Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

"Όχι άλλο κάρβουνο", ή μήπως...όχι άλλη "πράσινη ενέργεια";


http://ciaoant1.blogspot.gr/2013/05/blog-post_8806.html

"...Θα δούμε τι υπάρχει και τι όχι, προς το παρόν πάντως η Γερμανία έχει "τρενάρει" το fracking ("shale gas" - σχιστολιθικό αέριο), μιας η ίδια έχει σχετικά καλή συμφωνία με τη Ρωσία για ενέργεια, και δε θέλει να χαλάσει τη συμμαχία της με τους Ρώσους. Άσε που οι γερμανικές εταιρίες είναι αυτές που κυρίως κατασκευάζουν τα φωτοβολταϊκά, και άρα αυτές είναι που τσεπώνουν και το μεγαλύτερο μέρος των πράσινων επιδοτήσεων από όλη την Ευρώπη..."

Οι διαφορές στις τιμές είναι από τα πρώτα γραφήματα που ανέβασα (δεύτερο γράφημα εδώ  και όλη η ενότητα εδώ)... Κι όμως, δεν έχουν τόση σημασία, αφού το τυχαίο και μεταβλητό αιολικό ρεύμα, ασχέτως κόστους, είναι περίπου άχρηστο για ηλεκτροδότηση δικτύου (μειώνει την ζήτηση όταν φυσάει, αλλά και αυτό δημιουργεί προβλήματα όταν υπάρχουν πολλά αιολικά...) Τα ίδια και με τα φωτοβολταϊκά, όπου υπάρχει κάποια προβλεψιμότητα και ταύτιση με ημερήσια ισχύ αιχμής, με την διαφορά ότι το βράδυ έχει επίσης αιχμή, αλλά δεν έχει ...ήλιο. Όταν το συνολικό κόστος της κιλοβατώρας από ΑΠΕ πέσει κάτω από το μεταβλητό κόστος των συμβατικών μονάδων, τότε και μόνο τότε θα μπορούν να υπάρξουν. Φυσικά αυτό δεν θα είναι εφικτό σύντομα, αφού οι δήθεν "ΑΠΕ" κατασκευάζονται ΜΟΝΟ από συμβατική ισχύ, και το ίδιο το κόστος κατασκευής τους αντανακλά το κόστος καυσίμων.  Δεν μπορεί να κατασκευαστεί αιολικό ή φωτοβολταϊκό από αιολικό ή φωτοβολταϊκό ρεύμα. Αν δηλαδή ενδιαφέρεται κανένας για ...αειφορία.

Όσες ΑΠΕ και να μπουν, δεν υποκαθιστούν συμβατική παραγωγή (που πρέπει να υπάρχει και να πληρώνεται). Το μόνο που κάνουν οι ΑΠΕ είναι ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους, και βοηθούν το Γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο. Και τα δύο αυτά, τα έχουν πετύχει. Τίποτα άλλο.  Τα περί αειφορίας, καθαρότητας και ατέλειωτου δυναμικού είναι για τα λαμόγια και τους πολύ ηλίθιους.

11 σχόλια:

spiral architect είπε...

Τι απόφαση έβγαλε η ΕΕ τελικά;
- Όχι στην εξάρτηση από το εισαγομενο ΦΑ;
- Το ρώσικο ή το αζέρικο;
- Για ηλεκτροπαραγωγή, ή για αέριο χρήσης πόλης;
- Και οι ΑΠΕ που πάνε παρέα με αυτό;
- Και το κάρβουνο, ακόμα και το εισαγόμενο (ΗΠΑ, Κίνας) που είναι πολύ φτηνό;
- Και με τους λιγνίτες της Σιλεσίας, της Αυστρίας και της Κοζάνης τι θα γίνει;
- Τι πραγματικές ενεργειακές ανάγκες υπάρχουν στην ΕΕ και γιατί είναι "απαραίτητη" η σπατάλη ενέργειας και τα φαραωνικά έργα αγωγών Φ.Α;

Έχουν προ πολλού αυτοξεβρακωθεί, αλλά παρ' όλα αυτά πάλι θα βρουν μια επιστημονικοπολιτικάντικη παπαριά για να σερβίρουν ...

archaeopteryx είπε...

το λάθος σου, και με συγχωρείς, είναι στην τέταρτη λέξη. Ποιά "ΕΕ"?

spiral architect είπε...

... καλά, γράψε λάθος, απολογούμαι!

spiral architect είπε...

Τουλάχιστον κοιμάμαι ήσυχος, ξέροντας ότι, αυτό που έμαθα πριν χρόνια στο Πολυτεχνείο ήταν αληθές και διαχρονικό:
"Η ηλεκτροπαραγωγή από ΦΑ είναι μόνο για ανάληψη φορτίων αιχμής."

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα πολλές φορές το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την ενέργεια. Κάποια σημεία σηματοδοτούν μια μικρή στροφή στα θέματα κλιματικής αλλαγής και ΑΠΕ

¨…διαµόρφωση µιας εύρυθµα λειτουργούσας αγοράς άνθρακα και ενός προβλέψιµου πλαισίου πολιτικής για το κλίµα και την ενέργεια πέραν του 2020….¨
¨..σταδιακής κατάργησης περιβαλλοντικά ή οικονοµικά επιζήµιων επιδοτήσεων…¨
¨…θέσπιση αποδοτικών και αποτελεσµατικών σε σχέση µε το κόστος καθεστώτων στήριξης για τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας…¨

Δεν περίμενα φυσικά σε μια συνάντηση να ανατραπούν πολιτικές χρόνων!!
Θα αλλάξουν πλεύση θέλουν δεν θέλουν για όλες τις αιτίες που και εσύ αναφέρεις (αντγωνιστικότητα, ενεργειακή επάρκεια, κόστος, δίκτυα κλπ).
Ήδη οι απανταχού ...οικολόγοι έχουν αρχίσει τις αντιδράσεις.

@katalytikos

archaeopteryx είπε...

το φ.α, με εξαίρεση περιόδουςμεγάλων πλεονασμάτων είναι πολύτιμη και καθαρή πρώτη ύλη για χημικά. Εγώ έμαθα ότι με εξαιρέσεις είναι παλαβό να το καίς για ρεύμα Εεε... εντάξει χρειάζεται λεφτά η Ρωσία τώρα

spiral architect είπε...

Εεε... εντάξει χρειάζεται λεφτά η Ρωσία τώρα

Τόσα χρόνια που δεν εξήγαγε η πρώην ΕΣΣΔ τέτοιες ποσότητες ΦΑ στην τότε Δυτ. Ευρώπη, πως την περνάγανε;
Απλά δεν δημιουργούσαν ανάγκες.
Λες και δεν γνώριζαν τα κοιτάσματα πετρελαίου και ΦΑ της ΕΣΣΔ. Απλά τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν ή της Σιβηρίας είχαν για καβάτζα, ή τοπική κατανάλωση.
(άλλες εποχές, άλλα ήθη)

Τι άλλο εξάγει η Ρωσία, εκτός από ΦΑ άραγε;

spiral architect είπε...

Ιδού λοιπόν, οι payable hipsters της ελληνικής και διεθνους πολιτικής ξαναχτυπούν:

Η εποχή της φτηνής και άφθονης ενέργειας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Και όποιος το αντιλαμβάνεται και ετοιμάζει από τώρα τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς ορυκτά καύσιμα, όχι μόνο θα τονώσει την οικονομία και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αλλά θα είναι και οικονομικά κερδισμένος.

Πες μου, τι δεν καταλαβαίνεις και είμαστε πρόθυμοι να στο εξηγήσουμε.
(κλείσιμο ματιού με ταυτόχρονο άπλωμα χεριού)

archaeopteryx είπε...

αγορασμένα πρακτοράκια. Ευαγγελίζονται υπανάπτυξη για να έχουν φτηνά εργατικά οι εργοδότες τους

Ανώνυμος είπε...

Προβάλλεται η εξάρτηση της Ευρώπης από εισαγόμενα καύσιμα, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της για την κλιματική αλλαγή.

Ας αφεθούν τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους πηγές.

Έχουν μπλοκάρει τελείως από την πολιτική του μηδενικού άνθρακα, είναι γελοίοι.

Είναι τραγικό αυτό το Συμβούλιο, και αυτό το Ευρωκοινοβούλιο να ρυθμίζουν τις υποθέσεις της Ευρώπης.Είναι δύο ομάδες που αντλούν εξουσία από τους μ@λ@κες που τους ψηφίζουν ακόμη.

Η διάλυση της Ευρωπαικής Ένωσης είναι η μόνη ελπίδα για τα έθνη και τους λαούς της Ευρώπης και η περίοδος ως τις Ευρωεκλογές θα είναι κολασμένη.
Όσο για τα αποτελέσματα θα γελάσουμε πολύ..

nikos είπε...

η ΔΕΗ έχει ρευστό για εργολαβίες στα Ορυχεία μέχρι τον...σεπτεμβρειο ..μετά