Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Μα... Γιατί εισάγουμε ρεύμα, αφού έχουμε βάλει 5 γιγαβάτ ΑΠΕ? Και γιατί είναι (που δεν είναι) απόρρητοι οι εισαγωγείς?

 
"Τσουνάμι εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας θα προκαλέσει το κλείσιμο ελληνικών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος... Για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία, αυξανόμενος κίνδυνος ενεργειακής περιθωριοποίησης"

http://deienergynews.blogspot.gr/2016/04/i.html

Η πολύ σύντομη απάντηση είναι επειδή οι ΑΠΕ που έχουμε βάλει είναι άχρηστες.

Έχουμε βάλει περίπου 5.000 αιολικά και φωτοβολταϊκά μεγαβάτ. Η χαρά του Δόκτωρα Τσιπουρίδη και των Γερμανών εξαγωγέων ΑΠΕ. Η χαρά της EDF και της ΤΕΡΝΑ (και όλων των φωτοβολταϊκών) που εισπράττουν όση επιδότηση περισσέψει, αφού ξεπληρώσουν τα δάνεια για τις ΑΠΕ που έχουν βάλει.  Αυτοί έχουν δανειστεί περί τα 8 δις ευρώ για αυτές τις ΑΠΕ και εμείς τους ξεπληρώνουμε τα δάνεια και τους δίνουμε και χαρτζιλίκι. 1,5 δις ευρώ τον χρόνο είναι οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ!   4.676 (ονομαστικά) MW με 5-6.000 MW ζήτηση.

ΟΚ, οι ΑΠΕ είναι άχρηστες.  Έχουμε όμως συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. 18.173 MW.  Γιατί εισάγουμε?

Γιατί οι εισαγωγείς έχουν προφανώς μεγαλύτερη "επιρροή" στους πολιτικούς (πλην Κυριάκου που είναι αδιάφθορος και δεν ξέρει κανέναν εισαγωγέα).

"...θέσατε ένα ερώτημα για το ποιες εταιρείες έκαναν εισαγωγές. Αυτό σας πληροφορώ ότι αποτελεί μια εμπιστευτική πληροφορία, την οποία εμείς δεν διαθέτουμε. Άρα δεν μπορώ να σας απαντήσω"


Εγώ δεν ξέρω τίποτα. Ό,τι μαθαίνω από το Google. Που σε 0,6 δευτερόλεπτα μου έβγαλε 92.800 αποτελέσματα για τους εισαγωγείς ρεύματος. Και, χαχαάαχαχα! Ποιος είναι πάνω πάνω στην αναζήτηση?

 
Όχι, δεν έχει σχέση με τους ολιγάρχες που έλεγε η έκθεση Πόρτερ.
 
Ξέρουμε ποιοι εισάγουν αυτοκίνητα, ποιοί χαρτί υγείας...
 
Οι εισαγωγές (εισαγωγές μειον εξαγωγές) είναι 21% -- από περίπου 0% πριν λίγα χρόνια. Το επίσης εισαγόμενο φυσικό αέριο είναι 22%. Εισαγωγές + φυσικό αέριο = 43%. Αυτά υποκατέστησαν τον λιγνίτη... Και ήδη, εάν παριστάνετε ότι σας νοιάζει το 20-20-20, μετράμε 30% από ΑΠΕ... Κι όμως επιδοτούμε κι άλλες... Για να δικαιολογήσουμε κι άλλες επιδοτήσεις σε αέριο. Και θα εξακολουθήσουμε να εισάγουμε για να μην φαίνεται η εκτίναξη του κόστους στο ρεύμα...
  

6 σχόλια:

lignite is black gold είπε...

Εισάγουμε επειδή στην απελευθερωμένη αγορά πουλάει ο πιο φθηνός. Κι άντε να συναγωνιστείς το Βούλγαρο που έχει κι αυτός λιγνίτη (και πυρηνικά), αλλά έχει λέβα αντί για ευρώ, δεν πληρώνει δικαιώματα εκπομπών και πληρώνει 250-300 € μισθό. Ή να συναγωνιστείς το Σκοπιανό, που έχει δηνάριο, δεν πληρώνει ούτε αυτός δικαιώματα εκπομπών και πληρώνει κι αυτός 250-300 € μισθό. Ή να συναγωνιστείς τον Τούρκο, που έχει λίρα, δεν πληρώνει δικαιώματα εκπομπών και έχει αναλώσιμο προσωπικό απ' την Ανατολία. Και μπορώ ν' αραδιάσω κι άλλους.

Το ίδιο έχει κάνει η Γερμανία: επιδοτεί το ρεύμα των ΑΠΕ με το νόμο EEG, ρίχνει την τιμή στη χονδρεμπορική αγορά και διαλύει την αγορά, μπορεί να σταθεί μόνο όποιος επιδοτείται περισσότερο. Κι αυξάνει σταθερά τις εξαγωγές ρεύματος, αυξάνει τα εμπορικά πλεονάσματα, συγκεντρώνει το χρήμα κι επιδοτεί τις πράσινες θέσεις εργασίας. Κατά τα λοιπά η Κομισιόν έχει κι Επίτροπο "Ανταγωνισμού".

archaeopteryx είπε...

Άντε!!! και όλα αυτά επειδή είμαστε Ευρωπαίοι... Και βγάζει ποσοστά ο Κοπ.! Και μετά αναρωτιέμαι γιατί ο Μητσοτάκης και ο Σκάϊ θέλουν πάσει θυσία ευρώ... Λες να κρατησε ποσοστά στον Σκάϊ όταν τον πούλησε στον Αλαφούζο?

Professor Moriarty είπε...

Πράσινο αέριο τελικά το CO2 ! Αλλά τελικά θα... καταστραφούμε διότι έτσι λένε τα κλιματικά μοντέλα του IPCC παρά την διάψευση τους από την παρατηρήσιμη πραγματικότητα. Το άρθρο είναι ενδιαφέρον και διασκεδαστικό, καθώς αποκαλύπτει τον επιστημονικό ντανταϊσμό των θεωριών της “κλιματικής αλλαγής”. Πολλοί παλιοί παπαγάλοι της κλιματικής αλλαγής άρχισαν να κελαηδούν....

nikos είπε...

η πολωνοι ενώνουν της εταιρίες εξόρυξης άνθρακα για μεγαλύτερη ασφάλεια ανεφοδιασμού http://gornictwo.wnp.pl/porozumienie-ws-rozpoczecia-dzialalnosci-polskiej-grupy-gorniczej-podpisane,272248_1_0_0.html, εμείς η έξυπνοι την ΔΕΗ την κατακερματίζουμε

Professor Moriarty είπε...

Η πράσινη εισαγόμενη (υπ)ανάπτυξη στην Ελλάδα έγινε για να σώσει τον πλανήτη, ή τις προς χρεοκοπία βιομηχανίες
ΑΠΕ
?

George είπε...

Δεν καταλαβαίνω πως γίνεται να βγαίνει πιο ακριβός ο δικος μας λιγνίτης. Αφού έχει αποδειχθεί πως κοστίζει 15 ευρώ την ΜWH. Το νταβατζιλίκι των εκπομπών κοστίζει το 2015 περίπου 6 ευρώ την MWH. Πως στο διάλο βγαίνει τόσο ακριβό; Κάνω κάποιο λάθος;

https://www.scribd.com/doc/208739197/Lignite-Cost-Benchmarking-v1-NoRestriction-DR-MARIOS-LEONARDOS#fullscreen