Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Ενημέρωση για τους βιομηχανικούς αιολικούς σκουπιδότοπους στην Άνδρο

 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 
Η Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου και ο Δήμος Άνδρου σε συνεργασία με Συλλόγους και φορείς του νησιού σας προσκαλούν σε εκδήλωση με θέμα:
Ενημέρωση - Συζήτηση
ως προς την επικείμενη εγκατάσταση 
βιομηχανικών αιολικών σταθμών στην Άνδρο
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα
στην πλατεία Γηροκομείου της Χώρας Άνδρου
την Τρίτη 13.6.2017 στις 20.00

Η Άνδρος, 1) λόγω διασύνδεσης με την Εύβοια, 2)  νέας διασύνδεσης Κυκλάδων του ΑΔΜΗΕ και 3) χάρη  στην φανερή και αφανή στήριξη μερικών ιδιοκτητών γης και "φορέων", έχει στοχοποιηθεί από τους αιολικούς "επενδυτές".  Το ότι φυσάει από το Αιγαίο και το Κάβο Ντόρο είναι δευτερεύον  --αλλά σημαντικό,  για τις οικονομικές αποδόσεις, και όχι για κάποια ενέργεια (αυτό λίγο παρακάτω).

Η αποψινή συνάντηση έχει να κάνει με την "επένδυση" των Damco (Κοπελούζος) και ENEL Green, αλλά και με άλλα "πάρκα", όπως έχουν βαφτίσει τις εγκαταστάσεις τους οι "επενδυτές".

Την λέξη "επενδυτές" την έχω σε εισαγωγικά. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι επενδυτές. Ο κλάδος τους υπάρχει επειδή επιδοτείται αδρά, και υπάρχει μόνο με επιδοτήσεις, και οι επιδοτήσεις είναι αυτοσκοπός.  Περαιτέρω, οι επιδοτήσεις πληρώνονται από εμάς, και δεν είναι ανταποδοτικές. Όταν επιδοτούμε μια βιοτεχνία σφολιάτας, παίρνουμε σφολιάτα. Όταν επιδοτούμε αιολικά παίρνουμε ενόχληση χωρίς να παίρνουμε επάρκεια ισχύος ή ενεργειακή ανεξαρτησία, ή έστω κάτι θετικό για το περιβάλλον .

1) Οι επιδοτήσεις είναι οι εξής:  α) Επιδότηση μπροστά, με την εγκατάσταση, που είναι το 40% του συνολικού κόστους. β) Επιδότηση με την ταρίφα. Οι αιολικοί πληρώνονται 90 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα που εγχέουν (είτε την χρειάζεται το δίκτυο είτε όχι). γ) Επιδότηση με την κατά προτεραιότητα και υποχρεωτική απορρόφηση αυτής της κουτουρού έγχυσης. δ) Επιδότηση με την πληρωμένη από εμάς, χωριστά, του κόστους των εφεδρειών, των παρεμβάσεων για την ευστάθεια των δικτύων, της διακοψιμότητας, των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος κλπ κλπ κλπ. ε) Επιδότηση από εμάς με την εκχώρηση δημόσιας γης και με πληρωμή όλων αυτών των σκοτεινών δικηγορίσκων που απεργάζονται σενάρια απόκτησης γης για αιολικούς.

2) Τα απλά οικονομικά είναι:  218 μεγαβάτ, επί 1,5 εκατομμύριο το μεγαβάτ κάνουν 337 εκατομμύρια ευρώ, περίπου. Με το καλημέρα, η κοινοπραξία θα πάρει 130 εκατομμύρια. Τα 218 αιολικά μεγαβάτ θα εισπράττουν 218 MW * 0,22 (διαθεσιμότητα) * 365 (μέρες τον χρόνο) * 24 (ώρες την ημέρα) * 90 (ευρώ την μεγαβατώρα) =   37,8 εκατομ τον χρόνο. Ή 11,2% στο αρχικό κόστος. Από αυτό το 11,2% καλύπτει τα δάνεια (για τα αιολικά), τα έξοδα, και το λειτουργικό κέρδος. Να θεωρήσετε ότι τα δάνεια είναι περίπου το 5-6%, άρα τα μισά από τα έσοδα από την ταρίφα. Και ΟΛΑ αυτά εγγυημένα! Χωρίς ρίσκο. Άντε μια βόλτα στην Τράπεζα και ζητείστε εάν έχουν καμμία επένδυση που να δίνει 40% μπροστά και εγγυημένο 11,2% (άντε 2-3% καθαρό, μετά από έξοδα) κέρδος.  Μόνο στον ύπνο σας. Τα αιολικά είναι η δεύτερη καλύτερη επένδυση μετά τα φωτοβολταϊκά. Και το ξαναλέω:  Το φιλέτο, το κίνητρο, είναι το 40% μπροστά. Τα 37,8 εκατομ. τον χρόνο είναι η βιτρίνα, η δικαιολογία. Το "0,22" είναι η "διαθεσιμότητα". Σε αντίθεση με τις συμβατικές μονάδες, η διαθεσιμότητα με τα αιολικά δεν είναι μέτρο διαθεσιμότητας για ηλεκτροδότηση, αλλά μέτρο χρηματοοικονομικής απόδοσης!

