Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Προδοσία


http://aienaristeyein.com/2014/07/02/deh/

Δεν θα μεταφέρω εδώ το άρθρο, να πάτε στον παραπάνω σύνδεσμο να το δείτε. Δεν διαφωνώ, με το άρθρο, απλά δεν χρειάζεται να το μεταφέρω εδώ για να σας πω ότι βασικά συμφωνώ.

Έχω αποφύγει, από το 2010 που γράφω, να χρησιμοποιήσω την λέξη "προδοσία" γιατί είναι βαριά λέξη, και είμαι πάντα επιφυλακτικός, όταν δεν έχω το 100% των δεδομένων. Έτσι, δεν είπα ότι ο ΓΑΠ ήταν "προδότης", ούτε είπα τον Παπαδήμο "προδότη", ούτε λέω τον Σαμαρά "προδότη".

Αυτά που ξέρω πέρα από κάθε αμφιβολία είναι τα εξής:

1. Η ηλεκτροδότηση με φυσικό αέριο, στην Ελλάδα, είναι (τεχνικά και οικονομικά) παλαβή ιδέα. Το "οικονομικά" είναι προφανές το "τεχνικά" έχει δύο πτυχές:  (α) δεν υπάρχει πάντα αέριο, δεν πάει να χτυπιέται όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, ξέρω, από πολιτισμένες χώρες, ότι δεν υπάρχει πάντα αέριο. (β) Το αέριο δεν έχει νόημα παρά μόνο σε μονάδες διπλού κύκλου. Αυτό, επειδή μερικοί φαντάζονται και ...ΑΠΕ.  Το αέριο είναι πολύτιμη πρώτη ύλη για πετροχημικά, θαύμα για θέρμανση σε αστικούς χώρους, συμπαθητικό για βιομηχανικές εφαρμογές, αλλά όποιος το προωθεί για ηλεκτροδότηση είναι διεστραμμένος.

2.  Η ΔΕΗ φτιάχτηκε για να έχουμε ηλεκτροδότηση στην χώρα.  Είχαμε και ηλεκτροδότηση πριν την ΔΕΗ, αλλά όχι στα χωριά του Ταμήλου (να μην πώ του μ... του Ταμήλου). Και δεν συμφέρει με δήθεν ιδιωτικά κριτήρια να ηλεκτροδοτούμε τους Φούρνους, ή την Μυτιλήνη, ή την Σύμη, ή την Ρόδο ή το Καστελόριζο.

3. Το σπάσιμο της ΔΕΗ είναι λάθος. Το πόσο λάθος είναι θα το καταλάβουμε κατόπιν εορτής. Εδώ δεν είναι Βέλγιο, ή Ολλανδία, ή έστω Πορτογαλία. Εδώ είναι ...Βαλκάνια.  Πέθανε πολύς κόσμος για να αποκτήσουμε το μικρό οικοπεδάκι μας. Και ο μόνος λόγος που δεν αποκαλώ κανέναν "προδότη" είναι γιατί δεν ξέρω όλες τις παραμέτρους των ...επιλογών τους. Αλλά βρωμάει ρε παιδί μου, βρωμάει...

4. Η σαλαμοποιημένη ΔΕΗ δεν είναι χρηματοδοτήσιμη. Δηλαδή, θέμα χρόνου, να πουληθούν τα κομμάτια της σε τύπους που δεν θα έχουν τις πρεμούρες που είχαμε το 1912, ή έστω το 1950.

5. Έχω γράψει αρκετές φορές, ότι εάν πρέπει να "ιδιωτικοποιηθεί" η ΔΕΗ θα έπρεπε (α) να μην σπάσει, και (β) να χαριστεί σε Έλληνα ή Έλληνες. Φυσικά, αυτό κολλάει στα ...Μνημόνια, και στο ότι οι μερικοί από τους Έλληνες που παριστάνουν τους "Έλληνες" ενεργειακούς βαρώνους είναι λαμόγια, πλασιέ, σκοτεινοί τύποι, κάτι μεταξύ Μαφιόζων και κελφτοκοττάδων. Σόρυ, αυτή την άποψη έχω και για να την έχω, κάπου την απεκόμισα.  Και δεν είναι ΑΥΤΟ το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι μετά τον Λαμπράκη δεν έχουμε κάπο ντι τούτι κάπι να έχει τα τσογλάνια σε κάποια πειθαρχεία... Δεν συνεννοούνται μεταξύ τους. Έχουν διαφορετικά αφεντικά.

