Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ο Φίλης θέλει φθηνό ρεύμα για τα σχολεία. Και εγώ το ίδιο ακριβώς θέλω


http://deienergynews.blogspot.gr/2015/10/blog-post_12.html

Το αίτημα του Φίλη είνα απόλυτα θεμιτό

Ο τρόπος με τον οποίο όμως νομίζει ότι θα το πετύχει είναι λάθος. Παίζει με αναδιανομές. Να πάρει από τον Γιώργο να δώσει στον Γιάννη. Όλοι αυτό θέλουν βρε Φίλη... Γιατί δεν ρωτάς τον σημερινό Διοικητή της ΔΕΗ?  Ή έστω κάποιον συνδικαλιστή που να εμπιστεύεσαι?  Ή κάποιον παλιό της ΡΑΕ, πριν τον Κάπρο και τον Βασιλάκο. Ή τον ΑΔΜΗΕ...  Ή ρώτα τους βιομήχανους.  Όλοι οι σοβαροί θα σου πουν περίπου τα ίδια πράγματα.  Θα στα πω περιληπτικά, χωρίς παραπομπές και συνδέσμους:

1. Το ρεύμα πρέπει να είναι φθηνό και απρόσκοπτο για όλους.  Όταν λέω "φθηνό", εννοώ "προσιτό".  Αν δεν τρως, ή δεν στέλνεις τα παιδιά σου σχολείο, προκειμένου να έχεις ρεύμα, τότε το ρεύμα δεν είναι "προσιτό" -- και έτσι που πάμε, πολλά πράγματα δεν θα είναι προσιτά.

2. Το φθηνό και απρόσκοπτο ρεύμα προϋποθέτει βιομηχανική ζήτηση που να δικαιολογεί μεγάλες και αποτελεσματικές μονάδες βάσης.  Από τις μονάδες βάσης θα έχεις φθηνό ρεύμα και για τα σχολεία.  Λιγνίτη σε εμάς (με λιγνίτη και κάρβουνο ηλεκτροδοτείται η ...Γερμανία).  Και για ισχύ αιχμής τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Η οικονομία είναι κυρίως και πρωταρχικά για την αιχμή.  Ναι, θες βιομηχανία.

3. Το φυσικό αέριο, στην Ελλάδα, για ηλεκτροπαραγωγή, είναι έγκλημα σε βάρος του κόσμου και της βιομηχανίας.  Πανάκριβο, και όχι πάντα σίγουρο.

4. Οι ΑΠΕ είναι ακόμα χειρότερες.  Επιδοτούνται χωρίς να υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες και χωρίς να εξοικονομούν λιγνίτη. Το μόνο που κάνουν οι ΑΠΕ είναι να ταΐζουν μικρούς και μεγάλους "περίεργους". Οι μεγάλοι είναι γνωστοί και σαν "ολιγάρχες" ή "νταβατζήδες" και μερικοί είναι πιο ελεεινοί από άλλους.  Οι ΑΠΕ ακριβαίνουν το ρεύμα επειδή πληρώνονται, είτε θέλει ο ΑΔΜΗΕ το ρεύμα είτε όχι. Μερικές ΑΠΕ (ακούω, μάθε) πληρώνονται χωρίς να είναι καν συνδεδεμένες!  Αυτό που επίσης κάνουν οι ΑΠΕ είναι μας αναγκάζουν να θέλουμε αέριο, που όμως το κάνουν και αυτό ασύμφορο, παρ' ότι πανάκριβο και με την σειρά τους οι αεριάδες πιέζουν για πρόσθετες επιδοτήσεις που λέγονται "ΑΔΙ".  Επιδοτούμε για να επιδοτούμε και αναρωτιόμαστε γιατί ακριβαίνει το ρεύμα!  Αν είναι να πληρώνουμε ΑΔΙ, 1.000 φορές καλύτερα να τα δίνουμε για τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ!  Οι ΑΠΕ κάνουν και τρίτη ζημιά:  Απαιτούν βασικά άχρηστα καλώδια στο πουθενά, δρόμους στα δάση και τα βουνά, κι άλλα χρήματα (και ψάχνουν από ΕΣΠΑ -- αντί να πάνε τα ΕΣΠΑ σε σχολεία). Και τέλος το αντιαιολικό κίνημα είναι γεμάτο Συριζαίους.  Κάνε τους, να χαρείς, την χάρη.

5. Μην ακούς Πράσινα λαμόγια που θέλουν να σου πουλήσουν φωτοβολταϊκά στα σχολεία... Χαρτζιλίκι ψάχνουν.

6. Μην σαλαμοποιήσετε την ΔΕΗ.  Η κάθε  EDF, ENEL, Edison, κάθε μία με τον "αντιπρόσωπό" της, είναι ξένα ολιγοπώλια που έμαθαν ότι μαμιώμαστε και θέλουν να μας απελευθερώσουν διπλασιάζοντας το ρεύμα για να στέλνουν μερίσματα στις χώρες τους (όχι, όχι, δεν έχουν δώσει μίζες σε Πασόκ/ΝΔ).  Η σαλαμοποιημένη ΔΕΗ δεν θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Μην φορτώνεις τον ΑΔΜΗΕ με επενδύσεις μαϊμούδες που εξυπηρετούν μόνο ξένους.

Το δια ταύτα:

Πες καμιά κουβέντα του Σκουρλέτη που εξακολουθεί και εγκρίνει απάτες.

Πάρ'τε πίσω τις άδειες μαϊμούδες που έδωσε ο Μανιάτης και ο Παπακωνσταντίνου.

Βόηθα την βιομηχανία να βοηθήσει την ΔΕΗ με ζήτηση.

Βοήθα διώχνοντας από προσώπου Γης τα λαμόγια (αν και έχουν υπαλλήλους -- λαδωμένους Δημόσιους Υπαλλήλους) σε κάθε Υπουργείο -- ρώτα άνθρωπέ μου, τους ξέρουν.

Διατελώ,

archaeopteryx

ΥΓ. Αν έχεις απορίες, βάλε κάποιον ανώνυμο να ρωτήσει στα σχόλια. Απαντώ σε ερωτήσεις. Ή ρώτα την ΔΕΗ ή τον ΑΔΜΗΕ, πίστεψέ με, ξέρουν καλύτερα από μένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: