Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Το τέλος της ενεργειακής μετάβασης σε ΑΠΕ (στην Γερμανία)

http://energypost.eu/end-energiewende

Ο τίτλος, στο αρχικό άρθρο, έχει στο τέλος ερωτηματικό.  Διακεκριμένος Γερμανός οικονομολόγος αμφισβητεί τις παραδοχές της "energiewende" δηλαδή της αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.  Ασχέτως του πόσα αιολικά και φ/β μπαίνουν στο σύστημα, η Γερμανία ποτέ δεν θα μπορέσει να βασίζεται σε αυτά για την ηλεκτροδότησή της.  Το ότι δεν φύσηξε για μια παρατεταμένη περίοδο είναι απλά υπενθύμιση. Οι οπαδοί των ΑΠΕ δεν έχουν επιχειρήματα απέναντι σε ένα παρατεταμένο βαρομετρικό υψηλό (και χαμηλούς αέρηδες).  Και το πιο δυνατό επιχείρημα υπέρ της άποψής του, είναι τα ίδια τα γραφήματα από την agora energiewende, που επικαλούμαι και εγώ.

Η Γερμανική μεταστροφή σε ΑΠΕ έχει αποτύχει, εντελώς, αλλά εμείς είμαστε τα πειραματόζωά τους με ντόπιο γιατρό τον ...κ. καθ. Κάπρο!

Οι αρνητικές τιμές χοντρικής στο ρεύμα και το πονηρό μπάχαλο με την Γερμανική ηλεκτροπαραγωγή


http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/erneuerbare-energien-rechnungshof-regierung-macht-teure-fehler-bei-der-energiewende-1.3329829   (σε αυτόματη μετάφραση εδώ)
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/energiepolitik/ruege-fuer-sigmar-gabriel-14621838.html (σε αυτόματη μετάφραση εδώ)

Σε όχι άσχετη εξέλιξη, το Γερμανικό Λογιστήριο του Κράτους (Bundesrechnungshof wirft der Regierung ) αναφέρει ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει ακριβά λάθη με την ενεργειακή μετάβαση (μετάβαση σε ΑΠΕ). Βασικά ότι δεν αναφέρει "τι είναι αυτή η μετάβαση" και πόσο θα κοστίσει, όταν ήδη τα διάφορα σχετικά τέλη στον λογαριασμό του ρεύματος επιβαρύνουν, αυξητικά, τους καταναλωτές, χωρίς να εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια και η αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης.

Αυτά στην Γερμανία, που, θυμίζω, έχει περίπου 6-7% της ονομαστικής ηλεκτροδότησης από αιολικά και άλλο τόσο από φωτοβολταϊκά. Δηλώνει, με την βιομάζα και τα Υ/Η 36% από ΑΠΕ.  Τα ποσοστά από αιολικά και φ/β τα έχει μόνο επειδή αναγκάζεται να λειτουργεί μεταβλητά συμβατικές μονάδες και επειδή μπορεί και απορρίπτει τυχαίο ρεύμα σε γείτονες με υδροηλεκτρικά.  Η Γερμανία είναι μέγας κατασκευαστής μηχανημάτων ΑΠΕ, εξάγει περίπου το 80% των μηχανημάτων ΑΠΕ που παράγει και απασχολεί πάνω από 300.000 άτομα με αυτήν την παραγωγή.  Η Γερμανία δεν έχει μειώσει εκπομπές CO2 με όλες τις ΑΠΕ της, και η συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιό τους είναι αμελητέα. Και το κόστος του ρεύματος για τον καταναλωτή διπλασιάστηκε.

Ελπίζω ο κύριος Σταθάκης να πάψει να μας θεωρεί ζώα και διακόψει κάθε περαιτέρω ενασχόληση με αυτή την απάτη που δεν είναι διαφορετική από κατοχικό δάνειο, όπου εμείς πληρώνουμε τις δυνάμεις κατοχής από φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ. Οι Γερμανοί εξάγουν μηχανήματα ΑΠΕ (που ενεργειακά τους είναι άχρηστα και οικονομικά βλαβερά). Εμείς τα εισάγουμε. Ήδη έχουμε 30% της ονομαστικής μας ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ.  Εάν οι χωματουργοί (και οι εθνικοί ενεργειακοί μεσίτες μας) μας θέλουν λεφτά, ας βάλει ένα φόρο υπέρ χωματουργών (και μεσιτών), να τελειώνουμε. Δεν χρειάζεται να υφιστάμεθα και την ταλαιπωρία.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.windconcernsontario.ca/advice-to-the-energy-minister-on-the-new-energy-plan-get-out-of-wind/

Γιάννης Κωνσταντινίδης είπε...

