Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Η Μαφία στις αιολικές ΑΠΕ


Ο συντονιστής του κόμματος, ο Υφυπουργός Οικονομικών, ο περιφερειάρχης και ο γερουσιαστής. Στον εισαγγελέα, για αιολικά στην Σαρδηνία. Μαφιόζικες δουλειές – ο ένας (ο συντονιστής του κόμματος) σεσημασμένος για σχέσεις με την Μαφία.

Το λέω, το ξαναλέω, τώρα το λένε και οι Financial Times. Οι υψηλές επιδοτήσεις και οι εξασφαλισμένες από το Κράτος υψηλές τιμές αγοράς αιολικού ρεύματος είναι φτιαγμένες παραγγελία από και για το Οργανωμένο Έγκλημα. Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι στάχτη στα μάτια για να κάνουν οι Μαφιόζοι την δουλειά τους. Φέτος η Σαρδηνία, πέρυσι η Σικελία.. Οι παραδοσιακές δουλειές της Μαφίας είναι πεσμένες (αχ αυτοί οι Αφγανοί και οι Λατινοαμερικάνοι…) και έχουν στραφεί στις ΑΠΕ. Όπως είναι στημένο το Πράσινο Παραμύθι, οι ΑΠΕ έχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά: Υπερκέρδη για το τίποτα, δυνατότητα ξεπλύματος (αγοράζεις φτηνά πουλάς ακριβά και τα ηλεκτρόνια δεν έχουν ετικέτα…), αδειοδοτήσεις, μίζες, καταπατήσεις.


Και η μεν Μαφία, στην Ιταλία είναι διακριτή και παράνομη οργάνωση, με πλοκάμια στους πολιτικούς, την Δημόσια Διοίκηση και τις επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα, δεν έχουμε «Μαφία» η «Μαφία» μας είναι οι πολιτικοί, σημαντικό κομμάτι της Δημόσιας Διοίκησης και όλοι, απαξάπαντες, χωρίς εξαίρεση οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες μας. (Δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες κρατικοδίαιτοι, αλλά όλοι οι κρατικοδίαιτοι είναι μαφιόζοι).

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=74599
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=20830948
http://www.wind-watch.org/news/2010/07/12/ill-winds-blowing-from-sardinia/

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Για πλούσιους


Υπερηφανεύονται και οι φωτοβολταϊκοί για το πόσο πολύ μεγάλωσαν μεταξύ 2000 και 2009. Παραδέχονται όμως ότι αυτό έγινε από τις γενναίες επιδοτήσεις μέσα από αυξημένη τιμή για το ηλιακό ρεύμα (κάτι κουφά καπέλα 1000%!). Αρχές του 2010 όμως, το σκηνικό αυτό άλλαξε, οι επιδοτήσεις μειώθηκαν και «η προσφορά φωτοβολταϊκών είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση». Και η ζήτηση στην Γερμανία χάνεται... Αυτό είναι ευγενικός τρόπος να πεις, «τέρμα το διάλλειμα, μέσα τα κεφάλια», και τα απούλητα φωτοβολταϊκά ψάχνουν για κορόϊδια με λεφτά για πέταμα.

Τα φωτοβολταϊκά είναι σαφώς λιγότερο ενοχλητικά από τα αιολικά. Απλά είναι πανάκριβα. Αν το αιολικό ρεύμα είναι 300% ή 500% ακριβότερο από το συμβατικό, το φωτοβολταϊκό είναι στην στρατόσφαιρα. Καλό για διαστημόπλοια και κότερα που θέλουν να μείνουν σε έρημα μέρη για παρατεταμένες διακοπές. Το μόνο τους ελαφρυντικό είναι, ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα, παράγουν ρεύμα σε ώρες καλοκαιρινής μεσημεριανής αιχμής, με κάποια προβλεψιμότητα.

Για πλούσιους, εκκεντρικούς, και έξυπνους που πληρώνονται (από τους υπόλοιπους). Αν λίγοι βάλουν τέτοια πράγματα, θα ζούνε σε βάρος του καταναλωτή. Αν όλοι βάλουμε, το ρεύμα θα πάει 5 φορές πάνω (δηλαδή θα κοπεί η επιδότηση και θα μείνετε με το δάνειο και την προσημείωση στο σπίτι σας)

Δεν υπάρχει τίποτα καλοπροαίρετο στις ΑΠΕ. Το αντικείμενο είναι οι επιδοτήσεις και μόνο. Είτε απ ευθείας, είτε μέσω αυξημένης τιμής ρεύματος. Πλήρωνε κορόϊδο για να σου πουλάει ο Γερμανός και ο Κινέζος τα πανέλα του ή τα αιολικά του. Η Καλιφόρνια είναι ενδεικτικό παράδειγμα. Ξεσκίστηκαν στις ΑΠΕ με γενναίες επιδοτήσεις και τώρα δεν έχουν ρεύμα για τα φώτα και τα κλιματιστικά. Απάτη.

Περισσότερα κουτσομπολιά, εδώ.

(Προσωπικά, ενώ βγάζω αναφυλαξία με τα αιολικά, δεν έχω κάτι κατά των φ/β. Απλά, είναι για πάρα πολύ πλούσιους (ενώ τα αιολικά είναι απλά για πλούσιους... και ευχαριστώ τον Π-Π για την ενημέρωση)

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Το φαινόμενο του παγετού


Αχ αυτός ο πλανήτης… Όλο καψόνια κάνει στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, λες και θέλει η Γαία να εξευτελίσει όσο μπορεί τα επιχειρήματα των αιολικών πλασιέ που κλαίνε για τους πάγους που λιώνουν

175 νεκροί από κρύο στην Νότιο Αμερική. Μείον 23 βαθμοί στις Άνδεις. 8 βαθμοί στην Λίμα του Περού, η χαμηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 46 ετών. Οι πνευμονίες και οι γρίπες θερίζουν, ιδίως τα μικρά παιδιά. 16 άτομα πάγωσαν από το κρύο στην Αργεντινή, που έχει το πιο δριμύ κρύο των τελευταίων 10 ετών. Στην Βραζιλία πεθαίνουν από κρύο τα ζώα τους, που, λόγω υποτροπικού κλίματος, δεν έχουν σταύλους.
http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-10749124
http://en.trend.az/regions/world/ocountries/1723309.html


Τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα από ότι το 2009. Και τότε πέθανε κόσμος από κρύο στο Περού. Και τα ρεκόρ κρύου είναι από το 2007. Από τουλάχιστον τότε έχουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, λόγω κρύο, πνευμονιών, και καταστροφής αγροτικής παραγωγής από παγετούς, και θερμοκρασίες 10 βαθμών τον χειμώνα, στην …ζούγκλα. Δεν βλέπω τα παπαγαλάκια της Greenpeace να ενδιαφέρονται είτε για τα παιδάκια του Περού, είτε για τα παπαγαλάκια της ζούγκλας. Δεν θα τους ...ενδιαφέρει.
http://americaninlima.com/2009/08/07/state-emergency-cold-andes/
http://www.peruviantimes.com/peru-declares-state-of-emergency-due-to-record-breaking-cold-spell/19463
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/6916717.stm

Μήπως να ενημέρωνε το ΥΠΕΚΑ τους Γερμανούς εμπνευστές του, αντί να βάζουν καλώδια από την Αφρική στην Ευρώπη, να βάλουν ένα μεγάλο σωλήνα θερμότητας από την Νότια Αμερική, στην Αρκτική, να κρυώσουν τους πάγους, χαχαχαχαάα!...

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Έξη επιχειρήματα, έξη ψέματα

Όταν βλέπω σοβαροφανείς και επώνυμους να λένε παραμύθια, το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να σας το πω... Αυτή τη φορά, τα παραμύθια είναι λίγο παλιά (18 μήνες περίπου) αλλά δείχνουν 1) το μέγεθος της σχεδιαζόμενης απάτης, και 2) την ασχετοσύνη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, που δέχεται να βάζει το όνομά του σε συνέδριεα με τέτοιες παρουσιάσεις.

Η παραπάνω είναι μία σελίδα από την παρουσίαση (μεγεθύνεται με κλικ). Έξη επιχειρήματα, έξη ψέματα.

Το οριακό κόστος παραγωγής με αιολικά, υπερδιπλασιάζεται. Το αιολικό δυναμικό, είναι "δυναμικό" (δυνητικό, υποθετικό, θεωρητικό), και ...άχρηστο. Δεν έχει σημασία ότι φυσάει πολύ (όταν φυσάει), αλλά πόσο στοιχίζει στο δίκτυο η αιολική μεγαβατώρα. Εκτός εάν άλλαξε κάτι, στοιχίζει 3-5 φορές (300-500%) πάνω από την συμβατική.

Οι τιμές των ορυκτών καυσίμων δεν επηρεάζονται από τα αιολικά. Επηρεάζονται από την ζήτηση στην Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ, τους πολέμους στην Μέση Ανατολή, την ύφεση, κλπ. Το μόνο που επηρεάζεται από τις ΑΠΕ (στην Ελλάδα) είναι η μεταστροφή σε αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Τρελό, για ισχύ βάσης, ακριβό, ασταθές πολιτικά κλπ κλπ (αλλά καλό για τους εισαγωγείς αερίου).

Το κόστος παραγωγής ωφέλιμης αιολικής ενέργειας δεν έχει καμία σχέση με το κόστος του αέρα. Η διαθεσιμότητα της αιολικής ενέργειας είναι αποδεδειγμένα χαμηλή (25% με βάση στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ) που σημαίνει υπερδιπλάσιες επενδύσεις σε εφεδρείες, διπλά δίκτυα -- άσε τα βουνά και τα τοπία... Το ότι το κόστος κεφαλαίου είναι δεδομένο, είναι καλό για τον επενδυτή. Το κόστος της εφεδρείας και του υπερδιπλασιασμένου ρεύματος κακό για την Εθνική Οικονομία.

Χαχαχαχάαα! Το παραμύθι του CO2 πρώτα από όλα έχει ξεφτίσει, και, εάν ενδιαφέρει, μπορεί το σχετικά λίγο ρεύμα από αιολικά να μην παράγει CO2, αλλά η κατασκευή; η μεταφορά; η εγκατάσταση; Στην Δανία και την Γερμανία, δεν μετρήθηκε καμία μείωση στο CO2, από αιολικά. Η μόνη μείωση CO2 ήταν από εισαγωγή ...υδροηλεκτρικού ρεύματος.

Η μεταφορά αιολικού ρεύματος γίνεται ανταγωνιστική με τεχνολογία HVDC, μόνο αν κάποιος άλλος πληρώσει για το HVDC. Άυτό το "επιχειρείν" με ξένα λεφτά είναι αυτό που έχει φέρει την Ελλάδα εδώ που είναι. Και φυσικά η ...παιδεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Φυσικά και είναι αξιόπιστο ένα δίκτυο με αιολικά. Για κάθε αιολικό ΜW, βάζουμε και ένα MW με αέριο, εφεδρεία, ή ακόμα πιο ...σταθερά, εισάγουμε ρεύμα.

Φυσικά, ο συγγραφέας της παρουσίασης (ή μάλλον ο προϊστάμενός του) καλύπτεται νομικά για τα παραμύθια που λέει, αλλά πες πες, κάτι μένει. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο δίνει και πτυχία;

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Ξυπνάμε, σιγά-σιγά...


