Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Το Φαινόμενο του Τρομοκηπίου -- Λεωνίδας Λουλούδης


Μετά τον Σταύρο Αλεξανδρή (εδώ και εδώ) και τον Δημήτρη Κουτσογιάννη (εδώ και εδώ), και ο Λεωνίδας Λουλούδης, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Αθηναϊκή Επιθεώρηση Βιβλίου (Athens Review of Books, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011, ΤΕΥΧΟΣ23, σελ. 50-54, βλ. εδώ.) .

Το Φαινόμενο του Τρομοκηπίου το έχω ανεβάσει στο Scribd, εδώ,  ή μπορείτε να δοκιμάσετε εδώ, και θα επικοινωνήσω με την Αθηναϊκή Επιθεώρηση Βιβλίου να το ανεβάσουν οι ίδιοι σε ιστοσελίδα, γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο.  Εν τω μεταξύ, διαδώστε το, παρακαλώ. Ο Λουλούδης φαίνεται να είναι ένας από τους τρεις σκεπτόμενους που έχουμε στο θέμα.  Το Τρομοκήπιο, σαν όρος, μου αρέσει. Θερμοκήπιο δεν είναι, Ψυχροκήπιο δεν είναι. Aλλά με τόση καταστροφολογία είναι σίγουρα Τρομοκήπιο, και, σε αντίθεση με τα άλλα δύο Κήπια, είναι σίγουρα ανθρωπογενές.

Ο Λουλούδης αναφέρεται σε δύο βιβλία, το Taken by Storm των Essex και  McKitrick, και το Real Global Warming Disaster του Christopher Booker.  Και τα δύο εξαιρετικά, αλλά η περίληψη, περιγραφή και παρατηρήσεις του Λουλούδη αξίζουν από μόνες τους.  Ενώ εγώ έχω δώσει έμφαση στην Γερμανική προέλευση του Τρομοκηπίου και της Κλιματολαγνείας, ο Λουλούδης υπενθυμίζει τον ρόλο της Θάτσερ (τα είχε με τους ανθρακωρύχους και ήθελε πυρηνική ενέργεια) και των ΗΠΑ.  Γαι τις ΗΠΑ εικάζω και εγώ ότι σίγουρα έψαχναν για ερείσματα κατά των Σοβιετικών ή της μετασοβιετικής Ρωσίας (και της Κίνας).  Για την παγκόσμια διακυβέρνηση δεν είμαι σίγουρος. Ο ΟΗΕ παρ' ότι χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, σε επίπεδο κόσμου μάλλον σαν ενοχλητικό και ελάχιστα αναγκαίο κακό τον βλέπουν και όσο πιο συντηρητικά πάει κανείς, τόσο βλέπει τον ΟΗΕ σαν εργαλείο ...κομμουνιστών.  Υπάρχει διχασμός μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών (οι τελευταίοι εκστασιάζονται με την Κλιματολαγνεία, και οι πρώτοι την χλευάζουν).  Αντίστοιχος διχασμός υπάρχει και στην Γερμανία.  Κάποτε θα μάθουμε αν κάποιος κινεί νήματα ή απλά βρέθηκαν διάφορα συνεταιράκια σε αρπαχτές.  Ωστόσο, θα επανέλθω στην αναφορά του Λουλούδη, προσεχώς...

Το ένθετο στην αρχή του κειμένου, που δεν φαίνεται καλά,  είναι το κλασσικό πλέον άρθρο του Newsweek του 1975, για τους επερχόμενους παγετώνες, που οι πολιτικοί μπορούσαν και έπρεπε να πάρουν μέτρα... Ίδια αρλουμπολογία, αλλά  για κρύο.

Τον Λεωνίδα Λουλούδη τον βρήκα πανηγυρικά εκλεγμένο Πρόεδρο της WWF Ελλάς (σε κάποιο Eurocharity -- τι είδος φιλανθρωπία είναι αυτή μόνο το εν Ελλάδι Γερμανικό λόμπυ θα ξέρει -- και, καλού κακού το έβαλα και στο Scribd) στις 5/11/09. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του στην WWF... Σήμερα υπάρχει άλλο ΔΣ στο site της WWF, και κουβέντα στο Eurocharity για την αντικατάστασή του... Το Γιουροτσάριτυ από μόνο του θέλει ψάξιμο... Κάτι σαν παρατηρητής, ή Task Force για ΜΚΟ;

Εγώ πάντως υποκλίνομαι. Αν αυτοί οι τρεις καθηγητές δεν ήταν ακέραιοι, και εάν αντί να έλεγαν αυτό που ξέρουν ότι είναι η αλήθεια, έλεγαν την κατά Εκονιούζ, ή WWF, "αλήθεια", θα ήταν "σημαίνουσες προσωπικότητες", ίσως και ευρωβουλευτές, στην χώρα που πιστεύει ότι από όλα τα κακά, κινδυνεύει από ...υπερθέρμανση. Eppur si muove .

16 σχόλια:

spiral architect είπε...

Το Athens Review of Books εν αντιθέσει με το ομότιτλό του της ΝΥ έχει την ακριβώς αντίθετη ιδεολογική τοποθέτηση από το τελευταίο.

Φαίνεται και ακούγεται περίεργο; Και όμως!

Έτσι μου φάνηκε περίεργη η δημοσίευση ενός άρθρου που πάει κόντρα στην ελληνική καθεστηκυία λογική της "πρασινιάς" των πρασίνων επενδύσεων κλπ.

Ενδιαφέρον άρθρο σε στυλ Αλεξανδρή πάντως ...

archaeopteryx είπε...

μα νομίζω ότι το άρθρο αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Αλεξανδρή, όσον αφορά το ηλιογενές του κλίματος και του ρόλου των υδρατμών (που είναι και κάτι που κυκλοφορείευρέως σε όλη την διεθνή βιβλιογραφία). Κατά τα λοιπά, οι αναφορές είναι στα δύο βιβλία περί ων ο λόγος. Τα του Booker, τα είχα ανεβάσει παλαιότερα (τα είχε σε περίληψη η Telegraph

Η είδηση για μένα δεν είναι τόσο το τί λέει (λέει αυτό που θεωρώ μεταξύ σωστού και κοινής λογικής). Η είδηση είναι ότι τα λέει Ελληνας, του κλάδου, γνωστός για τα οικολογικά, περαστικός και εξαφανισμένος από την WWF, και κυρίως, επώνυμα!

spiral architect είπε...

Γι' αυτό τον έφαγε το πράσινο διμούτσουνο φίδι!

Πόσοι σαν κι αυτούς είναι, που εκφέρουν ένα διαφορετικό λόγο;
Μόνο στο ίντερνετ διαβάζεις τις non-mainstream "αντιπράσινες" απόψεις.

Βέβαια υπήρχαν γνώστες (βλέπε ΔΕΗτζήδες, αλλα και άλλοι τεχνικοί) που στο παρελθόν στο opengov του Γιωργάκη και της Μπιρμπίλως είχαν καταθέσει τις τεκμηριωμένες απόψεις τους περί του αδόκιμου των ΑΠΕ.

Οι απόψεις τους βρίσκονται στο deep net στα κατάβαθα κάποιου server ....

archaeopteryx είπε...

τους θυμάμαι τους ΔΕΗτζήδες, και επειδή ΟΛΟΙ τελικά φοβούνται να πουν το 1+1=2, για αυτό όλοι είμαστε με ψευδώνυμα. Αυτό είναι που κάνει τον Λουλούδη, τον Κουτσογιάννη και τον Αλεξανδρή διαφορετικούς. Και ένας (συνταξιούχος) της ΔΕΗ είχε μίλήσει κατα του φ/β στην Πτολεμαϊδα (και τον είχε το Euro2day)

Τουλάχιστον συνειδητοποιούμε ότι αναγκαζόμαστε αν κρυβόμαστε. Μα δεν σου λέει κατι αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα σου Πτέρυξ.
Μπορεις σε παρακαλω να μου στειλεις πληροφοριες για την κατασταση με την "πρασινη" ενεργεια στην Αυστραλια;
Σε ευχαριστω πολυ.

archaeopteryx είπε...

να δoκιμάσω να μαζέψω τι υπάρχει;...

spiral architect είπε...

Ρίξε μια ματιά εδώ:
Στο κόκκινο η ΔΕΗ

Ότι και να καταμαρτυρεί κανείς στη ΓΕΝΟΠ, ένα είναι το σίγουρο: Τους μπαίνει στο μάτι τεκμηριωμένα και γι' αυτό έχει φάει το θάψιμο της ζωής του ο Φωτόπουλος στο site και στο discussion του Σκάι.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, μάζεψε τα κυριοτερα, τα ουσιωδη, σε παρακαλω.

Ανώνυμος είπε...

Μεχρι το 2025 σχεδιαζουν να εχουν διαλυσει ολα τα νησια μας αυτοι

http://www.energypress.gr/news/LAGHE:-Diasyndedemena-ola-ta-nhsia-ews-to-2025-me-axona-tis-APE

spiral architect είπε...

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πως και από που θα διασυνδεθούν;
- Θα διασυνδεθούν μονόπλευρα, (από Τουρκία) ή αμφίπλευρα (Ελλάδα, Τουρκία)
- Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Ο ΑΠΕτζής; Χα!
- Η (μη καθετοποιημένη πλέον) ΔΕΗ, δηλαδή όλοι μας; Χμμμ!

Καλές είναι οι διασυνδέσεις στα νησιά για να μην καίνε πετρέλαιο, έχοντας μια και μοναδική πηγή παραγωγής, από ένα μήκος και πάνω όμως καθίσταται ασύμφορο το κλάσμα κόστος προς όφελος.

Κεντρικός (ή αν θέλετε μακροχρόνιος) σχεδιασμός δεν υφίσταται πλέον, οπότε οι κρατικοδίαιτοι "επενδυτές" κάνουν πάρτι με τα ποτά κερασμένα!

Ανώνυμος είπε...

Για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος:

Πρώτη δημοσίευση για τον διεθνή αντίλογο στο φαινόμενο του "Τρομοκηπίου" δημοσιεύθηκε στο ένθετο Εθνος-Κυνήγι πριν πέντε χρόνια, με αναφορές τόσο στην δουλειά των McIntyre-McKitrick, όσο και στους Lindzen, Palmer, Plimer, Bellamy, και στις αιτιάσεις του Monckton.

Ετσι, για να ξέρουμε ποιοι χώροι παραμένουν όρθιοι στην λαίλαπα του ανορθολογισμού που έχει πνίξει τη χώρα εδώ και μια γενιά.

nikos είπε...

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΛΑΚΕΔΩΝ!

Tην άδεια εμπορικής λειτουργίας του τρίτου σταθμού του, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύση φυσικού αερίου σε συνδυασμένο κύκλο, έλαβε ο όμιλος Μυτιληναίος o οποίος, όπως αποκάλυψε η «ΙΣΟΤΙΜΙΑ» χρωστάει στη ΔΕΗ πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ !!!
Πρόκειται για το σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 436ΜW, της Korinthos Power, που είναι θυγατρική εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίος 65% και της Motor Oil 35% (Βλέπε Βαρδινογιάννης)
Ο σταθμός βρίσκεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους, Κορινθίας.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε πόλεμο στα αιολικά.

Του απαλλοτριώνουν μια έκταση που έχει για γήπεδο γκολφ και ορκίστηκε να "τους σβήσει από το χάρτη".

archaeopteryx είπε...

Ανώνυμε 4:32

Το πιστέυω και ξέρω την στάση πολλών κυνηγών

Αν έχεις αντίγραφο, και αν μπορείς να μου το στείλεις... Κυνηγώ, αλλά δεν διαβάζω Εθνος...

Ανώνυμος είπε...

Η υπερθέρμανση των ωκεανών άρχισε πριν από 100 και πλέον χρόνια
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2159715

archaeopteryx είπε...

με τους ωκεανούς, βασικά είμαστε άσχετοι, γιατί οι κύκλοι (από ρεύματα της περιστροφής, της δύναmης Coriolis και δεν ξέρω τι άλλο είναι υπερδδεκαετείς και ενω΄υπάρχουν θεωρίες και εντοπισμένα ή χαρακτηρισσμένα ρεύματα βασικά είναι άγνωστα.

Πάντως κανείς (κυριολεκτικά) δεν αμφισβητεί ότι η Γη βγήκε από mini ice age περί τα τέλη του 18ου αιώνα. Το CO2 όταν κάνει κρύο είναι βασικά σοτυς ωκεανούς και όταν κάνει ζέστη απελυθερωνεται. ΄Κανεις επίσης δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει ΚΑΙ ανθρωπογενές CO2 μετά την βιομηχανική επεναάσταση. Πόσο είναι το φυσικό και πόδο το ανθρωπογενές, τρέχα γύρευε. Και ότι το CO2 είναι ένας από πολλούς και όχι αναγκαστικά ο σημαντικός, ή σημαντικός μηχανισμός, επίσης τρέχα γύρευε. Αυτό που είναι βέβαιο ότι τα καταστροφολογικά μοντέλα του IPCC και των διατεταγμένων κλιματολόγων είναι λίγο μούφες.