Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Μπορεί και να τελειώνουν τα αιολικά στην Γερμανία


http://www.wsj.com/articles/winded-in-germany-1460589766

http://www.thegwpf.com/germanys-green-energy-fiasco-one-of-the-most-monumental-blunders-of-modern-governance/

http://www.berliner-zeitung.de/wirtschaft/windenergie-die-bundesregierung-legt-bei-energiewende-den-rueckwaertsgang-ein-23846294

Μπορεί ο greeklignite  να το είπε σαν πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά τελικά δεν είναι. Οι Γερμανοί μοιάζει να βάζουν φρένο στα αιολικά, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν στις δημοπρασίες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Γερμανία έχει ξοδέψει €200 δις από το 2000 σε αναζήτηση του Πράσινου Ονείρου της και τώρα ετοιμάζεται να ξοδέψει περισσότερα, αλλά σε ...φωτοβολταϊκά και όχι σε αιολικά. Και η κριτική που τής κάνουν είναι ότι τα αιολικά είναι φθηνότερα από τα φωτοβολταϊκά, και εκεί που έχει πετάξει πολλά λεφτά για το τίποτα, θα πετάξει ακόμα περισσότερα, και όχι σε αιολικά (που κατά την κριτική είναι φθηνότερα) αλλά σε φωτοβολταϊκά, που είναι ακριβότερα, και ειδικά σε χώρα που δεν έχει και τόσο ήλιο. Η γενική κριτική για τις ΑΠΕ της Γερμανίας είναι ότι έχουν διαλύσει την ηλεκτροπαραγωγή της, την βιομηχανία της και την απασχόλησή της,  χωρίς να μειώσει χρήση καυσίμων -- πόσο μάλλον να ...απεξαρτηθεί από αυτά, και έχουν αυξήσει τις εκπομπές αφού η  ηλεκτροδότηση είναι από κάρβουνο...  Και τώρα, λέει η κριτική, θα το κάνουν χειρότερο, προτιμώντας τα φωτοβολταϊκά, από τα αιολικά.   Οι αιολικοί διαμαρτύρονται, η εύκολη εξήγηση είναι ότι "δεν αρέσουν τα καλώδια μεταφοράς αιολικού ρεύματος από τον Βορρά (που έχει αέρα) προς τον Νότο που έχει ζήτηση.

Βέβαια, εγώ έχω άλλη εξήγηση:



Οι Γερμανοί έχουν βάλει τον εαυτό τους σε έναν ζουρλομανδύα, αλλά έχουν καταφέρει να βάλουν όλους τους "εταίρους" τους σε χειρότερο ζουρλομανδύα.  Οι Γερμανοί εξάγουν πάνω από τα 2/3 της παραγωγής τους σε μηχανήματα ΑΠΕ, και οι "εταίροι" τα εισάγουν, υποχρεωτικά. Οι Γερμανοί ηλεκτροδοτούνται από κάρβουνο, αλλά φροντίζουν να μην μπορούν οι "εταίροι" τους να κάνουν το ίδιο. Κοινώς, το πάνε μια χαρά, κι ας φαίνεται ότι ...υποφέρουν.

Όσο για την προτίμησή τους στα φωτοβολταϊκά, νομίζω ότι δικαιολογείται απόλυτα από τα ίδια τα γραφήματα της ηλεκτροπαραγωγής τους:  Έχουν μετατοπίσει την ισχύ αιχμής, στα βράδυα!  Αλλά έχουν ισχύ βάσης, κάρβουνο. Τα αιολικά μπορεί να είναι "φθηνά" αλλά το κουτουρού τους ρεύμα ψάχνει για ...γείτονες να απορριφθεί (και δεν έχουν πια τόοοσους γείτονες). Το κουτουρού αιολικό ρεύμα δεν σταθεροποιείται με εφεδρείες, είναι απρόβλεπτο σε σχέση με το φωτοβολταϊκό.  Μπορούν να ανεβοκατεβάζουν ισχύ σε συμβατικές μονάδες ανάλογα με την ώρα της (πάντα ηλιακής) ημέρας, αλλά δεν μπορούν κάνουν το ίδιο σε στιγμιαία, ωριαία, και μηνιαία βάση, ανάλογα με τον αέρα.  Αυτό το πρόβλημα της αιολικής στοχαστικότητας, χειρότερο για τα αιολικά από ότι για τα φωτοβολταϊκά, το επεσήμανε εύγλωττα και λακωνικά και ο ΑΔΜΗΕ στην κλασσική του Μελέτη Επάρκειας Ισχύος.  Αν δεν σας κάνει η περίληψη, δείτε τουλάχιστον το λιτό κείμενο στο απόκομμα 1 και στο απόκομμα 2 (σελ. 40, 50 και 51). Λέει, μια χαρά, γιατί οι Γερμανοί προτιμούν να επιδοτούν τα φ/β τους από τα αιολικά τους. Με φ/β και μεταβλητή ισχύ, μπορείς να συντηρείς, αν και κομματάκι πανάκριβα, ένα δίκτυο. Με έστω δωρεάν αιολικά, απλά τρελαίνεσαι εσύ και το δίκτυό σου.  Άσε που έχει κορόϊδα να παίρνουν τα "φθηνά" αιολικά...