Πόσο καιρό τώρα σας τριβελίζουν το κεφάλι με το φαινόμενο του θερμοκηπίου που θα σκοτώσει τον πλανήτη επειδή το CO2 που εκλύει ο άνθρωπος για την παραγωγή ενέργειας παγιδεύει την θερμότητα του ήλιου;

Πόσοι από εσάς χάψατε την προπαγάνδα του Σκάϊ και των ψευτοοικολόγων που ελπίζουν να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα με «πράσινη ανάπτυξη»; Πόσα χαζά παιδάκια, αντί να ξεστραβώνονται, για να βρούνε καμιά δουλειά της προκοπής, το έριξαν στον ακτιβισμό για να σώσουν τις αρκούδες της …Ανταρκτικής;

Πόσοι από εσάς θα μάθετε ότι η Κυβέρνηση τρώει ένα διακριτικό μεν, σαφές δε, κράξιμο ότι για να πουλήσουν αέριο οι αεριάδες, ακριβαίνει το ρεύμα σε σημείο που θα κλείσει ό,τι έχει απομείνει από την πραγματική οικονομία;

Και μέσα σε όλα, θα αρχίσει να διαρρέει ότι το ανθρωπογενές CO2 δεν έχει αυξηθεί και τόσο στην ατμόσφαιρα, γιατί απορροφάται από τους ωκεανούς, και όσοι έκλαιγαν για πεινασμένες αρκούδες σε παγόβουνα που λειώνουν, θα αρχίσουν κλάμα για τους γύλους που απειλούνται στους κοραλλιογενείς υφάλους της Αυστραλίας. Κι αν δεν έχει αυξηθεί, πολύ, το CO2 στην ατμόσφαιρα, τι μας έλεγαν τόσο καιρό;

Και πόσο καιρός θα περάσει μέχρι να αρχίσουν οι αναφορές από τα οφέλη του όποιου αυξημένου CO2; Τα δάση – όσα δεν καίμε – θα μεγαλώνουν πιο γρήγορα, τα δέντρα θα είναι πιο ευτυχισμένα, αφού -- γιατί το ξεχνάμε; -- ο βασικός, ο πιο σημαντικός, ο πιο αποτελεσματικός, ο πιο οικονομικός μηχανισμός ηλιακής ενέργειας, δεν είναι άλλος από την …φωτοσύνθεση.

ΥΓ. Η Ανταρκτική δεν έχει αρκούδες, αλλά άκουσα ένα πρωί εκπομπή στο ραδιόφωνο, να κλαίγεται για τα αρκουδάκια της Ανταρκτικής που πεθαίνουν από την πείνα. Αα… και ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων έχει ανέβει. Και τι θα κάνει το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής; Θα αυτοκαταργηθεί; Ή θα αλλάξει όνομα; Ξέρω, ξέρω, και η Αυστραλία έχει Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, και έχει αρχίσει και εκείνο να τρώει κράξιμο. Αν κυρία μου προστατέψεις ό,τι έχει μείνει από δάση, τότε και μόνο τότε θα έχεις κάνει κάτι χρήσιμο.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ἡ ὥρα τῆς διά τοῦ πυρός καταστροφῆς τῆς γῆς


Την ανατύπωση αυτή άρθρου της Ἑστίας, του 1900, την αφιερώνω με αγάπη σε όλα τα παραμυθιασμένα της κλιματικής αλλαγής. Με κλίκ στην φωτό, μεγεθύνεται, αν βέβαια, όσοι από εσάς κλιματολογείτε, καταλαβαίνετε πολυτονική καθαρεύουσα.


738 μ.Χ., 879, 1000, 1132. Το 1192 οι χωρικοί της Γερμανίας έψηναν ὠά ἐντός τῆς ἄμμου(!). 1260, 1304, 1646, 1718... Πόσο βούρλα μπορεί να είναι μερικοί...

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Οι κατά Χατζημαρκάκη Άθλοι

Κάθε άνθρωπος δικαιούται να έχει την γνώμη του, και ο κύριος Χατζημαρκάκης τις δικές του. Βρήκαν οι Γερμανοί εκπρόσωπο να επικοινωνούν με τους ιθαγενείς στην γλώσσα τους. Διάβασα στην Ναυτεμπορική τις απόψεις και παραινέσεις του κυρίου αυτού, μερικές τις βρήκα ενδιαφέρουσες, και μερικές τις θεωρώ ...Γερμανικές απόψεις.

Θεωρώ την άποψη ότι "οι φόροι είναι το αίμα στις φλέβες του κράτους", καθαρά σοσιαληστική. Αίμα, σίγουρα είναι οι φόροι, δικό μας αίμα, που το πίνουν παράσιτα και τσιμπούρια, και μέγα μέρος του πάει για υποβρύχια που γέρνουν, μίζες, και σαβούρες, made in Germany. Η έλλειψη νομιμοφροσύνης απέναντι στο κράτος είναι συνέπεια του πιο φαύλου κράτους στην Ευρώπη, και για αυτό κύριε Χατζημαρκάκη, να κοιταχτείτε στον γερμανικό καθρέφτη σας.

Το flat tax με βρίσκει 100% σύμφωνο. Άντε 2 φορολογικούς συντελεστές, μειωμένους. Ο μειωμένος συντελεστής (και ο ενιαίος συντελεστής) μειώνει το κίνητρο για φοροδιαφυγή. Και λιγότερο κράτος, και λιγότερες επιδοτήσεις, και λιγότερος κρατικοδίαιτος παρασιτισμός.

Λέει ο Γερμανός να κάνει έκκληση ο Γιωργάκης στους πλούσιους... Με αντίστοιχη μείωση του κράτους, αν ήμουν πλούσιος, θα έδινα ευχαρίστως -- Χωρίς μείωση του κράτους, προτιμώ διακοπές στις Μπαχάμες.

Για την δημόσια διοίκηση και την παιδεία, διαβάστε τα μόνοι σας, καλά τα λέει, σε άλλη ζωή και άλλη Ελλάδα.

Και τι εννοεί ο ποιητής όταν λέει "χρηματοδότηση της ΕΕ για να αποκατασταθούν χωριά της περιφέρειας"; Η ΕΕ επιδότησε το ξερίζωμα των αμπελιών και την καταστροφή των καϊκιών. Όχι άλλη βοήθεια από την ΕΕ, έλεος.

Το Τουρισμό Υγείας κύριε Χατζημαρκάκη, να τον κρατήσετε για την Ταϊλάνδη. Αλαζόνες πορνόγερους δεν θέλουμε. Τράπεζα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας... Προφανώς ο Χατζημαρκάκης λείπει καιρό, και δεν ξέρει ότι το καρτέλ δεν αφήνει τέτοια πράγματα.


Την ναυτιλία товарищ να την αφήσεις ήσυχη, δεν έχει ανάγκη από ελληνογερμανούς. Και την Θεσσαλονίκη... θα ήθελες... Διέξοδο στην θάλασσα, και εσύ. Έχει ζητήσει και άλλος πριν από εσένα, και τα Σκόπια είναι καπαρωμένα από άλλον πάλι.

Εκεί που ο Χατζημαρκάκης δείχνει ότι οι Πασόκοι ήταν και είναι Γερμανόφιλο κόμμα είναι στα ενεργειακά. Σαν να ακούω τον Αρθούρο, να φαντάζεται ΑΠΕ και πρασινάδες. Να τα πουλήσετε σε Αφρικάνους αυτά. Και έχει το θράσος να μιλάει για αμυντικές δαπάνες. Τώρα που δεν παίζουν η Φεροστάλ και Ζήμενς, τώρα σπρώχνουμε ειρήνη... Και την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν το άκουσε εκεί στον κρύο βορά, ότι οι Ολυμπιακοί ήταν η αρχή του οικονομικού τέλους μας...

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Ταξειδάκια


Αίγυπτος, Σουδάν, Αιθιοπία, Κένυα, Ουγκάντα, Τανζανία, Μαλάουϊ, Ζάμπια, Μποτσουάνα, Νότιος Αφρική.

Αν μου λέγατε ότι το περιοδικό Μοτό οργανώνει εκδρομή στην Αφρική, θα έλεγα «ενδιαφέρον». Αλλά αυτή είναι εκδρομή μιας ΜΚΟ που λέγεται Green Project που θα πάει βόλτα στην Αφρική, με ...υβριδικά αυτοκίνητα, για να μάθει από την Πράσινη Αφρική; Να πρασινίσει την Αφρική;

Και τι περίεργη συλλογή ανθρώπων... Και αν είναι ...κοινωνικό, με αφήνει αδιάφορο. Χρηματοδότηση από τους συνήθεις υπόπτους της Γερμανικής εξωτερικής πολιτικής δεν βλέπω (αλλά το ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΠΟ είναι σπόνσορες, αυτό με φτάνει -- δηλαδή μου αύξησαν φόρους για ταξιδάκια περίεργων; χμμμ...). Η Τανζανία ήταν λίγο Γερμανική αποικία...


Να ωστόσο κάτι ενδιαφέρον: Όλες οι χώρες που θα πάνε τα παιδιά με τα υβριδικά αυτοκίνητα να "μάθουν" είναι πιο διεφθαρμένες από την Ελλάδα (με εξαίρεση την Νότια Αφρική, που έχει ίδιο χρώμα με την Τουρκία, και είναι λιγότερο διεφθαρμένες από την Ελλάδα. Η Μποτσουάνα είναι ...Γαλλία).

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Το κλειδί για την επιβίωση (!)


Θέλετε να σώσετε τον πλανήτη; Θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια; Θέλετε να κάνετε οικονομία;

Η «Πράσινη Ανάπτυξη» και η όλη, γενικά, η Πρασινάδα που μας σερβίρει η Κυβέρνηση, και κάθε ψευτοσοσιαλιστική κυβέρνηση στον Δυτικό κόσμο – καμία χώρα του μη Δυτικού κόσμου δεν ασχολείται με αυτά – δεν είναι τίποτε άλλο από παραμύθιασμα από συνοθύλευμα συμφερόντων: Βασικά, μιάς ομάδας μεγάλων Γερμανικών εταιριών που προωθεί αυτό που προωθούν πάντα οι Γερμανοί (μηχανολογικά προϊόντα), και όλου του διεθνούς λόμπυ του φυσικού αερίου.


Και η μεν Γερμανική εμπορική και εξωτερική πολιτική είναι προφανής και κατανοητή (αν δεν είσαι ο αποδέκτης του λαδώματος ή της συνεχούς προπαγάνδας για να αγοράσεις τα προϊόντα τους), το λόμπυ του αερίου είναι λιγότερο προφανές. Το αέριο, όπως και το πετρέλαιο, έχει πολλή και πανάκριβη υποδομή, όχι μόνο για την άντλησή του, αλλά κυρίως για την μεταφορά του. Το αέριο, σε αντίθεση με το πετρέλαιο, δεν αποθηκεύεται, ούτε μεταφέρεται εύκολα. Θέλει αγωγούς, απ’ ευθείας, από την παραγωγή στην κατανάλωση, και δεν αποθηκεύεται (σε σημαντικές ποσότητες, παρά μόνο μέσα στην γη από όπου βγαίνει, ή, σε πανάκριβη υγροποιημένη μορφή, το LNG.

Σίγουρα οι κατασκευαστές και διαχειριστές των αγωγών, σίγουρα οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές μονάδων υγροποίησης LNG, οπωσδήποτε οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές πλοίων LNG, και σε τοπικά επίπεδα, τα τοπικά δίκτυα, μονάδες εξαέρωσης κλπ. Η ιδιοκτησία και η διαχείριση αγωγών αερίου είναι …γεωπολιτικό αντικείμενο. Η ιδιοκτησία και η διαχείριση υποδομής LNG είναι λιγότερο «γεωπολιτικό», αλλά δεν παύει να είναι πανάκριβη. Και οι αγωγοί, και η υποδομή LNG προϋποθέτουν και απαιτούν συνεχή, αδιάλειπτη, απρόσκοπτη και ασυζήτητη κατανάλωση.


Ταπεινό παράδειγμα στην πίεση για κατανάλωση είναι όλη πίεση να βάλουμε φυσικό αέριο σπίτι μας. Δεν θα είναι φτηνότερο από το πετρέλαιο, όταν και αν η αγορά σταθεροποιηθεί. Ούτε ένοιαζε κανέναν ενδιαφερόμενο η ποιότητα του αέρα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, ή η κατάσταση των παγετώνων του κόσμου. Απλά, αυτός που είχε το αρχικό συμβόλαιο με τους Ρώσους, θα έβγαζε καλά λεφτά από μία ποσότητα και πάνω, και πίεζε για αυτή την ελάχιστη ποσότητα, και όταν είδε ότι καθυστερούσε, σκέφτηκε την …ηλεκτροπαραγωγή. Και επειδή η ηλεκτροπαραγωγή από αέριο (για ισχύ βάσης) είναι παλαβομάρα (εκτός αν είσαι Κατάρ, ή Αλγερία – που όμως δεν έχουν τόση ζήτηση – να κι άλλος ένας οπαδός της …Πράσινης Ανάπτυξης. Που τώρα απέκτησε παρέα και από τους εισαγωγείς και μεταφορείς LNG (2-3 ονόματα, όλοι επώνυμοι, μερικοί ντροπαλοί και ήσυχοι). Και πίσω από τους Έλληνες με τους αγωγούς, οι Ρώσοι, και πίσω από τους Έλληνες με το LNG, οι Βόρειοι Αφρικανοί και η Shell, η British Gas κλπ. Και ποιος κάνει την διαφήμιση; Οι αιολικοί, που και αυτοί έχουν το κατιτίς τους, χάρη στην ΥΠΕΚΑ, και όλους τους αφελείς, δήθεν οικολόγους, και τους λαδωμένους ηγέτες τους.

Δεν είμαι ούτε κατά του φυσικού αερίου, ούτε κατά του LNG. Απλά, βαριέμαι να μου τρώτε τα αυτιά, με Πρασινάδες. Πείτε μου «αγόραζε αέριο», είναι πιο ξεκάθαρο… Όσο για την σωτηρία του Πλανήτη… Σβήνετε κανένα φως, μπουγάδα στους 30 βαθμούς, μην κάνετε σάουνα στο ντους με τις ώρες, κόψτε τις κόντρες στην Βουλιαγμένης, χαμηλώστε τον θερμοστάτη τον χειμώνα και ανεβάστε τον το καλοκαίρι, κόψτε το πολύ φαϊ, μηδενίστε την τηλεόραση… απλά πράγματα. Αλλά πόσα από αυτά μας διαφημίζουν οι Πράσινοι Παπαγάλοι; Δεν θέλουν να κάνουμε οικονομία, να μας τα πάρουν θέλουνε.

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ρεύμα από την Τουρκία και άλλα νέα

Είχα γράψει πριν 2-3 εβδομάδες ότι οι Τούρκοι έχουν βάλει μπρος πυρηνική μονάδα. Αυτό το είχα βρει σε Ρώσικη ιστοσελίδα. Τώρα το βρήκε και ο καφετζής σε Τούρκικη. 4.800 MW. Οι Τούρκοι είδαν το φως, και εμείς σωθήκαμε! Θα εισάγουμε ρεύμα από την Τουρκία -- και καιρός ήταν, το λέω και το ξαναλέω ότι είναι τρελό να βασίζεσαι σε αέριο, στην Ελλάδα, για ηλεκτροδότηση. Ελπίζω τα δυναμό στα αιολικά να δουλεύουν και σαν μοτέρ, θα τα ηλεκτροδοτούμε, να γυρίζουν να απολαμβάνουμε το θέαμα. Θα το ξαναπώ: Τα 4.800 MW από το Τούρκικο πυρηνικό, θα έχουν "διαθεσιμότητα" 95%. Θα είναι μόνιμη ισχύς βάσης. Εάν βάζαμε 4.800 MW αιολικά, θα έχουν διαθεσιμότητα 25%, και θα δίνουν ρεύμα όταν φυσάει, και όταν φυσάει μπορεί αυτό το ρεύμα να πηγαίνει και χαμένο. Ακόμα και αν βάζαμε 4 φορές το 4.800 σε αιολικά, πάλι δεν θα κάναμε δουλειά, γιατί θα έπρεπε να βάλουμε άλλη τόσο εφεδρεία, και αντί να παράγουμε ρεύμα θα στριφογυρίζουμε διακόπτες... Τρέλα.

Αλλά εκεί που νόμιζα ότι η Πράσινη Τράπεζα Πειραιώς έπνεε τα λοίσθια, ex machina deus η Κυβέρνηση, θα της κάνει δώρο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα. Έτσι γίνονται οι χρεωκοπίες στην Ελλάδα: Εκεί που πας να χρεωκοπήσεις, σου δίνουν για €1 δις, δύο Τράπεζες που κάνουν κάτι παραπάνω, και έχουν και μερικά δις περισσευούμενη κεφαλαιακή επάρκεια, και μερικά ακόμα σε μετρητά. Τι προχωρημένη χώρα... όλο ελεύθερες αγορές. Και δεν σας κάνει εντύπωση; Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε τα ΜΜΕ, και η αγορά ανέβηκε (άααχ ανακούφιση... δεν θα σκάσει η Πειραιώς).

Εν τω μεταξύ και οι Άγγλοι προχωράνε με τα πυρηνικά τους, και στην Αυστραλία επεξεργάζονται τροφές για αγελάδες που να δημιουργούν λιγότερα ρεψίματα μεθανίου. Η Αυστραλία εκλύει πολλά αέρια θερμοκηπίου, 10% από αυτά είναι ρεψίματα μεθανίου από αγελάδες, και το μεθάνιο είναι 20 φορές πιο ...κακό από το CO2. Περίεργο... Νόμιζα ότι το μεθάνιο από αγελάδες είναι από την ...άλλη τρύπα.

Να δούμε ποιός θα ..."αγοράσει" την Εθνική Τράπεζα.

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Από τους Βίκινγκς στους Αζτέκους


Έγραψα χτες, ότι η επιδημία πανώλης τον 14ο αιώνα σκότωσε πάνω από το 1/3 του Ευρωπαϊκού πληθυσμού και το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Όχι ότι ξέρουμε 100% τι έγινε εκείνη την περίοδο, αλλά φαίνεται ότι όλος πλανήτης ήταν σε φάση φάση έντονων κλιματικών αλλαγών μεταξύ 950 και 1250 μ.Χ., που στην Βόρεια Ευρώπη και τον Ατλαντικό ήταν παρατεταμένη …θέρμανση (και τότε πήγαν οι Βίκινγκς ταξείδι στην Γροιλανδία, και την βρήκαν καταπράσινη, χωρίς πάγους και τέτοια. Την περίοδο αυτή, ακολούθησε ο μίνι παγετώνας που κράτησε (κατά μερικούς) από το 1250 μέχρι τον 19ο αιώνα.


Οι συνέπειες ήταν πιο τραγικές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, τον 16ο αιώνα, από το 1520, έως το 1578, οπότε και πέθανε το 80% των Αζτέκων. Οι Αζτέκοι, εκτός από ότι τους κατέκτησαν οι Ισπανοί, εκτός από το ότι δεν είχαν ανοσία στις περίεργες Ευρωπαϊκές αρρώστιες, είχαν την ατυχία να αναγκαστούν να πάνε από ατομική γεωργία σε ομαδική, βιομηχανοποιημένη γεωργία. Για μεγαλύτερη ακόμα ατυχία είχαν παρατεταμένες ξηρασίες, που τις ακολουθούσαν έντονες βροχοπτώσεις. Στις ξηρασίες, εξαφανιζόταν τα ποντίκια, με τις βροχές όμως ξαναγέμιζε ο κόσμος, και τα ποντίκια ήταν φορείς ενός επικίνδυνου ιού, που στις στριμωγμένες φάρμες άρχισαν να μεταδίδουν σε ανθρώπους, όλο και κάποια μετάλλαξη θα έκανε ο ιός και άρχισε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, και έτσι πέθαναν οι περισσότεροι Αζτέκοι.


Φυσικά και υπάρχει κλιματολογική πτυχή... Η κυκλοφορία των ωκεανών κάπως συνδέεται με την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, και ο Ειρηνικός και ο Ατλαντικός μας δίνουν περιοδικά φαινόμενα, το el nino, την ταλάντωση του Ειρηνικού, και την ταλάντωση του Βορείου Ατλαντικού που επηρεάζουν όχι μόνο την Αμερική (οι ΝΔ ΗΠΑ πάσχουν από κάποια ξηρασία σε αυτή τη φάση), αλλά όλο τον πλανήτη. Και η Ελλάδα έχει περίεργους καιρούς όταν το el nino είναι σε έξαρση... Και δεν είναι μόνο αυτά τα συστήματα, και δεν ταλαντώνονται όλα μαζί, αλλά που και που συγχρονίζονται και κάνουν τον πλανήτη Γη άνω-κάτω, και εικάζεται ότι σε κάποιον τέτοιο συντονισμό οφείλονται οι παρατεταμένες ξηρασίες στο Μεξικό τον 16ο αιώνα, που βοήθησαν τα ποντικάκια να ξεσαλώσουν μόλις έβρεξε.


Όχι να κάνω τον έξυπνο, αλλά, αν το ψάξει κανείς, ο Πλανήτης Γη, πάντα ήταν σε φάση έντονων κλιματικών αλλαγών. Είτε από τα ρεύματα, είτε από την κλίση ή την τροχιά της Γης, είτε από ηλιακούς κύκλους, είτε από ηφαίστεια, είτε από την τροχιά της Σελήνης. Αλλά μέχρι πρόσφατα, δεν είχαμε τηλεόραση, και απλώς πεθαίναμε, ή από το κρύο, ή από την πείνα, ή την πολλή βροχή, ή την πολλή ξηρασία (από ζέστη, δεν γράφουν τίποτα οι μεσαιωνικοί χρονογράφοι), και πάντα από περίεργους ιούς και βακτήρια.

Ο πραγματικός κίνδυνος από την θέρμανση του πλανήτη είναι ότι, σε αντίθεση με την ψύξη, οι άνθρωποι θα έχουν να φάνε, θα πολλαπλασιάζονται, και, ξαφνικά, ή θα παγώσει το σύστημα, ή κάτι αντίστοιχο και θα πεθάνουμε της πείνας ή από μεταλλαγμένους ιούς. Στην φωτό, στο πλάϊ, η Greenpeace συσκέπτεται με το ΥΠΕΚΑ, του 16ου αιώνα, για την επίλυση του προβλήματος των Αζτέκων.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Περιμένοντας τα stress test των τραπεζών


Αν οι Νόμοι της Θερμοδυναμικής εξηγούν τους πραγματικούς και αδιαπραγμάτευτους περιορισμούς της παραγωγής και χρήσης ενέργειας, και αν προβλέπουν το ατελέσφορο της λεγόμενης «Πράσινης Ανάπτυξης» (τουλάχιστον με τον σημερινό τρόπο ζωής), δεν εξηγούν, τουλάχιστον όχι ακόμα, το φαινόμενο της αύξησης του πληθυσμού στον πλανήτη, και το γεγονός ότι πάνω από το 1/2 αυτού του πληθυσμού είναι στην Ασία, και τα 3/4 είναι στην Ασία και την Αφρική.

Κακά τα ψέματα, αυτό είναι το …πλανητικό πρόβλημα (και όχι οι μπούρδες που σερβίρουν οι ΜΚΟ): Είμαστε πολλοί. Έχουμε απαιτήσεις. Μαθαίνουμε γρήγορα ότι μπορούμε να έχουμε περισσότερες απαιτήσεις. Δεν φταίνε οι Αγγλοσάξονες που θέλουν τη αυτοκρατορία τους, ούτε οι Γερμανοί που θέλουν και αυτοί την δικιά τους, ούτε οι Κινέζοι που, σε νέα φάση εξωστρέφειας, ανακάλυψαν τον ιδιόμορφο καπιταλισμό τους. Φανταστείτε με τι θα μοιάζει ο πλανήτης, αν οι περιοχές με την υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση θελήσουν να έχουν βιοτικό επίπεδο σαν της ...Ελλάδας (άσε την Γερμανία ή την Αμερική), και φανταστείτε τι σκαρφίζονται οι πάντες για να μείνουν ή να γίνουν οι προνομιούχοι.


Την τελευταία φορά που κοίταξα (στην ύφεση της τελευταίας «ενεργειακής κρίσης», εκεί περί το 1980, ο πλανήτης είχε 4-5 δις κόσμο. Τώρα είναι κάπου μεταξύ 6,8 και 6,9 δις! Και φαίνεται ότι ο πληθυσμός αυξάνει συνέχεια από τον 14ο αιώνα, όταν μειωθήκαμε κατά 22% σε παγκόσμιο επίπεδο και κατά 50% στην Ευρώπη, από την ...πανούκλα. Και που θα πάει αυτό το πράγμα; Οι προβλέψεις του ΟΗΕ για το μέλλον του πληθυσμού, είναι σαν τις προβλέψεις του ΟΗΕ για το ...κλίμα: Ή θα πάει πάνω, ή θα πάει κάτω, ή θα μείνει το ίδιο!...


Αν προσέξετε τα γραφήματα (και τα links από όπου προέρχονται) θα καταλάβετε την μεγάλη ανισορροπία, και βγάλτε εσείς τα συμπεράσματά σας για το μέλλον, το πληθυσμιακό ή το ενεργειακό, και τι μορφή θα πάρει η «διόρθωση», εάν και όποτε υπάρξει. Εν τω μεταξύ, το Drang Nach Osten καλά κρατεί, η Siemens υπέγραψε συμφωνία ύψους €2,2 δις, να πουλήσει τραίνα στην Ρωσία. Τι λέγαμε; Η προσέγγιση... Ενέργεια έναντι κατασκευασμένης τεχνολογίας. Η καημένη η Ρωσία, στα χνάρια του Μεγάλου Πέτρου.

Και όσο εμείς ασχολούμαστε με τους ημιυπαίθριους, πόσοι τρόποι ελεγχόμενης χρεωκοπίας υπάρχουν, και το ψιλό γαζί της ...βιοποικιλότητας, ένας Ολλανδός, μοιάζει να συνδέει την βαρύτητα με τον Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής, στο πλαίσιο του πολυδιάστατου Σύμπαντος, με διαφορές εντροπίας να είναι πίσω από τους μηχανισμούς της βαρύτητας. Και η θεωρία της σχετικότητας έχει εκφραστεί σαν απόρροια του Δεύτερου Νόμου. Ο Δεύτερος Νόμος είναι η τάση του Κόσμου να πηγαίνει προς μεγαλύτερη αταξία. Το άρθρο του Ολλανδού, εδώ: κατεβάστε το pdf, πάνω αριστερά στην ιστοσελίδα που ανοίγει.

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Τρίτη και 13


Νομίζατε ότι η τούμπα των αγορών το φθινόπωρο του 2008 ήταν η «κρίση»; Χα! Νομίζατε ότι η εκτίναξη των spread των Ελληνικών ομολόγων και η υπαγωγή μας στην Ευρωπαϊκή εκδοχή του ΔΝΤ τον Απρίλιο του 2010 ήταν η κρίση; Χαχα! Η κρίση είναι ο επερχόμενος ανταγωνισμός των τραπεζών και των κρατών και των Κεντρικών τραπεζών για ρευστότητα.
Πόσοι έδωσαν σημασία στην «είδηση», εδώ και ένα χρόνο, ότι δανειζόμαστε (εμείς, και όχι μόνο) με όλο και μικρότερες «ληκτότητες». Δανειστήκαμε για χρόνο ή τριετία ή εξάμηνο, για μακροχρόνιες ανάγκες, ή για αναχρηματοδότηση 10ετούς ή και μακρύτερου χρέους. Αυτό ήταν για την Ελλάδα η αρχή του τέλους (και μην τον ακούτε τον Ψεύτη, ο Ψεύτης μόνο ψέματα ξέρει να λέει).

Μου αρέσει η θεωρία… Η απλή θεωρία, αυτή που λέγεται με απλά λόγια, είτε είναι επιστήμη είτε είναι οικονομικά… Η θεωρία λέει ότι όταν η χρηματοδότηση είναι ετεροχρονισμένη σε σχέση με τις χρηματοοικονομικές ανάγκες, τότε υπόκεισαι σε αυξημένο συστημικό ρίσκο… Κακό… Να δανείζεσαι εξάμηνο για να αναχρηματοδοτείς 10ετές... Πάρα πολύ κακό.

Και θα γίνει πολύ χειρότερο… Μπαίνουμε σε μία φάση που, την ώρα που σχεδόν όλα τα κράτη του δυτικού κόσμου έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης (και αναχρηματοδότησης), οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ αυτών των κρατών έχουν το ίδιο πρόβλημα, της τάξεως μερικών τρισεκατομμυρίων ευρώ και δολαρίων. Ναι, καλά διαβάσατε, «τρισεκατομμυρίων». Όλα μέσα στην επόμενη διετία. Ένα τρις ευρώ είναι μόνο το …Club Med. Και όλοι έχουν πέσει στο λούκι της όλο και πιο κοντινής αναχρηματοδότησης… Αύξηση συστημικού ρίσκου… Διαίρεση δια του μηδενός. Και φυσικά, δεν είναι μόνο τα κράτη και οι Τράπεζες… Είναι και η βιομηχανία. Εδώ και ένα χρόνο δανείζεται βραχυπρόθεσμα για να αναχρηματοδοτήσει μακροχρόνιες ανάγκες. Όποιος έχει εμπειρία από τοκογλύφους, ξέρει ότι αυτό είναι ζόρικο.

Και να που θα προσκρούσει η Γερμανική πειθαρχία με την πραγματικότητα: Όταν κράτη, τράπεζες και βιομηχανία αναζητούν λεφτά, μαντέψτε ποιος παραγκωνίζει ποιόν… Για τους ιδιώτες, ούτε κουβέντα. Ο παραγκωνισμός, ή “crowding out” πονάει. Όλα πονάνε. Και πιο πολύ από όλα πονάει το ψέμα.

Βρήκα αυτή την ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα: http://allalie.wordpress.com. Λέει όταν ένας πιθανός τρόπος αναδιάρθρωσης είναι με επιμήκυνση των ληκτοτήτων. Αυτό, και «κούρεμα» (θα το επιβάλουν οι ορκωτοί ελεγκτές, ούτως ή άλλως – όσο πλησιάζουμε την ώρα του μπαμ). Έχει και τον αρχιψεύτη, τον αναισθησιολόγο εκκαθαριστή, που τον είδα χτες και στο αλλενάκι.

Το διάγραμμα με τα spreads, δείχνει ότι μπορούμε πράγματι να αισιοδοξούμε... Ως τα 1.600, έχει ο θεός. Το διάγραμμα είναι από το stratfor και μεγεθύνεται με κλικ.

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Οι παπαγάλοι ακούραστοι


Έχουν σκυλιάσει οι πράσινοι παπαγάλοι…. 100% των αναγκών ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2050 ευαγγελίζεται η Deutsche Welle (βέβαια το λέει «εφικτό», όπως «εφικτή» είναι και η αποίκιση ανθρώπων στο διάστημα… ή σε υποβρύχιους θόλους τύπου Ιουλίου Βερν). Και οι μεν Γερμανοί, είπαμε, 40.000 εργάτες έχουν στα εργοστάσια που φτιάχνουν αιολικά και άλλους τόσους στα ηλεκτρολογικά, και στηρίζουν και του αγωγούς αερίου από την Ρωσία. Χωρίς Ρώσικη ενέργεια, η Γερμανία ή θα πεθάνει από κρύο και πείνα, ή θα ξεκινήσει τον ..Γ’ Παγκόσμιο (και τους άλλους δύο για πετρέλαια τους ξεκίνησε). Αλλά, μην φοβάστε, για την ώρα, και οι Ρώσοι θα πεθάνουν της πείνας χωρίς εξαγωγές ενέργειας στην Γερμανία, και το παραμύθι είναι για να βάλετε εσείς πολλά αιολικά και φωτοβολταϊκά στην άχρηστη γη σας. Μην ξεχνάτε! Η παραδοχή είναι ότι θα επιδοτείται το ρεύμα… Κοιτάξτε γύρω σας πόσες επιχειρήσεις έχουν γίνει κουφάρια από επιδοτήσεις που κόπηκαν… Όσο για το 100% της ενέργειας από ΑΠΕ, ίσως σε διαστημικό σταθμό, με ...πυρηνικό αντιδραστήρα.

Την είδα την μελέτη των επιστημόνων που είπε ότι οι επιστήμονες του Climategate καλοί άνθρωποι κλπ, αλλά εκείνο το γράφημα ίσως, ενδεχομένως κλπ... Να το διαβάσετε, μην διαβάζετε τα συμπεράσματα της Greenpeace. Η Greenpeace, πάλι, βλέπει ΝΕΑ εποχή κλιματικών καταστροφών (σε φυλλάδιο του 2008 που ξαναμοιράζει) με υπερθέρμανση, λιώσιμο πάγων, λιμούς, καταποντισμούς, και συμφωνεί η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία των επιστημόνων… Όπως ακριβώς και το 1975 που συμφωνούσαν όλοι για τους επερχόμενους παγετώνες. Το 1975, συμφωνούσαν όλοι οι επιστήμονες ότι η τσίχλα Trident κάνει καλό και στα δόντια! Τώρα που τέλειωσε και το ποδόσφαιρο προβλέπω επανάληψη όλων των ντοκυμαντέρ με τα αρκουδάκια να πεινάνε στα παγόβουνα που λιώνουν, για τον Νοστράδαμο, και τα απόκρυφα ιερογλυφικά που προφήτευαν το 2.000 π.Χ, το κλιματολογικό τέλος του κόσμου.

Για την Greenpeace τι να πω; Πληρωμένοι πλασιέ.