Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Εσκεμμένη υπανάπτυξη των φτωχών


http://www.nationalreview.com/article/355277/keeping-poor-dark-robert-bryce

Έχω σπαταλήσει αρκετή φαιά ουσία για να αποδείξω κάτι που γνωρίζω, και που γνωρίζει κάθε μη κόπανος, που έχει ασχοληθεί με ενεργειακά και σκαμπάζει λίγη αριθμητική:  Οι ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) δεν έχουν σχέση με ηλεκτροδότηση.   Έχουν σχέση με την εσκεμμένη και μεθοδευμένη αύξηση της τιμής του ρεύματος στις ανεπτυγμένες χώρες (κάτι που εξ ορισμού ταυτίζεται με ύφεση και αποβιομηχάνιση), που όμως εάν μπορέσει το αόρατο μαύρο χέρι να το επιβάλει σε όλους, και τις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, με τα φθηνά εργατικά, είναι εγγύηση ότι (α) θα τις κρατήσει υπανάπτυκτες, (β) θα τους εξουδετερώσει  οποιοδήποτε συγκριτικό πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας, και (γ) θα καταστείλει την ζήτηση για συμβατική ενέργεια, βασικά για πετρέλαιο.

Στην περίπτωση των φτωχών χωρών, που μόνο με φθηνό ρεύμα από κάρβουνο θα ξέφευγαν από την φτώχεια τους, η απαγόρευση, είτε μέσω οικολογικής προπαγάνδας, ή παγώματος της χρηματοδότησης συμβατικών μονάδων, έχει σαν μόνη συνέπεια την συνεχιζόμενη καταστολή τους. Τόσο απλό.

Το Βιετνάμ είναι μια αναπτυσσόμενη και σχετικά φτωχή χώρα. Έχει 92 εκατομμύρια κόσμο, και 26 γιγαβάτ εγκατεστημένη ισχύ. Παράγει 120 τεραβατώρες ρεύμα τον χρόνο και έχει ΑΕΠ $326 δις (0,3 τρις).

Η Γερμανία έχει 81 εκατομμύρια κόσμο, 153 γιγαβάτ εγκατεστημένη ισχύ, 11 γιγαβάτ καινούργιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο, 610 τεραβατώρες τον χρόνο και ΑΕΠ $3,2 τρις. 10 φορές όσο του Βιετνάμ. Όχι ότι με νοιάζει, αλλά η Γερμανία "εκπέμπει" 6 φορές περισσότερο CO2 από ότι το Βιετνάμ.

Η Γερμανία έχει πολύ και σχετικά φθηνό ρεύμα, αλλά στο Βιετνάμ δεν επιτρέπεται, με οικολογικά νύχια, και χρηματοδοτικά δόντια, να αποκτήσει και αυτό φθηνό ρεύμα. Και σε αυτό πέρα από τους Γερμανογενείς Οικολόγους, βοηθάει και η Διεθνής Τράπεζα.   ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να έχει φθηνό ρεύμα και ανάπτυξη, το κάθε Βιετνάμ.

Οι ΑΠΕ και η Πράσινη Απάτη είναι η εξασφάλιση της υπανάπτυξης των φτωχών, υπέρ αυτών των πλούσιων που είναι ήδη ανεπτυγμένοι. Προστατευτισμός.  Όλα τα άλλα για το Κλίμα και την Σωτηρία, είναι παραμύθια.

1 σχόλιο:

spiral architect είπε...

Ε, μα κι αυτοί ξύνουν τη πλάτη τους στη γκλίτσα του τσοπάνη!
- Γιατί να πάρουν δάνειο απ' τη World Bank;
- Δεν το έμαθαν τόσα χρόνια το παραμύθι τους;
- Δεν έχουν μάθει ακόμα για την υστεροβουλία των Αμερικάνων;
- Γιατί δεν έριξαν τα μούτρα τους, να ζητήσουν βοήθεια απ' τον Κινέζο;

Ένα σχετικό κακό παιδί, άλλος ένας "εχθρός για εσωτερική κατανάλωση" για τα δυτικά ελεύθερα και ευαίσθητα γίδια
(ενδιαφέρον μπλογκ)