Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Και η Κίνα μαζεύει τις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ (και που' σαι ακόμα...)


http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-20/china-s-wind-and-solar-developers-hit-by-subsidies-short-of-plan

Οι ΑΠΕ υπάρχουν στην Κίνα (όπως και στον υπόλοιπο κόσμο) μόνο επειδή επιδοτούνται.  Σε αντίθεση με το Γερμανικό μοντέλο EEG (όπου οι επιδοτήσεις πληρώνονται απ' ευθείας από τον καταναλωτή) ή από το Αμερικανικό μοντέλο (όπου οι επιδοτήσεις είναι μέσω φοροαπαλλαγών), στην Κίνα οι επιδοτήσεις είναι από το Κράτος. (Και η Ισπανία το έκανε αυτό και παρά λίγο να φαλιρίσει, και εμείς πήραμε λίγη γεύση όταν ο ΛΑΓΗΕ δεν πλήρωνε επειδή το "τέλος υπέρ ΑΠΕ" γνωστό και σαν ΕΤΜΕΑΡ δεν ήταν αρκετά τσουχτερό).

Εδώ και λίγο καιρό η Κυβέρνηση της Κίνας καθυστερεί τις πληρωμές των επιδοτήσεων.  Αυτό "στενοχωρεί" τους Κινέζους ΑΠΕτζήδες. Η Κίνα θα πιέζεται να αυξήσει το κόστος του ρεύματος (κάτι που δεν θα αρέσει στους καταναλωτές -- ιδίως όσο ξεφουσκώνει η Κίνα) ή να γλυτώσει από την απάτη.

Κάποια στιγμή, κάποιος θα κάνει fast forward όλο αυτό το θέατρο με τις ΑΠΕ που ανακαλύφθηκε με την πρώτη πετρελαϊκή κρίση (δεκαετία 1970) και φούντωσε με το που τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος (δεκαετία 1990.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος χρειάζεται ενέργεια. Αλλά δεν είμαι ο πρώτος που έχει καταλάβει ότι οι ΑΠΕ (αιολικά, φ/β και άλλα πράσινα) πληρώνονται χωρίς να παράγουν σημαντική χρήσιμη ενέργεια... Επομένως, τι πετυχαίνουμε με πολλές ΑΠΕ?  Μαζεύουμε την πολλή ρευστότητα που έχει κατακλύσει τον Πλανήτη, καταστέλλουμε την ζήτηση για ενέργεια, μαζεύουν μερικοί πονηροί λεφτά, οι Σαουδάραβες παύουν να ελέγχουν τον ...κόσμο, οι Ρώσοι δεν έχουν λεφτά να επανεξοπλίζονται, οι Κινέζοι εεε... να μην μας καβαλήσουν κιόλας, και η ζωή ...συνεχίζεται.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

+ ταυτόχρονα, σώζουμε τον πλανήτη ...

lignite is black gold είπε...

Εντάξει, τα Φ/Β δεν είναι εντελώς άχρηστα, μπορούν να τροφοδοτούν κομπιουτεράκια (πχ Casio) ή και πιο χρήσιμα πράγματα, όπως αυτό:
http://www.gizmag.com/solar-powered-irresisticat-toy/39094/?utm_source=Gizmag+Subscribers&utm_campaign=8f2a290e1c-UA-2235360-4&utm_medium=email&utm_term=0_65b67362bd-8f2a290e1c-91620569

Κατά τα λοιπά, νέο τσεκούρι στις επιδοτήσεις Φ/Β σε Βουλγαρία και Βρετανία, ενώ στην Ισπανία δεν υπάρχει πια αγορά για νέα Φ/Β. Κάποιοι μαθαίνουν απ' τα λάθη (http://greeklignite.blogspot.gr/2014/01/blog-post_3193.html).

Με το καλό και στα δικά μας!