Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Θα προτιμούσα να μου λένε την αλήθεια και όχι παπάρες για Κλιματικές Αλλαγές

Υπάρχει κάτι που θέλω να γράψω εδώ και καιρό, αλλά είτε ...ντρέπομαι, είτε φοβάμαι ότι θα θεωρηθεί συνομωσιολογικό.

Αλλά το άκουσα σήμερα το πρωί σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό η μουσική του οποίου ήταν υπόκρουση εκεί που περίμενα. Ρώτησα μάλιστα τον υπάλληλο: "Τι ακούμε"; Και μου είπε "Κόσμος" (που αν δεν κάνω λάθος είναι της ΕΡΤ).

Είπε λοιπόν ο εκφωνητής, με ευχάριστη φωνή, ανάμεσα σε ευχάριστη σύγχρονη μουσική, και μεταφέρω όπως το θυμάμαι:

Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει αυξηθεί πολύ και ο κόσμος θέλει να ζει καλύτερα, και πόσο θα αυξηθεί ο πληθυσμός της Ασίας και της Αφρικής και θα θέλουν και αυτοί να ζουν καλύτερα, και όσο γίνεται αυτό, δεν θα αντέξει το περιβάλλον και πολλά τα σκουπίδια κλπ κλπ και συγγνώμη αν δεν το μεταφέρω επακριβώς, αλλά αυτό θυμάμαι. Και είναι 100% αλήθεια, αλλά δεν είναι τα σκουπίδια το βασικό πρόβλημα, το βασικό πρόβλημα είναι η ενέργεια. Και χωρίς ενέργεια δεν θα είχαμε σκουπίδια.

Κυρίες και κύριοι, να διαβάσετε, προσεκτικά το Energy Outlook της ExxonMobil που έχω επικαλεστεί εδώ, κατ' επανάληψη.  Δεν κλαίγεται για τα σκουπίδια, αλλά λέει κάτι δραματικά απλό και πανίσχυρο (και δεν σας κρύβω, εκτιμώ ότι η ExxonMobil δεν λέει ψέματα με τα ενεργειακά της):

Ο πληθυσμός έχει αυξηθεί και οι μέχρι τώρα πάμφτωχες χώρες αρχίζουν να ζούνε καλύτερα (δηλαδή να θέλουν περισσότερη ενέργεια: Πετρέλαιο για μεταφορές, κάρβουνο για ρεύμα, αέριο για τα πάντα, πυρηνικά για ανεπτυγμένους, βιομάζα για υπανάπτυκτους.  Προφανώς δεν υπάρχει τόση ενέργεια για όλους,

Ο πιο απλός τρόπος να φτάνει η ενέργεια για όλους είναι να ανέβει η τιμή της εκεί που θα ταιριάζει με την ζήτηση. Προσφορά-ζήτηση-τιμή, το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν όσοι κάνουν μάθημα σε οικονομικά. Αυτό όμως θα έχει σαν συνέπεια α) να έχουν ενέργεια μόνο οι ισχυροί και πλούσιοι, β) να βγάζουν απίθανα λεφτά οι παραγωγοί ενέργειας (που δεν είναι αναγκαστικά οι καταναλωτές ενέργειας), κάτι που έγινε δραματικά μεταξύ 1973 και 1979 και έχει ένα σωρό γεωπολιτικές ουρές.

Ο δεύτερος πιο απλός τρόπος να φτάνει η ενέργεια από όλους, πέραν της τιμής και των παρενεργειών της είναι να εξοικονομούμε ενέργεια. "Εξοικονομώ" σημαίνει πολλά πράγματα: Λιγότερη κατανάλωση γενικά, μεγαλύτερη αποδοτικότητα στις χρήσεις και ...φόροι. Η λιγότερη κατανάλωση, άσχετα πώς θα την βαφτίσει κανείς, είναι ....σφίξιμο ζωναριού, ή δεν πας παραλία το Σ/Κ ή για σκι τον χειμώνα.  Μεγαλύτερη αποδοτικότητα, είναι θαυμάσιο και πανάκριβο. Οι εναλλάκτες θερμότητας είναι ακριβοί.  Τα καινούργια πιο αποδοτικά μηχανήματα θέλουν λεφτά. Και φτάνουμε στους φόρους: Ο φόρος ανεβάζει την τιμή στον καταναλωτή χωρίς να ανεβάζει την τιμή στον παραγωγό: Αλλάζει την θέση της τιμής στο διάγραμμα προσφορά-ζήτησης.  Με πιάνετε;

Ο τρίτος πιο απλός τρόπος να φτάνει η ενέργεια για όλους είναι να αξιοποιήσουμε το αέριο, που είναι πολύ ωραίο, αλλά είναι μέγας μπελάς να το μεταφέρεις, δεν μπαίνει σε απλά μπιντονάκια ή βυτία. Θέλει πολύ χρήμα για υποδομές. Πρέπει να μαζευτεί χρήμα, και άντε βρες το.

Να συνεχίσω; Ή έχετε αρχίσει να καταλαβαίνεται τι είναι ο λεγόμενη "Κλιματική Αλλαγή"; Όχι η πραγματική, η μαϊμού. Θα το κάνω, σε επόμενη ανάρτηση, τώρα βιάζομαι.

ΥΓ. Η ExxonMobil δείχνει το παραπάνω γράφημα εδώ και πολύ καιρό. Μέχρι πρόσφατα έβγαζε σπυριά με την δήθεν Κλιματική Αλλαγή. Τώρα παριστάνει ότι την δέχεται. Τελικά είναι πιο απλό να κοροϊδεύεις την πλέμπα, παρά να τους λες την αλήθεια.... Προτιμώ την αλήθεια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πόσο απλά είναι τα πράγματα "Προσφορά-ζήτηση-τιμή". Το θέμα είναι αν υποθέσουμε ότι μειώνουμε την καταναλωση κανοντας οικονομία θα μειωθεί η τιμή; Τα κέρδη στον καπιταλισμο πρεπει συνεχως να αυξάνονται με οποιονδήποτε τρόπο. Πιστευω οτι ακομη και το τελος πλαστικης σακουλας στα ιδια πλαισια κινείται και περι δηθεν περιβαλοντολογικου τελους ειναι παραμυθι. Αλλο ενα για το ποπολο. Ευχαριστούμε για το χρονο σας που μας βαζετε σε προβληματισμους. Σταυρος Αλωπηξ.