Παρακαλώ,  μην ξεχνάτε:  Οι λεγόμενες "εκπομπές CO2" δεν είναι τίποτα άλλο παρά άλλος τρόπος να πει κανείς κατανάλωση καυσίμων. Το "CO2" για το οποίο σας ζαλίζουν είναι η καύση καυσίμων -- μόνο από εκεί (και την αναπνοή) προέρχεται το ανθρωπογενές CO2.  Η Γερμανία, τίγκα στις ΑΠΕ, δεν έχει μειώσει καμία εκπομπή CO2 (όπως φαίνεται από το εντελώς επίσημο παρακάτω διάγραμμα)... Παρά μόνο μεταξύ 1990 και 1992 όταν αντικατέστησε παλιές λιγνιτικές μονάδες της Ανατολικής Γερμανίας με σύγχρονες, και ξανά το 2008 λόγω ...παγκόσμιου κραχ στις αγορές και ύφεση.

Και για να καταλάβετε και την απόλυτη κοροϊδία, 1) δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το CO2, γενικά, δημιουργεί "θερμοκήπιο". 2) Ακόμα κι αν δημιουργεί θερμοκήπιο, οι υδρατμοί είναι το 95% των "αερίων του θερμοκηπίου", το CO2 είναι μόλις το 3,6%.  3)  Από αυτό το 3,6%, μόνο το 3% είναι ανθρωπογενές, ενώ το 97% είναι ...φυσικό. 4) Μιλάμε δηλαδή για το 0,03 * 0,036 ή για τό 0,1%!  Που, 5) δεν επηρεάζεται καν από τις αρλούμπες με τις ΑΠΕ.  Κάποιος μάς θέλει εντελώς ηλίθιους... Και περιμένει να ...βαρεθούμε... (Ή να μην υπάρχει πλέον ούτε δεκάρα -- ή σεντ, επί το ευρωπαϊκότερον).

4 σχόλια:

nikos είπε...

1.588 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΟ 2015 ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ(ΑΠΕ)!!!!
ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!!!

nikos είπε...

ΣΤΑ 162 €/MWh η μέση Τιμή Πώλησης ρεύματος από ΑΠΕ κατά το 2015, σχεδόν 90% ακριβότερα από την Τιμή που πληρώνει ο Οικιακός Καταναλωτής για να έχει ρεύμα από τη ΔΕΗ!!!!

Και το "πάρτι" συνεχίζεται μέσα στην Κρίση....

Ανώνυμος είπε...

165€ όπως το είπε ο Βερροιόπουλος στην ΕΠΕΚΕ Περιβάλλοντος. Εμείς να δούμε τι σκ**ά θα κάνουμε που τα απετζήδικα λαμόγια έχουν διπλαρωμένους και μιλημένους τους τροικανούς για τις "επενδύσεις" τους (βλέπε Μουράτογλου πχ).

archaeopteryx είπε...

ο Μουράτογλου είναι εισπράκτορας της EDF, με καλά ποσοστά για πάρτη του. Η EDF έχει ανάγκες: Πυρηνικό μονοπώλιο με έξοδα και απαιτητικούς Γάλλους καταναλωτές.