Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Κάρβουνο (ή πυρηνικά) για ρεύμα, ΑΠΕ για να εξάγουν οι Γερμανοί τα απούλητά τους σε ηλίθιους


Η εικόνα μεγαλώνει με κλικ και είναι από το https://tallbloke.wordpress.com/2013/01/30/global-map-of-planned-coal-fired-capacity-tells-a-story/

Το πού σχεδιάζονται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με κάρβουνο είναι απεικόνιση του πού σχεδιάζεται Ανάπτυξη. Ή εάν είστε από αυτούς που δεν θέλουν Ανάπτυξη -- και, για την ακρίβεια, που δεν θέλουν άλλη Ανάπτυξη στην Κίνα (ή στην Ινδία) , θα κλαψουρίζετε για εκπομπές CO2.  Οι εκπομπές CO2 έχουν γίνει κωδικός για στοχευμένη υποβάθμιση μιας οικονομίας και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το περιβάλλον ούτε με κάποια σωτηρία. Για παράδειγμα, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουκρανία και η Τουρκία σχεδιάζουν πολλές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο.


Η εναλλακτική λύση της ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο είναι (είτε αρέσει, είτε όχι) η πυρηνική ενέργεια. Τα βασικό πρόβλημα της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι τα απόβλητα (όπως σας αρέσει να πιστεύετε) αλλά το δυσβάσταχτο αρχικό κεφαλαιακό κόστος. Το πυρηνικό ρεύμα (κόστος ανά μεγαβατώρα) είναι φθηνό αλλά τα αρχικά κεφάλαια (και ο χρόνος κατασκευής) μεγάλα. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο μεγάλες ή/και κρατικές, μονο-ολιγοπωλιακές εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής, όπως η κρατική Γαλλική EDF μπορούν να έχουν πυρηνικά. Η Γαλλία έχει σχετικά φθηνό ρεύμα (και βιομηχανία) χάρη στα πυρηνικά της.  Και η Ιαπωνία θα ξαναγυρίσει στα πυρηνικά της (ή θα αποβιομηχανισθεί).  Το φυσικό αέριο είναι πανάκριβο (και πολύτιμο) για σκέτη καύση για ηλεκτροπαραγωγή.


Και οι ΑΠΕ; Χαχαχάαααχαχα... Καλό μηχανάκι να κλέβεις ηλίθιους για να εξάγουν οι Γερμανοί... Και εξάγουν!  50% του ΑΕΠ τους εξάγεται, το 25% σε χώρες της "Ενωμένης Ευρώπης", και οι ΑΠΕ είναι κατά δική τους παραδοχή μέρους του κόλπου.  Ενεργειακά ασήμαντες οι ΑΠΕ στην Γερμανία, ενεργειακά ασήμαντες σε όλη την "Ενωμένη Ευρώπη".  Το  άρθρο του Register λέει τα προφανή. Όπως πχ ότι η πιο σημαντική ΑΠΕ είναι η ...βιομάζα και ότι η Μαφία έχει την τιμητική της με τις ΑΠΕ...

2 σχόλια:

lignite is black gold είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση. Αυτό το "πανάκριβα τίποτα", στο γράφημα της Ιαπωνίας, είναι ακόμα χειρότερο: η Ιαπωνία έχει πολλή γεωθερμία, τα "other renewables" είναι κυρίως θερμότητα απ' τα ηφαίστεια, τα "πανάκριβα τίποτα" είναι εντελώς "τίποτα".

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - Οι Γερμανοί έφτιαξαν πρώτα την νέα ...φούσκα και τώρα δεν ξέρουν τι να κάνουν με τόσο μεγάλα αποθέματα!!!

Germany Struggles With Too Much Renewable Energy
http://www.zerohedge.com/news/2015-08-18/germany-struggles-too-much-renewable-energy

http://oilprice.com/Alternative-Energy/Renewable-Energy/Germany-Struggles-With-Too-Much-Renewable-Energy.html

http://www.greentechmedia.com/articles/read/germany-briefly-hit-new-record-for-renewable-energy-generation