Επειδή δε συμφωνώ με την επιχειρηματολογία σας, θα ήθελα να θέσω μια ερώτηση:
Η πρόσφατη (πιλοτική) δημοπρασία 50 MW ΦΒ στην Ελλάδα είχε ανταγωνιστικές τιμές που έπεσαν και κάτω από 8σεντς/kWh με δεδομένο αρνητικό περιβάλλον για οποιαδήποτε ιδιωτική επένδυση. Για την Πτολεμαϊδα V το -εκτιμώμενο- κόστος χωρίς τα externalities διβάζω είναι 6-7σεντς/kWh (διορθώστε με αν κάνω λάθος).

Διαφωνείτε να αγοράζεται με τέτοιο τρόπο ΦΒ ενέργεια; Οι τιμές είναι βέβαιο ότι θα πέσουν περαιτέρω. Η αγορά θα είναι ανα KWh και αν "δεν παράγεται ουσιαστική ενέργεια" δε θα πληρώνονται οι παραγωγοί.

nikos είπε...


Εξαίρεση των αποκρατικοποιήσεων στην ενέργεια ζητά τώρα η κυβέρνηση

http://www.b2green.gr/el/post/42296/exairesi-ton-apokratikopoiiseon-stin-energeia-zita-tora-i-kyvernisi

archaeopteryx είπε...

5.45, η σύγκριση δεν δείχνει ολη την εικόνα. Ακόμα κι αν τα φ/β ήταν δωρεάν, και το ρεύμα τους δωρεάν, δυστυχώς δεν ηλεκτροδοτούν, και μπορούν να συνυπάρξουν μόνο με αέριο. Όχι με λιγνίτη. Όπου θα καις λιγόετρο αέριο το μεσημέρι, αλλά θα ανεβοκαταβάζεις ισχύ στην μονάδα αερίου με συνέπεια την μείωση της ενεργειακής της αποδοτικοτητας. Περιπου δώρον άδωρον. Και φυσικά δεν είναι δωρεάν το φ/β ρεύμα, κοστίζει όσο η ταρίφα που πληρώνουμε, ΣΥΝ την ανάγκη να καίμε αέριο, ΣΥΝ την μειωμένη αποδοτικότητα στην μονάδα αερίου. Ο λιγνίτης είναι "κατανεμόμενη" ισχύς βάσης. Εαν χρειάζεσαι νοσοκομείο, δεν έχεις την πολυτέλεια να πηγαίνεις μόνο όταν έχει ήλιο.

Τα φ/β εσύ νομίζεις ότι είναι "ιδιωτική επένδυση" Δεν είναι. Είναι 100% επιδοτούμενη δραστηριότητα. Εάν ήσουν εκτός δικτύου και περίμενες να ζεις με φωτοβολταϊκά, απλά δεν θα είχες πάντα ρεύμα. Κάνε την άσκηση στο μυαλό σου πώς θα ήσουν εκτός δικτύου... Με μπαταρίες και με γεννήτρια θα ήσουν...

lignite is black gold είπε...

κ. Κωνσταντινίδη,

η παροχή ηλεκτρισμού δεν είναι μόνο θέμα τιμής, είναι θέμα ύπαρξης υποδομής που να ηλεκτροδοτει ανάλογα με τη ζήτηση, με το πολύ πεντάλεπτη προειδοποίηση. Και τζάμπα να είναι τα Φ/Β, ΔΕΝ μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν βραδινές ώρες που η Ελλάδα έχει αιχμή 24ώρου φορτίου. ΔΕΝ μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν τις μέρες της παγωνιάς, που όλη η Ελλάδα θέλει ρεύμα. Συνεπώς για να έχετε ρεύμα βράδια και χειμώνες θέλετε θερμικές μονάδες, τίποτα άλλο. Αν θέλετε και Φ/Β, είναι κυρίως πρόσθετα, δεν είναι εξ ολοκλήρου συμπληρωματικά. Αντίθετα, τα Φ/Β μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν το καλοκαίρι στα νησιά, ακριβώς τότε που βουλιάζουν από τουρίστες και έχουν αιχμή ζήτησης. Αλλά τα νησιά καίνε πετρέλαιο και εκεί κάνει άλλος κουμάντο.

Γιάννης Κ είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση.
Δυστυχώς δεν μπορώ να καταλάβω την απάντηση "τα ΦΒ δυστυχώς δεν ηλεκτροδοτούν". Η kWh που παράγουν δε φωτίζει; Επιπλέον λέτε "Και φυσικά δεν είναι δωρεάν το φ/β ρεύμα, κοστίζει όσο η ταρίφα που πληρώνουμε". Πληρώνετε 8-10σεντς/kWh;

Τα ΦΒ όντως υπήρξαν επιδοτούμενα και μάλιστα με λανθασμένο (έως εγκληματικό) τρόπο. Ο λιγνίτης δεν υπήρξε (και εξακολουθεί) να είναι επιδοτούμενος;

Θα μου επιτρέψετε και 2 ακόμα πιο δύσκολες ερωτήσεις που με ενδιαφέρει η τεκμηριωμένη άποψή σας (κι ας διαφωνούμε):
1. Στην Κίνα τα ΦΒ εξαπλώνονται όχι λόγω αντιμετώπισης των Κλιματικών επιπτώσεων αλλά λόγω της Ποιότητας του Αέρα. Στις μεγάλες πόλεις κυριολεκτικά δε βλέπεις σε ακτινα 100μ. Προφανώς δεν ευθύνεται μόνο το κάρβουνο για αυτό αλλά η στροφή σε ΑΠΕ στοχεύει αποκλειστικά στη βελτίωση της ποιότητας αέρα. Τι προτείνετε στους Κινέζους οι οποίοι μειώσαν την εξόρυξη κάρβουνου φέτος και θα τη μειώσουν κι άλλο;

2. Μήπως τα τελευταία χρόνια ο Λιγνίτης δεν είναι όσο ανταγωνιστικός θα θέλαμε σε σχέση με το Αέριο; Προσωπικά πιστεύω ότι το Αέριο "προωθειται" για να κερδοφορούν και οι ιδιώτες πλην ΔΕΗ. Δεν είναι όμως πραγματικότητα ότι στην Αγορά ο λιγνίτης δεν ανταγωνίζεται όπως θα περιμέναμε; Πού να μπουν και CO2 φόροι (που θα μπουν).

Φιλικά

archaeopteryx είπε...

1. Δεν μπορείς να βασιστείς σε φ/β σε ηλεκτροδότηση 220V 50Ηz για την τηλεόρασή σου το βραδάκι, ή για τον καφέ σου το πρωί. Ούτε για το μαγαζί σου, ή το ψυγείο σου. Ούτε για το νοσοκομείο για τον συγγενή σου που προέκυψε μια ανάγκη. Τα φ/β είναι μια χαρά για να φορτίζεις το κινητό σου, ή το λαπτοπ σου, ή τις μπαταρίες στο κότερό σου. Όχι για ηλεκτοδότηση δικτύου. Εκτός κι αν έχεις αέριο και θες να μειώσεις ημερήσια ισχύ αιχμής (αλλά δεν ξέρω τι θα κάνεις για το βράδυ...)

2. Η ταρίφα στα φ/β είναι πόσο? 200 η μεγαβατώρα? Κάνε λογαριασμό...

3. Ποιότητα αέρα στην Κίνα και φ/β. Fake news συντροφε, άσχετο, μούφα, αρλούμπα. Το ποσοστό στην συνολική ενέργεια της Κίνας από φ/β, είναι τόσο απειροελάχιστο που μην χάνεις τον καιρό σου.

4. Εγώ δεν προτείνω τίποτα στους Κινέζους. Οι Κινέζοι πιέζονται να περιορίσουν τις εξαγωγές, αυξάνοντας εγχώρια κατανάλωση. Ενας τρόπος είναι να τους ακριβύνεις το ρεύμα. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας έχει μειωθεί, αυτό μειώνει εκπομπές και όχι μόνο. Η μείωση κάρβουνου είναι λόγω μείωσης ανάπτυξης. Το κάρβουνο και το πετρέλαιο δεν παίρνουν χαμπάρι από ΑΠΕ.

