Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Και η Αυστρία παιδεύεται από τις πολλές ΑΠΕ (της γείτονος)


https://industriemagazin.at/a/oesterreichs-energiesysteme-verbund-chef-anzengruber-mahnt-investitionen-ein

Η επάρκεια και ασφάλεια ηλεκτροδότησης της Αυστρίας απαιτεί και πολύ μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο αλλά και την διατήρηση θερμικών μονάδων που να εξισορροπούν τα ασταθή αιολικά και φωτοβολταϊκά. Το σύστημα είναι σε κακή κατάσταση και στα όρια της ευστάθειας καθημερινά με κίνδυνο blackout. Η θέληση υπάρχει αλλά πρέπει να υπάρχουν και λεφτά.

Ενώ υπάρχει φαινομενικό περίσσευμα ρεύματος σε Γερμανία και Αυστρία (όταν φυσάει και έχει ήλιο), χωρίς θερμικές μονάδες θα καταρρεύσει αν πχ κάνει κρύο, δεν φυσάει και οι ταμιευτήρες νερού είναι άδειοι όπως συνέβη τον περασμένο χειμώνα. Το σύστημα είναι στα όριά του και ο καταναλωτής δεν το καταλαβαίνει. Αν έστω και μία μικρή θερμική μονάδα έκλεινε, το σύστημα θα κατέρρεε.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Γερμανικής ηλεκτροπαραγωγής και έχει γραφτεί ξεκάθαρα (το έχω μεταφέρει εδώ), η Αυστρία και τα υδροηλεκτρικά της είναι ο κύριος προορισμός του ασταθούς, κουτουρού Γερμανικού αιολικού ρεύματος που δεν μπορεί να "ενσωματωθεί" με κάποιον άλλο τρόπο στο Γερμανικό δίκτυο. Η Αυστρία είναι για την Γερμανία ότι η Νορβηγία για την Δανία (με την σημαντική διαφορά των σχετικών μεγεθών).

Και η Γερμανία?


https://www.bna.com/germanys-energy-transition-n57982087949/

grid operators are being forced to dramatically increase operating costs to stabilize a centralized grid that has become unsuited for fragmented renewable production. Αναγκάζονται να αυξήσουν τα έξοδα για να σταθεροποιήσουν το δίκτυο που δεν αντέχει την κατακερματισμένη ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ

we have a beautiful idea for the grid, it will still need to be built. And we’ll be paying for it for the next 40 or 50 years Έχουμε μια όμορφη ιδέα για το δίκτυο, αλλά πρέπει ακόμα να χτιστεί και θα το πληρώνουμε για τα επόμενα 40-50 χρόνια.

Θα αλλάξει κάτι στην Γερμανία με τις εκλογές?  Αμφιβάλλω. Ο Γερμανός καταναλωτής πληρώνει σχεδόν το ακριβότερο ρεύμα και την ακριβότερη θέρμανση, η Γερμανική (εξαγωγική) βιομηχανία απαλλάσσεται από τα Πράσινα τέλη, οι πρασινάδες απασχολούν περίπου 300.000 άτομα και τα σχετικά μηχανήματα πάνε πάνω από 2/3 για εξαγωγές.  Κατά σύμπτωση, "εξάγουν", δηλαδή πληρώνουν γείτονες, όπως την Αυστρία, για να τους απορρίπτουν επίσης περίπου τα 2/3 από το ρεύμα από ΑΠΕ.  Το ότι δεν έχουν μειώσει τις εκπομπές CO2 από το 1994-95 (όταν τέλειωσε η αντικατάσταση των παλιών λιγνιτικών μονάδων της Ανατολικής Γερμανίας) δεν ενδιαφέρει κανέναν. Αν ζοριστούν (να μειώσουν εκπομπές) θα αυξήσουν -- όπως έχουν κάνει πρόσφατα -- την χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Για την ώρα καίνε λιγνίτη και λιθάνθρακα, μεταβλητά, ευχαριστώ.  ΕΜΕΙΣ είμαστε ένας από τους ηλίθιους που εξαναγκάζονται να εισάγουν από αυτά τα 2/3 των μηχανημάτων ΑΠΕ που εξάγουν.

5 σχόλια:

lignite is black gold είπε...