6.  Δεν ξέρω τι είναι "κοινωνικό αγαθό". Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν κοινωνικά αγαθά ή κεκτημένα. Υπάρχουν utilities. Κοινή ωφέλεια.  Το έχω ξαναπεί το παράδειγμα. Εάν ερχόμαστε μετανάστες σε μια άδεια Ελλάδα, θα χτίζαμε το χωριό μας κάτω από μία πηγή. Μπορεί την πηγή να την φρόντιζε ο τάδε, ή εκ περιτροπής, ή επ΄ αμοιβή, με κάποια παρακολούθηση των υπολοίπων. Το νερό θα ήταν για να έχουμε όλοι, κι όποιος πήγαινε να το ιδιοποιηθεί για να το πουλάει, θα έτρωγε πολύ ξύλο.  Το ρεύμα είναι για να έχουν όλοι χαμηλή παιδική θνησιμότητα. Για να έχουμε κάποια βιομηχανία, κάποια αυτάρκεια. Ναι, είμαι φιλελεύθερος του σκοτωμού, αλλά δεν εκχωρώ την αυτάρκεια, γιατί αυξάνει το ...συστημικό ρίσκο, και ο Sharpe είπε ότι αυτό είναι κακό.  Το ρεύμα είναι κοινή ωφέλεια, τα δίκτυα είναι δικά μου, κι αν κάποιος τα θέλει για δικές του δουλειές, να το συζητήσω, αλλά δεν του τα δίνω. Αλλά ποιός ακούει εμένα;...

Οι ενδείξεις προδοσίας είναι πολλές. Κρατάω την επιφύλαξη επειδή δεν ξέρω πόσο ηλίθιοι, ή ελεγχόμενοι ή σε πραγματικό αδιέξοδο είναι μερικοί μερικοί.

Φυσικά και είμαι υπέρ του να κατεβάσουν τους διακόπτες οι ΔΕΗτζήδες. Αυτοί οι κακοί άνθρωποι που ηλεκτροδότησαν την Ελλάδα τα τελευταία 50-60 χρόνια. Που φρόντισαν να τους καλλιεργήσουν και συνδικαληστές, για να βρίζουμε αυτούς, και όχι αυτούς που τους καλλιέργησαν.  Είμαι υπέρ του να κατεβάσουν τους διακόπτες, απροειδοποίητα, για να δούνε μερικοί φωστήρες τι σημαίνει blackout. Να βγάλουν εκτός τις θερμικές μονάδες και να αφήσουν τις ΑΠΕ (μα δεν έχουμε περί τα 3,5 δις GW αιολικά και φωτοβολταϊκά?  Να... Φτάνει... με λίγη οικονομία, χαχαάχα!   Και τα Υ/Η δεν είναι ΑΠΕ είπε ο φον Σημίτης, να μείνουν εκτός και αυτά. Να καταλάβει και ο Ταμήλος κι ο Γιακουμάτος την διαφορά μεταξύ GW και Gbit.

Δεν ξέρω λοιπόν εάν είναι ή υπήρξαν προδότες οι λεβέντες μας.  Τα φαινόμενα, καμιά φορά, απατούν.

Όσο για την τόσο κακιά ΔΕΗ, έχω πει ότι ήξερα να πω, εδώ. Αυτό που κάνουν με την ΔΕΗ, πάντως, δεν είναι πολύ διαφορετικό από ότι έκαναν με την Ολυμπιακή... Αλλό το ένα, άλλο το άλλο βέβαια...

5 σχόλια:

spiral architect είπε...

Ο ρουφ έχει αντιρρήσεις.

archaeopteryx είπε...

φίλε, όταν ακούω την Λουφτχάνσα να έχει θέμα με την μονοπωλιακή δεσπόζουσα θέση της Ολυμπιακής, χεχεχε. Δυστυχώς, άλλοι θα γελάσουν τελευταίοι.

Βέβαια, ακούω ότι και από μέσα από ΝΔ και Πασοκ δεν θέλουν να δώσουν την ΔΕΗ, είτε την μικρή είτε την μεγάλη, και ότι ξένοι εν Ελλάδι θέλουν από 2-3 gigabyte (ταμήλος) ο καθένας, και δεν βολεύονται με 5.

Οψόμεθα.

Δημοψήφισμα για την ΕΕ κάναμε ποτέ??

spiral architect είπε...

Πήρα καινούργιο υπολογιστή με σκληρό 800 MW, μνήμη 16m2 και έβαλα 50 mol internet για να κατεβάζω πολλά λίτρα.

spiral architect είπε...

Παρεμπιπτόντως ο τύπος είναι πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ. Κοινώς τη γαμήσαμε!
(θα' θελα να γνωρίσω ένα ψηφοφόρο του)

spiral architect είπε...

Γκρουπαρισμένη η διαχρονική ελληνική νομοθεσία και οι ευρωπαϊκές νόρμες για την απελευθέρωση της αγοράς Η.Ε.:

Σταθμοί στην πορεία απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας
Οι βασικές οδηγίες, κατευθύνσεις και νόμοι, που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη στήριξη σε πολλές περιπτώσεις του τότε ΣΥΝ