Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Κάποτε δίναμε άδειες περίπτερου σε ανάπηρους πολέμου. Τώρα δίνουμε αιολικές άδειες σε λαμόγια.


Όχι, δεν το έχω κλείσει, ούτε έχω εξαφανιστεί, ούτε βαριέμαι. Απλά, το θέμα για μένα που παριστάνω τον ...σκεπτόμενο, έχει κλείσει. Τα αιολικά είναι μάπα αλλά υπάρχουν δυνάμεις που τα θέλουν (και εγώ θέλω τσάμπα λεφτά).

Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Δεν γίνεται, το ξέραμε εκ των προτέρων, το εμπέδωσαν όσοι έβαλαν πολλά, και γράφτηκε κατά κόρον. Ο ΑΔΜΗΕ το είπε πολύ όμορφα:  Για λόγους υπολογισμού επάρκειας ισχύος, τα λογίζει στο ...10% της ονομαστικής. 10% της ευγενείας, αλλά τιμή στο φουλ.

Δεν εξοικονομούν καύσιμα. Σίγουρα δεν εξοικονομούν κάρβουνο ή λιγνίτη, δεν μπορούν να συνυπάρξουν με κάρβουνο ή λιγνίτη.  Μπορούν να συνυπάρξουν με αέριο, αλλά δεν είναι καθόλου προφανές ότι το εξοικονομούν.  Το είπε επίσης όμορφα ο ΑΔΜΗΕ:  Οι αποτελεσματικές μονάδες διπλού κύκλου δεν κάνουν για load following. Κάνουν όμως οι αναποτελεσματικές ανοικτού κύκλου. Χαχαχάχα!  Θα σπαταλάμε αέριο για να λένε ότι έχουμε αιολικά.

Δεν μειώνουν ρύπους. Εεεε... για να μειώσουν CO2 πρέπει να υποκαθιστούν κάποιο καύσιμο. Όχι κατά την διάρκεια της μίας μέρας που φυσάει, αλλά σε διάρκεια ενός έτους. Χλωμό... Το αέριο έχει λιγότερο CO2 από το κάρβουνο, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με αιολικά, ούτε τα αιολικά φτηναίνουν το αέριο, αντιθέτως. Και όπως είπε ο ΑΔΜΗΕ (θα μου λείψει ο ΑΔΜΗΕ) τα αιολικά, καπάκι πάνω από τα υπάρχοντα φωτοβολταϊκά είναι περισσότερο πρόβλημα από σκέτο πρόβλημα.

Γιατί τα βάζουμε? Μα για να εισπράττουν τσάμπα χρήμα αυτοί που τα βάζουν. Και είναι ή λαμόγια, ή χρηματοδότες κομμάτων, ή χωματουργοί και καναλάρχες που χρωστάνε λεφτά. Να λεφτά.  Κάποτε δίναμε άδειες περίπτερου σε ανάπηρους πολέμου. Τώρα δίνουμε άδειες αιολικών σε λαμόγια. Εκεί καταντήσαμε, Πασόκια μου.

Στέκει η λογική ή η αλήθεια απέναντι στο επαναλαμβανόμενο ψέμα;  Δεν ξέρω, να ρωτήσουμε τον Ζερεφό, ή τον Λάλα, ή το ζεύγος Ποδηματά (χαχαάχα), ή τον Σκάϊ.  Δεν βλέπω ...γραμμική λύση... Δεν την βλέπω...

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Αρχαιοπτέρυγα, σε διαβάζω ανελλιπώς εδώ και αρκετό καιρό. Πολύ παλιά ήμουν και εγώ υπέρμαχος των αιολικών λόγω ΑΓΝΟΙΑΣ. Τα τελευταία χρόνια μόλις είδα τι καταστροφές κάνουνε και την ΑΠΑΤΗ ως προς την ηλεκτροδότηση έγινα πολέμιος. Σε διαβάζω εδώ και πολύ καιρό και σίγουρα έμαθα πολλά καινούργια πράγματα. Θέλω να σε ενημερώσω πως σε ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ από την επαφή που έχω με ανθρώπους κυρίως στο χώρο των βουνών, καθώς είναι από τους πρώτους χώρους που αντέδρασε βλέποντας την καταστροφή που κάνουν τα αιολικά.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΛΕΟΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ. Τώρα είναι που πρέπει να υπάρξει μεγάλη αντίδραση. ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ξεφτιλίζοντας στην ουσία τους αεροπαρμένους.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Εαν την άδεια που πέρναν την χρησιμοποιούσαν σε αιολικά με καλύτερες τεχνολογιες όπως αυτή εδώ ίσως να μην ήταν λαμογιά...

http://www.offgridworld.com/funny-looking-tower-generates-600-more-electrical-energy-than-traditional-wind-turbines/

archaeopteryx είπε...

ναι, αλλά ότι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε. Θα μου πεις, πετάγεται ο κάθε Λάλας, ξαναλέει τις μαλακίες του, και άντε πάλι από την αρχή...

spiral architect είπε...

Έτσι είναι, ότι ήταν να ειπωθεί, για τα ΑΠΕ έχει ειπωθεί εδώ και καιρό, αν και πιστεύω ότι, η ευαισθησία μας απέναντι στο συνεχιζόμενο φύτεμά τους τείνει να παραμεριστεί δίνοντας τη θέση της στην επιβίωσή μας απέναντι στην επερχόμενη νεοαποικιοκρατία.