Θα πέσει πολύ γέλιο στο σχηματισμό της κυβέρνησης-Τζαμάικα στη Γερμανία: οι Πράσινοι θέλουν να κλείσουν τις ανθρακικές μονάδες, αλλά οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν να κόψουν τις επιδοτήσεις στα αιολικά και δεν συζητούν κλείσιμο του λιγνίτη. Θα χρειαστεί μεγάλη μαεστρία απ' τη Μέρκελ για να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Αλλά κανείς πολιτικός δεν μπορεί να ξεφύγει απ' την πραγματικότητα που επιβαλουν τα βασικά της ηλεκτροπαραγωγής: οι ανθρακικές μονάδες ηλεκτροδοτούν 24/7/365, τα αιολικά όχι!

Ανώνυμος είπε...

Ενώ εδώ πιο κοντά...

http://www.worldenergynews.gr/index.php/%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1/item/13889-se-%E2%80%A6%C2%ABbasilia%C2%BB-ths-hlektroparagwghs-anadeiknyetai-stadiaka-to-fysiko-aerio-%E2%80%93-sto-36-h-symmetochh-toy-kaysimoy-ton-aygoysto


Σε …«βασιλιά» της ηλεκτροπαραγωγής αναδεικνύεται σταδιακά το φυσικό αέριο – Στο 36% η συμμετοχή του καυσίμου τον Αύγουστο

Τι να πει και ο Καθηγητής Φώσκολος...;!
https://www.youtube.com/watch?v=Nm0Pn6mmdRc

"Βάλαμε έναν ενεργειακό σχεδιασμό που είναι λάθος...!"

nikos είπε...

Ας «μιλήσουν» οι αριθμοί: Στόχος η εγκατάσταση 7.500 MW αιολικά μέχρι το 2020- Μισό δις ευρώ κέρδισαν οι αεριτζήδες μέσα στο 2016 https://kokinokamini.blogspot.gr/2017/09/7500-mw-2020-2016.html

Professor Moriarty είπε...

Το καλοκαίρι βλέποντας τις Α/Γ που φύτεψαν στην Πάρο αναρωτήθηκα αν κάποιοι που έγραφαν διακηρύξεις για την ασύμμετρη γοτθική αισθητική τους θα διατηρούσαν την ίδια άποψη παραπλέοντας τις ακτές της Πάρου. Πάντως θα συμφωνούσα πρόθυμα στο ότι είναι όντως (επιεικώς) ασύμμετρη προς το κυκλαδικό τοπίο, και τελείως περιττή ασυμμετρία εφόσον δεν λύνουν κανένα πρόβλημα στο ενεργειακό, αντιθέτως πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα και τις τιμές της ηλ. ενέργειας. Πάντως έχω την υπόνοια ότι φυτεύοντας λίγες-λίγες Α/Γ επιδιώκουν ένα είδος μιθριδατισμού στους τοπικούς πληθυσμούς ώστε να κάμψουν τις αντιδράσεις (συν τις χάντρες που υπόσχονται στους "ιθαγενείς").

Το άλλο που με αηδίασε είναι η καφενειακού επιπέδου κλιματοτρομοκρατία με αφορμή τους τυφώνες από την ερτ. Αλλά δεν περίμενα τίποτε καλύτερο από ημιαναλφάβητους οι οποίοι σε σπαστά ελληνικά μιλάνε επί παντός επιστητού ανεξέλεγκτοι . Βέβαια το ότι το 1900 υπήρχαν τουλάχιστον 6000 νεκροί στο Τέξας από τυφώνα δεν φαίνεται να αναφέρθηκε από αυτούς τους αναμεταδότες της πλέον αγοραίας κλιματικής τρομοκρατίας. Όμως το 1900 η "κλιματική αλλαγή" δεν είχε ακόμη εφευρεθεί και οι κάθε λογής θρησκόληπτοι ή ενοχικοί τύποι μιλούσαν για οργή του θεού κατά των αμαρτωλών. Σήμερα αντίστοιχης πνευματικής υποστάθμης τύποι μιλάνε για οργή «της φύσης» κατά του αμαρτωλού Τραμπ που αρνήθηκε το σύμβολο της πίστεως το υπογραφέν εν Παρισίοις.

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι για τον Ινδό συγγραφέα του άρθρου...
Μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο;


http://www.naftemporiki.gr/story/1282375/india-sxedio-ilektrodotisis-40-ekatommurion-noikokurion

αρχικό λινκ:
https://in.reuters.com/article/india-power/india-unveils-2-5-billion-plan-to-electrify-all-households-by-end-2018-idINKCN1C10JC