5. Το τι είναι και δεν είναι ανταγωνιστικό σε αυτή την χώρα είναι λίγο ανέκδοτο. Πχ η μονάδα της Φλώρινας βγήκε ανταγωνιστική. Οι Γερμανοί έχουν πολύ φθηνότερο αέριο από εμάς, αλλά δεν το καίνε για ρεύμα. Καίνε λιγνίτη και εισαγόμενο λιθάνθρακα. Εχουν πολλές ΑΠΕ, αλλά δεν δείχνουν να εξοικονομούν καύσιμα από αυτές τις ΑΠΕ (σκέψου τι σημαίνει αυτό). Εάν μπουν πολλοί φόροι στο CO2 (για την ώρα είμαστε ...πιστωτικοί) , το αέριο μπορεί να γίνει φθηνότερο, αλλά ΕΣΥ θα είσαι μετανάστης σε άλλη χώρα γιατί δεν θα υπάρχει οικονομία. Και όσοι φόροι και να μπούνε, πάλι δεν θα μπορείς να ηλεκτροδοτηθείς από φ/β ή αιολικά. Απλά θα πληρώνεις διπλούς τους φόρους.












Γιάννης Κ είπε...

1. Δεν είναι νέα ότι τα ΦΒ δεν παράγουν ρεύμα στο σκοτάδι. Καφέ οριακά μπορεί και να πιω :)
2. Δεν ξέρω τι εννοείται ταρίφα, πάντως το Auction εδωσε 7.9σεντς (κατώτερη τιμη) στην kwH. Αυτό κάνει 79€/ΜWh που από το 200 απέχει. Η ανώτερη τιμή για μικρά συστήματω νομίζω ήταν 11-12σεντς/kWh άρα κάτω από 120. Αν εννοείτε τα παλιότερα feed-in-tarrifs ναι συμφωνώ.
3. Επιτρέψετέ μου να διαφωνήσω για την Κίνα μιας και είμαι αναλυτής, άρα διαβάζω νούμερα όχι λόγια. Διαφωνώ επίσης και με το "σύντροφε" ;)
5. Είμαι ήδη μετανάστης, δυστυχώς

Καλημέρα

archaeopteryx είπε...

Δεν με νοιάζει τι εισπράττεις εσύ στο auction. Με νοιάζει τι πληρώνω εγώ στον λογαριασμό, κύριε αναλυτή. Είναι πρωτοσέλιδο στην Γερμανία πόσο έχει πέσει η τιμή χοντρικής (λόγω επιδοτούμενων ΑΠΕ) και πόσο έχει ακριβύνει το ρεύμα λόγω επιδοτήσεων σε ΑΠΕ. Για την Κίνα να αναλύσεις λίγο πιο ενδελεχώς (αν θέλεις να βρεις κάποιον να παίρνει σοβαρά τις αναλύσεις σου).

nikos είπε...

Παραγωγή Ενέργειας - Μία λίγο πιο πολύπλοκη Ιστορία από αυτή που φανταζόμαστε.
Εισαγωγή
Στη δημοσίευση αυτή παρουσιάζεται η παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας ανά τύπο μονάδας για την περίοδο από την 5η Ιανουαρίου 2017 ως και την 11η Ιανουαρίου 2017. Μία δύσκολη εβδομάδα για το σύστημα που βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα αξιόλογο βαρομετρικό χαμηλό (το όνομα αυτού Αριάδνη) το οποίο προκάλεσε έντονες χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες......
http://aples-skepseis-liga-logia.blogspot.gr/2017/01/blog-post.html

nikos είπε...

Προβλήματα στις «ταινίες» της αυλής λιγνίτη του ΑΗΣ Καρδιάς – Πως επηρεάζεται η λειτουργία των μονάδων http://kozan.gr/archives/8382@ και ένα παλιό δικό μου http://library.tee.gr/digital/m1915/m1915_stefanis.pdf

Γιάννης Κ είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο που ανέβασε ο Nicos το διάβασα νωρίτερα το πρωί.

Archaeopteryx ευχαριστώ για τις συμβουλές, έχω και εγώ μία: μπορείτε να είστε λίγο πιο ευγενικός με τους guest στο μπλογκ σας, που ήρθαν επισκέπτες (άρα ιεροί σύμφωνα με τον αρχαίο ελληνικό τρόπο) να διαβάσουν την άποψή σας. Νομίζω μοιραζόμαστε ενδιαφέροντα και δε χρειάζεται ειρωνία.

archaeopteryx είπε...

δεν έχεις άδικο, αλλά οι αρχαιοπτέρυγες είναι 150.000.000 ετών, δεν έχουν "τρόπους"

Γιάννης Κ είπε...

Έχουν όμως χιούμορ και αυτό είναι υπερ-αρκετό.

Ανώνυμος είπε...

https://skepteco.wordpress.com/2016/05/08/professor-david-mackay-and-the-renewables-delusion/