Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Τα κεντρικά ΜΜΕ πιέζουν για το αιολικό "πάρκο" στον Καφηρέα (2): Θέσεις εργασίας;

Μου ζητήθηκε (μετά από το προηγούμενο) να δώσω λίγη περισσότερη προσοχή στις θέσεις εργασίας, αφού τελικά αυτό μπορεί να ενδιαφέρει τους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας.

Φοβάμαι ότι θα σάς απογοητέυσω με τις θέσεις εργασίας, αλλά μπορεί να σάς εμπνεύσω με το τι χρεώνουν οι γεωργοί για κάθε ανεμογεννήτρια στα χωράφια τους στο ...Τέξας, και βρείτε εσείς γιατί έχουν πιάσει τα αιολικά εκεί.

Κατ' αρχάς, δεν έχω δει απο που προήλθαν οι πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας, αν και βρήκα κάτι αντίστοιχα στο ...Τέξας. Πριν λίγα χρόνια, αντίστοιχα έταζε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΚΑΣ στην Άνδρο .   Βέβαια, τότε άλλα παραμύθια ήταν της μόδας, όπως ενεργειακή αυτονομία, τζάμπα ρεύμα, τουρισμός (πάμε να δούμε τα αιολικά στην Άνδρο μωρό μου;), και ο Διευθύνων Σύμβουλος ήταν πιο σεμνός με τις θέσεις εργασίας:  Είχε πει 150 στην κατασκευή και 50 μόνιμοι.

Τα λόγια και οι υποσχέσεις από κατ' επάγγελμα επιδοτούμενους είναι δωρεάν.

Υπάρχουν διάφορες μελέτες και αναφορές που λένε ότι για κάθε Πράσινη θέση εργασία χάνονται 2 ή 4, ή στην περίπτωση της Αυστραλίας 10. Αλλά καταλαβαίνω ότι αυτά, και τα ενεργειακά, και σε τελευταία ανάλυση όλα αυτά που επικαλούμαι, δεν ενδιαφέρουν τον μέσο κάτοικο της Νότιας Εύβοιας. Αυτός, καλά κάνει και κοιτάει τι πιθανώς να βγάλει από αυτή την άσκηση.

Πήγα λοιπόν στο Τέξας. Το Τέξας ενσωματώνει πολλά αιολικά στα δίκτυά του, με λιγότερα προβλήματα από μέρη όπως η Καλιφόρνια..  Θα αναφερθώ στο Τέξας στο τέλος, για να είναι σχετικά πλήρης η ανάρτηση.  Υπάρχουν δημοσιευμένες πληροφορίες, από κάτι σαν το ΚΑΠΕ των ΗΠΑ, για την απασχόληση στο Τέξας από τα αιολικά:

https://www.nrel.gov/docs/fy11osti/50400.pdf




Για 1.000 αιολικά μεγαβάτ στο Τέξας, λέει το Αμερικάνικο ΚΑΠΕ ότι δημιουργήθηκαν 2.100 "ισοδύναμες" θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή:  Μηχανικοί, τοπογράφοι, εργάτες, συναρμολογητές και τοποθετητές αιολικών, ηλεκτρολόγοι εργολάβοι, διοικητικοί. Προφανώς δεν έχουν ...χωματουργικά όπως στην Εύβοια στο Τέξας. Το 75-80% των εργατών ήταν από το Τέξας. Και, συνολικά (λέει η μελέτη), από τους 2.100, οι 600 ήταν Τεξανοί. 1.000 ήταν στην "τροφοδοτική αλυσίδα" κατά την διάρκεια της κατασκευής, και 500 σε εστιατόρια, νταντάδες, υπάλληλοι σε μαγαζιά κλπ.  Όχι ότι ξέρω από τα αντίστοιχα Ελληνικά, αλλά ξέρω ότι οι αιολικοί φέρνουν τα σιλό τους, τα μπετά τους, τις μπουλντόζες τους, τους χειριστές τους, αν χρειάζονται νταντάδες θα τις θέλουν για ...άλλο λόγο (αλλά κάθε δουλειά είναι καλή), και όλο και θα πάρουν κανένα φραπέ και καμμία πανσέτα όταν δεν είναι στο εργοτάξιο.

Για τα ίδια 1.000 αιολικά μεγαβάτ στο Τέξας, υπήρξαν 240 μόνιμες θέσεις εργασίας: 60 στους χώρους των αιολικών, 100 σε μαγαζιά που εφοδιάζουν υδραυλικά υγρά, γράσο, βίδες, μαρκούτσια και δεν ξέρω τι άλλο θέλει για συντήρηση ένα αιολικό. Προβλέπω αύξηση στα εμπορικά της Καρύστου. Και 80 σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και μαγαζιά.  Η Νότια Εύβοια είναι γεμάτη αιολικά, ρωτήστε να μάθετε πόσοι απασχολήθηκαν και πόσοι απασχολούνται, και τι κάνουν. Και οι παπαγάλοι, αν πληρώνονται, είναι σαν τις "νταντάδες":  θέσεις εργασίας.

Αντίστοιχες πληροφορίες υπάρχουν και για το Κολοράντο, από το ίδιο Αμερικάνικο ΚΑΠΕ:
https://digital.library.unt.edu/ark:/67531/metadc894677/m2/1/high_res_d/936188.pdf

1.000 αιολικά μεγαβάτ στο Κολοράντο, λέει το ΚΑΠΕ τους, ηλεκτροδοτούν 248.000 (Αμερικανικά) σπίτια (παίρνουν την έγχυση, παριστάνουν και αυτοί ότι είναι ηλεκτροδότηση, βλέπουν  πόσο χαλάει το μέσο σπίτι στο Κολοράντο, είναι σαν τους υπολογισμούς με την εξοικονόμηση CO2:  Μαϊμούδες). Απασχολούν το ισοδύναμο 1.700 ατόμων κατά την κατασκευή (όταν μάθετε τι είναι αυτή η ισοδύναμη απασχόληση, μην μου πείτε, δεν είναι προσλήψεις).  Και  300 μόνιμους. Τα αιολικά του Κολοράντο είναι πιο εντάσεως εργασίας από του Τέξας. Βαριέμαι να το διαβάσω...

Κρίνετε εσείς, τι είναι τα 1.000 άτομα από τα 300 μεγαβάτ της ΕΝΕL.  Μάθετε, σας παρακαλώ,  πόσα άτομα απασχολήθηκαν και πόσα απασχολούνται, και πόσες "νταντάδες" στην Νότια Εύβοια.

Ούτε οι καταπράσινοι New York Times δεν τις πιστεύουν αυτές τις ανοησίες για χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. 

Οι πράσινες θέσεις εργασίας είναι στην Γερμανία και στην Δανία, και εκεί όχι σίγουρες. Αλλά πάμε στο Τέξας:


Το Τέξας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Πολιτεία των ΗΠΑ και έχει την μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος, τα περισσότερα κοιτάσματα αερίου, ηλεκτροδοτείται κυρίως από αέριο και έχει την περισσότερη παραγωγή λιγνίτη. Έχει τα πιο ανεπτυγμένα δίκτυα και οι γεωργοί παίρνουν 3-5 χιλιάρικα τον χρόνο για κάθε αιολικό στα χωράφια τους. Το νούμερο ανεβαίνει με το μέγεθος.


Αν σάς ενδιαφέρει η ηλεκτροδότηση του Τέξας, δοκιμάστε εδώ, εδώ και εδώ.  Υπάρχουν Πολιτείες με περισσότερο % αιολικών στην ηλεκτροδότηση, και ακριβότερο ρεύμα από το Τέξας. Όχι, δεν είναι φτηνά τα αιολικά του Τέξας, αλλά δεν τους πολυπειράζει, έχουν φθηνό αέριο και φθηνό λιγνίτη.  Το Τέξας έχει πολλά αιολικά επειδή έχει χώσει κάτι δις σε δίκτυα να στέλνουν το αιολικό ρεύμα αλλού. Ηλεκτροδοτείται βασικά από αέριο και λιγνίτη. Το ενδιαφέρον είναι ότι έχουν φυσικά υψηλή διαθεσιμότητα στα πυρηνικά και στα λιγνιτικά τους, και χαμηλή στο αέριο και στα αιολικά.  Έχουν τις υψηλότερες εκπομπές CO2 στις ΗΠΑ. Δεν έχω δει πρόσφατη μελέτη για το πόσο μειώνουν τα αιολικά τους τις εκπομπές CO2.  Η μελέτη της Bentek έπιανε και την ERCOT (το Τέξας) και το 2010 είχε καταλήξει ότι τα αιολικά, λόγω της μεταβλητότητας που επιβάλλουν στις συμβατικές μονάδες,  αυξάνουν τις εκπομπές CO2, δηλαδή την κατανάλωση καυσίμων.

Αλλά αυτό που θα σας ενδιαφέρει αν είστε από την Νότια Εύβοια (και όχι μόνο) είναι ότι the U. S. Government Accountability Office reported in 2004 that a farmer who leases land to a wind project developer can generally obtain royalties of $3,000 to $5,000 per turbine per year in lease payments. These figures are rising as larger wind turbines are being produced and installed. 

3-5 χιλιάρικα για κάθε ανεμογεννήτρια στα χωράφια τους οι Τεξανοί.

Το 2004. Το νούμερο  έχει ανέβει και ανεβαίνει όσο μεγαλύτερες είναι οι ανεμογεννήτριες. 

Και δεν αστειεύονται...

Οι Τεξανοί δεν έχουν Δασική Υπηρεσία σαν την δική μας και δεν ανέχονται καταπατητές στα χωράφια τους.

Η Νότια Εύβοια έχει Δασική και έτσι οι αιολικοί έχουν τζάμπα γη.

Αν οι αιολικοί μασκαράδες σας ξαναπούν για θέσεις εργασίας με βάση στατιστικές του Τέξας, να τους πείτε, να δώσουν 3-5, τον χρόνο, για κάθε ανεμιστήρα και θα σκεφτείτε αν θέλετε να λαδώνετε τα χωματουργικά, ή να κάνετε την ...νταντά.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν Μελέτες που να τεκμηριώνουν τις αναφερόμενες θέσεις εργασίας;
Αν ναι έχει καλώς,αλλιώς οποιαδήποτε αναφορές σε αριθμό θέσεων εργασίας είναι απλά αναξιόπιστες.

archaeopteryx είπε...

Η Νότια Εύβοια είναι γεμάτη αιολικά. Πόσες θέσεις εργασίας έχει η Νότια Εύβοια από τα αιολικά της?

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή ερώτηση!