Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Οι ΑΠΕ δεν έχουν (και δεν θα έχουν) σημαντικό αντίκτυπο στην ηλεκτροδότηση ή στο Κλίμα, κάνουν ζημιά στην ηλεκτροπαραγωγή και ακριβαίνουν το ρεύμα

http://www.theaustralian.com.au/opinion/columnists/counting-the-cost-of-wind-and-solar/story-fni1hfs5-1227578977109  Η εφημερίδα The Australian έχει την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Αυστραλία. Νομίζω ότι τα επιχειρήματα πολύ απλά, και η πραγματικότητα πολύ δυσμενέστερη για τις ΑΠΕ.  Αλλά αυτά είναι σε ευρεία κυκλοφορία.  Μην περιμένετε να διαβάσετε τέτοιο άρθρο σε Ελληνική εφημερίδα.

Αυτοί που προωθούν την ιδέα της (ανθρωπογενούς και καταστροφικής) κλιματικής αλλαγής συνήθως κάνουν τον συνειρμό με αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Σήμερα, το ποσοστό της συνολικής παγκόσμιας ενέργειας που είναι από αιολικά και φωτοβολταϊκά είναι περί το 0,4%.  Ακόμα κι αν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου συμφωνήσουν σε στόχους για πολλά αιολικά και φωτοβολταϊκά μέχρι το 2040, η συμμετοχή όλων αυτών των ΑΠΕ στην συνολική ενέργεια θα είναι μόλις 2,2%.

Ένας λόγος είναι ότι η ηλεκτροπαραγωγή είναι μέρος μόνο της συνολικής ενέργειας που χρειάζεται για μεταφορές, την βιομηχανία, τα σπίτια και την γεωργία.

Αλλά ο βασικός λόγος για τον οποίο τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να είναι σημαντική λύση είναι ότι χρειαζόμαστε ρεύμα όταν δεν έχει ήλιο και όταν δεν φυσάει.  Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες.

Μας λένε συνέχεια ότι σύντομα τα αιολικά θα είναι φθηνότερα από τα ορυκτά.  Αλλά αυτό είναι οφθαλμαπάτη. Τα αιολικά μπορούν να υπάρχουν μόνο με επιδοτήσεις.  Όπως είπε και ο Αμερικάνος μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett "παίρνουμε φοροεπιδότηση αν βάλουμε πολλά αιολικά. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που τα βάζουμε. Δεν έχουν νόημα χωρίς επιδοτήσεις".

Η ίδια η ΙΕΑ εκτιμά ότι ο λογαριασμός για τα αιολικά θα ανεβαίνει και δεν θα μειώνεται για τα επόμενα 25 χρόνια.

Μπορεί τα νέα αιολικά να έχουν χαμηλές τιμές €70/μεγαβατώρα (ακούει ο Σκουρλέτης?), αλλά το ρεύμα στην Γερμανία κοστίζει κάτω από €30/μεγαβατώρα.  Και πιο σημαντικά, το αιολικό παράγει αυτό το ρεύμα (υπερδιπλάσιου κόστους από το συμβατικό) μόνο όταν φυσάει. Όταν δεν φυσάει, το αιολικό κόστος κοστίζει πάρα πολύ ακριβά, αφού δεν υπάρχει.  Και όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν τόσο τα ίδια τα αιολικά κανιβαλίζουν τον εαυτό τους, αφού όταν )λόγω υπερπροσφοράς, ρίξουν την οριακή τιμή του συστήματος, και θα κάνουν τις συμβατικές μονάδες ασύμφορες, αλλά και τα ίδια δεν θα πιάνουν τις αναμενόμενες αποδόσεις.

Το ότι κάνουν τις συμβατικές μονάδες ασύμφορες, μπορεί να αρέσει σε μερικούς, αλλά απλά θα αναγκάζει τις συμβατικές μονάδες να κλείνουν και θα ακριβαίνει το ρεύμα ή/και δεν θα υπάρχει πάντα ρεύμα.  Οι Ευρωπαίοι με πολλές (επιδοτούμενες) ΑΠΕ ήδη αναγκάζονται να επιδοτούν και τις συμβατικές μονάδες, για να τις κρατήσουν σε εφεδρεία.   Η επιδότηση των ΑΠΕ έχει σαν συνέπεια την ανάγκη επιδότησης της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής:  Όχι διπλασιασμός, αλλά τριπλασιασμός του κόστους.

Και το αποτέλεσμα σε εξοικονόμηση CO2 και ο αναμενόμενος αντίκτυπος στο Κλίμα είναι επουσιώδη. Με πολλές ΑΠΕ το πρόσθετο κόστος θα είναι πάνω από €2 τρις και με βάση τα ίδια τα μοντέλα του IPCC το αποτέλεσμα στην παγκόσμια θερμοκρασία θα είναι 0,0175 βαθμοί Κελσίου.

Μπορεί να πέσουν οι τιμές των αιολικών ή των φωτοβολταϊκών, αλλά δεν θα κάνουν διαφορά στην ηλεκτροπαραγωγή ή στο Κλίμα.



Πολύς και δωρεάν ο αέρας και ο ήλιος, αλλά η διαδικασία μετατροπής του διάχυτου και μεταβλητού αέρα ή ήλιου σε χρήσιμο ρεύμα είναι πανάκριβη.  Ο ήλιος δεν λάμπει συνέχεια, και ο αέρας δεν φυσάει συνέχεια.  Η Γερμανία έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια σε ΑΠΕ, η ηλεκτροδότηση είναι από κάρβουνο και η χρήση κάρβουνου αυξήθηκε. Και οι λογαριασμοί ρεύματος υπερδιπλασιάστηκαν.  Δεν υπάρχει δωρεάν ενέργεια, και δεν υπάρχει δωρεάν ηλιακή ή αιολική ενέργεια.

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Την ίδια στιγμή, κατηγορούν την Ελλάδα για ρύπανση λόγω χρήσης λιγνίτη!
https://twitter.com/StavrosKyriazis/status/660247450645635073

Nuclear power emits no greenhouse gases, yet it is struggling in the rich world...
https://twitter.com/StavrosKyriazis/status/660248601088651264