφή "κεφαλαίου", αλλά σε αντίθεση με τους πολέμους, "μόνιμη".

Ανώνυμος είπε...

Την αλήθεια πολλοί την εκλαμβάνουν σαν απλό "βήχα", γί αυτό χρειάζεται να χρησιμοποιούμε την "ιπποδύναμη" για να αναδείξουμε την αλήθεια μας και να τη διεκδικήσουμε, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας!