Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Οι ΑΠΕ καταστρέφουν την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και τους ...γείτονες (και τις οικονομίες, κατά προτεραιότητα, των ηλιθίων)


http://www.welt.de/wirtschaft/article145555678/Energieversorger-wollen-57-Kraftwerke-abschalten.html σε αυτόματη μετάφραση στα Αγγλικά εδώ.

Από στοιχεία του Γερμανικού "ΑΔΜΗΕ":  Κλείνουν 57 συμβατικές μονάδες, μεταξύ σε αυτές και μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, επειδή έγιναν ζημιογόνες. Χάρη στην "ενεργειακή επανάσταση", που επιβάλλει επιδοτούμενες ΑΠΕ. Οι ΑΠΕ έχουν ακριβύνει το ρεύμα για τον καταναλωτή, κατά 28 δις ευρώ, ή περίπου 270 ευρώ τον χρόνο για μια οικογένεια. Το κόστος περιλαμβάνει και τα κόστη δικτύου, που πληρώνουν οι καταναλωτές, προκειμένου να διοχετευθεί το ρεύμα από ΑΠΕ.

Το κόστος του ρεύματος για τους καταναλωτές (ιδιώτες και βιομηχανία) ανεβαίνει, αφού πρέπει να πληρώνουν τις επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ (αυτό προβλέπει ο Νόμος EEG -- που αντιγράψαμε εμείς σαν "Νόμο Μπιρμπίλη"), συν τα κόστη για όλα τα καλώδια διασυνδέσεων των ΑΠΕ και την μεταφορά του τυχαίου και μεταβλητού (και εν πολλοίς βλαπτικού) ρεύματος από ΑΠΕ, όσο πιο μακριά γίνεται, κατά προτίμηση σε γείτονες, Γάλλους, Τσέχους, Πολωνούς κλπ.

Το κόστος λιανικής έχει υπερδιπλασιαστεί, αλλά το κόστος χοντρικής (δηλαδή αυτό που πληρώνονται οι παραγωγοί ρεύματος) πέφτει, αφού καθορίζεται με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος που αντανακλά το "οριακό", δηλαδή στην πράξη, το μεταβλητό κόστος. Οι ΑΠΕ έχουν χαμηλό μεταβλητό κόστος, και όταν φυσάει ή/και έχει ήλιο, πράγματι πέφτει η τιμή χοντρικής. Αυτό μειώνει τα έσοδα την συμβατικών ηλεκτροπαραγωγών για δύο λόγους:  Μειώνεται πρόσκαιρα η ζήτηση για ρεύμα, και ταυτόχρονα μειώνεται και η χοντρική τιμή. Η λιανική ωστόσο στα ύψη, αφού το πολύ ρεύμα από ΑΠΕ (με τον τσάμπα αέρα και τσάμπα ήλιο) επιδοτείται αδρά, από τους καταναλωτές.

Έτσι υπάρχει το καθόλου παράδοξο να έχουν, όσοι έχουν ΑΠΕ, πανάκριβο ρεύμα για τον κόσμο, και ζημιές και κλείσιμο για τις συμβατικές μονάδες. Και η τρέλα θα ολοκληρωθεί όταν αποφασίσουν να επιδοτούν τις συμβατικές μονάδες για να ...υπάρχουν, αφού οι ΑΠΕ δεν μπορούν να τις υποκαταστήσουν. ΟΛΑ τα αιολικά και ΟΛΑ τα φ/β της Γερμανίας δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε μία συμβατική μονάδα (για αυτό και αυξήθηκε η χρήση κάρβουνου με το κλείσιμο μερικών πυρηνικών μετά την Φουκουσίμα).  Οι επιδοτούμενες ΑΠΕ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, αλλά στο τέλος της ημέρας θα επιβάλλουν επιδότηση ΚΑΙ στις συμβατικές μονάδες. Ή δεν θα έχουν ρεύμα.

Και αυτή η ζοφερή εικόνα υποτιμά το μέγεθος του προβλήματος. Οι Γερμανοί έχουν ΑΠΕ μόνο επειδή μπορούν και απορρίπτουν το ρεύμα από ΑΠΕ σε γείτονες. Που όλο και περισσότερο το μπλοκάρουν:


http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/08/16/nachbarlaender-wehren-sich-gegen-deutschlands-energiewende/

Όχι, οι γείτονες δεν γουστάρουν τις απορρίψεις τυχαίου και μεταβλητού ρεύματος.  "Αντιστεκόνται στην "ενεργειακή μεταστροφή" της Γερμανίας -- όταν η Γερμανία αποφάσισε να εντείνει το θέατρο της δήθεν υποκατάστασης πυρηνικών με ΑΠΕ.  Ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ είχε σαν συνέπεια ρεκόρ παραγωγής από κάρβουνο και λιγνίτη και ρεκόρ απορρίψεων (βαφτισμένων σαν "εξαγωγές") σε γείτονες. Doch Tschechien, Polen, Belgien, Frankreich und die Niederlande wollen nicht länger den Preis für die deutsche Energiepolitik zahlen und reagieren mit Strom-Blockaden.  Δεν χρειάζεται να το μεταφράσω, αναφέρει Τσεχία, Πολωνία, Γαλλία, Ολλανδία και reagiren mit Strom-Blockaden.  Έχει γραφτεί σε διεθνή ειδησεογραφικά εδώ και ...χρόνια.

"Wenn im Norden ein starker Wind weht, bekommen wir ihn ab, dann haben wir den Blackout"  Όταν φυσάει Βοριάς, εμείς περιμένουμε blackout, είπε ο εκπρόσωπος της Πολωνίας στην "Ευρώπη".

Το πρόβλημα παρουσιάζεται σαν συνέπεια της μεταφοράς ρεύματος από Βορρά προς Νότο μέσω τρίτων χωρών, αλλά σερβίρεται σαν δικαιολογία για την "ενοποίηση" της αγοράς ρεύματος. Αυτό, θεωρώ εγώ, δεν είναι παρά ευφημισμός του "εγώ θα παριστάνω ότι έχω καθαρό ρεύμα, εσύ 1) θα μου πληρώνεις φόρο επειδή δεν έχεις καθαρό ρεύμα, 2) θα υφίστασαι (και θα πληρώνεις) τις συνέπειες του να παριστάνω ότι έχω καθαρό ρεύμα, συν, 3) θα με ηλεκτροδοτείς.

Οι Γάλλοι, Βέλγοι και Ολλανδοί έχουν μπλοκάρει το Γερμανικό τυχαίο ρεύμα με μετασχηματιστές μετατόπισης φάσης. Οι Πολωνοί θα το κάνουν. Και οι Τσέχοι το σχεδιάζουν. Και το κάνουν και οι ...Γερμανοί, για το Δανέζικο ρεύμα!

Πρόκειται για μία παράλογη πολιτική (αυτή με τις ΑΠΕ) που μεταξύ άλλων κάνει ζημιά και στην Γερμανία και κλείνει εταιρίες και μονάδες.

...top utilities such as France's GDF Suez, Germany's E.ON, Spain's Iberdrola and Italy's Enel... overly generous subsidies for renewables led to a wave of investment in solar and wind, which enjoys priority grid access at fixed, above-market prices and which is making existing thermal capacity uneconomical to run... ...several countries, including Spain, Germany and France, have reviewed or are reviewing support schemes for renewable Energy...

1 σχόλιο:

katalytikos είπε...

Και ο ΣΚΑΙΣ αρχίζει να δημοσιεύει και άλλες απόψεις- έρευνες για τα αιολικά !!!
http://www.skai.gr/news/environment/article/290569/polus-aeras-elahisti-aioliki-energeia/