3) Και ποιος πληρώνει και τι παίρνει για τις επιδοτήσεις? Την πρώτη επιδότηση του 40% (που είναι και το πραγματικό κίνητρο για την κάθε κοινοπραξία) την πληρώνει η "Ευρώπη", στην ουσία για να εξάγει τα αιολικά. Την δεύτερη την πληρώνουμε εμείς μέσα από φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.  Εμείς παίρνουμε την ενόχληση από τα αιολικά και την χαρά να ακούμε τα παραμύθια που σερβίρουν οι "επενδυτές" και οι παπαγάλοι τους. Δεν παίρνουμε ηλεκτροδότηση!  Η έγχυση κουτουρού ρεύματος δεν είναι ηλεκτροδότηση:  Δεν εξοικονομεί καύσιμα. Δεν υποκαθιστά μονάδες,  Δίνουμε περί το 1 δις ετησίως για αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ρωτήστε πόσα γραμμάρια λιγνίτη έχουν εξοικονομήσει ή πόσα κυβικά εκατοστά φυσικό αέριο. Και, αν σας πούνε, ρωτήστε πόσο κόστισε το γραμμάριο ή το κυβικό εκατοστό.  Ηλεκτροδοτική στρατηγική από λαμόγια και για λαμόγια, υπέρ Γερμανών.

4) Μα δεν είναι καθαρή ενέργεια και καλή για το περιβάλλον η αιολική ενέργεια? Ούουου... Εξαιρετική. Δεν ρυπαίνει, σιγά το πρόβλημα με τις διανοίξει δρόμων, οι δρόμοι κάνουν καλό, δεν ενοχλούν τα γίδια, και αρέσουν στους τουρίστες. Αλλά δεν μειώνει εκπομπές ρύπων, τι να κάνουμε. Ούτε στην Γερμανία ούτε οπουδήποτε μετρήθηκαν. Δεν ρυπαίνουν αλλά δεν μειώνουν εκπομπές, πολύ απλά, επειδή δεν εξοικονομούν καύσιμα, συνολικά. Ό,τι κερδίζεται από την έγχυση, χάνεται σε μειωμένη αποδοτικότητα συμβατικών μονάδων. Ααα! Και μην το ξεχάσω:  Αυξάνουν την εξάρτηση από και την ανάγκη πρόσθετης επιδότησης φυσικού αερίου. Οι Γερμανοί δεν καίνε φυσικό αέριο για ρεύμα, τους πέφτει ...ακριβό. Εδώ? εδώ, λεφτά υπάρχουν:  Τα δικά σας.

5) Μα δεν σώζουν τα αιολικά το Κλίμα από την Καταστροφή? Αυτό το πιστεύουν μόνο οι γραφικοί ξετσίπωτοι. Τα αιολικά είναι - δεν είναι 1-2% της παγκόσμιας ενέργειας. Και όπου έχουν μετρηθεί, δεν μειώνουν συνολικές εκπομπές CO2!  Πώς να το σώσουν το Κλίμα? Εκτός εάν το Κλίμα σώζεται με τα παραμύθια (που είναι και το πιθανότερο, μεταξύ μας).

Να έχετε τον νου σας. Ο συγκεκριμένος "επενδυτής" αγαπάει τις Κυκλάδες, την Εύβοια, την Κρήτη και τα Δερβενοχώρια, την Θράκη, την Μάνη, όπου υπάρχει γη για πέταμα. Και φαίνεται να έχει εξαιρετική σχέση με τα Υπουργεία. Για δεύτερη ή τρίτη φορά πάει να "διορθώσει" την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να μην κοπεί τάκα τάκα στο ΣτΕ (που δεν είναι και το ΣτΕ που ξέρατε επι Δεκλερή).  Την πρώτη διόρθωση του την έκανε το ίδιο το ΥΠΕΚΑ επί Μανιάτη, όταν δήθεν του πήρε πίσω την άδεια, την διόρθωσε και την ξαναέβγαλε. Τώρα του την διορθώνει ο Σταθάκης με τον Φάμελλο.  Πρέπει να είναι ο πιο διακομματικός "επενδυτής", όλο του διορθώνουν τις Μελέτες του.  Κάποια στιγμή θα μάθουμε ότι η Μελέτες του είναι οι τελικές. Και όταν ο ΑΔΜΗΕ τελειώσει με το καλώδιο στις Κυκλάδες, θα είναι δική του η "επένδυση" και το καλώδιο είναι τόσο μεγάλο που σηκώνει 3-4 φορές άλλα τόσα αιολικά. Εξ άλλο τώρα θα πουλάνε και οι Κινέζοι αιολικά.

Τα αιολικά είναι η απόλυτη αρπαχτή. Νόμιμη χάρη στον Νόμο Μπιρμπίλη, επικερδής χάρη στις Υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τις ταρίφες. Πρόσφατα, ο Σταθάκης σε πλήρη εμπαιγμό των Συριζαίων και των Δημάρχων που πήγαν να του κλαυτούν, και σε αντίθεση με το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, έδωσε παράταση στους μασκαράδες, με το παλιό καθεστώς επιδοτήσεων. Για να μην έχετε ψευδαισθήσεις.  Όχι ότι ο άλλος θα είναι καλύτερος... Το ίδιο Γερμανικό κόμμα με άλλα στιφτούνγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: