Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Περιμένοντας τα stress test των τραπεζών


Αν οι Νόμοι της Θερμοδυναμικής εξηγούν τους πραγματικούς και αδιαπραγμάτευτους περιορισμούς της παραγωγής και χρήσης ενέργειας, και αν προβλέπουν το ατελέσφορο της λεγόμενης «Πράσινης Ανάπτυξης» (τουλάχιστον με τον σημερινό τρόπο ζωής), δεν εξηγούν, τουλάχιστον όχι ακόμα, το φαινόμενο της αύξησης του πληθυσμού στον πλανήτη, και το γεγονός ότι πάνω από το 1/2 αυτού του πληθυσμού είναι στην Ασία, και τα 3/4 είναι στην Ασία και την Αφρική.

Κακά τα ψέματα, αυτό είναι το …πλανητικό πρόβλημα (και όχι οι μπούρδες που σερβίρουν οι ΜΚΟ): Είμαστε πολλοί. Έχουμε απαιτήσεις. Μαθαίνουμε γρήγορα ότι μπορούμε να έχουμε περισσότερες απαιτήσεις. Δεν φταίνε οι Αγγλοσάξονες που θέλουν τη αυτοκρατορία τους, ούτε οι Γερμανοί που θέλουν και αυτοί την δικιά τους, ούτε οι Κινέζοι που, σε νέα φάση εξωστρέφειας, ανακάλυψαν τον ιδιόμορφο καπιταλισμό τους. Φανταστείτε με τι θα μοιάζει ο πλανήτης, αν οι περιοχές με την υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση θελήσουν να έχουν βιοτικό επίπεδο σαν της ...Ελλάδας (άσε την Γερμανία ή την Αμερική), και φανταστείτε τι σκαρφίζονται οι πάντες για να μείνουν ή να γίνουν οι προνομιούχοι.


Την τελευταία φορά που κοίταξα (στην ύφεση της τελευταίας «ενεργειακής κρίσης», εκεί περί το 1980, ο πλανήτης είχε 4-5 δις κόσμο. Τώρα είναι κάπου μεταξύ 6,8 και 6,9 δις! Και φαίνεται ότι ο πληθυσμός αυξάνει συνέχεια από τον 14ο αιώνα, όταν μειωθήκαμε κατά 22% σε παγκόσμιο επίπεδο και κατά 50% στην Ευρώπη, από την ...πανούκλα. Και που θα πάει αυτό το πράγμα; Οι προβλέψεις του ΟΗΕ για το μέλλον του πληθυσμού, είναι σαν τις προβλέψεις του ΟΗΕ για το ...κλίμα: Ή θα πάει πάνω, ή θα πάει κάτω, ή θα μείνει το ίδιο!...


Αν προσέξετε τα γραφήματα (και τα links από όπου προέρχονται) θα καταλάβετε την μεγάλη ανισορροπία, και βγάλτε εσείς τα συμπεράσματά σας για το μέλλον, το πληθυσμιακό ή το ενεργειακό, και τι μορφή θα πάρει η «διόρθωση», εάν και όποτε υπάρξει. Εν τω μεταξύ, το Drang Nach Osten καλά κρατεί, η Siemens υπέγραψε συμφωνία ύψους €2,2 δις, να πουλήσει τραίνα στην Ρωσία. Τι λέγαμε; Η προσέγγιση... Ενέργεια έναντι κατασκευασμένης τεχνολογίας. Η καημένη η Ρωσία, στα χνάρια του Μεγάλου Πέτρου.

Και όσο εμείς ασχολούμαστε με τους ημιυπαίθριους, πόσοι τρόποι ελεγχόμενης χρεωκοπίας υπάρχουν, και το ψιλό γαζί της ...βιοποικιλότητας, ένας Ολλανδός, μοιάζει να συνδέει την βαρύτητα με τον Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής, στο πλαίσιο του πολυδιάστατου Σύμπαντος, με διαφορές εντροπίας να είναι πίσω από τους μηχανισμούς της βαρύτητας. Και η θεωρία της σχετικότητας έχει εκφραστεί σαν απόρροια του Δεύτερου Νόμου. Ο Δεύτερος Νόμος είναι η τάση του Κόσμου να πηγαίνει προς μεγαλύτερη αταξία. Το άρθρο του Ολλανδού, εδώ: κατεβάστε το pdf, πάνω αριστερά στην ιστοσελίδα που ανοίγει.

5 σχόλια:

Ζάχαρη είπε...

Σε πρωτη φαση περιμενουμε τους φτωχους να γινουν πλουσιοι για να μας σωσουν.

Ανώνυμος είπε...

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC) βρίσκονται οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες για λογιστικές παρατυπίες.

Στις αρχές Ιουνίου, η κινεζική εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών Canadian Solar δήλωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο έχει ξεκινήσει έρευνα μετά το αίτημα της SEC για προσκόμιση εγγράφων από την εταιρεία που σχετίζονται με συγκεκριμένες πωλήσεις.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν την Canadian Solar είναι μόνο η αρχή –στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ένα ντόμινο ελέγχων εις βάρος ομοειδών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η SunPower Corp.

«Ο συγκεκριμένος κλάδος δέχεται έντονες πιέσεις να παρουσιάσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ πολλές από αυτές τις εταιρείες προσπαθούν να αντλούν συνεχώς κεφάλαια», σχολιάζει η αναλύτρια της Wedbush, Κριστίν Χέρσεϊ. «Προφανώς, υπό αυτές τις συνθήκες πολλές εταιρείες ακολουθούν επιθετικές μεθόδους για εξασφάλιση κερδών. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν», συμπληρώνει.

Πηγή: Reuters

Ανώνυμος είπε...

Υπερπληθυσμός και παγκσμιοποίηση.
Τί έχουν προβλέψει οι θιασώτες της Πγκόσμιας Κυβέρνησης? Δεν θα μάθουμε ποτέ το πλάνο.

Αναρωτιέμαι αν ζούμε μια κρίση ανάλογη αυτής του 3ου αιώνα μ.Χ.?

nikos είπε...

η χαρχαλα ....κρατά καλά http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5hOEvKsjUhuxPqNDvcuaYMd4Y7iug

Ανώνυμος είπε...

Πέμπτη, 15 Ιούλιος 2010 00:56

Διαστάσεις θριάμβου επιχείρησαν να δώσουν ορισμένοι στην τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, αλλά οι πληροφορίες από τα τραπεζικά dealing room κάνουν λόγο για «σικέ» επιτυχία, την ώρα μάλιστα που περνούσε «απαρατήρητη» μια οδυνηρή αποτυχία, με πολύ μεγαλύτερη σημασία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι:

Το περιβόητο πλέον «τεστ στις αγορές» δεν ήταν ούτε τεστ, ούτε διεξήχθη πραγματικά στο πεδίο των αγορών! Τα έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας αγοράσθηκαν από ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μάλιστα λέγεται ότι εκ των προτέρων είχαν ενημερώσει τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τα ποσά που επρόκειτο να διαθέσουν.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η δημοπρασία ήταν καθαρά «εσωτερική ελληνική υπόθεση», την οποία παρακολούθησαν με παγερή αδιαφορία οι διεθνείς αγορές. Άλλωστε, και από το μνημόνιο με την «τρόικα» προκύπτει, ότι το διεθνές δάνειο των 110 δις. ευρώ προορίζεται να καλύψει ΜΟΝΟ τις ανάγκες αναχρηματοδότησης ομολόγων και τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες του Δημοσίου, ενώ ο βραχυχρόνιος δανεισμός προβλέπεται ότι θα αναχρηματοδοτείται από την εσωτερική αγορά.

Ως επιτυχία «πλασαρίστηκε» επικοινωνιακά το επιτόκιο διάθεσης των τίτλων, αλλά στην πραγματικότητα ήταν 10 μονάδες βάσης υψηλότερο από την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία (465 μονάδες, έναντι 455). Στην πραγματικότητα, η μόνη επιτυχία της δημοπρασίας ήταν, ότι το επιτόκιο δεν ξεπέρασε το 5%, δηλαδή το κόστος δανεισμού από το διεθνές δάνειο.

Όμως, αυτό που πέρασε απαρατήρητο, στη σκιά της «επιτυχίας», ήταν, όπως υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη, μια σοβαρή αποτυχία, που αντανακλά την αδυναμία της χώρας να αντλήσει ρευστότητα από την αγορά, έστω και για μικρές χρονικές διάρκειες: ο ΟΔΔΗΧ, ενώ λήγουν τον Ιούλιο και έντοκα γραμμάτια 12μηνης διάρκειας, προτίμησε τελικά να μην τολμήσει να τα αναχρηματοδοτήσει με τίτλους της ίδιας διάρκειας, αλλά να περιορισθεί στην «ασφάλεια» των 3-6 μηνών.

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, αν σήμερα το Δημόσιο επεδίωκε να διαθέσει τίτλους με διάρκεια 12μήνου, είναι βέβαιο ότι το επιτόκιο δανεισμού θα εκτοξευόταν πάνω από το 5%. Ουδείς στο οικονομικό επιτελείο θα αναλάμβανε, ασφαλώς, αυτό το ρίσκο, καθώς θα ήταν υποχρεωμένοι να κηρύξουν άγονη τη δημοπρασία, δεδομένου ότι το κόστος δανεισμού από το διεθνές «πακέτο» θα ήταν χαμηλότερο και θα βρισκόταν το οικονομικό επιτελείο εκτεθειμένο σε κατηγορίες για πρόκληση ζημίας στο Δημόσιο!

Η πραγματικότητα, λοιπόν, πίσω από την «επιτυχία» της δημοπρασίας είναι μάλλον απογοητευτική: ακόμη και οι ελληνικές τράπεζες δεν δέχονται να δανείσουν το Δημόσιο για ένα χρόνο με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό του διεθνούς «πακέτου» χρηματοδότησης. Άρα, η Ελλάδα παραμένει εντελώς αποκλεισμένη από τις αγορές, παρά την φιλολογία περί «επιτυχούς δοκιμασίας»…